Zoeken
Zoeken
Topper: Zin of Onzin?

Topper: Zin of Onzin?

Een topper op je matras is voor veel mensen een kers op de taart voor hun bed. Het wordt gezien als een fantastische manier om je bed te transformeren. Maar voegt een topper daadwerkelijk iets toe aan een goede slaap? Dat een goed matras bijdraagt aan een goede nachtrust en een goede mentale en lichamelijke gezondheid, is wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Een goed matras corrigeert onder meer je houding tijdens het slapen. Maar wat is het nut van een topper die op je matras ligt? Wij hebben het een en ander over toppers voor je uitgezocht. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van toppers.

Zijn matras toppers het geld waard?

Overweeg je om een topdekmatras aan te schaffen en vraag je je af of een topper het geld wel waard is? Het antwoord op deze vraag hangt voornamelijk af van de reden waarom je een topper nodig hebt. De allerbeste matrastoppers maken een groot verschil als het gaat om het slaapcomfort van je huidige bed. Maar zoals bij veel producten, is er een groot verschil in kwaliteit tussen toppers.

Een topper is een van de populairste matras-accessoires en kan je slaapcomfort op verschillende manieren verbeteren. Zo kan een topmatras een afkoelende functie hebben, biedt het extra ondersteuning aan je huidige matras en kan het voor extra stabiliteit zorgen en bepaalde drukpunten verlichten. Is je huidige matras te hard? Dan kan een topper ook helpen!

Om je nog beter te helpen bij besluiten of een matras topper het geld waard is, zetten wij de voor- en nadelen van een topmatras voor je op een rijtje.

Voordelen van toppers

Een topper is geen noodzakelijk onderdeel van je bed, maar kan op verschillende manieren voordelen bieden voor jouw slaapcomfort. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een topdekmatras.

Slaapcomfort

 • Een topper reguleert ‘s nachts je lichaamstemperatuur en heeft daardoor een verkoelend effect tijdens het slapen.
 • Naast verkoeling zorgt een topper ook voor een verbetering van de gewichtsverdeling in bed en biedt ook veel ondersteuning tijdens het slapen.
 • Doordat je een topper bovenop je matras legt, verlengt dit de levensduur van je matras. Hij ontlast als het ware je matras.
 • Heb je een stevig matras? Dan zorgt een topdekmatras ervoor dat je bed zacht aanvoelt. Naast het verzachten van een stevig matras, verhoogt een topper ook het comfort van dunne matrassen.
 • Als je een tweepersoonsbed hebt, bestaande uit twee eenpersoonsmatrassen, dan zorgt een topper ervoor dat de naad tussen de twee eenpersoonsmatrassen vermindert of verdwijnt. Hierdoor lig je nooit meer in een gleuf.
 • Een topper is gemakkelijk schoon te maken. Doordat de tijk (hoes om de topper) los te ritsen is, kan deze in de wasmachine gewassen worden.
 • Het wordt aangeraden om eens in de paar maanden je matras of topper om te draaien, voor hygiëne maar ook tegen ‘deuken’. Een topper is lichter dan een matras en makkelijker te keren.
 • Een matras topper kan extra comfort bieden door de zachtheid en ondersteuning van het bestaande matras te verbeteren.
 • Matras toppers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals traagschuim, latex, wol en veren, waardoor je de topper kunt kiezen die het beste past bij jouw comfortvoorkeuren en behoeften.
 • Een matras topper beschermt je matras tegen vlekken, vocht en huisstofmijt, wat kan bijdragen aan een schonere en gezondere slaapomgeving.
 • Een topper kan ook helpen om geluiden te dempen die worden veroorzaakt door beweging op het matras.
 • Voor mensen met allergieën kan een hypoallergene matras topper een barrière vormen tussen hen en het matras, waardoor allergenen worden verminderd en een betere nachtrust wordt bevorderd.

Nadelen van een matras topper

Naast voordelen, zijn er ook een aantal nadelen van matrastoppers. Redenen om geen topper te kopen zijn:

 • Heb je een slecht matras? Dan helpt een topper niet om je slaapcomfort te verbeteren.
 • Een topper ligt niet altijd goed vast. Bij een eenpersoonsbed heeft een topper de neiging om te verschuiven.
 • Een topper op een gewone matras kan voor sommige mensen niet prettig aanvoelen. Tip: probeer je bed eerst in de winkel voordat je een (top)matras koopt.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Voor- en nadelen van verschillende soorten toppers

Traagschuim topper

Traagschuim, ook bekend als memory foam, is een visco-elastisch materiaal dat zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Hierdoor biedt het uitstekende drukverlagende eigenschappen, wat helpt bij het verminderen van pijn en drukpunten. Traagschuim is warmtegevoelig, wat betekent dat het zachter wordt bij lichaamswarmte en weer steviger bij afkoeling. Dit zorgt voor een goede isolatie en een aangenaam slaapklimaat, maar kan voor sommige mensen te warm aanvoelen. Een traagschuim topper is een goede keuze voor rug- en zijslapers, omdat traagschuim zich aanpast aan de lichaamsvorm en uitstekende drukverlichting biedt.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Traagschuim– Uitstekende drukverdeling– Warmtegevoelig
– Goede ondersteuning– Kan te zacht worden bij hoge temperaturen

Tot slot zijn traagschuim toppers vaak minder duur dan het kopen van een geheel nieuw (traagschuim) matras, waardoor ze een aantrekkelijke budget optie zijn voor iedereen die op zoek is naar kwaliteit en comfort voor een scherpe prijs.

Pocketveer topper

Topdekmatrassen met veren, ook wel pocketvering toppers genoemd, zijn gemaakt van individueel verpakte stalen veren die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt voor een uitstekende ondersteuning en drukverdeling. Veren toppers zijn vaak zwaarder en duurder dan schuimtoppers, maar bieden een betere ventilatie en vochtregulatie. Deze soort matras topper is geschikt voor rug- en buikslapers, omdat pocketvering toppers voldoende ondersteuning bieden voor een goede ruggen uitlijning.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Pocketvering– Goede ventilatie– Zwaarder
– Veerkrachtige topper– Meer bewegingsoverdracht
– Ondersteuning rug

Latex topper

Latex toppers zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch rubber en bieden een veerkrachtig en ondersteunend slaapoppervlak. Natuurlatex is afkomstig van de rubberboom, terwijl synthetische latex wordt gemaakt van petrochemische materialen. Latex is van nature hypoallergeen, antimicrobieel en bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Latex toppers zijn duurzaam en hebben een lange levensduur, maar kunnen zwaar en prijzig zijn. Een latex topper is voor alle slaapposities geschikt, omdat latex zowel ondersteuning als drukverlichting biedt.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Latex– Duurzaam– Kan warm aanvoelen
– Goede ondersteuning en veerkracht– Zwaar
– Hypoallergeen (natuurlatex)– Kan geur hebben

Koudschuim topper

Koudschuim, ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd, is een type polyurethaanschuim met een open celstructuur. Dit zorgt voor een uitstekende ventilatie en vochtregulatie, wat resulteert in een koeler slaapoppervlak. Koudschuim toppers bieden een goede ondersteuning en hebben een lange levensduur. Ze zijn relatief lichtgewicht en betaalbaar in vergelijking met andere materialen. Een koudschuim topdekmatras is goed voor rug- en buikslapers, vanwege de stevigheid en ondersteuning die koudschuim biedt. Tenslotte hebben koudschuim toppers de langste levensduur.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Koudschuim– Goede luchtventilatie– Kan in het begin stevig aanvoelen
– Duurzaam– Minder drukverlagend dan traagschuim
– Hoge veerkracht

Veelgestelde vragen

Wat is een matras topper?

Een matras topper, ook wel topdekmatras genoemd, is een extra laag die bovenop een bestaand matras wordt geplaatst om het comfort te verbeteren.

Waarom zou ik een topper op mijn matras overwegen?

Een topper kan het slaapcomfort verbeteren, de levensduur van je matras verlengen, zorgen voor een verkoelend effect, gewichtsverdeling verbeteren, en bepaalde drukpunten verlichten.

Zijn matras toppers het geld waard?

De waarde van een topper hangt af van de reden waarom je er een nodig hebt. De beste matrastoppers kunnen een significant verschil maken in het slaapcomfort.

Wat zijn de voordelen van een topper?

Enkele voordelen zijn: regulatie van lichaamstemperatuur, verbetering van gewichtsverdeling, verlenging van de levensduur van je matras, verzachting van een stevig matras, en gemakkelijke reiniging.

Zijn er nadelen aan het gebruik van een matras topper?

Ja, bijvoorbeeld: een slecht matras wordt niet per se beter met een topper, een topper kan verschuiven, en sommige mensen vinden de combinatie van een topper en een matras niet prettig.

Wat zijn de verschillende soorten toppers?

Er zijn verschillende soorten zoals traagschuim, pocketveer, latex en koudschuim toppers.

Hoe verschilt een traagschuim topper van andere toppers?

Traagschuim past zich aan de vorm van het lichaam aan en biedt drukverlagende eigenschappen. Het is warmtegevoelig en kan voor sommige mensen te warm aanvoelen.

Wat zijn de kenmerken van een pocketveer topper?

Deze toppers zijn gemaakt van individueel verpakte stalen veren die afzonderlijk bewegen, wat zorgt voor uitstekende ondersteuning en drukverdeling.

Wat zijn de voordelen van een latex topper?

Latex is hypoallergeen, antimicrobieel en bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Het biedt een veerkrachtig en ondersteunend slaapoppervlak.

Waarom zou ik voor een koudschuim topper kiezen?

Koudschuim biedt uitstekende ventilatie en vochtregulatie, heeft een lange levensduur en is relatief betaalbaar.

Bronnen

Are mattress toppers worth it? A case for and against

Matrastopper of oplegmatras

Advances in unobtrusive monitoringof sleep apnea using machine learning, Dorien Huismans, October 2021, KU Leuven.

Pros and cons of different types of mattress toppers

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu