Materiaal Matras toppers
Materiaal soorten matras toppers
Welke soort topper past bij jou?

Materiaal Matras toppers

Matras toppers zijn extra lagen die bovenop een matras worden geplaatst om comfort, ondersteuning en levensduur van het matras te verbeteren.

Er zijn verschillende soorten matras toppers beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende typen, samen met hun voor- en nadelen:

Traagschuim

Traagschuim, ook bekend als memory foam, is een visco-elastisch materiaal dat zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Hierdoor biedt het uitstekende drukverlagende eigenschappen, wat helpt bij het verminderen van pijn en drukpunten. Traagschuim is warmtegevoelig, wat betekent dat het zachter wordt bij lichaamswarmte en weer steviger bij afkoeling. Dit zorgt voor een goede isolatie en een aangenaam slaapklimaat, maar kan voor sommige mensen te warm aanvoelen. Een traagschuim topper is een goede keuze voor rug- en zijslapers, omdat traagschuim zich aanpast aan de lichaamsvorm en uitstekende drukverlichting biedt.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Traagschuim– Uitstekende drukverdeling– Warmtegevoelig
– Goede ondersteuning– Kan te zacht worden bij hoge temperaturen
traagschuim ingedrukt door hand

Jaarlijks worden er 1,6 miljoen matrassen verkocht in Nederland en 272.000 matras toppers.

Bron: Matras Recycling Europer (MRE)

Koudschuim

Koudschuim, ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd, is een type polyurethaanschuim met een open celstructuur. Dit zorgt voor een uitstekende ventilatie en vochtregulatie, wat resulteert in een koeler slaapoppervlak. Koudschuim toppers bieden een goede ondersteuning en hebben een lange levensduur. Ze zijn relatief lichtgewicht en betaalbaar in vergelijking met andere materialen. Een koudschuim topdekmatras is goed voor rug- en buikslapers, vanwege de stevigheid en ondersteuning die koudschuim biedt.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Koudschuim– Goede luchtventilatie– Kan in het begin stevig aanvoelen
– Duurzaam– Minder drukverlagend dan traagschuim
– Hoge veerkracht
koudschuim laag in topdekmatras

Latex

Latex toppers zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch rubber en bieden een veerkrachtig en ondersteunend slaapoppervlak. Natuurlatex is afkomstig van de rubberboom, terwijl synthetische latex wordt gemaakt van petrochemische materialen. Latex is van nature hypoallergeen, antimicrobieel en bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Latex toppers zijn duurzaam en hebben een lange levensduur, maar kunnen zwaar en prijzig zijn. Een latex topper is voor alle slaapposities geschikt, omdat latex zowel ondersteuning als drukverlichting biedt.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Latex– Duurzaam– Kan warm aanvoelen
– Goede ondersteuning en veerkracht– Zwaar
– Hypoallergeen (natuurlatex)– Kan geur hebben
latex topper

Pocketveren

Topdekmatrassen met veren, ook wel pocketvering toppers genoemd, zijn gemaakt van individueel verpakte stalen veren die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt voor een uitstekende ondersteuning en drukverdeling. Veren toppers zijn vaak zwaarder en duurder dan schuimtoppers, maar bieden een betere ventilatie en vochtregulatie. Deze soort matras topper is geschikt voor rug- en buikslapers, omdat pocketvering toppers voldoende ondersteuning bieden voor een goede ruggen uitlijning.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
Pocketvering– Goede ventilatie– Zwaarder
– Veerkrachtige topper– Meer bewegingsoverdracht
– Ondersteuning rug
matras topper op een bed

Conclusie

Matras toppers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen voordelen en nadelen:

 • Traagschuim toppers passen zich aan de contouren van het lichaam aan en bieden uitstekende drukverlichting. Ze zijn ideaal voor mensen die last hebben van gewrichtspijn of ongemak tijdens het slapen.
 • Latex toppers zijn veerkrachtig en bieden een combinatie van comfort en ondersteuning. Ze zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk en hypoallergeen alternatief.
 • Koudschuim of polyurethaanschuim toppers zijn betaalbaar en bieden een goede balans tussen comfort en ondersteuning. Ze zijn echter niet zo duurzaam als traagschuim of latex.
 • Pocketvering toppers geven een traditioneel gevoel en verbeteren de luchtcirculatie in de bedden. Ze zijn minder effectief in het verminderen van bewegingsoverdracht dan schuim- of latex-toppers.

Wat is het nut van een topper?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een matras topper te kopen. Hier zijn enkele voordelen:

 • Comfort: Een matras topper kan extra comfort bieden door de zachtheid en ondersteuning van het bestaande matras te verbeteren. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust en een vermindering van lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn.
 • Levensduur van het matras verlengen: Door een topper op het matras te plaatsen, vermindert u de slijtage van het onderliggende matras, waardoor het langer meegaat. Dit kan op de lange termijn kosten besparen, omdat het de noodzaak om een nieuw matras te kopen kan uitstellen.
 • Verstelbaarheid: Matras toppers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals traagschuim, latex, wol en veren. Hierdoor kunt u de topper kiezen die het beste past bij uw comfortvoorkeuren en behoeften.
 • Hygiëne en bescherming: Een matras topper beschermt uw matras tegen vlekken, vocht en huisstofmijt, wat kan bijdragen aan een schonere en gezondere slaapomgeving.
 • Warmteregulatie: Sommige matras toppers zijn speciaal ontworpen om warmte af te voeren en een koelere slaapervaring te bieden, wat vooral nuttig is voor mensen die het ‘s nachts warm hebben.
 • Geluidsisolatie: Een topper kan ook helpen om geluiden te dempen die worden veroorzaakt door beweging op het matras. Dit kan handig zijn voor mensen die een lichte slaper zijn of die een partner hebben die veel beweegt tijdens het slapen.
 • Allergieën: Voor mensen met allergieën kan een hypoallergene matras topper een barrière vormen tussen hen en het matras, waardoor allergenen worden verminderd en een betere nachtrust wordt bevorderd.

Geschreven door
Bram Speelman