Zoeken
Zoeken
Matras Schoonmaken? Zo Doe Je Dat In 7 Stappen!

Matras Schoonmaken? Zo Doe Je Dat In 7 Stappen!

Samenvatting

Stap 1. Strip het bed
Stap 2. Ontgeur je matras
Stap 3. Stofzuigen
Stap 4. Matrasvlekken verwijderen
Stap 5: verwijder de vlekken met de juiste methode
Stap 6: Omdraaien en herhalen
Stap 7: Bescherm je matras

Het schoonmaken van je matras kan gemakkelijk worden gedaan met huishoudelijke ingrediënten zoals zuiveringszout en waterstofperoxide. Het gebruik van een matrashoes of -beschermer kan ook helpen om de levensduur van je matras te verlengen en het te beschermen tegen morsen, vuil en zweet. Het vermijden van eten in bed en regelmatig draaien en keren van je matras zijn andere tips om je matras schoon te houden. Een vuil matras kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals ademhalingsproblemen en huidirritaties.

Je matras is een belangrijke investering. Een fijn matras zorgt voor een goeie nachtrust en dus automatisch meer energie. Helaas gebeuren er wel eens ongelukjes in bed: een huisdier die op je bed plast, een wondje dat voor bloedvlekken zorgt of een ander ongelukje dat zorgt voor permanente vlekken in jouw bed. Je kunt het beddengoed gemakkelijk wassen en vervangen, maar de vieze vlekken op je matras blijven zitten.

Het goede nieuws is dat je jouw matras gemakkelijk weer als nieuw kunt krijgen. Volg de onderstaande stappen om uw matras grondig te reinigen en van geurtjes en vlekken af te komen. Als je klaar bent, bekijk dan de tips om uw matras te beschermen en jarenlang in nieuwstaat te houden!

Waarom moet je jouw matras schoonmaken?

Het schoonmaken van je matras is belangrijk voor een gezonde slaapomgeving. Je matras vrij houden van huisstofmijt, allergenen en andere bacteriën is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Daarbovenop zorgt het schoonmaken van je matras ook voor een langere levensduur. Door je matras regelmatig schoon te maken, voorkomt je dat er na verloop van tijd geurtjes en vlekken ontstaan en verminder je het risico op gezondheidsproblemen, als gevolg van een onhygiënisch matras.

De voordelen van een schoon matras zijn:

  • Een betere luchtkwaliteit in de slaapkamer.
  • Vermindering van huisstofmijt en allergenen die astma of allergieën kunnen veroorzaken.
  • Vermindert het risico op blootstelling aan bacteriën.
  • Verlengt de levensduur van je matras.
  • Vermindert de kans op huidirritatie.

Je matras grondig reinigen


Volg deze eenvoudige handleiding om je matras grondig te reinigen en allergenen, geurtjes en vlekken te verwijderen met gewone huishoudelijke ingrediënten.

hoe matras schoonmaken
hoe matras schoonmaken?

Stap 1: Strip het bed


Haal alle lakens en dekens van je bed voordat je je matras gaat reinigen. Dit is een goed moment om alles lekker in de was te doen, zodat óók je beddengoed weer helemaal fris is. Gebruik de heetste wastemperatuur die op het etiket van de fabrikant staat om huisstofmijt te doden. Was ook je kussens en stoffen matrasbeschermers. Je kunt zelfs (elektrische-) dekens wassen.

Kom je er bij het strippen van je bed achter dat je toe bent aan nieuwe hoezen? We got you covered! Wij raden de beste, meest goedkope en meest comfortabele hoezen voor je aan op onze matrashoezenpagina.

Stap 2: Ontgeur je matras


Gewoon zuiveringszout (baking soda) is een uitstekende, natuurlijke ontgeurder. In tegenstelling tot tapijtverfrissers of sprays voor stoffen, bevat het geen geurstoffen die allergieën irriteren of te sterk ruiken. Strooi dus een flinke laag baking soda op je matras en wrijf er zachtjes met je hand over om het te helpen zich aan het vocht aan het oppervlak te hechten en geurtjes te doden. Let op: wrijf niet te hard! Je wilt niet dat de stof loskomt en je matras dus als het ware kapot gaat. Hoe langer je zuiveringszout op je matras laat, hoe beter het werkt. Geef het minstens 15 minuten of indien mogelijk enkele uren.

Stap 3: Stofzuigen


Als je je matras ontgeurd hebt, moet je hem stofzuigen. Gebruik hiervoor het stofferingshulpstuk als je dat hebt. Vermijd het gebruik van een opzetstuk met een rolborstel, aangezien dat kan blijven haken of het matrasoppervlak kan beschadigen.

Maak de boven- en zijkanten van je matras schoon in overlappende, smalle banen. Druk niet te hard, anders vermindert je de zuigkracht van jouw machine. Zorg ervoor dat je ook bij de naden en randen reinigt, omdat zich daar veel dode huidcellen en stof verzamelen. Als je wilt, kun je voor dit gedeelte overschakelen op het spleetmondstuk.

Stap 4: Matrasvlekken verwijderen


Je kunt bijna elke vlek uit je matras verwijderen met de onderstaande zelfgemaakte vlekkenverwijderaars. Enkele tips voordat je aan de slag gaat:

  • Volg de recepten voor matrasvlekkenverwijderaars van deze blog. Zorg ervoor dat je de opgegeven maten gebruikt om verkleuring te voorkomen en niet zelf gaat experimenteren. Dit kan namelijk als gevolg hebben dat je jouw matras beschadigd of vernield. Ook kun je zelf op deze manier vlekken creëren.
  • Giet nooit iets rechtstreeks op je matras en gebruik er nooit een tapijtshampoo op. Matrassen zijn niet bedoeld om nat te worden en zullen van binnen gaan schimmelen als dat toch gebeurt, vooral traagschuimmatrassen omdat het eigenlijk grote sponzen zijn.
  • Behandel alle vlekken van het ene type matras voordat je met het volgende type begint. Verwijder bijvoorbeeld eerst alle vergeelde pisvlekken uit je matras voordat je zich bezighoudt met bloedvlekken of roestbruine plekken.

Stap 5: verwijder de vlekken met de juiste methode

Als jouw matras vergeeld is door zweetvlekken, of als je het gevoel heeft dat het er groezelig uitziet, gebruik dan een van de volgende formules om je matras weer wit te krijgen:

Zweetvlek verwijderaar
Besproei de vergeelde plek op je matras lichtjes met waterstofperoxide tot het vochtig is, maar niet drijfnat. (Je kunt de spuitmond meestal direct op de peroxidefles zetten.) Laat de plek aan de lucht drogen. De vlek vervaagt naarmate de peroxide opdroogt, maar je kunt het herhalen als dat nodig is.

Bloed vlek verwijderaar
Je matras schoonmaken van bloedvlekken? Geen probleem! Combineer 2 ons waterstofperoxide met 1 eetlepel vloeibare afwasmiddel en zout. Smeer dit op de bloedvlek en wacht 10 minuten, schraap het dan weg met een lepel. Gebruik een schone doek gedoopt in waterstofperoxide om eventuele resten te verwijderen. Laat de plek drogen. Als er na het drogen een bruine verkleuring achterblijft, spray deze dan lichtjes met waterstofperoxide. De vlek zal vervagen als de peroxide opdroogt.

Urine vlekken verwijderaar
Combineer 3 eetlepels bakingsoda, 8 ons waterstofperoxide en een klein beetje vloeibare afwasmiddel in een kom. Gebruik een doek om het mengsel op de vlek te deppen, maar doordrenk het niet. Ga over op een schone doek en dep het vocht weg. Draai de doek om terwijl je werkt, zodat je steeds een nieuwe plek gebruikt om de vlek te verwijderen. Laat het aan de lucht drogen. Zo haal je urine vlekken uit je matras.

Schuim voor het verwijderen van hardnekkige matrasvlekken
Gebruik dit om wijn, braaksel of onbekende matrasvlekken te verwijderen. Klop 2 eetlepels wit waspoeder (geen blauwe kristallen, geen zuurstofhoudend bleekmiddel) met 1 eetlepel water tot een droog schuim. Smeer het schuim op de vlek, wacht 10 minuten, en schraap het weg. Veeg de vlek af met een vochtige doek om eventuele resten te verwijderen en laat hem vervolgens aan de lucht drogen.

matras schoonmaken baking soda
matras schoonmaken baking soda

Stap 6: Omdraaien en herhalen


Als uw matras aan de bovenkant schoon en droog is, kunt u hem omkeren en de onderkant schoonmaken. Als de ene kant een kussensloop heeft en de andere niet, hoeft de vlakke kant van uw matras waarschijnlijk geen vlekkenbehandeling te ondergaan. Stofzuigen moet u wel doen, vooral als u allergieën hebt of huisdieren die graag onder uw bed kruipen.

Stap 7: Bescherm je matras


Om je matras te beschermen tegen vlekken, schimmels en allergenen is meer nodig dan een hoeslaken. Je hebt ook een matrashoes nodig die hypoallergeen en waterdicht is.

Leg de matrashoes over uw matras en doe uw hoeslaken erop. Als u een schuimrubberen topper of onderlegger gebruikt om uw bed zachter te maken, gaat deze tussen de matrashoes en het hoeslaken. Was uw matrashoes om de twee maanden om hem fris te houden, en u hoeft uw matras nooit meer te diepreinigen of vlekken te verwijderen.

Gezondheidsrisico’s van het niet schoonmaken van je matras

Een vuil matras brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan namelijk een broedplaats zijn voor huisstofmijt en andere allergenen, die ademhalingsproblemen zoals astma of allergieën kunnen veroorzaken als ze tijdens de slaap worden ingeademd. Bovendien verhoogt het niet regelmatig schoonmaken van je matras het risico op huidirritaties door contact met vuildeeltjes tijdens het slapen.

Ook kan het niet verwijderen van zweet en lichaamsolie van een matras een ideale omgeving creëren voor schimmelgroei, die ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken als ze tijdens de slaap worden ingeademd.

 We raden je aan om je matras ten minste om de drie maanden grondig schoont te maken (of te stofzuigen) voor een optimale hygiëne.

3 tips voor het behouden van een schoon matras

1. Gebruik een matrasbeschermer of hoes

Een matrasbeschermer of hoes kan helpen het oppervlak van je matras te beschermen tegen morsen, vuil en zweet. Een matrasbeschermer of hoes beschermt niet alleen het oppervlak van je beddengoed tegen vocht, vuil en transpiratie, maar ook tegen huisstofmijt en andere allergenen. Zorg dat je er eentje uitzoekt die is gemaakt van een ademende stof, zodat hij geen warmte vasthoudt terwijl je slaapt.

2. Draai en keer je matras regelmatig

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om je matras om de paar maanden te draaien en keren. Waarom? Omdat het helpt om je matras in goede conditie te houden doordat het voorkomt dat er permanente groeven ontstaan aan één kant van je matras door regelmatig gebruik. Het helpt ook om slijtage na verloop van tijd gelijkmatiger over het hele oppervlak van je matras te verdelen.

3. Vermijd eten in bed

Eten in bed is verleidelijk, maar het kan leiden tot kruimels die tussen de lakens blijven hangen, wat ongedierte kan aantrekken als het daarna niet goed wordt opgeruimd.

Conclusie

Door je matras regelmatig te reinigen, stof te zuigen en het om de paar maanden te draaien, kan je het in topconditie houden. Met deze tips voor het reinigen van je matras zorg je ervoor dat je bed altijd schoon is en ben je klaar is voor een heerlijke nachtrust.

Is jouw matras niet meer ter redden, of ben je simpelweg toe aan een nieuwe? Wij vergelijken voor jou de beste boxspringmatrassen zodat je een fijn nieuw bed kunt kopen!

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om je matras schoon te maken?

Het schoonmaken van je matras zorgt voor een gezonde slaapomgeving, vermindert de kans op allergieën, verlengt de levensduur van je matras en voorkomt onaangename geurtjes en vlekken.

Hoe kan ik mijn matras grondig reinigen?

Begin met het strippen van het bed, ontgeur het matras met baking soda, stofzuig het matras, behandel vlekken met specifieke vlekkenverwijderaars, draai het matras om en herhaal indien nodig, en bescherm je matras met een matrashoes.

Hoe verwijder ik specifieke vlekken zoals zweet, bloed en urine?

Voor zweetvlekken kun je waterstofperoxide gebruiken, voor bloedvlekken een combinatie van waterstofperoxide, vloeibare afwasmiddel en zout, en voor urinevlekken een mengsel van bakingsoda, waterstofperoxide en vloeibare afwasmiddel.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken om mijn matras schoon te maken?

Het wordt afgeraden omdat het water diep in het matras kan duwen, wat kan leiden tot schimmel en meeldauw.

Hoe vaak moet ik mijn matras reinigen?

Als je een matrasbeschermer gebruikt, hoef je het matras misschien nooit grondig te reinigen. Zonder beschermer moet je je matras elke maand stofzuigen en minstens twee keer per jaar grondig reinigen.

Wat is het voordeel van bakingsoda bij het schoonmaken van een matras?

Bakingsoda neutraliseert geuren en werkt goed bij het verwijderen van vlekken, waardoor je matras frisser aanvoelt en ruikt.

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Het wordt aanbevolen om je matras om de drie maanden om te draaien voor gelijkmatige slijtage en om doorzakken te voorkomen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het niet schoonmaken van je matras?

Een vuil matras kan een broedplaats zijn voor huisstofmijt en allergenen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, huidirritaties en schimmelgroei.

Hoe kan ik mijn matras beschermen tegen vuil en vlekken?

Gebruik een matrasbeschermer of hoes om je matras te beschermen tegen morsen, vuil, zweet en allergenen.

Geschreven door
Niels Zee

Menu