Matras omdraaien: feit of fabel?
draaien-van-je-matras.jpg-

Matras omdraaien: feit of fabel?

Samenvatting

In dit artikel bespreken we hoe vaak je jouw matras moet omdraaien, waarom en de 7 voordelen die het met zich meebrengt.

Zelf was ik er altijd van overtuigd dat het draaien van je matras een fabeltje was. Ik zag er althans niet echt het nut van in. Na mij dieper te hebben verdiept in dit onderwerp zie ik wel degelijk dat het van groot belang is om je matras regelmatig te omdraaien. Waarom? Het omdraaien van je matras kan ervoor zorgen dat jouw matras stukke langer meegaat! 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom je jouw matras moet omdraaien, hoe je dat het beste kunt doen en de voordelen die je zult ervaren wanneer je het matras met regelmaat omdraait. 

Wat houdt een matras omdraaien in?

Een matras omdraaien houdt in dat je jouw matras 180 graden omdraait. Dit helpt de levensduur van je matras te verlengen omdat je voorkomt dat er teveel druk of doorzakking ontstaat op één kant van je matras.

Hoe draai je een matras om?

 1. Verwijder alle beddengoed van je matras.
 2.  Verwijder overige matrasbeschermers.
 3. Til je matras op aan één kant en schuif het naar de andere kant.
 4. Draai het matras 180 graden om.
 5. Schuif het matras terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Kijk ook eens naar deze video waar ze uitgebreider ingaan op hoe je het matras goed kan omdraaien.

Hoe vaak moet je jouw matras omdraaien?

Het is aan te raden om je matras om de 3 tot 6 maanden te draaien om doorzakkingen en ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Je matras regelmatig omdraaien helpt om het comfort te behouden en de levensduur te verlengen. Ook zorgt het ervoor dat het na verloop van tijd niet ongelijk of bobbelig wordt.

Tekenen dat je jouw matras moet omdraaien:

Als je matras de laatste tijd bobbelig of oncomfortabel aanvoelt, kan dit een teken zijn dat je matras moet worden gedraaid. Andere tekenen zijn zichtbare inkepingen waar je het vaakst slaapt of het ontstaan van bobbels langs de zijkanten van je bed.

Je matras regelmatig omdraaien is belangrijk om het comfort en de ondersteuning te behouden en de levensduur te verlengen. Het onderzoeken van de voordelen van het omdraaien van een matras kan je inzicht geven in waarom het belangrijk is.

omdraaien van je matras.jpg

7 voordelen van het omdraaien van je matras

 1. Verhoogt de levensduur: het regelmatig omdraaien van het matras vermindert de slijtage en verlengt de levensduur. 
 2. Verbetert de ondersteuning: door regelmatig het matras om te keren, wordt de ondersteuning in het midden verdeeld en worden slijtage en onevenwichtigheid verminderd.
 3. Vermindert allergieën: het omkeren van het matras vermindert de kans op het opbouwen van stof cellen, waardoor de kans op allergische reacties vermindert. Als je veel last hebt van allergieën kan het van waarde zijn om een anti allergie dekbed aan te schaffen voor op je matras, voor een zo hygiënisch mogelijke slaapomgeving.
 4. Verbetert de hygiëne: door regelmatig het matras om te keren, wordt het vuil, bacteriën en schimmels dat zich ophoopt in het matras verwijderd en kan huisstofmijt zich moeilijker nestelen in je matras.
 5. Vermindert de kans op zweetplekken: het vocht dat zich ophoopt in het matras wordt verminderd wanneer je deze regelmatig omdraait.
 6. Verbetert de luchtcirculatie: door regelmatig het matras om te keren, worden luchtstroom en ventilatie in het matras verbeterd.
 7. Vermindert de kans op drukpunten: de drukpunten in het matras verminderen wanneer je niet te lang op één kant van het matras blijft slapen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel kunnen we concluderen dat het regelmatig keren van je matras vele voordelen met zich meebrengt en een belangrijk onderdeel uitmaakt van het goed onderhouden van je matras. Door met enige regelmaat je matras te draaien haal je meer uit jouw matras!

Ontdek op Slaapwijsheid.nl naast het perfecte matras ook een topper, dekbedovertrek en kussen die bij jou passen voor een betere nachtrust en begin vandaag nog aan je reis naar een rustgevende slaap!

Geschreven door
Josephine Roepel