Zoeken
Zoeken
4 Snelle Manieren Om Je Oude Matras Te Laten Ophalen & Afvoeren
oud-matras-wegdoen

4 Snelle Manieren Om Je Oude Matras Te Laten Ophalen & Afvoeren

Samenvatting

Het is vrij gemakkelijk om van een oud matras af te komen. Het laten ophalen van een oud matras kan echter wel kosten met zich meebrengen. Verschillende opties zijn doneren voor een goed doel, hulp inschakelen van de gemeente en je matras verkopen of weggeven via Marktplaats.

Veel mensen weten niet waar ze hun oude matras moeten laten. Gelukkig zijn er een aantal (gratis) opties om je oude matras op te laten halen. Deze vind je hieronder.

Opties om je oude matras te laten ophalen

Er zijn verschillende opties voor het wegdoen van je oude matras. Hieronder staat een klein overzicht van de beste manieren, gevolgd door wat extra toelichting.

  1. Matras schenken aan een goed doel: het is mogelijk om je matras te schenken aan een goed doel. Hiermee help je mensen in nood en voorkom je dat het matras op de vuilnisbelt terechtkomt.
  2. Je matras verkopen of weggeven: je kunt je oude matras ook weggeven of verkopen via online marktplaatsen. Bijvoorbeeld Facebook Marketplace of Markplaats.nl. Ook hier kun je andere mensen blij mee maken.
  3. Gemeentelijke ophaaldiensten: in sommige steden en regio’s is het ook mogelijk om de opruimdienst van de Gemeente in te schakelen. Veel gemeenten bieden ophaaldiensten die speciaal zijn bedoeld voor grote voorwerpen zoals matrassen. Vaak zijn deze diensten aangeduid als “bulkafvalinzameling”. Bezoek hiervoor de website van de gemeente waar je woont.
  4. Inruilen bij aankoop van een nieuw matras: sommige winkeliers bieden inruilprogramma’s aan waarbij ze je oude matras ophalen bij levering van een nieuwe. Soms bespaar je ook op de kosten van een nieuw matras.

Je matras doneren aan een goed doel

Veel lokale organisaties en non-profits accepteren gebruikte matrassen en geven ze door aan personen of gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Wij zijn voorstander van deze methode om je oude matras een nieuwe kans te geven, mits het nog een redelijke conditie heeft.

De juiste organisatie vinden

Om een organisatie te vinden die matrassendonaties accepteert, raden we aan om even op Google te zoeken naar goede doelen bij jou in de buurt. Enkele bekende nationale liefdadigheidsinstellingen die matrassendonaties accepteren zijn:

Zorg ervoor dat je matras in minimaal een redelijke staat is en geen significante schade heeft, zoals scheuren of verkleuringen. De meeste organisaties hebben strikte richtlijnen over wat ze kunnen accepteren vanwege gezondheidsvoorschriften.

matras-doneren-aan-goed-doel

Je oude matras verkopen of weggeven

Als je je wilt ontdoen van je oude matras, kan je het verkopen of gratis weggeven. Denk ook aan familieleden of kennissen die mogelijk een nieuw matras nodig hebben (mits het in goede conditie is. Je weet nooit wanneer iemand in je omgeving baat heeft bij een verbetering van zijn of haar slaapsituatie.

Als je geen koper kunt vinden voor het matras, kun je het altijd nog gratis aanbieden via marktplaats. Veel mensen hebben behoefte aan betaalbaar of gratis beddengoed en zouden het op prijs stellen om jou oude matras uit handen te nemen.

Vergeet niet dat u bij het verkopen of weggeven van een oude matras altijd eventuele problemen zoals vlekken, scheuren of structurele problemen bekend te maken. Het is wel zo netjes om eerlijk te zijn over eventuele slijtage en de conditie van het matras.

Je matras laten ophalen door de gemeente

Veel gemeenten bieden een ophaaldienst aan als onderdeel van hun afvalbeheerprogramma. Dit is een moeiteloze manier om van je oude matras af te komen. Vaak betaal je wel een vergoeding.

Recyclingprogramma’s voor matrassen

Naast de reguliere ophaaldiensten die gemeenten aanbieden, hebben sommige gebieden speciale matrasrecyclingprogramma’s die gericht zijn op het verminderen van stortafval en het bevorderen van duurzaamheid. Deze programma’s accepteren gebruikte matrassen meestal gratis of tegen een nominale vergoeding en zorgen ervoor dat ze goed worden gerecycled in plaats van op de stortplaats terecht te komen.

Naast de verschillende ophaaldiensten is het ook mogelijk om zelf je oude matras bij de stort te brengen.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu