Beste Slaaphouding bij lage Rugpijn
beste-slaaphouding-bij-lage-rugpijn-en-tips

Beste Slaaphouding bij lage Rugpijn

Samenvatting

Een goede slaaphouding is belangrijk voor mensen met rugpijn, omdat het de druk op de rug kan verminderen. Een van de beste slaaphoudingen voor lage rugpijn is op je zij liggen met een kussen tussen je knieën. Dit helpt om de wervelkolom in een neutrale positie te houden en de druk op de onderrug te verminderen. Het is ook belangrijk om een matras te kiezen dat goede ondersteuning geeft aan de rug en comfortabel is om op te slapen. In deze blog lees je hier alles over.

Het is belangrijk om snel te ontdekken wat voor jou de beste slaaphouding bij lage rugpijn is. In een verkeerde of oncomfortabele houding loop je namelijk het risico dat je klachten erger worden.

Voor een optimale verlichting van lage rugpijn is het raadzaam om te slapen in een houding waarin de wervelkolom neutraal blijft. Dit bereik je met een goede slaaphouding, kussen en matras.

In deze blogpost bespreken we wat de beste slaaphoudingen zijn voor mensen met lage rugklachten en geven we tips om verdere klachten tijdens de slaap te voorkomen. Ook delen we oefeningen en tips om rugpijn te verminderen.

Ik heb zelf ook last gehad van mijn rug tijdens het slapen, maar heb dit gelukkig opgelost met een goed matras. Dus als je alles wilt weten over de beste slaaphouding bij lage rugpijn, lees dan verder.

Beste slaaphoudingen bij lage rugpijn

Slapen in de juiste houding is essentieel om lage rugpijn te minimaliseren. Net als een goed bed en kussen. Ook is het belangrijk om regelmatig te sporten of bewegen (hier lees je straks meer over).

 • Zijslaap is het best bij lage rugpijn: over het algemeen wordt aanbevolen dat mensen met lage rugpijn op hun zij slapen. Deze houding helpt de druk op de wervelkolom te verminderen en houdt de heupen en schouders in lijn. Hierdoor blijft de rug onbelast en kunnen de spieren ontspannen, uitrusten en genezen.
 • Op je rug slapen is ook goed: als slapen op de zij niet mogelijk of oncomfortabel is, dan is slapen op de rug ook goed. Wanneer je op je rug slaapt blijft de wervelkolom in de natuurlijke stand en onbelast, wat gunstig is voor het herstel. Mocht het toch niet comfortabel zijn om op je rug te slapen, leg dan een kussen onder je knieën om de spanning in de lendenstreek verminderen.
 • Probeer te voorkomen dat je op je buik slaapt! Het is belangrijk dat je zo weinig mogelijk op je buik slaapt, omdat het de nek- en lage rugspieren belast, waardoor je klachten kunnen verergeren.

De voordelen van slapen op je zij

Als je in de zijligging of foetushouding slaapt is er meer ruimte tussen de lendenwervels, waardoor de pijn in de onderrug wordt verlicht. Je rugspieren hebben dan de tijd om te ontspannen en genezen.

Ook zijn er weinig drukpunten in deze slaaphouding, waardoor klachten niet erger worden en je rug minder stijf wordt.

De voordelen van slapen op je rug

De rugslaap is een gunstigste positie als het gaat om een goede uitlijning van de wervelkolom. Wanneer je op je rug slaapt blijft de wervelkolom in de natuurlijke stand en onbelast, wat gunstig is voor je herstel.

Het enige waar je goed op moet letten is dat je kussen de juiste hoogte heeft, zodat je nek goed in lijn blijft met je rug.

Tips om rugpijn na het slapen te voorkomen of verminderen

 • Goed matras en kussen: een goed matras en kussen zijn belangrijk om snel rugpijn te verminderen. Goede ondersteuning en drukontlasting zijn essentieel. Een stevig of middelstevig orthopedisch matras is voor veel mensen een goede keuze. Het matras moet wel een goede demping hebben, zodat je een goede combinatie hebt van comfort en ondersteuning.
 • Vermijd slapen op extreem harde matrassen: een te hard matras is vaak niet goed voor mensen met rugklachten, omdat dit meer druk op de wervelkolom en heupen veroorzaakt. Dit leidt tot meer ongemak en klachten. Vaak is het beter om een middenweg te vinden in een stevig matras met een goede demping.
 • Kies een kussen dat past bij jouw slaaphouding en zorgt voor een goede uitlijning van de nek: kussens moeten zorgvuldig worden gekozen. Het moet de juiste stevigheid en hoogte hebben om een correcte uitlijning van de wervelkolom te behouden.
 • Verlicht je klachten met een warmtelamp: het gebruiken van een warmtelamp op de pijnlijke gebieden geeft tijdelijke verlichting van je klachten en is goed voor je spieren en gewrichten. 
 • Doe oefeningen om je rugspieren op te rekken en soepel te houden: yoga- en stretch oefeningen zorgen voor soepele spieren en verminderen stijfheid. Ook is het gunstig om rugklachten te verminderen Doe bijvoorbeeld twee maar per dag oefeningen. Voor het slapen en wanneer je wakker wordt.

Hoe kan ik mijn kussen en matras aanpassen om mijn onderrug tijdens het slapen beter te ondersteunen

Bij het zoeken naar de perfecte steun voor je rug tijdens het slapen, moet je met meerdere componenten rekening houden.

 • Juiste stevigheid van het matras: voor optimale ondersteuning van de onderrug tijdens het slapen moet je matras voldoende stevig zijn om zowel comfort als stabiliteit te bieden.
 • Juiste hoogte van het kussen: voor de beste slaaphouding en uitlijning van de wervelkolom moet het kussen de juiste hoogte hebben. Een kussen met instelbare hoogte is het best.
 • Raadpleeg een expert: wil je het echt goed doen dan raden we je aan om contact op te nemen met onze slaapexperts. Zij helpen je bij het maken van een goede beslissing en adviseren je welk kussen of matras het best is.

Lees ook onze uitgebreide reviews:

Oefeningen voor mensen met rugpijn

Hieronder staan een aantal video’s die gunstig zijn voor mensen met rugpijn. Met de oefeningen in de video’s zorg je voor extra flexibiliteit en verminder je (hopelijk) je klachten.

Let op! Bovenstaande oefeningen garanderen niet dat je van je klachten af komt. Het kan je pijn wel verlichten. Voor op-maat-gemaakte hulp raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts of een fysiotherapeut.

Conclusie:

De gunstigste slaaphouding is op je zij met een kussen tussen je knieën, zodat je wervelkolom goed in balans is. Dit helpt om drukpunten te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te slapen op een goed ondersteunend kussen en matras om lage rugpijn te voorkomen en te verminderen.

Het volgen van onze tips heeft meerdere gezondheidsvoordelen en gaan verder dan alleen het verminderen van rugpijn tijdens het slapen. Het is altijd aan te raden om te werken aan je gezondheid, zodat je in de toekomst (hopelijk) minder lichamelijke klachten hebt.

Meer begeleiding nodig?

Voor wie meer begeleiding zoekt, zijn er tal van online mogelijkheden. Schakel bijvoorbeeld de hulp van een fysiotherapeut in, die jouw klachten onderzoekt en een persoonlijk plan maakt om je van je klachten af te helpen.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/best-sleeping-position-for-lower-back-pain
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320870
https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position/

Geschreven door
Jeffrey Goessens