Zoeken
Zoeken
Hoe Lang Moet Je Jouw Nieuwe Matras Uitleggen?

Hoe Lang Moet Je Jouw Nieuwe Matras Uitleggen?

Samenvatting

Nieuw matras aanschaft en benieuwd hoelang je moet wachten voordat je erop kan slapen? Ontdek in dit artikel waarom het belangrijk is om je nieuwe matras uit te leggen, wat de voordelen daarvan zijn en hoe lang je moet wachten voordat je erop kan gaan slapen.

Bij de aanschaf van een nieuw matras mag de kritische stap van het uitleggen van je matras niet worden overgeslagen! Hoewel de meeste mensen aanbevelen om je matras minimaal 48 tot 72 uur te laten luchten, zijn er nog andere factoren die kunnen bepalen hoe lang je jouw nieuwe matras moet laten luchten.

Je nieuwe matras langere tijd laten liggen heeft verschillende voordelen en helpt je om het meeste uit je nieuwe matras te halen! 

Hoe lang moet je een nieuw matras laten luchten?

Voor het uitleggen van je nieuwe matras wordt meestal een periode van minimaal 48 tot 72 uur aanbevolen. Daarnaast zijn er nog andere verschillende factoren die bepalen hoe lang jouw matras gelucht moet worden.

  • Materiaal: de eerste factor om te bepalen hoe lang je jouw nieuwe matras moet laten luchten is het materiaal waarvan het gemaakt is. Matrassen van traagschuim en koudschuim zijn doorgaans gevoeliger voor luchtvorming in het matras dan andere soorten matrassen. Daarom heeft dit type matras meer tijd nodig om te luchten dan andere soorten.
  • Ventilatie in je slaapkamer: als er niet veel luchtstroom in jouw slaapkamer binnenkomt, kunnen geuren en chemicaliën langer dan normaal blijven hangen en ook in je matras blijven hangen tijdens het slapen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je overdag je ramen opent of ventilatoren gebruikt terwijl je jouw matras laat luchten.
  • Geen beddengoed op het matras leggen: totdat je nieuwe matras voldoende geventileerd is, is het belangrijk dat je niet alvast je dekbeddengoed op het matras legt zoals je deken en kussen

Het is belangrijk rekening te houden met de aanbevolen tijd en factoren bij het laten luchten van een nieuwe matras om een optimaal resultaat te verkrijgen. Dit niet doen kan leiden tot mogelijke oncomfortabele slaapomstandigheden en een kortere levensduur van je matras.

Hoe moet je jouw nieuwe matras precies uitleggen?

Het is belangrijk om de volgende 3 stappen te volgen bij het uitleggen van je nieuwe matras:

  1. Zorg ervoor dat je slaapkamer en bed goed zijn voorbereid door alle ramen en deuren te openen voor genoeg ventilatie. Daarnaast is het ook erg belangrijk om je bedframe correct te monteren of klaar te zetten voordat je het matras erop legt. 
  2. De volgende stap is het uitpakken en opzetten van het matras zelf. Dit moet zorgvuldig gebeuren om geen onderdelen of stoffen te beschadigen bij het uitpakken.
  3. Leg het matras direct na het uitpakken op je bed, zodat hij meteen kan gaan luchten. Zorg ervoor dat beide zijden van het matras in gelijke mate zijn blootgesteld door ze tijdens dit proces zo nodig om de paar uur om te draaien totdat je matras aan beide zijden volledig en gelijkmatig is gelucht.

Wist je dat?

Het luchten van je matras in het algemeen essentieel is om het leven van je matras te verlengen? Door je matras regelmatig te luchten worden vocht en geuren verwijderd, waardoor je matras gezonder en schoner blijft.

matras uitleggen

Voordelen van het laten luchten van een nieuwe matras

Een nieuwe matras laten luchten is belangrijk om ervoor dat zorgen dat hij lang mee gaat. Daarnaast brengt het nog een paar andere voordelen met zich mee:

Meer comfort

Als je jouw matras uitlegt, is hij meteen al comfortabeler om op te slapen. Dit komt doordat het luchten eventuele geurtjes van het materiaal dat bij de productie of verpakking is gebruikt, helpt te verwijderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de samengeperste materialen in het matras de tijd hebben om volledig uit te zetten en daardoor hun volle comfortniveau kunnen bereiken. 

Minder geuren

Je matras heeft een andere geur door het productieproces of doordat ze tijdens het transport van fabriek naar huis in een te kleine ruimte zijn opgeslagen. Door je matras te luchten helpt het deze geur te verminderen tot hij uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn nieuwe matras uitleggen?

Het uitleggen van een nieuw matras is belangrijk omdat het de geur en eventuele dampen kan verminderen die tijdens de productie en het transport zijn ontstaan. Dit zorgt voor een frissere en schonere slaapomgeving.

Hoe kan ik mijn nieuwe matras het beste laten luchten?

Het beste is om je nieuwe matras op een goed geventileerde plaats te leggen, bijvoorbeeld bij een open raam in je slaapkamer. Zorg ervoor dat de lucht vrij kan circuleren rondom het matras en dat het niet vochtig is waar je het matras neerlegt. Je kunt ook de beschermende verpakking van het matras verwijderen om de luchtstroom te verbeteren.

Is het uitleggen van een nieuw matras nodig bij alle soorten matrassen?

Ja, het is altijd aanbevolen om je nieuwe matras uit te leggen, ongeacht het type matras dat je hebt gekocht.

Conclusie

Zorg ervoor dat je nieuwe matras voldoende de tijd krijgt om te luchten voordat je gaat beginnen met slapen hierop. Je nieuwe matras moet minstens 48 tot 72 uur worden uitgelegd, om ervoor te zorgen dat eventuele geuren verdwijnen en het matras op zijn comfortabelst is. Het is zonde van je investering in een nieuw matras als je deze richtlijnen niet opvolgt. 

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu