Zoeken
Zoeken
Wat Is Het Verschil Tussen Schuim- en Pocketvering Matrassen?

Wat Is Het Verschil Tussen Schuim- en Pocketvering Matrassen?

Samenvatting

De keuze tussen een schuimmatras en een pocketvering matras hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Schuimmatrassen bieden uitstekend comfort en ondersteuning voor wie extra demping nodig heeft, terwijl pocketvering matrassen beter ademend zijn en meer gerichte ondersteuning bieden. De overweging van factoren zoals budget, gewenste hardheid, en verwachte levensduur zal helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Schuimmatras

Schuimmatrassen staan bekend om hun drukverlichting en aanpassend vermogen. Ook bieden ze veel comfort en ondersteuning.

Soorten Schuim:

 • Traagschuim: Past zich aan de vorm van je lichaam aan, biedt ondersteuning en drukverlichting.
 • Latexschuim: Veerkrachtig en comfortabel.
 • Polyurethaanschuim (koudschuim): Betaalbaarder, maar biedt minder ondersteuning.

Er zijn verschillende soorten schuim die in schuimmatrassen worden gebruikt, waaronder traagschuim, latexschuim en polyurethaanschuim. Traagschuim is een soort visco-elastisch materiaal dat zich aanpast aan de vorm van je lichaam als je erop gaat liggen. Het biedt uitstekende ondersteuning en drukverlichting voor mensen met rugpijn of gewrichtsklachten. Latexschuim heeft een veerkrachtig gevoel dat veel mensen comfortabel vinden. Polyurethaanschuim, ook wel koudschuim genoemd, is betaalbaarder dan andere soorten, maar biedt niet zoveel ondersteuning als de andere schuimsoorten.

Duurzaamheid: 5-7 jaar.

Voordelen van schuimmatrassen

 • Comfort: Past zich aan de vorm van je lichaam aan.
 • Drukverlichting: Geschikt voor mensen met rugpijn of gewrichtsklachten.
 • Stil: Geen veren die geluid kunnen maken.
 • Koel: Open celstructuur voor luchtcirculatie.
 • Betaalbaar: Over het algemeen goedkoper dan pocketvering matrassen.

Schuimmatrassen bieden een heerlijk comfort dankzij hun vermogen om zich aan te passen aan de vorm van je lichaam, terwijl ze tegelijkertijd drukverlichting bieden voor mensen met rugpijn na het slapen of gewrichtsklachten. Zo zijn matrassen tegen rugklachten vaak gemaakt van schuim. Ook is een schuimmatras stiller dan matrassen met veren, omdat ze geen (metalen) veren hebben die geluid kunnen maken als je er ’s nachts op beweegt. Bovendien zijn de meeste moderne schuimmatrassen voorzien van ademende hoezen en een open celstructuur die je tijdens warme zomernachten koel houden door de luchtcirculatie. 

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Pocketvering matras

Pocketvering matrassen bieden uitstekende ondersteuning dankzij de veren in het matras die onafhankelijk van elkaar meebewegen met je lichaam.

Soorten pocketveren

Pocketvering matrassen bestaan uit individuele ‘pockets’ ook wel veren. Deze pocketveren bieden meer ondersteuning dan traditionele binnenveringmatrassen, omdat elke veer onafhankelijk van de ander kan bewegen. Dit helpt je bewegingen in bed te verminderen en zorgt voor een betere afstemming van je lichaam voor een comfortabelere nachtrust. 

Voordelen van pocketvering matrassen

Used Access Link

Het verschil tussen schuim- en pocketvering matrassen is vrij uitgebreid en kan worden samengevat in de volgende categorieën:

Schuimmatrassen

Soorten Schuim:

 • Traagschuim: Past zich aan de vorm van je lichaam aan, biedt ondersteuning en drukverlichting.
 • Latexschuim: Veerkrachtig en comfortabel.
 • Polyurethaanschuim (koudschuim): Betaalbaarder, maar biedt minder ondersteuning.

Voordelen:

 • Comfort: Past zich aan de vorm van je lichaam aan.
 • Drukverlichting: Geschikt voor mensen met rugpijn of gewrichtsklachten.
 • Stil: Geen veren die geluid kunnen maken.
 • Koel: Open celstructuur voor luchtcirculatie.
 • Betaalbaar: Over het algemeen goedkoper dan pocketvering matrassen.

Duurzaamheid: 5-7 jaar.

Pocketvering Matrassen

Soorten Pocketveren:

 • Individuele veren die onafhankelijk van elkaar bewegen, bieden meer ondersteuning en verminderen bewegingen in bed.

Voordelen:

 • Ondersteuning: Veren bewegen onafhankelijk voor gerichte ondersteuning.
 • Drukverlichting: Kan drukpunten verlichten.
 • Duurzaam: Gaat langer mee dan schuimmatrassen.
 • Beweging tussen Partners: Vermindert de beweging tussen partners of huisdieren die het bed delen.

Nadelen:

 • Geluid: Kan storend zijn voor lichte slapers.

Duurzaamheid: 7-10 jaar.

Een van de belangrijkste voordelen van pocketvering matrassen is dat het gewicht goed verdeeld wordt en zich preciezer kan aanpassen. Dit kan van belang zijn wanneer je met een partner in bed ligt. Elke veer in dit matras beweegt onafhankelijk, zodat wanneer je partner in bed beweegt jij daar geen last van hebt. Ook kan een pocketvering matras drukpunten verlichten voor meer comfort tijdens het slapen. Bovendien zijn ze in vergelijking met andere soorten matrassen vrij duurzaam en gaan ze lang mee, waardoor ze een ideale keuze zijn voor iedereen die iets zoekt dat met de juiste zorg en onderhoud vele jaren meegaat.

Een nadeel voor lichte slapers kan het geluid zijn van dit matras. Omdat elke veer onafhankelijk van elkaar beweegt, kan het geluid van de beweging bovenop het matras storend zijn voor lichte slapers die ’s nachts absolute stilte nodig hebben voor een goede nachtrust. Over het geheel genomen bieden pocketveringmatrassen veel voordelen, zoals betere ondersteuning en comfort.

Vergelijking tussen schuim- en pocketvering matrassen

 • Comfortniveau: Schuimmatrassen bieden een zachter, maar ondersteunend slaapoppervlak, terwijl pocketvering matrassen meer gerichte ondersteuning bieden.
 • Duurzaamheid: Schuimmatrassen hebben een kortere levensduur (5-7 jaar), terwijl pocketvering matrassen langer meegaan (7-10 jaar).
 • Prijs: Schuimmatrassen zijn over het algemeen goedkoper, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en extra functies.

Vergelijking van comfortniveau

Schuimmatrassen bieden een zacht, maar ondersteunend slaapoppervlak dat zich naar de rondingen van je lichaam vormt en de druk verlicht. Pocketvering matrassen hebben individueel gewikkelde veren die samen zorgen voor een meer gerichte ondersteuning dan schuimmatrassen, terwijl ze ook de beweging tussen partners of huisdieren die het bed delen helpen te verminderen. Beide types zijn te vinden in verschillende hardheidsgraden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, dus het komt erop aan welk gevoel je verkiest bij het maken van je beslissing.

Vergelijking van duurzaamheid

Schuimmatrassen hebben meestal een kortere levensduur dan pocketveren, omdat het materiaal na verloop van tijd afbreekt door regelmatig gebruik en slijtage. Gemiddeld gaan ze zo’n 5-7 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen, terwijl pocketveren bij goed onderhoud 7-10 jaar meegaan.

Over het algemeen zijn matrassen van schuim goedkoper dan pocketveren, omdat er minder materiaal nodig is tijdens de productie. Er zijn echter uitzonderingen, afhankelijk van de kwaliteit van het merk en kenmerken zoals koelingstechnologie of traagschuim lagen die aan de constructie zijn toegevoegd.

In het algemeen bieden beide soorten matrassen grote voordelen voor slapers, maar tegen verschillende prijzen. Het is belangrijk om alle factoren in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt op basis van je budget of andere voorkeuren, zoals de gewenste hardheid of de verwachte levensduur.

Conclusie

Als het gaat om het verschil tussen een schuimmatras en een pocketvering matras, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Schuimmatrassen bieden uitstekend comfort en ondersteuning voor iedereen die extra demping nodig heeft, terwijl pocketvering matrassen een beter ademend vermogen en merk je niets in bed wanneer je partners zich beweegt of omdraait.

Uiteindelijk hangt de keuze welk type matras het beste bij jou past af van je individuele behoeften en voorkeuren. Wij hopen dat dit artikel je heeft geholpen de verschillen tussen deze twee typen matrassen te begrijpen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke matras het beste bij uw slaapbehoeften past. Als je op zoek bent naar het optimale slaapsysteem, kijk dan ook eens het juiste hoofdkussen en een matrasbeschermer.

Veelgestelde vragen

Wat is een schuimmatras?

Een schuimmatras is een type matras dat bekend staat om zijn drukverlichting en aanpassend vermogen. Het biedt comfort en ondersteuning en kan gemaakt zijn van verschillende soorten schuim zoals traagschuim, latexschuim en polyurethaanschuim (koudschuim).

Wat is een pocketvering matras?

Een pocketvering matras bestaat uit individuele veren, ook wel pocketveren genoemd, die onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit zorgt voor gerichte ondersteuning en vermindert bewegingen in bed.

Wat zijn de voordelen van een schuimmatras?

Enkele voordelen zijn: aanpassing aan de vorm van je lichaam, drukverlichting, stilte, koelte door luchtcirculatie en betaalbaarheid.

Wat zijn de voordelen van een pocketvering matras?

De voordelen zijn onder andere uitstekende ondersteuning, drukverlichting, duurzaamheid, verminderde beweging tussen partners en een langere levensduur.

Hoe lang gaat een schuimmatras gemiddeld mee?

Een schuimmatras heeft een gemiddelde levensduur van 5-7 jaar.

Hoe lang gaat een pocketvering matras gemiddeld mee?

Een pocketvering matras heeft een gemiddelde levensduur van 7-10 jaar.

Welk matras is beter voor rugpijn of gewrichtsklachten?

Schuimmatrassen, vooral die gemaakt van traagschuim, zijn bekend om hun drukverlichtende eigenschappen en kunnen geschikt zijn voor mensen met rugpijn of gewrichtsklachten.

Welk matras is stiller?

Schuimmatrassen zijn stiller omdat ze geen veren hebben die geluid kunnen maken.

Welk matras biedt een betere temperatuurregulatie?

Pocketvering matrassen hebben vaak een beter ademend vermogen, maar moderne schuimmatrassen kunnen ook koelende technologieën bevatten.

Wat is het prijsverschil tussen schuim- en pocketvering matrassen?

Over het algemeen zijn schuimmatrassen goedkoper dan pocketvering matrassen, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en extra functies.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu