Zoeken
Zoeken
Matras Omdraaien: Feit Of Fabel?

Matras Omdraaien: Feit Of Fabel?

Samenvatting

Zo draai je je matras om: Verwijder al het beddengoed van je matras en neem ook de extra matrasbeschermers weg. Til vervolgens één kant van het matras op en schuif het naar de andere kant. Draai het matras nu met 180 graden om en schuif het terug naar zijn oorspronkelijke positie. Op deze manier behoud je hetzelfde betekenis maar met een verbeterde schrijfkwaliteit, optimale woordkeuze, structuur, leesbaarheid en elegantie.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom je jouw matras moet omdraaien, hoe je dat het beste kunt doen en de voordelen die je zult ervaren wanneer je het matras met regelmaat omdraait. 

Wat houdt een matras omdraaien in?

Een matras omdraaien houdt in dat je jouw matras 180 graden omdraait. Dit helpt de levensduur van je matras te verlengen omdat je voorkomt dat er teveel druk of doorzakking ontstaat op één kant van je matras.

Je matras omdraaien is net zoals je matras uitleggen nodig om de levensduur van je matras te verlengen.

Hoe draai je een matras om?

 1. Verwijder alle beddengoed van je matras.
 2.  Verwijder overige matrasbeschermers.
 3. Til je matras op aan één kant en schuif het naar de andere kant.
 4. Draai het matras 180 graden om.
 5. Schuif het matras terug naar zijn oorspronkelijke positie.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Hoe vaak moet je jouw matras omdraaien?

Het is aan te raden om je matras om de 3 tot 6 maanden te draaien om doorzakkingen en ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Je matras regelmatig omdraaien helpt om het comfort te behouden en de levensduur te verlengen. Ook zorgt het ervoor dat het na verloop van tijd niet ongelijk of bobbelig wordt.

Tekenen dat je jouw matras moet omdraaien

Als je matras de laatste tijd bobbelig of oncomfortabel aanvoelt, kan dit een teken zijn dat je matras moet worden gedraaid. Andere tekenen zijn zichtbare inkepingen waar je het vaakst slaapt of het ontstaan van bobbels langs de zijkanten van je bed.

Je matras regelmatig omdraaien is belangrijk om het comfort en de ondersteuning te behouden en de levensduur te verlengen. Het onderzoeken van de voordelen van het omdraaien van een matras kan je inzicht geven in waarom het belangrijk is.

omdraaien van je matras.jpg

7 voordelen van het omdraaien van je matras

 1. Verhoogt de levensduur: het regelmatig omdraaien van het matras vermindert de slijtage en verlengt de levensduur
 2. Verbetert de ondersteuning: door regelmatig het matras om te keren, wordt de ondersteuning in het midden verdeeld en worden slijtage en onevenwichtigheid verminderd.
 3. Vermindert allergieën: het omkeren van het matras vermindert de kans op het opbouwen van stof cellen, waardoor de kans op allergische reacties vermindert. Als je veel last hebt van allergieën kan het van waarde zijn om een anti allergie dekbed aan te schaffen voor op je matras, voor een zo hygiënisch mogelijke slaapomgeving.
 4. Verbetert de hygiëne: door regelmatig het matras om te keren, wordt het vuil, bacteriën en schimmels dat zich ophoopt in het matras verwijderd en kan huisstofmijt zich moeilijker nestelen in je matras.
 5. Vermindert de kans op zweetplekken: het vocht dat zich ophoopt in het matras wordt verminderd wanneer je deze regelmatig omdraait.
 6. Verbetert de luchtcirculatie: door regelmatig het matras om te keren, worden luchtstroom en ventilatie in het matras verbeterd.
 7. Vermindert de kans op drukpunten: de drukpunten in het matras verminderen wanneer je niet te lang op één kant van het matras blijft slapen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel kunnen we concluderen dat het regelmatig keren van je matras vele voordelen met zich meebrengt en een belangrijk onderdeel uitmaakt van het goed onderhouden van je matras. Door met enige regelmaat je matras te draaien haal je meer uit jouw matras!

Ontdek op Slaapwijsheid.nl naast het perfecte matras ook een topper, dekbedovertrek en kussen die bij jou passen voor een betere nachtrust en begin vandaag nog aan je reis naar een rustgevende slaap!

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien?

Het omdraaien van je matras helpt de levensduur te verlengen, voorkomt doorzakking, verbetert de ondersteuning en zorgt voor een gelijkmatige slijtage.

Hoe draai ik mijn matras correct om?

Verwijder eerst al het beddengoed en matrasbeschermers. Til vervolgens één kant van het matras op, schuif het naar de andere kant, draai het 180 graden om en schuif het terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Het wordt aanbevolen om je matras elke 3 tot 6 maanden om te draaien om doorzakkingen en ongelijkmatige slijtage te voorkomen.

Wat zijn de tekenen dat ik mijn matras moet omdraaien?

Als je matras bobbelig aanvoelt, oncomfortabel is, zichtbare inkepingen heeft waar je het vaakst slaapt, of bobbels langs de zijkanten vertoont, is het tijd om het om te draaien.

Wat zijn de voordelen van het omdraaien van mijn matras?

Het omdraaien van je matras verhoogt de levensduur, verbetert de ondersteuning, vermindert allergieën, verbetert de hygiëne, vermindert zweetplekken, verbetert de luchtcirculatie en vermindert drukpunten.

Is het omdraaien van het matras voldoende voor onderhoud?

Hoewel het omdraaien van je matras belangrijk is voor onderhoud, is het ook essentieel om het matras regelmatig te reinigen en te beschermen met een matrasbeschermer.

Kan het omdraaien van mijn matras helpen bij allergieën?

Ja, het regelmatig omdraaien van je matras kan de opbouw van stofcellen verminderen, waardoor de kans op allergische reacties afneemt.

Wat gebeurt er als ik mijn matras niet regelmatig omdraai?

Als je je matras niet regelmatig omdraait, kan dit leiden tot ongelijkmatige slijtage, doorzakking, verminderd comfort en een kortere levensduur van het matras.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu