Welk matras past bij mij? – Slaapwijsheid
Welk-matras-past-bij-mij

Welk matras past bij mij? – Slaapwijsheid

Veel mensen denken niet goed na over de aanschaf van een nieuw matras. Zo wordt er bijvoorbeeld gemakkelijk een bed opgepikt van marktplaats, wordt er ‘even’ naar Ikea geraced of heeft een tante er ‘ergens nog wel eentje liggen’. Een bed is een plek waar je minimaal (volgens de richtlijnen) 8 uur per dag spendeert, en een slecht matras kan leiden tot slapeloosheid, rug- en nekproblemen of een minder diepe slaap. Hoe langer dit duurt, hoe langer je je slecht kunt voelen. Een easy fix, maar waar begin je? 

Met deze 3 stappen vertellen wij jou hoe je het juiste matras kunt kiezen. 

welk matras past bij mijwat is een goede matras
welk matras past bij mij?

Stap 1: Heb ik wel een nieuw matras nodig? 

Veel mensen vervangen hun bed al na een paar jaar, en dat is prima als je het je kunt veroorloven. Het is echter geen kleine investering. Naast geld kost het vervangen van een matras veel tijd en materialen. Het is daarom belangrijk om te bepalen of je echt een nieuw matras nodig hebt. 

Over het algemeen is het het beste om na zeven of acht jaar een nieuw matras te kopen. Natuurlijk hangt het af van de kwaliteit en het materiaal van je matras, hier komen we later op terug. Als je veel last hebt van rug- of nekpijn, is het misschien inderdaad wel een goed idee om je matras te vervangen voor een die beter bij jou en de behoeften van je lichaam past. 

Weet je niet waar je moet beginnen of wil je weten of jouw matras nog goed is? Lees hier onze matrassentest!

Stap 2: Wat is je budget? 

Bij het bepalen van een budget voor een matras bij je past, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. 

  • Ga niet altijd voor de goedkoopste optie die je vindt – Dit is een vuistregel voor de meeste producten die je online koopt. Een matras goedkoper dan €500 voor een queen matras gewoon omdat het betekent een lagere duurzaamheid, meer giftige stoffen en lagere slaapkwaliteit in het algemeen.

  • Hogere prijs betekent niet dat hogere kwaliteit. Klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar niet onbelangrijk. We wilde het toch even vermelden.

  • Winkels als Ikea hebben prima bedden, ookal staan ze bekend om hun lage prijzen. Het is dan alsnog niet te bedoeling dat je voor de laagste prijs gaat.

Stap 3: Welk matras past bij mij? 

Hier wordt hetpas echt interessant. 

Allereerst moet je jezelf de vraag stellen: wat is mijn favoriete slaaphouding



Dit is belangrijk voor jouw ideale hardheidsgraad. Op een schaal van 1-10 (1 is zeer zacht, 10 is super stevig):

  • 4 – 7: Is voor rugslaper het beste om een medium stevig matras te kiezen
  • 3 – 5: Zijslapers slapen het beste op een een zachtere optie (3-5).
  • 6 -7: De buikslapers onder ons zullen meer ondersteuning nodig hebben om niet weg te zakken



Nu je weet welke hardheidsgraad bij je past, is het tijd om te kijken: welk matras past bij mij? We hebben een lijst opgesteld met de verschillende opties en voor wie dit matras ideaal zou zijn. 

Innerspring (Springveren in het bed)

Dit is de meest traditionele vorm van de matras. Ook wel een pocketvering matras genoemd.

Een voor de hand liggend voordeel van een bed met veren is dat het een van de meest betaalbare opties op de markt is, deels door een afname van de vraag en deels door zoveel andere opties die potentieel comfortabeler en beter voor de algemene gezondheid zijn.
Omdat de veren meestal van verschillende soorten metaal zijn gemaakt, behouden ze jarenlang hun vorm.

Bovendien zijn ze, omdat ze de meest traditionele stijl zijn, ook de meest vertrouwde. Mensen herkennen en begrijpen wat ze krijgen als ze een bed met springveren kopen. Er is geen giswerk bij deze optie zoals bij traagschuim. 

Ideaal voor: Mensen die sterke ondersteuning, duurzaamheid, koeling en grote bounce willen. Het heeft ook een uitstekende randondersteuning.

Latex



Deze matrassen staan bekend om hun fantastische koeling en comfort. Latex heeft een goede veerkracht en reageert ook goed. Je krijgt geen geuren krijgt zoals bij traagschuim producten.
Warme slapers gebruiken ademende katoenen lakens om ‘s nachts koel te blijven

Er zijn twee soorten om uit te kiezen:

  • Natuurlijk – meer gezonde optie en milieuvriendelijk. Maar het is ook duurder, dus reken op minimaal €1500 voor een goede natuurlatexmatras
  • Synthetisch – Gemaakt door synthetische polymeren te mengen met natuurlijk boomsap. Minder duur, maar minder gezond.

Latex matrassen zijn het beste voor mensen die een goede koeling, responsiviteit en veerkracht willen.

Traagschuim



Leuke trivia: Traagschuim werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1970 door NASA als een veiligheidsmateriaal voor stoelkussens om piloten en passagiers te beschermen tijdens vliegtuigcrashes. Sindsdien is het materiaal uitgegroeid tot het product dat door vrijwel elke matrassenmaker wordt gebruikt.

Waarom is het zo populair geworden? Een traagschuim matras biedt comfort en ondersteuning voor het hele lichaam. Iedereen die wel eens met zijn hand in dit materiaal heeft gedrukt, begrijpt onmiddellijk de aantrekkingskracht ervan.
Een van de meest voorkomende problemen die mensen ervaren is dat het materiaal warmte vasthoudt. Als jij iemand bent die een koele nachtrust nodig heeft, is de traagschuimoptie misschien niet de beste keuze voor je.

Ideaal voor: Mensen die body shaping, contour, drukverlichting en goede ondersteuning willen.

Hybride



De hybride matras is een ongebruikelijke combinatie van zowel traditionele veren als traagschuim. Met het beste van twee werelden biedt deze optie de contouren en het gebrek aan bewegingsoverdracht van schuim, gekoppeld aan de ondersteuning van veren.
Om de meest optimale versie van een hybride te vinden, is het het beste om er een te kiezen die bijna 7,5 cm schuim heeft. Als je meer kiest, kun je net zo goed de veren helemaal weglaten.

Het beste voor mensen die het beste allround product willen met goede ondersteuning, veerkracht, verkoeling en drukverlaging.

Je hebt nu alle info die je nodig hebt voor het kopen van een matras. We hopen dat je de juiste keuze kunt maken! 

Bonus: verander je oude matras in een compleet nieuwe met een kussen-top

Heb je een klein(er) budget, of wil je het liefst niet je hele matras vervangen? Denk dan eens aan een matrastopper. Dit kan je matras laten aanvoelen als gloednieuw. 

Meer lezen over de verschillende soorten matrastoppers of benieuwd naar onze tips & tricks? Wij hebben de beste matras toppers voor jou op een rijtje gezet. 

hoe kies je een matras
hoe kies je een matras? welk matras past bij mij?
Geschreven door
Bram Speelman