Zoeken
Zoeken
Welk Matras Past Bij Mij? – Slaapwijsheid

Welk Matras Past Bij Mij? – Slaapwijsheid

Samenvatting

Om het juiste matras te kiezen, zijn er drie stappen die je kunt volgen: bepalen of je een nieuw matras nodig hebt, een budget bepalen en beslissen welk type matras bij jou past op basis van jouw favoriete slaaphouding. Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar, zoals innerspring, latex, traagschuim en hybride matrassen, die elk hun eigen voordelen hebben.

Veel mensen denken niet goed na over de aanschaf van een nieuw matras. Zo wordt er bijvoorbeeld gemakkelijk een bed opgepikt van marktplaats, wordt er ‘even’ naar Ikea geraced of heeft een tante er ‘ergens nog wel eentje liggen’. Een bed is een plek waar je minimaal (volgens de richtlijnen) 8 uur per dag spendeert, en een slecht matras kan leiden tot slapeloosheid, rug- en nekproblemen of een minder diepe slaap.

Met deze 3 stappen vertellen wij jou hoe je het juiste matras kunt kiezen. 

Stap 1: Heb ik wel een nieuw matras nodig? 

Over het algemeen is het het beste om na zeven of acht jaar een nieuw matras te kopen. Natuurlijk hangt het af van de kwaliteit en het materiaal van je matras, hier komen we later op terug. Als je veel last hebt van rug- of nekpijn, is het misschien inderdaad wel een goed idee om je matras te vervangen voor een die beter bij jou en de behoeften van je lichaam past. 

Weet je niet waar je moet beginnen of wil je weten of jouw matras nog goed is? Lees hier onze matrassentest!

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Stap 2: Wat is je budget? 

 • Ga niet altijd voor de goedkoopste optie die je vindt – Dit is een vuistregel voor de meeste producten die je online koopt. Een matras goedkoper dan €500 voor een queen matras gewoon omdat het betekent een lagere duurzaamheid, meer giftige stoffen en lagere slaapkwaliteit in het algemeen.

 • Hogere prijs betekent niet dat hogere kwaliteit. Klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar niet onbelangrijk. De duurste matras merken zijn niet altijd de beste.

 • Winkels als Ikea hebben prima bedden, ook al staan ze bekend om hun lage prijzen. Het is dan alsnog niet de bedoeling dat je voor de laagste prijs gaat.

Stap 3: Welk matras past bij mij? 

Wat is je favoriete slaaphouding

Dit is belangrijk voor jouw ideale hardheidsgraad. Op een schaal van 1-10 (1 is zeer zacht, 10 is super stevig):

 • 4 – 7: Is voor rugslaper het beste om een medium stevig matras te kiezen
 • 3 – 5: Zijslapers slapen het beste op een zachtere optie (3-5).
 • 6 -7: De buikslapers onder ons zullen meer ondersteuning nodig hebben om niet weg te zakkenNu je weet welke hardheidsgraad bij je past, is het tijd om te kijken: welk matras past bij mij? We hebben een lijst opgesteld met de verschillende opties en voor wie dit matras ideaal zou zijn. 

slaaphouding-ruggengraat-uniek

Innerspring (Springveren in het bed)

Dit is de meest traditionele vorm van de matras. Ook wel een pocketvering matras genoemd. Pocketvering matrassen zijn goedkoop geprijsd en de bekendste matras vorm.

Omdat de veren meestal van verschillende soorten metaal zijn gemaakt, behouden ze jarenlang hun vorm.

Ideaal voor: Mensen die sterke ondersteuning, duurzaamheid, koeling en grote bounce willen. Het heeft ook een uitstekende randondersteuning.

Latex

Deze matrassen staan bekend om hun fantastische koeling en comfort. Latex heeft een goede veerkracht en reageert ook goed. Je krijgt geen geuren krijgt zoals bij traagschuim producten.

Warme slapers gebruiken ademende katoenen lakens om ’s nachts koel te blijven

Er zijn twee soorten om uit te kiezen:

 • Natuurlijk – meer gezonde optie en milieuvriendelijk. Maar het is ook duurder, dus reken op minimaal €1500 voor een goede natuurlatexmatras
 • Synthetisch – Gemaakt door synthetische polymeren te mengen met natuurlijk boomsap. Minder duur, maar minder gezond.

Latex matrassen zijn het beste voor mensen die een goede koeling, responsiviteit en veerkracht willen.

Traagschuim


Traagschuim werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1970 door NASA als een veiligheidsmateriaal voor stoelkussens om piloten en passagiers te beschermen tijdens vliegtuigcrashes. Sindsdien is het materiaal uitgegroeid tot het product dat door vrijwel elke matrassenmaker wordt gebruikt.

Een traagschuim matras biedt comfort en ondersteuning voor het hele lichaam. Iedereen die wel eens met zijn hand in dit materiaal heeft gedrukt, begrijpt onmiddellijk de aantrekkingskracht ervan.

Een van de meest voorkomende problemen die mensen ervaren is dat het materiaal warmte vasthoudt. Als jij iemand bent die een koele nachtrust nodig heeft, is de traagschuimoptie misschien niet de beste keuze voor je.

Ideaal voor: Mensen die body shaping, contour, drukverlichting en goede ondersteuning willen.

Hybride

De hybride matras is een ongebruikelijke combinatie van zowel traditionele veren als traagschuim. Met het beste van twee werelden biedt deze optie de contouren en het gebrek aan bewegingsoverdracht van schuim, gekoppeld aan de ondersteuning van veren.
Om de meest optimale versie van een hybride te vinden, is het het beste om er een te kiezen die bijna 7,5 cm schuim heeft. Als je meer kiest, kun je net zo goed de veren helemaal weglaten.

Het beste voor mensen die het beste allround product willen met goede ondersteuning, veerkracht, verkoeling en drukverlaging.

Verander je oude matras in een compleet nieuwe met een topper

Heb je een klein(er) budget, of wil je het liefst niet je hele matras vervangen? Denk dan eens aan een matrastopper. Dit kan je matras laten aanvoelen als gloednieuw. 

Meer lezen over de verschillende soorten matrastoppers of benieuwd naar onze tips & tricks? Wij hebben de beste matras toppers voor jou op een rijtje gezet. 

Bed topper kussen dekbed dekbedovertrek matras slaapkamer foto

Veelgestelde vragen

Hoe weet je dat je een nieuw matras nodig hebt?

Er zijn verschillende tekenen dat het tijd is om een nieuw matras aan te schaffen, zoals:
– Je wordt vaak wakker met rug-, nek-, of schouderpijn.
– Je matras is meer dan 8 jaar oud.
– Je voelt veren of andere harde voorwerpen in het matras.
– Het matras zakt door op bepaalde plekken (tip: je matras omdraaien helpt).
– Je slaapt beter op andere matrassen dan op die van jezelf.

Welk matras voor een zijslaper?

Zijslapers hebben een matras nodig dat de druk op hun schouders en heupen verlicht, terwijl het de wervelkolom ondersteunt en in lijn houdt. Het beste matras voor zijslapers is meestal een zacht tot medium matras met voldoende ondersteuning. Materialen zoals traagschuim en latex kunnen goed werken voor zijslapers, omdat ze de drukverdeling verbeteren en de bewegingsoverdracht verminderen.

Wat voor soort matras voor een kind?

Voor kinderen is een matras dat de groei en ontwikkeling ondersteunt belangrijk. Over het algemeen is een medium stevig matras met goede ondersteuning en drukverlichting het beste voor kinderen. Veel ouders geven de voorkeur aan een matras van traagschuim of latex omdat deze materialen de drukverlichting verbeteren en minder allergenen bevatten dan traditionele matrassen. Het is ook belangrijk om te investeren in een matras met goede ventilatie, zodat jouw kind comfortabel kan blijven slapen en niet oververhit raakt tijdens het slapen.

Geschreven door
Bram Speelman

Menu