Hoe maak je een topper schoon voor een betere nachtrust?
topper-schoonmaken-hoe-het-beste-foto

Hoe maak je een topper schoon voor een betere nachtrust?

Samenvatting

Krijg inzicht hoe je in 5 simpele stappen je topper het beste schoon kan maken voor een betere nachtrust en een betere hygiëne. Daarnaast bespreken we in dit artikel nog andere tips voor het onderhouden van je topper voor optimaal comfort.

Een schone topper kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en slapeloosheid. Het schoonhouden van je topper voorkomt het dat het vies wordt van stof, vuil en huisstofmijt. Daarnaast voorkomt een schone topper ook dat je haren, zweet en andere lichaamsvloeistoffen zich ophopen in de vezels, wat kan leiden tot vieze geurtjes. Als je jouw topper regelmatig schoonmaakt, voorkom je ook dat het materiaal verslijt en kan je de levensduur van je topper verlengen.

Kortom, het is erg belangrijk om je topper schoon te houden voor een goede nachtrust. Het reinigen van een topper kost wat moeite, maar er zijn genoeg voordelen die het de tijd en energie, die je erin steekt waard maken.

Een topper schoonmaken

Het reinigen van een topper is een belangrijk onderdeel van het schoon en comfortabel houden van je beddengoed. Om de beste resultaten te krijgen, is het belangrijk om de juiste benodigdheden te gebruiken en de juiste stappen van het schoonmaakproces te volgen.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het schoonmaken van jouw topper moet je ervoor zorgen dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Wat je nodig hebt is het volgende:

 • Een stofzuiger
 • Mild schoonmaakmiddel of wasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Witte azijn
 • Een borstel met zachte haren

Het is ook handig om wat oude handdoeken bij de hand te hebben om hiermee de oppervlaktes af te vegen.

De voorbereiding

Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt verzameld, is het tijd om de topper klaar te maken voor het schoonmaken. Begin met het stofzuigen van beide kanten van je matras. Zo verwijder je eerst al het vuil en alle andere resten die diep in je matras zitten. Als er zichtbare vlekken zijn aan beide kanten van je matras, bedek deze dan met zuiveringszout en laat het een nacht zitten voordat je verdergaat met de andere stappen van het schoonmaakproces.

Het schoonmaakproces

Om je topper schoon te maken zijn er 5 simpele stappen om te volgen, die wij hieronder voor je hebben opgesomd:

 1. Meng 1/4 van een kopje van een mild schoonmaakmiddel en witte azijn in een liter warm water tot het volledig is opgelost.
 2. Doop hierna een borstel met zachte haren in dit sopje en begin voorzichtig alle resterende vlekken en geuren weg te schrobben.
 3. Spoel als je klaar bent, grondig alles af met koud water.
 4. Leg hierna verschillende lagen, dikke, oude handdoeken over het oppervlak, zodat het overtollige vocht kan absorberen.
 5. Laat hierna de topper op een natuurlijke wijze in de open lucht drogen.
Veelzijdigste Topper Emma Matras

De voordelen van het reinigen van een topper

Het reinigen van een topper kan vele voordelen opleveren die je helpen beter te slapen. Laten we eens kijken welke voordelen het reinigen van een topper met zich meebrengt.

 • Meer comfort en ondersteuning. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het regelmatig schoonmaken van je topper. Na verloop van tijd kan vuil, stof en andere viezigheden zich gaan ophopen in de vezels van je topper, waardoor deze minder comfortabel wordt om op te slapen. Regelmatig stofzuigen of schoonmaken van je topper helpt om deze deeltjes te verwijderen zodat het het fris en comfortabel blijft
 • Vermindering van allergenen en huisstofmijt. Huisstofmijten zijn kleine beestjes die zich voeden met de dode huidcellen in je beddengoed, zoals matrassen, kussens en dekens. Wanneer dit niet gereinigd wordt, kunnen deze beestjes zich snel gaan vermenigvuldigen, wat leidt tot een toename van allergieën of symptomen van astma. Het reinigen van je matras met heet water of stoom reinigingsmethodes helpen de aanwezigheid van huisstofmijten te verminderen doordat je ze van hun voedselbron (dode huidcellen) ontdoet.
 • Langere levensduur. Tot slot zorgt regelmatig onderhoud, zoals het stofzuigen of schoonmaken van de topper, ook voor een langere levensduur doordat slijtage en opeenhoping van vuil hierdoor wordt voorkomen. Dit bespaart je niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat je meer profijt hebt van je investering, omdat het vervangen van een versleten matras niet altijd gemakkelijk of betaalbaar is.

Tips voor het onderhoud van je topper

 • Regelmatig stofzuigen: dit is essentieel om je topper schoon te houden en in een goede conditie. Dit moet minstens een keer per maand gebeuren, of vaker als je bijvoorbeeld huisdieren hebt die verharen. Belangrijk is om tijdens het stofzuigen over alle oppervlaktes van de topper te gaan. Zo verwijder je vuil, stof, haren van huisdieren en ander vuil.
 • Vlekken onmiddellijk schoonmaken: als er gemorst is, of vlekken op je topper zitten, is het belangrijk om deze direct te reinigen voordat ze in de stof trekken. Maak hiervoor een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel in een spuitfles en spuit dit lichtjes op de vlek totdat deze vochtig is, maar niet doorweekt. Schrob vervolgens voorzichtig met een zachte borstel of doek tot alle sporen van de vlek verwijderd zijn. Spoel daarna af met koel water en laat het geheel in de open lucht drogen voordat je het weer gebruikt. 

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je topper helpt niet alleen om allergenen en huisstofmijt weg te houden, maar ook om de levensduur van je topper te verlengen. Als je deze tips voor het reinigen en onderhouden van je topper opvolgt, zorg je ervoor dat je elke nacht optimaal slaapt. Vergeet niet dat regelmatig schoonmaken met zachte schoonmaakmiddelen, je topper schoon en fris houden, zodat je kan genieten van een hygiënische nachtrust, zonder je zorgen te hoeven maken over allergenen of huisstofmijt! Mocht je nieuwsgierige zijn naar nog meer schoonmaak tips, kijk dan ook eens naar deze video vol handige tips en tricks.

Mocht je topper echt toe zijn aan vervanging, kijk dan eens naar een nieuwe topper, gemaakt van koudschuim of traagschuim, voor de juiste ondersteuning en een zeer comfortabele nachtrust. Als je last hebt van je rug is een topper die speciaal is ontwikkeld voor rugklachten de beste optie voor jou.

Geschreven door
Josephine Roepel