Zoeken
Zoeken
Hoe Haal Ik Urine Uit Mijn Matras?

Hoe Haal Ik Urine Uit Mijn Matras?

Ongelukjes gebeuren, maar ze hoeven je matras niet te ruïneren. Of het nu gaat om een lekkende luier die plas op het matras van je kind morst, of een plasje van een huisdier dat vlekken op je bed maakt, is het het beste om dit zo snel mogelijk op te ruimen.

Het schoonmaken van een matras is niet moeilijk en je hebt maar een paar gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen nodig. Wij hebben de beste tips over hoe je urine van een matras kan verwijderen, vlekken kunt voorkomen en de urinegeur uit je beddengoed kan verwijderen.

Urine uit een matras verwijderen

Wat te doen als de urine nog nat is? 

Als je er snel bij bent en de urine is nog vochtig, dat kun je onderstaande methode gebruiken om vlekken en geuren in je matras te voorkomen. 

Benodigdheden:

 • Witte azijn, 
 • Zuiveringszout
 • Water
 • Een spuitfles
 • Een stofzuiger
 • Schoonmaakdoekjes 

De stappen om urine uit je matras te verwijderen:

 1. Strip het bed en stop al je beddengoed zo snel mogelijk in de wasmachine.

 2. Dep met een schoonmaakdoekje of papieren handdoekjes voorzichtig de vochtige plekken om zoveel mogelijk vloeistof op te zuigen. Wrijf of schrob de matras niet, want dan bestaat het risico dat de urine verder in het bed wordt geduwd.
 3. Maak een oplossing van half water en half gedestilleerde azijn en doe deze in een spuitfles.
 4. Besproei het getroffen gebied met je azijnoplossing.
 5. Dep overtollig vocht er weer uit met handdoeken.
 6. Bedek het gebied met een flinke laag zuiveringszout.
 7. Laat het zuiveringszout zo lang mogelijk op de matras zitten. Wij raden ten minste 8 uur aan.
 8. Stofzuig het zuiveringszout en controleer de matras op vlekken en urine geurtjes.
 9. Indien nodig herhaal je stap 5 tot en met 9 totdat de geur en de vlekken volledig zijn verwijderd.

Dit proces zal over het algemeen de urinegeur uit een matras verwijderen en permanente vlekken voorkomen. Zorg ervoor dat je veel zuiveringszout gebruikt en geef het voldoende tijd om al het overtollige vocht op te nemen!

Wat te doen als de urine al opgedroogd is? 

Als er al vlekken zijn ontstaan voordat je aan het schoonmaken begint, moet je wellicht een zwaardere reinigingsoplossing gebruiken. 

Benodigdheden: 

 • Zuiveringszout
 • Waterstofperoxide 
 • Afwasmiddel 

De methode:

 1. Maak een oplossing van 8 ons waterstofperoxide, 3 eetlepels zuiveringszout, en 2 tot 4 druppels afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel.
 2. Gebruik een spuitfles en breng de oplossing royaal aan op de bevuilde plekken, zodat het mengsel kan intrekken.
 3. Wacht tot het mengsel is opgedroogd. Na een paar uur zal zich een vaste laag zuiveringszout vormen.
 4. Zuig het zuiveringszout weg en controleer of de vlek is achtergebleven.
 5. Herhaal indien nodig.

Dit proces maakt gebruik van een sterkere reinigingsoplossing die je volledig in de bevlekte plek laat trekken. Terwijl de oplossing opdroogt en de peroxide verdampt, wordt de urine met het zuiveringszout naar boven gezogen. Dit helpt om zowel vlekken als geuren te neutraliseren.

Let op: Houd er rekening mee dat peroxide sommige materialen kan bleken, dus je kunt het beste eerst op een klein, onopvallend gebied testen voordat je het op grotere vlekken gebruikt. Peroxide kan ook materialen zoals traagschuim licht beschadigen of verkleuren. Gebruik het dus met mate en verwijder gekleurd beddengoed om vlekken te voorkomen.

Is het niet gelukt om je matras schoon te maken? Geen zorgen! Wij hebben de beste matrassen van 2023 om een rijtje gezet, zodat je nieuwe matras in elk geval lekker slaapt. 

Hoe krijg ik de plasgeur uit een matras?

Als je je matras al hebt schoongemaakt, maar hij ruikt nog steeds naar urine, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Het is verrassend effectief om zuiveringszout over de matras uit te spreiden. Baking soda is uniek omdat het geuren absorbeert, in plaats van ze alleen maar te maskeren. De basische pH-waarde van zuiveringszout helpt de over het algemeen zure urinegeuren te neutraliseren, terwijl de neiging van zuiveringszout om vloeistof te absorberen helpt om eventueel restvocht te verwijderen.

Voor het beste resultaat bij het neutraliseren van urinegeuren in je matras, verspreidt je een dun laagje zuiveringszout over het gehele matrasoppervlak. Als een bepaald gebied sterker ruikt, kunt je een iets dikkere laag zuiveringszout gebruiken. Laat het zuiveringszout onafgedekt 5 tot 10 uur intrekken en stofzuig het vervolgens. Herhaal dit indien nodig.

Een andere optie is het gebruik van een azijnoplossing, zoals hierboven besproken. Gebruik een 50/50 mengsel van koud water en gedestilleerde witte azijn. Je kunt ook overwegen een paar druppels etherische olie, zoals lavendel of eucalyptus, toe te voegen om onaangename geurtjes te verdoezelen. Breng het met een spuitfles aan op het oppervlak van je matras en laat het volledig aan de lucht drogen. Gebruik vervolgens zuiveringszout om het resterende vocht te verwijderen en de sterke azijngeur van de reinigingsoplossing te neutraliseren.

Houd er rekening mee dat voor vlekken van huisdieren een sterkere reinigingsoplossing nodig kan zijn met enzymen die hardnekkige geurtjes verwijderen. Dit zal helpen voorkomen dat huisdieren hun territorium opnieuw markeren. Enzymreinigers zijn in veel dierenwinkels verkrijgbaar.

Andere lastige vlekken in je matras? Lees de beste matras schoonmaak tips.

Hoe voorkomt je toekomstige vlekken en geurtjes

De beste manier om te voorkomen dat vlekken en geurtjes zich op je matras ophopen, is ervoor te zorgen dat je matras goed beschermd is. Wij raden je aan een matrasbeschermer van goede kwaliteit te gebruiken – bij voorkeur een die volledig waterdicht is.

Regelmatig wassen van lakens en ander beddengoed kan ook helpen om te voorkomen dat je matras onaangename geurtjes krijgt. Wij raden aan om lakens en slopen ongeveer een keer per week te wassen.

Dit was het artikel over hoe je urine uit je matras krijgt. Check de Slaapwijsheid website voor meer tips & tricks over slaap!

Urine-uit-matras

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik urine uit een matras verwijderen?

Het proces omvat het gebruik van witte azijn, zuiveringszout, water, een spuitfles, een stofzuiger en schoonmaakdoekjes. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen om vlekken en geuren te voorkomen.

Wat moet ik doen als de urine nog nat is?

Dep de vochtige plekken voorzichtig met een schoonmaakdoekje om zoveel mogelijk vloeistof op te zuigen en volg vervolgens de stappen voor het schoonmaken.

Hoe verwijder ik opgedroogde urinevlekken?

Gebruik een oplossing van waterstofperoxide, zuiveringszout en afwasmiddel. Breng de oplossing royaal aan op de vlekken en laat het mengsel intrekken.

Hoe krijg ik de urinegeur uit een matras?

Zuiveringszout is effectief omdat het geuren absorbeert. Een azijnoplossing of enzymreinigers kunnen ook helpen bij hardnekkige geurtjes.

Hoe kan ik toekomstige vlekken en geurtjes op mijn matras voorkomen?

Gebruik een kwalitatieve matrasbeschermer en was lakens en beddengoed regelmatig.

Is het veilig om peroxide op mijn matras te gebruiken?

Peroxide kan sommige materialen bleken of beschadigen. Het is aan te raden om eerst op een klein, onopvallend gebied te testen.

Wat zijn de voordelen van zuiveringszout bij het schoonmaken van een matras?

Zuiveringszout absorbeert geuren, neutraliseert urinegeuren en helpt overtollig vocht te verwijderen.

Hoe vaak moet ik mijn beddengoed wassen om geurtjes te voorkomen?

Het wordt aanbevolen om lakens en slopen ongeveer een keer per week te wassen.

Wat is het belang van een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer beschermt je matras tegen vlekken, vocht en kan helpen de levensduur van je matras te verlengen.

Geschreven door
Bram Speelman

Menu