Zoeken
Zoeken
Hoe Lang Gaat Een Boxspring Gemiddeld Mee?

Hoe Lang Gaat Een Boxspring Gemiddeld Mee?

Samenvatting

De gemiddelde levensduur van een boxspring ligt tussen de 7 en 10 jaar, afhankelijk van de kwaliteit, het type, het gebruik en het onderhoud. Bij het kiezen van een boxspring is het belangrijk om te letten op eigenschappen zoals stevige vering, sterke bevestigingsmiddelen, goede luchtcirculatie en gewichtsverdeling. Een boxspring kan een grote investering zijn, maar biedt veel voordelen zoals goede ondersteuning voor rug, nek en schouders, lange levensduur, en gemakkelijke reiniging.

Hoe lang gaat een boxspring mee?

De gemiddelde levensduur van een boxspring is meestal tussen de 7 en 10 jaar. De levensduur van een boxspring kan verschillen op basis van de kwaliteit, het type, het gebruik en het onderhoud. Traditionele boxsprings zijn meestal gemaakt van metalen spoelen (of veren), terwijl standaard boxsprings met houten latten zijn gemaakt.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

6 voordelen van een boxspring

 1. Een boxspring biedt goede ondersteuning voor je rug, nek en schouders.
 2. Een boxspring heeft een lange levensduur. 
 3. Boxsprings zijn steviger dan andere matras onderstellen en bieden meer comfort. 
 4. Boxsprings zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, waardoor ze makkelijk te combineren zijn met de andere meubels in je slaapkamer.
 5. Het bed is gemakkelijk schoon te houden omdat de matrassen makkelijk van de boxspring kunnen worden afgehaald. 
 6. Er zijn veel verschillende maten verkrijgbaar, waardoor je een boxspring kunt kiezen die bij je slaapkamer past.

10 eigenschappen die een boxspring van een goede kwaliteit maken

 1. Stevige, stalen vering met een goede ondersteuning. 
 2. Sterk frame van hardhout of metaal.
 3. Goede kwaliteit van de stoffen bekleding dat vocht absorbeert en warmte afvoert.
 4. Een goede luchtcirculatie.
 5. Verstelbare hoofd en voeteneinden.
 6. Goede kwaliteit naden en stiksels.
 7. Verstelbare onderdelen om het comfort te verbeteren
 8. Goede kwaliteit veren.
 9. Sterke bevestigingsmiddelen voor een lange levensduur.
 10. Goede gewichtverdeling.

x adviezen om de levensduur van je boxspring te verlengen

 1. Regelmatig draaien en keren: Draai en keer het matras regelmatig om slijtage gelijkmatig te verdelen. Dit voorkomt dat er kuilen ontstaan.
 2. Gebruik een matrasbeschermer: Een matrasbeschermer kan helpen om vlekken en vocht weg te houden van het matras, waardoor het langer meegaat.
 3. Reiniging: Stofzuig het matras en de boxspring regelmatig om stof en allergenen te verwijderen. Gebruik een geschikte bekledingsreiniger voor eventuele vlekken.
 4. Vermijd springen: Voorkom dat kinderen (of volwassenen) op het bed springen, omdat dit de veren en andere onderdelen kan beschadigen.
 5. Juiste ondersteuning: Zorg ervoor dat de boxspring op een geschikte bedbodem ligt die voldoende ondersteuning biedt.
 6. Controleer de poten: Controleer regelmatig de poten en andere ondersteunende structuren om er zeker van te zijn dat ze stevig en in goede staat zijn.
 7. Vermijd overbelasting: Volg de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot het gewicht dat de boxspring kan dragen om overbelasting te voorkomen.
 8. Gebruik het juiste beddengoed: Gebruik passende lakens en dekens die niet te strak zitten, om onnodige spanning op het matras te voorkomen.
 9. Vermijd eten en drinken: Probeer eten en drinken weg te houden van het bed om vlekken en mogelijke geuren te voorkomen. Als er toch vlekken in je matras komen, lees hier hoe vlekken uit je matras te krijgen.
 10. Volg de instructies van de fabrikant: Lees en volg de onderhoudsinstructies die bij de boxspring zijn geleverd, aangezien deze specifiek zijn afgestemd op het model dat je hebt.
 11. Zonlicht en ventilatie: Laat het matras regelmatig luchten en vermijd direct zonlicht, dat de materialen kan doen verouderen.
 12. Gebruik een topmatras: Een topmatras kan extra bescherming bieden en is gemakkelijker te vervangen als het versleten raakt.
 13. Behandel met zorg: Behandel je boxspring als het waardevolle meubelstuk dat het is, en vermijd ruw gebruik.
emma sleeps storrage boxspring

Conclusie

Een boxspring biedt extra ondersteuning en stabiliteit aan een matras en heeft een lange levensduur van tussen de 7 en 10 jaar. Om te zorgen dat je een boxspring van goede kwaliteit aanschaft, is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten, zoals een stevige vering met goede ondersteuning, sterke bevestigingsmiddelen en een goede luchtcirculatie.

Een boxspring is echter een grote investering. Er zijn daarom ook goedkopere alternatieven beschikbaar die vergelijkbare voordelen kunnen bieden zoals bijvoorbeeld een (elektrische) lattenbodem. Uiteindelijk zal de keuze van de beste optie voor jou afhangen van je persoonlijke voorkeur en budget.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een boxspring gemiddeld mee?

De levensduur van een boxspring kan variëren, maar gemiddeld gaat een goed onderhouden boxspring zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Wat beïnvloedt de levensduur van een boxspring?

Factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, het gebruik, de belasting en het onderhoud kunnen allemaal invloed hebben op hoe lang een boxspring meegaat.

Hoe kan ik de levensduur van mijn boxspring verlengen?

Regelmatig draaien en keren van de matras, het gebruik van een matrasbeschermer en het vermijden van overmatige belasting kunnen allemaal helpen om de levensduur van je boxspring te verlengen.

Wat zijn tekenen dat mijn boxspring aan vervanging toe is?

Als je merkt dat je boxspring doorzakt, er kuilen of deuken in de matras ontstaan, of als je niet langer comfortabel slaapt, kan het tijd zijn om te overwegen je boxspring te vervangen.

Hoe kan ik mijn boxspring goed onderhouden?

Draai en keer je matras regelmatig om slijtage gelijkmatig te verdelen. Gebruik een matrasbeschermer om vuil en vocht tegen te houden. Vermijd springen op de boxspring.

Zijn er factoren die de levensduur van een boxspring kunnen verkorten?

Overmatige belasting, vochtigheid, gebrek aan onderhoud en het negeren van slijtage kunnen allemaal bijdragen aan een kortere levensduur van een boxspring.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn boxspring te vervangen?

Als je merkt dat je niet langer comfortabel slaapt, als de boxspring duidelijke tekenen van slijtage vertoont of als je matras ongelijk is gaan liggen, is het waarschijnlijk tijd om te vervangen.

Kan ik alleen de matras vervangen en de boxspring behouden?

In sommige gevallen kun je alleen de matras vervangen als de boxspring nog in goede staat is. Overleg met een expert om te bepalen wat het beste voor jou is.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu