Zoeken
Zoeken
Nekpijn na slapen? 5 Oorzaken & Oplossingen

Nekpijn na slapen? 5 Oorzaken & Oplossingen

Samenvatting

In deze blog lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van nekpijn na slapen. Ook lees je hoe pijn en ongemak in de toekomst voorkomt of vermindert.

Nekpijn na het slapen is een slopende en frustrerende ervaring. Vooral wanneer je er gedurende de dag ook last van hebt. Om de intensiteit van nekklachten na het slapen te voorkomen of te verminderen, kun je een aantal maatregelen nemen, zoals het gebruik van een geschikt kussen, het vermijden van een verkeerde slaaphouding en ontspanningsoefeningen.

Als je last hebt van chronische nekpijn na het slapen, dan is het belangrijk om medisch advies in te winnen en een passend behandelplan op te latten stellen. Met de juiste behandelingen hopen we dat iedereen snel verlichting vindt van zijn of haar pijnlijke nekklachten.

Gelukkig zijn er manieren om nekpijn na slapen te verminderen, Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn en hoe je klachten voorkomt of vermindert. Een orthopedisch kussen is een van de mogelijke oplossingen om nekklachten te bestrijden.

In deze blog lees je alles over dit onderwerp en wat je kunt doen om van je nekpijn af te komen.

5 veelvoorkomende oorzaken van nekpijn na het slapen

  1. Slechte slaaphouding: een slechte slaaphouding is een belangrijke veroorzaker van nekpijn na het slapen. Als je regelmatig slaap in een verkeerde positie, zorgt dit voor overmatige spanning in de nekspieren. Dit veroorzaakt pijn en ongemak in de ochtend. Vooral buikslapers hebben een groot risico op nekklachten.
  2. Op je buik slapen met je gezicht naar beneden: slapen met je gezicht naar beneden veroorzaakt een onnatuurlijke houding en spanning in de rug, nek en schouders. Indien mogelijk is het beter om op je rug of zij te slapen. In deze posities heb je een betere uitlijning van de wervelkolom. Ook zorgt de zwaartekracht niet voor extra druk op de nekspieren.
  3. Slapen op een ongelijke ondergrond: slapen op een ongelijke ondergrond of matras zorgt voor een slechte uitlijning van de nek en het hoofd met de rest van het lichaam. Een verkeerd kussen heeft hier een grote rol bij.
  4. Verkeerd kussen: nekpijn na slapen wordt ook veroorzaakt wanneer slecht is uitgelijnd tijdens het slapen. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je hoofd goed is uitgelijn met je wervelkolom. Een goed kussen met een juiste hoogte en hardheid helpt hierbij.
  5. Stress en spanning: stress en spanning spelen vaak ook een rol bij het hebben van nekpijn na het slapen. Om het risico op nekpijn te verminderen en spanning weg te nemen, is het goed om vóór het slapen ontspanningsoefeningen te doen.

Als de klachten te maken hebben met je matras, kussen of een verkeerde houding, dan raden we aan contact op te nemen met onze partner: Slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof. Hidde heeft de ‘SlaapID meting’ ontwikkeld, in samenwerking met de TU Delft, wat een meting is die je slaaphouding, -klimaat, -beweging en -ritme meet. Aan de hand van deze metingen word je slaapomgeving en je pijnklachten verholpen. Het is een eenvoudige meting die je gewoon thuis kan uitvoeren.

We raden Hidde’s service aan omdat 39% van de mensen die hij helpt last hebben van pijnklachten tijdens of na het slapen en hij deze mensen het beste kan helpen.

Klik op de knop en vul je gegevens in en je komt in contact met Hidde of klik voor meer informatie over de SlaapID meting.

Nekpijn veroorzaakt door een hoofdkussen verhelpen

Vind de juiste hoofdkussenvorm

Als je op je rug slaapt, zoek dan een hoofdkussen met een curve van de halswervelkolom, wat betekent dat er een beetje een rol of bult onder je nek zit en een vlakkere plek voor je hoofd.

Als je op je zij slaapt, heb je een iets hoger kussen voor zijslapers nodig om je hoofd in lijn te houden met je ruggengraat, en misschien wil je ook een kussen met een bult onder je nek om die te ondersteunen.

Als je op je buik slaapt, kunt je overwegen het kussen helemaal achterwege te laten en direct op de matras te gaan liggen.

Voeg andere kussens toe als dat nodig is

Als je bijvoorbeeld op je buik slaapt, kan een plat kussen onder je buik helpen om je ruggengraat in lijn te houden met je hoofd en nek.

Als je op je zij of rug slaapt met een plat kussen, kan een tweede rol of opgerolde handdoek onder je nek extra steun bieden. Voor zijslapers helpt het om een dun kussen tussen je knieën te leggen om je ruggengraat in lijn te houden met je hoofd en nek.

Controleer het materiaal van het kussen

Het soort (hoofd)kussen en de kussenvulling zijn vooral persoonlijke voorkeuren, dus jij bepaalt wat voor jou werkt. Kun je geen gebogen kussen vinden dat je bevalt? Probeer dan eens een traagschuim kussen, dat zich naar de vorm van je hoofd en nek vormt, zodat het in lijn blijft met je ruggengraat. Donzen hoofdkussens zijn ook conform, hoewel veren kussens na verloop van tijd minder goed hun vorm behouden.

Let op de kussenhoogte

Als nekpijn je probleem is, is een platter kussen misschien een betere optie. In een onderzoek bleek dat hogere kussens meer cranio-cervicale druk veroorzaken (dat is op de plek waar het hoofd en de nek samenkomen) en een grotere cervicale hoek, wat betekent dat je hoofd niet op één lijn ligt met je ruggengraat. Dit kan resulteren in pijn en stijfheid als je nek de hele nacht in die hoek blijft. Een lager hoofdkussen kan nekklachten voorkomen.

Test een kussen voor je het koopt

Als je een hoofdkussen wilt kopen, ga dan in je gebruikelijke slaaphouding liggen en leg het kussen onder je hoofd. Neem de tijd, beweeg je hoofd heen en weer en kijk of je verschil voelt na een paar minuten in de vorm van het kussen.

Voelen je hoofd en nek ondersteund? Of worden ze in een hoek gedraaid die na een tijdje pijn gaat doen? Wat vind je van het materiaal en de stevigheid van het hoofdkussen? Is het te plat? Door het hoofdkussen goed te testen kunnen nekklachten voorkomen worden. Je kan ook altijd aan het winkelpersoneel vragen voor een anti nekpijn kussen of een kussen tegen nekpijn: je zult vast niet de eerste zijn. 

Vervang je kussen als dat nodig is

Misschien was je kussen ooit ondersteunend, maar nu niet meer. Na verloop van tijd worden kussens samengedrukt en verliezen ze hun vorm en substantie. Probeer over het algemeen je hoofdkussens om de 1 à 2 jaar te vervangen om nekklachten te voorkomen. 

4 manieren om nekpijn na het slapen te voorkomen

  1. Zorg voor een goede slaaphouding: een goede slaaphouding is essentieel om nekpijn na het slapen te voorkomen. Als je in bed ligt moet je ervoor zorgen dat je hoofd en wervelkolom op één lijn liggen. Het beste is om op je rug of zij te slapen, omdat dit het minst belastend is. Vermijdt de buikligging om onnodige spanning op de nekspieren en gewrichten te voorkomen.
  2. Koop een goed kussen: een goed kussen heeft veel mensen geholpen om van hun nekpijn en klachten af te komen. Het is vooral belangrijk om een kussen met de juiste hoogte te kopen. Wanneer het kussen te hoog of te laag is, zorgt dat voor een slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Onze slaapexperts hebben onderzoek gedaan naar de beste kussens bij nekklachten. Ook hebben ze de beste orthopedische kussens en beste ergonomische kussens onderzocht. Deze kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen met nek, rug en schouderklachten en geven goede ondersteuning.
  3. Ontspan voor het slapen: stress verminderen voor het slapen kan helpen om klachten in de ochtend te voorkomen. Ook slaap je beter en dieper en word je frisser wakker. Probeer bijvoorbeeld te ontspannen met yoga of meditatie oefeningening. Ademhalingsoefeningen of een boek lezen helpt ook om te ontspannen.
  4. Gebruik regelmatig een warmtelamp: het gebruik van een warmtelamp op je nek geeft tijdelijke verlichting van je klachten en is goed voor je spieren en gewrichten. Het helpt ook om bloedsomloop te verhogen en de ontsteking te verminderen. Gebruik een warmtelamp voor of na het slapen.

Bovengenoemde tips zijn preventieve maatregelen om het risico op nekpijn na het slapen te verkleinen.

Behandeling van nekpijn na het slapen

behandeling-nekpijn-na-het-slapen

Mocht de nekpijn ondanks deze maatregelen aanhouden, dan is het aan te raden om de hulp van een specialist in te schakelen. Bespreek je klachten bijvoorbeeld met je huisarts of ga naar een fysiotherapeut. Je fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen indien hij of zij dat nodig vindt.

Fysiotherapeutische oefeningen worden gebruikt om de spierkracht in het nekgebied te verbeteren en tegelijkertijd de mobiliteit te vergroten. Het gaat hierbij vooral om oefeningen om het gebeid soepeler te maken, de bewegingsvrijheid te vergroten en de nekspieren te versterken.

Mocht de pijn ondraaglijk zijn dat worden er vaak medicijnen voorgeschreven om ontstekingen te remmen. Maar nogmaals, we raden je aan om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Begeleiding nodig?

image 3

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voornaamste oorzaken van nekpijn na het slapen?

De voornaamste oorzaken zijn een slechte slaaphouding, slapen met het gezicht naar beneden, slapen op een ongelijke ondergrond, een verkeerd kussen, en stress en spanning.

Hoe kan een verkeerde slaaphouding nekpijn veroorzaken?

Een verkeerde slaaphouding kan overmatige spanning in de nekspieren veroorzaken, wat leidt tot pijn en ongemak bij het ontwaken.

Welke rol speelt een kussen bij nekpijn?

Een verkeerd kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd tijdens het slapen niet goed is uitgelijnd met de wervelkolom, wat nekpijn kan veroorzaken. Een geschikt kussen met de juiste hoogte en hardheid kan helpen bij het voorkomen van nekpijn.

Hoe kan stress en spanning bijdragen aan nekpijn na het slapen?

Stress en spanning kunnen spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot nekpijn na het slapen. Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan kunnen helpen om de spanning te verminderen.

Wat zijn enkele manieren om nekpijn na het slapen te voorkomen?

Enkele preventieve maatregelen zijn het kiezen van een goede slaaphouding, het kopen van een geschikt kussen, ontspannen voor het slapen, en het regelmatig gebruik van een warmtelamp.

Wat is de SlaapID meting?

De SlaapID meting is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof. Het meet de slaaphouding, -klimaat, -beweging en -ritme van een persoon om een passend behandelplan op te stellen.

Hoe kan ik nekpijn veroorzaakt door een kussen verhelpen?

Het is belangrijk om de juiste vorm, hoogte, en materiaal van het kussen te kiezen. Ook is het raadzaam om het kussen regelmatig te vervangen en een kussen te testen voordat je het koopt.

Wat moet ik doen als mijn nekpijn aanhoudt?

Als de nekpijn aanhoudt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen, zoals het raadplegen van een huisarts of fysiotherapeut.

Zijn er specifieke oefeningen die kunnen helpen bij nekpijn?

Ja, fysiotherapeutische oefeningen kunnen helpen om de spierkracht in het nekgebied te verbeteren en de mobiliteit te vergroten.

Hoe kan een warmtelamp helpen bij nekpijn?

Een warmtelamp kan tijdelijke verlichting bieden van nekklachten en is goed voor de spieren en gewrichten. Het helpt ook om de bloedsomloop te verhogen en ontstekingen te verminderen.

Met de SlaapID thuismeting – ontworpen door de TU Delft in samenwerking met slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof – doe je een gratis thuismeting en ontdek je hoe je echt slaapt. Op basis van de slaaptest krijg je een passend matras en hoofdkussen aangeraden.

Klik op de knop en vul je gegevens in en een ervaren slaapfysiotherapeut zal contact met je opnemen of klik voor meer informatie.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/tension-in-neck-and-shoulders-from-anxiety/
https://www.healthline.com/health/neck-pain

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu