Nekpijn na slapen? 5 Oorzaken & Oplossingen
nekpijn-na-het-slapen-verminderen

Nekpijn na slapen? 5 Oorzaken & Oplossingen

Samenvatting

In deze blog lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van nekpijn na slapen. Ook lees je hoe pijn en ongemak in de toekomst voorkomt of vermindert.

Nekpijn na het slapen is een slopende en frustrerende ervaring. Vooral wanneer je er gedurende de dag ook last van hebt. Om de intensiteit van nekklachten na het slapen te voorkomen of te verminderen, kun je een aantal maatregelen nemen, zoals het gebruik van een geschikt kussen, het vermijden van een verkeerde slaaphouding en ontspanningsoefeningen.

Als je last hebt van chronische nekpijn na het slapen, dan is het belangrijk om medisch advies in te winnen en een passend behandelplan op te latten stellen. Met de juiste behandelingen hopen we dat iedereen snel verlichting vindt van zijn of haar pijnlijke nekklachten.

Gelukkig zijn er manieren om nekpijn na slapen te verminderen, Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn en hoe je klachten voorkomt of vermindert. Een orthopedisch kussen is een van de mogelijke oplossingen om nekklachten te bestrijden.

In deze blog lees je alles over dit onderwerp en wat je kunt doen om van je nekpijn af te komen.

5 veelvoorkomende oorzaken van nekpijn na het slapen

  1. Slechte slaaphouding: een slechte slaaphouding is een belangrijke veroorzaker van nekpijn na het slapen. Als je regelmatig slaap in een verkeerde positie, zorgt dit voor overmatige spanning in de nekspieren. Dit veroorzaakt pijn en ongemak in de ochtend. Vooral buikslapers hebben een groot risico op nekklachten.
  2. Op je buik slapen met je gezicht naar beneden: slapen met je gezicht naar beneden veroorzaakt een onnatuurlijke houding en spanning in de rug, nek en schouders. Indien mogelijk is het beter om op je rug of zij te slapen. In deze posities heb je een betere uitlijning van de wervelkolom. Ook zorgt de zwaartekracht niet voor extra druk op de nekspieren.
  3. Slapen op een ongelijke ondergrond: slapen op een ongelijke ondergrond of matras zorgt voor een slechte uitlijning van de nek en het hoofd met de rest van het lichaam. Een verkeerd kussen heeft hier een grote rol bij.
  4. Verkeerd kussen: nekpijn na slapen wordt ook veroorzaakt wanneer slecht is uitgelijnd tijdens het slapen. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je hoofd goed is uitgelijn met je wervelkolom. Een goed kussen met een juiste hoogte en hardheid helpt hierbij.
  5. Stress en spanning: stress en spanning spelen vaak ook een rol bij het hebben van nekpijn na het slapen. Om het risico op nekpijn te verminderen en spanning weg te nemen, is het goed om vóór het slapen ontspanningsoefeningen te doen.

4 manieren om nekpijn na het slapen te voorkomen

  1. Zorg voor een goede slaaphouding: een goede slaaphouding is essentieel om nekpijn na het slapen te voorkomen. Als je in bed ligt moet je ervoor zorgen dat je hoofd en wervelkolom op één lijn liggen. Het beste is om op je rug of zij te slapen, omdat dit het minst belastend is. Vermijdt de buikligging om onnodige spanning op de nekspieren en gewrichten te voorkomen.
  2. Koop een goed kussen: een goed kussen heeft veel mensen geholpen om van hun nekpijn en klachten af te komen. Het is vooral belangrijk om een kussen met de juiste hoogte te kopen. Wanneer het kussen te hoog of te laag is, zorgt dat voor een slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Onze slaapexperts hebben onderzoek gedaan naar de beste kussens bij nekklachten. Ook hebben ze de beste orthopedische kussens en beste ergonomische kussens onderzocht. Deze kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen met nek, rug en schouderklachten en geven goede ondersteuning.
  3. Ontspan voor het slapen: stress verminderen voor het slapen kan helpen om klachten in de ochtend te voorkomen. Ook slaap je beter en dieper en word je frisser wakker. Probeer bijvoorbeeld te ontspannen met yoga of meditatie oefeningening. Ademhalingsoefeningen of een boek lezen helpt ook om te ontspannen.
  4. Gebruik regelmatig een warmtelamp: het gebruik van een warmtelamp op je nek geeft tijdelijke verlichting van je klachten en is goed voor je spieren en gewrichten. Het helpt ook om bloedsomloop te verhogen en de ontsteking te verminderen. Gebruik een warmtelamp voor of na het slapen.

Bovengenoemde tips zijn preventieve maatregelen om het risico op nekpijn na het slapen te verkleinen.

Behandeling van nekpijn na het slapen

behandeling-nekpijn-na-het-slapen

Mocht de nekpijn ondanks deze maatregelen aanhouden, dan is het aan te raden om de hulp van een specialist in te schakelen. Bespreek je klachten bijvoorbeeld met je huisarts of ga naar een fysiotherapeut. Je fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen indien hij of zij dat nodig vindt.

Fysiotherapeutische oefeningen worden gebruikt om de spierkracht in het nekgebied te verbeteren en tegelijkertijd de mobiliteit te vergroten. Het gaat hierbij vooral om oefeningen om het gebeid soepeler te maken, de bewegingsvrijheid te vergroten en de nekspieren te versterken.

Mocht de pijn ondraaglijk zijn dat worden er vaak medicijnen voorgeschreven om ontstekingen te remmen. Maar nogmaals, we raden je aan om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Hulp nodig bij het kopen van een goed kussen?

Op Slaapwijsheid lees je alles om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en ’s ochtends energiek op te staan. Ook testen we producten en maken we uitgebreide reviews om consumenten te helpen bij het maken van een goede koopbeslissing. 

We hebben zoals je eerder hebt gelezen ook reviews van de beste kussens. Een compleet overzicht vind je hieronder.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/tension-in-neck-and-shoulders-from-anxiety/
https://www.healthline.com/health/neck-pain

Geschreven door
Jeffrey Goessens