Mastrashoes Wassen? Zo Doe Je Dat!
Matras-hoes-wassen

Mastrashoes Wassen? Zo Doe Je Dat!

Je matrasbeschermer heeft veel te maken met je slaapgezondheid. Een matrashoes is soort hoeslaken dat over je matras gaat en je matras beschermt tegen vijanden zoals stof, huisstofmijt en schimmel. Daarnaast vangt een matrashoes vlekken op en werkt goed voor mensen met allergieën. 

Je matrashoes werkt het beste als deze schoon is natuurlijk. Daarom is het wassen van je matrashoes is belangrijk, maar hoe dat moet is niet altijd even voor de hand liggend. Hieronder de de beste manier om jouw beschermer fris te houden!

Hoe hou ik een matrashoes het langste mooi?

Net zoals elke slaper zijn eigen unieke slaapbehoeften heeft, heeft ook elke matrashoes zijn eigen wasbehoeften. Daarom is het van het grootste belang dat je altijd het label op de matrashoes controleert en de wasinstructies volgt. 

Als je weet dat je matrashoes wasbaar is in de wasmachine, dan kunt je de onderstaande instructies volgen om hem zo lang mogelijk mooi te houden: 

Stap 1: Controleer altijd het etiket

Als het aankomt op het wassen van een matrashoes die in de wasmachine gewassen kan worden, kijk dan altijd naar de details op het wasinstructie-etiket. Dit zal je alles vertellen wat je moet weten over:

 1. De temperatuur van het water dat je moet (of niet moet) gebruiken
 2. Het droogprogramma dat het beste werkt
 3. Of er speciale waspraktijken worden aanbevolen

Stap 2: Wassen

Gooi je matrasbeschermer in de wasmachine. Dit kan alleen of met soortgelijke materialen (denk aan lakens of zachte kleding). Hou hierbij rekening met: 

 • Welke temperatuur water moet ik gebruiken? Koud water heeft de voorkeur omdat het voorkomt dat de vezels krimpen. Als je heeft gezien hoe een geliefde trui van een perfecte pasvorm veranderde in ‘hoe krijg ik dit aan?!’, dan heeft je waarschijnlijk je lesje geleerd als het gaat om het wassen van delicate dingen met heet water.

 • Wat voor soort wasmiddel moet ik gebruiken om mijn matrashoes schoon te maken? Gebruik een mild wasmiddel dat geen ingebouwde wasverzachter heeft. Waarom? Omdat wasverzachters het vermogen van je matras kunnen aantasten om vlekken uit je matras te krijgen. Gebruik daarentegen een zacht wasmiddel dat lekker fris ruikt, of simpelweg een die geurloos is en goed werkt voor koudere temperaturen.

 • Welk wasprogramma is het beste voor een matrashoes? Het is het beste om je geliefde slaapbeschermer met een zacht programma te behandelen – zet je wasmachine op “fijn” of “zacht” om ervoor te zorgen dat je matrasbeschermer grondig gewassen wordt zonder deze ‘kapot te wassen’ .

Als de eerste wasbeurt voorbij is, spoel je de wasmachine nog een keer, zodat al het wasmiddel eruit is. Uitgedroogd wasmiddel in het matrasbeschermingsmateriaal kan je huid irriteren via je hoeslaken en kan leiden tot schimmel en meeldauw. 

Stap 3: Tijd om te drogen

Zodra je matrashoes brandschoon is, is het tijd om hem goed droog te maken voordat hij weer teruggaat naar je bed. Deze stap is belangrijk, want als er te veel vocht in de stof achterblijft, kan je matras naar de donkere kant overhellen – dat wil zeggen, bacteriën en schimmels uitnodigen om te settelen in je matras. Gebruik voor het drogen bijvoorbeeld een droger of droogtrommel, of hang de hoes direct in de zon. 

Hoe was je een matrashoes die niet in de wasmachine mag?

Hoewel sommige matrashoezen in de wasmachine gewassen kunnen worden, raden we af om handwasmatrashoezen de wasmachine te wassen. Dit is om krimp te voorkomen. Sommige matrashoezen vereisen meer zorgvuldigheid voor duurzaamheid en een lange levensduur. Hier zijn enkele snelle instructies voor het reinigen van een niet in de machine wasbare beschermer:

 • Rits de matrasbeschermer open en verwijder hem van je bed
 • Dep en reinig de vlekken of viezigheid voorzichtig met een mild wasmiddel.
 • Was het bovenste gedeelte van de hoes met de hand.
 • Laat aan de lucht drogen om krimp door hitte te voorkomen. 
 • Wacht tot de matrasbeschermer volledig droog is voordat je hem weer op je matras legt.

Heb je een vlek op je matrashoes of in je matras die je er niet uitkrijgt? Geen zorgen! Wij hebben de beste tips om lastige vlekken uit je matras te krijgen. 

matras-hoes-wassen

Hoe vaak moet je je matrashoes wassen?

Normaal gesproken moet je je matrashoes om de twee maanden wassen met een mild wasmiddel, maar het hangt af van hoe je hem gebruikt. Hou rekening met het volgende:

 • Een matrashoes in een logeerkamer die niet vaak wordt gebruikt, hoeft maar elk kwartaal te worden gereinigd.
 • Als je allergisch bent, probeer dan je matrasbeschermer ongeveer twee keer per maand te reinigen om te voorkomen dat allergenen zich ophopen. 
 • Als je net over een ziekte heen bent, moet een matrasbeschermer worden gereinigd zodra u zich beter voelt, om overtollige bacteriën van snotteren of hoesten te helpen verwijderen.
 • Als je  ’s avonds laat ijs of koffie in bed heeft gemorst? Wacht dan niet tot de vlek is ingetrokken. Gooi je matras meteen in de was, samen met je laken, en kies de fijnwasstand (dep de overtollige vlek van tevoren af met keukenpapier).

Dit waren onze tips zodat jij zo lang mogelijk van je matrashoes kunt genieten. Opzoek naar een nieuwe matrashoes of ben je benieuwd naar onze favorieten? Bekijk hier de beste keuzes van 2022!

Geschreven door
Nelson