Mastrashoes Wassen? Zo Doe Je Dat!

Mastrashoes Wassen? Zo Doe Je Dat!

Je matrasbeschermer heeft veel te maken met je slaapgezondheid. Een matrashoes is een soort hoeslaken dat over je matras gaat en je matras beschermt tegen vijanden zoals stof, huisstofmijt en schimmel. Het wordt ook wel eens een tijk genoemd. Daarnaast vangt een matrashoes vlekken op en werkt goed voor mensen met allergieën.

Je matrashoes werkt het beste als deze schoon is natuurlijk. Daarom is het wassen van je matrashoes is belangrijk, maar hoe dat moet is niet altijd even voor de hand liggend. Hieronder de de beste manier om jouw beschermer fris te houden!

Hoe hou ik een matrashoes het langste mooi?

Net zoals elke slaper zijn eigen unieke slaapbehoeften heeft, heeft ook elke matrashoes zijn eigen wasbehoeften. Daarom is het van het grootste belang dat je altijd het label op de matrashoes controleert en de wasinstructies volgt. 

Handwas: Onderzoek de matrashoes op vlekken en behandeld het met een wasmiddel dat voldoet aan de verzorgingsinstructies van de fabrikant. Je kunt ook wat baking soda op de beschermer strooien voor een frissere geur.

Stomerij: Als de hoes van je matras niet in je wasmachine past of als de onderhoudsinstructies chemisch reinigen vereisen, breng het dan naar de stomerij. Neem echter geen waterdichte matras overtrek mee naar de stomerij, omdat ze de overtrek kunnen beschadigen.

Wasmachine: Als je weet dat je matrashoes wasbaar is in de wasmachine, dan kunt je de onderstaande instructies volgen om hem zo lang mogelijk mooi te houden: 

Stap 1: Controleer altijd het etiket

Als het aankomt op het wassen van een matrashoes die in de wasmachine gewassen kan worden, kijk dan altijd naar de details op het wasinstructie-etiket. Dit zal je alles vertellen wat je moet weten over:

  1. De temperatuur van het water dat je moet (of niet moet) gebruiken
  2. Het droogprogramma dat het beste werkt
  3. Of er speciale waspraktijken worden aanbevolen

Stap 2: Wassen

Gooi je matrasbeschermer in de wasmachine. Dit kan alleen of met soortgelijke materialen (denk aan lakens of zachte kleding). Hou hierbij rekening met: 

  • Welke temperatuur water moet ik gebruiken? Koud water heeft de voorkeur omdat het voorkomt dat de vezels krimpen. Als je heeft gezien hoe een geliefde trui van een perfecte pasvorm veranderde in ‘hoe krijg ik dit aan?!’, dan heb je waarschijnlijk je lesje geleerd als het gaat om het wassen van delicate dingen met heet water.
  • Wat voor soort wasmiddel moet ik gebruiken om mijn matrashoes schoon te maken? Gebruik een mild wasmiddel dat geen ingebouwde wasverzachter heeft. Waarom? Omdat wasverzachters het vermogen van je matras kunnen aantasten om vlekken uit je matras te krijgen. Gebruik daarentegen een zacht wasmiddel dat lekker fris ruikt, of simpelweg een die geurloos is en goed werkt voor koudere temperaturen.
  • Welk wasprogramma is het beste voor een matrashoes? Het is het beste om je geliefde slaapbeschermer met een zacht programma te behandelen – zet je wasmachine op “fijn” of “zacht” om ervoor te zorgen dat je matrasbeschermer grondig gewassen wordt zonder deze ‘kapot te wassen’.
  • Waar zijn factoren waar ik op moet letten om mijn matrasovertrek te beschermen?
    Deze materialen kunnen schadelijk zijn voor je overtrek:
    Bleekmiddel: kan waterdichte matrasbeschermers beschadigen.
    Heet water: kan waterdichte bedhoezen beschadigen, ze verzwakken en hun effectiviteit verminderen.
    Wasverzachter: kan de absorptiecapaciteit van de matrashoes verminderen.
    Stomen: kan de materialen van een waterdichte bedhoes beschadigen.
    Drogerdoekjes: kunnen ook de absorptie van een matrashoes verminderen.

Als de eerste wasbeurt voorbij is, spoel je de wasmachine nog een keer, zodat al het wasmiddel eruit is. Uitgedroogd wasmiddel in het matrasbeschermingsmateriaal kan je huid irriteren via je hoeslaken en kan leiden tot schimmel en meeldauw. Je hoeslaken wassen? We raden aan het minimaal eens per twee weken te verschonen.

Stap 3: Tijd om te drogen

Zodra je matrashoes brandschoon is, is het tijd om hem goed droog te maken voordat hij weer teruggaat naar je bed. Als er te veel vocht in de hoes achterblijft, komen er bacteriën en schimmels in je matras. Gebruik voor het drogen bijvoorbeeld een droger of droogtrommel, of hang de hoes direct in de zon. 

3 voordelen van het wassen van je matrashoes

  1. Verbetert de slaapkwaliteit. Het wassen van je matrashoes helpt het matras vrij te houden van vuil, zweet en andere lichaamsvloeistoffen die zich in de loop van de tijd in je matras ophopen. Wassen met een mild wasmiddel in de wasmachine helpt deze deeltjes uit de stof te verwijderen.
  2. Het verminderen van allergenen en huismijt. Huisstofmijten houden van warme omgevingen zoals matrassen en kussens. Wanneer je regelmatig je matrashoes wast, verminder je als het ware de voedselbron van deze beestjes, want dat is namelijk vuil. Op regelmatige basis je matrashoes en beddengoed wassen met warm water, is de sleutel tot het verminderen van allergenen en huisstofmijten. Als je veel last hebt van allergieën is, naast het schoonmaken, het aanschaffen van een antiallergische matrashoes de beste optie voor jou.
  3. Verlengt de levensduur van de matrashoes. Doordat je jouw matrashoes wast zorg je ervoor dat het beschermende materiaal langer intact blijft dan wanneer je het langere tijd niet wast. Hoe lang een matrashoes precies meegaat, hangt grotendeels af van hoe vaak hij wordt gewassen. Hoe vaker je de hoes wast volgens de wasvoorschriften, hoe langer hij meegaat.
slaapkamer foto synchroon modern bed wit foto

Hoe was je een matrashoes die niet in de wasmachine mag?

Hoewel sommige matrashoezen in de wasmachine gewassen kunnen worden, raden we af om handwasmatrashoezen de wasmachine te wassen. Dit is om krimp te voorkomen. Sommige matrashoezen vereisen meer zorgvuldigheid voor duurzaamheid en een lange levensduur. Hier zijn enkele snelle instructies voor het reinigen van een niet in de machine wasbare beschermer:

  • Rits de matrasbeschermer open en verwijder hem van je bed
  • Dep en reinig de vlekken of viezigheid voorzichtig met een mild wasmiddel.
  • Was het bovenste gedeelte van de hoes met de hand.
  • Laat aan de lucht drogen om krimp door hitte te voorkomen. 
  • Wacht tot de matrasbeschermer volledig droog is voordat je hem weer op je matras legt.

Heb je een vlek op je matrashoes of in je matras die je er niet uitkrijgt? Geen zorgen! Wij hebben de beste tips om lastige vlekken uit je matras te krijgen. Ook gaan we specifiek in op het verwijderen van urine en bloed uit je matras. 

Hoe vaak moet je je matrashoes wassen?

Normaal gesproken moet je je matrashoes om de twee maanden wassen met een mild wasmiddel, maar het hangt af van hoe je hem gebruikt. Hou rekening met het volgende:

  • Een matrashoes in een logeerkamer die niet vaak wordt gebruikt, hoeft maar elk kwartaal te worden gereinigd.
  • Als je allergisch bent, probeer dan je matrasbeschermer ongeveer twee keer per maand te reinigen om te voorkomen dat allergenen zich ophopen. 
  • Als je net over een ziekte heen bent, moet een matrasbeschermer worden gereinigd zodra u zich beter voelt, om overtollige bacteriën van snotteren of hoesten te helpen verwijderen.
  • Als je  ’s avonds laat ijs of koffie in bed heeft gemorst? Wacht dan niet tot de vlek is ingetrokken. Gooi je matras meteen in de was, samen met je laken, en kies de fijnwasstand (dep de overtollige vlek van tevoren af met keukenpapier).

Ten slotte mag je jouw matrashoes nooit strijken en enkel stomen wanneer de instructies dat toelaten, omdat dit het materiaal onherstelbaar kan beschadigen!

Dekbed wassen? Slaapexperts raden aan om minimaal 1 keer per half jaar je dekbed te wassen. Liever vaker.

Dekbedovertrek wassen? Minimaal eens per twee weken voor een zo schoon mogelijke en frisse slaapkamer.

Conclusie

Het wassen van je matrashoes is een belangrijke stap voor een gezonde en comfortabele slaapomgeving. Door je matrashoes regelmatig te reinigen, houdt je hem vrij van vuil, stofmijt en andere allergenen. Als je de bovenstaande stappen opvolgt, blijft je matrashoes er jarenlang goed uitzien. Het wassen van je matrashoes houdt hem namelijk niet alleen fris, maar verbetert ook jouw slaapkwaliteit!

Kan je een matrashoes in de wasmachine gooien?

Ja, dat kan. De meeste matrashoezen zijn gemakkelijk te wassen in de wasmachine. Controleer wel altijd het etiket voor je je matrashoes in de wasmachine gooit.

Kan een matrashoes met rits de wasmachine in?

Ja, wees echter voorzichtig om de matrashoes niet te veel te laten draaien in de wasmachine. Een maximale draaisnelheid van 800 is geschikt.

Als je een matrashoes hebt met een volledige rits, kun je de twee delen van de hoes apart wassen. Op deze manier passen zelfs grote hoezen in de standaard wasmachine.

Waarom zegt het etiket dat ik mijn matrashoes niet kan wassen?

Als het etiket van de hoes zegt dat het niet gewassen kan worden, is dit meestal uit voorzorg dat de matrashoes zal gaan krimpen. Je kan de matrashoes nogsteeds wassen met de hand en laten drogen in de lucht.

Hoe vaak moet ik mijn matrashoes wassen?

Als je een matrashoes dagelijks gebruikt, raden we aan om de hoes om de twee maanden te wassen met een mild wasmiddel, maar het hangt af van hoe je hem gebruikt.

Hoe krijg ik gele vlekken uit mijn matrashoes?

Bedplassen-kind-uniek

Meng baking soda, water en zout in een kom. Exacte metingen zijn niet nodig – je hebt alleen een mengsel nodig met de consistentie van een pasta. Voeg deze ingrediënten geleidelijk toe totdat je de juiste consistentie hebt bereikt. Dep de pasta rechtstreeks op de vlek en wacht een half uur om het te laten intrekken.

Menu