Topper: Zin of Onzin?
Topper-Zin-of-Onzin

Topper: Zin of Onzin?

Een topper op je matras is voor veel mensen een kers op de taart voor hun bed. Het wordt gezien als een fantastische manier om je bed te transformeren. Maar voegt een topper daadwerkelijk iets toe aan een goede slaap? Dat een goed matras bijdraagt aan een goede nachtrust en een goede mentale en lichamelijke gezondheid, is wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Een goed matras corrigeert onder meer je houding tijdens het slapen. Maar wat is het nut van een topper die op je matras ligt? Wij hebben het een en ander over toppers voor je uitgezocht. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van toppers.

Zijn matras toppers het geld waard?

Overweeg je om een topdekmatras aan te schaffen en vraag je je af of een topper het geld wel waard is? Het antwoord op deze vraag hangt voornamelijk af van de reden waarom je een topper nodig hebt. De allerbeste matrastoppers maken een groot verschil als het gaat om het slaapcomfort van je huidige bed. Maar zoals bij veel producten, is er een groot verschil in kwaliteit tussen toppers.

Een topper is een van de populairste matras-accessoires en kan je slaapcomfort op verschillende manieren verbeteren. Zo kan een topmatras een afkoelende functie hebben, biedt het extra ondersteuning aan je huidige matras en kan het voor extra stabiliteit zorgen en bepaalde drukpunten verlichten. Is je huidige matras te hard? Dan kan een topper ook helpen!

Om je nog beter te helpen bij besluiten of een matras topper het geld waard is, zetten wij de voor- en nadelen van een topmatras voor je op een rijtje.

Voordelen van toppers

Een topper is geen noodzakelijk onderdeel van je bed, maar kan op verschillende manieren voordelen bieden voor jouw slaapcomfort. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een topdekmatras.

Slaapcomfort

  • Een topper reguleert ‘s nachts je lichaamstemperatuur en heeft daardoor een verkoelend effect tijdens het slapen.
  • Naast verkoeling zorgt een topper ook voor een verbetering van de gewichtsverdeling in bed en biedt ook veel ondersteuning tijdens het slapen.
  • Doordat je een topper bovenop je matras legt, verlengt dit de levensduur van je matras. Hij ontlast als het ware je matras.
  • Heb je een stevig matras? Dan zorgt een topdekmatras ervoor dat je bed zacht aanvoelt. Naast het verzachten van een stevig matras, verhoogt een topper ook het comfort van dunne matrassen.
  • Als je een tweepersoonsbed hebt, bestaande uit twee eenpersoonsmatrassen, dan zorgt een topper ervoor dat de naad tussen de twee eenpersoonsmatrassen vermindert of verdwijnt. Hierdoor lig je nooit meer in een gleuf.
  • Een topper is gemakkelijk schoon te maken. Doordat de tijk (hoes om de topper) los te ritsen is, kan deze in de wasmachine gewassen worden.
  • Het wordt aangeraden om eens in de paar maanden je matras of topper om te draaien, voor hygiëne maar ook tegen ‘deuken’. Een topper is lichter dan een matras en makkelijker te keren.

Nadelen van een matras topper

Naast voordelen, zijn er ook een aantal nadelen van matrastoppers. Redenen om geen topper te kopen zijn:

  • Heb je een slecht matras? Dan helpt een topper niet om je slaapcomfort te verbeteren.
  • Een topper ligt niet altijd goed vast. Bij een eenpersoonsbed heeft een topper de neiging om te verschuiven.
  • Een topper op een gewone matras kan voor sommige mensen niet prettig aanvoelen. Tip: probeer je bed eerst in de winkel voordat je een (top)matras koopt.

Bronnen

Wel of geen losse topmatras kopen?

Are mattress toppers worth it? A case for and against

Matrastopper of oplegmatras

Advances in unobtrusive monitoringof sleep apnea using machine learning, Dorien Huismans, October 2021, KU Leuven.

Pros and cons of different types of mattress toppers

Geschreven door
Marc van Dijk