Zoeken
Zoeken
Hoe Lang Gaat Jouw Matras Mee?

Hoe Lang Gaat Jouw Matras Mee?

Samenvatting

Ontdek hoe lang jouw matras meegaat en wanneer je matras tekenen aangeeft dat het tijd is om een nieuwe te kopen. Leer alles over de factoren die de levensduur van je matras en bepalen en wanneer je het moet gaan vervangen.

Hoe lang gaat een matras nou eigenlijk mee, en hoe merk je wanneer het tijd is voor vervanging? In dit artikel ga ik het hebben over hoe lang jouw matras gemiddeld meegaat. We zullen kijken naar de verschillende soorten materialen van een matras, de verschillende factoren die beïnvloeden hoe lang je matras meegaat en de signalen die aangeven dat je matras toe is aan vervanging.

Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

De levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, waaronder het type matras, hoe vaak het wordt gebruikt en hoe goed je het onderhoudt. Over het algemeen gaan matrassen van hoge kwaliteit matras merken 8 tot 10 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. Traditionele bedden zoals verenmatrassen, pocketvering en waterbedden hebben meestal een kortere levensduur. Traagschuim en koudschuim matrassen kunnen met de juiste verzorging tot wel 15 jaar meegaan.

Factoren die de levensduur van je matras beïnvloeden

  • Gewicht is een factor die de levensduur van je matras beïnvloedt. Zwaardere mensen zullen hun bed sneller verslijten dan lichtere mensen vanwege de verhoogde drukpunten in bepaalde delen van het bed.
  • Niet goed luchten van je matras. Je matras moet je zo’n 48 tot 72 uur laten luchten. Traagschuim en koudschuim matrassen moeten doorgaans langer luchten. Wanneer je je matras niet goed uit legt, verkort dit de levensduur van je matras.
  • De kwaliteit van het gebruikte materiaal in je matras is een van de belangrijkste factoren die de levensduur bepaald. Door het gebruik van hoogwaardige materialen zoals traagschuim, latex of koudschuim gaat een matras langer mee. Matrassen die gemaakt zijn van minder hoge kwaliteitsmaterialen zijn niet altijd even bestand tegen regelmatig gebruik op lange termijn en zullen eerder klachten opleveren. Duurzame matrassen gaan vaak langer mee.
  • Verzorging is een belangrijke factor die meespeelt in de levensduur van je matras. Regelmatig draaien en keren helpt om de slijtage te compenseren. Ook het wel of niet schoonmaken van je matras maakt hier het verschil.
  • Een matrashoes verlengt de levensduur van je matras. Een matrashoes is een soort hoeslaken dat over je matras gaat en je matras beschermt tegen vijanden zoals stof, huisstofmijt en schimmel, urine en bloed. Daarnaast werkt een matrashoes goed voor mensen met allergieën. Zorg dat je je matrashoes elke twee maanden wast volgens de wasinstructies.

Tekenen dat je matras aan vervanging toe is

Twijfel je of je matras toe is aan vervanging? Geen zorgen. Er zijn verschillende signalen die aangeven dat je matras toe is aan vervanging. Hieronder hebben wij de 7 belangrijkste opgesomd.

  1. Lichamelijke klachten: als je stijver of pijnlijker wakker wordt dan normaal, ondanks dat je gewoon voldoende hebt geslapen, kan dit een aanwijzing zijn dat je huidige bed niet goed meer ondersteund.
  2. Slecht slapen: dit is een signaal in de beginfase dat je matras aangeeft dat het toe is aan vervanging. Je wordt niet voldaan wakker, staat moe op en bent constant moe
  3. Slijtage: je merkt dat je matras is doorgezakt en ziet bobbels en/of scheuren.
  4. Kuilvorming: wanneer je matras kuilvorming vertoond moet je sowieso je matras vervangen. Je kan dit opmerken wanneer je meer naar het midden van het matras rolt in je slaap.
  5. Ongemakkelijke slaaphouding: als je merkt dat je ’s nachts constant van houding verandert omdat je oncomfortabele drukpunten ervaart op je lichaam, dan is het tijd voor een nieuw bed.
  6. Vreemde geuren: geurtjes die uit het materiaal van je matras komen kunnen wijzen op schimmelgroei onder de oppervlaktelagen.
  7. +10 jaar: wanneer je matras ouder is dan 10 jaar, of je weet eigenlijk niet meer hoe lang je het matras al hebt, is het tijd voor vervanging. Een matras dat ouder is dan 10 jaar geeft je simpelweg niet meer de ondersteuning die je nodig hebt.

Tips voor een langere levensduur

Er zijn verschillende tips die je kan opvolgen die ervoor zorgen dat je matras langer mee gaat:

1. Draai je matras regelmatig: draai je matras elke drie maanden een keer om voor een betere ondersteuning en om slijtage te voorkomen.

2. Gebruik een matrasbeschermer: een matrasbeschermer houdt vuil, vocht en schimmel tegen.

3. Gebruik een goede basis: zorg voor een goede basis onder je matras, zoals een goed onderstel, een boxspring of een stevig frame.

4. Goede luchtvochtigheid: zorg dat je slaapkamer een goede luchtvochtigheid heeft om schimmels en vochtophoping te voorkomen.

6. Maak je matras regelmatig schoon: maak het regelmatig schoon met een stofzuiger of een licht vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen kan de levensduur van een matras sterk verschillen, afhankelijk van de kwaliteit, het onderhoud en gebruik. Het is belangrijk om te letten op de signalen die aangeven dat je matras toe is aan vervanging. Over het algemeen moet je jouw matras om de 8-10 jaar vervangen voor optimaal comfort en ondersteuning tijdens het slapen.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

De gemiddelde levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, zoals het type matras en het onderhoud. Over het algemeen gaan matrassen van hoge kwaliteit 8 tot 10 jaar mee. Traagschuim en koudschuim matrassen kunnen zelfs tot 15 jaar meegaan met de juiste verzorging.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een matras?

Enkele belangrijke factoren zijn gewicht, luchten van het matras, kwaliteit van het gebruikte materiaal, verzorging en het gebruik van een matrashoes.

Hoe weet ik wanneer mijn matras aan vervanging toe is?

Tekenen zoals lichamelijke klachten, slecht slapen, slijtage, kuilvorming, ongemakkelijke slaaphouding, vreemde geuren en een leeftijd van meer dan 10 jaar kunnen aangeven dat het tijd is om je matras te vervangen.

Hoe kan ik de levensduur van mijn matras verlengen?

Enkele tips zijn: regelmatig je matras draaien, een matrasbeschermer gebruiken, zorgen voor een goede basis zoals een boxspring, de luchtvochtigheid in de slaapkamer reguleren en het matras regelmatig schoonmaken.

Is de kwaliteit van het materiaal belangrijk voor de levensduur van een matras?

Ja, de kwaliteit van het gebruikte materiaal is een van de belangrijkste factoren die de levensduur bepaalt. Matrassen van hoogwaardige materialen zoals traagschuim, latex of koudschuim gaan langer mee.

Wat is het belang van een matrashoes?

Een matrashoes beschermt het matras tegen stof, huisstofmijt, schimmel, urine en bloed. Het is ook gunstig voor mensen met allergieën en kan de levensduur van het matras verlengen.

Hoe vaak moet ik mijn matras draaien?

Het wordt aanbevolen om je matras elke drie maanden een keer om te draaien voor een betere ondersteuning en om slijtage te voorkomen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu