Pijn in je heupen door slapen op je zij | 3 Oorzaken + Tips
heuppijn-door-slapen-op-je-zij-verminderen

Pijn in je heupen door slapen op je zij | 3 Oorzaken + Tips

Samenvatting

Last van heuppijn als je op je zij slaapt? In deze blog lees je wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe je het kunt voorkomen en wat de beste slaaphouding is.

Om heuppijn te verlichten bij zijslapen, begin je met een goed ondersteunend matras om de druk rond de heupen weg te nemen. Overweeg een steviger matras te nemen als je momenteel op een zacht matras slaapt (en andersom).

Ook is het belangrijk om een goed kussen te kopen. De juiste combinatie van matras en kussen zorgt voor een goede ondersteuning, een goede uitlijning van de wervelkolom en zorgt ervoor dat drukpunten worden ontlast. Hiermee wordt het risico op ergere klachten vermindert.

Als je ondanks deze voorzorgsmaatregelen nog steeds heuppijn ondervindt, raden we aan om contact op te nemen met je arts voor advies op maat.

In deze blogpost bespreken we wat heuppijn veroorzaakt als je op je zij slaapt, waarom bepaalde slaapposities beter zijn dan andere en hoe matrassen en kussens een rol spelen bij een optimale slaaphouding.

Wat is heuppijn bij zijslapen?

De meeste mensen weten niet dat hun slaaphouding tot klachten kan leiden, net als een verkeerd matras of kussen. Een verkeerde houding of verkeerd matras kan leiden tot pijnlijke heupen als je wakker wordt.

Heuppijn door slapen op je zij is de pijn die je voelt in je heupen wanneer je wakker wordt. Veel voorkomende symptomen van heuppijn zijn stijfheid en gevoeligheid rond het gewricht. Ook komt het vaak voor dat de pijn zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam, zoals de onderrug of billen. In sommige gevallen ontstaan er zelfs zwellingen.

Heuppijn door het slapen op de zij is ongemakkelijk en kan zelfs slopend zijn, maar er zijn manieren om het ongemak te verminderen.

3-oorzaken-heuppijn-met-zijslapen
Bron: SpineCare. Bekijk ook de video op YouTube.

3 belangrijke oorzaken van heuppijn door zijslapen:

  1. Slechte ondersteuning van het matras: als je matras onvoldoende demping biedt of zich niet goed aanpast aan de vorm van je lichaam, kan het onnodige spanning en drukpunten langs de heupen veroorzaken. Een te hard matras kan ook leiden tot klachten. Het is daarom belangrijk om op een matras te slapen dat de juiste hardheid heeft en de juiste ondersteuning geeft op basis van jouw lichaamsgewicht en slaaphouding.
  2. Het op je zij slapen zelf: op je zij slapen kan op lange termijn leiden tot schouderklachten en heupklachten, omdat de zwaartekracht aan het lichaam trekt. Je volledige lichaamsgewicht leunt op een kant. Wanneer je jarenlang iedere nacht op dezelfde kant slaapt kan dit na verloop van tijd klachten opleveren, zoals stijfheid en pijn in je schouders en heupen.
  3. Medische oorzaken: medische oorzaken zijn ook een veel voorkomende oorzaak van heuppijn na het slapen. Ziektebeelden zoals artritis of slijmbeursontsteking kunnen allemaal bijdragen tot heuppijn door zijslapen. Mocht je langdurig pijn hebben raden we aan om contact op te nemen met je arts of dit bij jou het geval is.

Waarom een goed matras en kussen belangrijk zijn om heuppijn te voorkomen of verminderen

Bij het kiezen van een matras en kussen voor een optimale slaaphouding en om heuppijn na het slapen te voorkomen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Een goed matras is essentieel om de juiste ondersteuning en comfort te bieden voor elk type slapers. Heb je last van heuppijn door slapen op je zij, dan kan het helpen om een zachter matras te gebruiken met een stevige ondersteuning en een betere demping.

Wanneer je last hebt van heuppijn is vooral het juiste matras belangrijk. Het juiste kussen help je om de nek goed uitgelijnd te houden met de rest van het lichaam, om nekpijn te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goed matras bij heuppijn?

Een matras van goede kwaliteit is essentieel. Het moet voldoende ondersteuning bieden, maar toch comfortabel genoeg zijn en niet te hard. Wanneer het matras te hard is leidt dit op den duur tot stijfheid in de heupen en pijnklachten.

Voor zijslapers is een matras met meerdere lagen schuim, dat zich vormt naar het lichaam en extra demping heeft langs de zijkanten de beste keuze. Het is vooral belangrijk om drukpunten te verminderen om heuppijn te voorkomen.

Let vooral op extra demping langs de zijkanten, want dat helpt het best om drukpunten te verminderen. Overweeg juist om een steviger matras te nemen als je momenteel slaapt op een (te) zacht matras slaapt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goed kussen voor zijslapers?

Een goed hoofdkussen kopen heeft minder invloed op je heupklachten, maar is wel belangrijk om andere klachten te voorkomen. Bijvoorbeeld nekpijn. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:

  • Wat jij comfortabel vindt: het maakt niet heel veel uit of je op een stevig of zacht kussen slaapt. Het gaat er om dat jij het lekker vindt liggen. Het is belangrijker dat het kussen de juiste hoogte heeft en de juiste ondersteuning geeft.
  • Ondersteuning: om nekpijn in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat je hoofd en nek goed worden ondersteund door het kussen en dat de nekwervels in een neutrale positie zijn uitgelijnd. Wanneer dit niet het geval is, leidt dit op lange termijn mogelijk tot nekklachten.
  • Hoogte: de juiste hoogte is het belangrijkste aandachtspunt voor zijslapers. Wanneer het kussen niet de juiste hoogte heeft veroorzaakt dat een onnatuurlijke uitlijning van de nek ten opzichte van de rest van het lichaam.

Onze slaapexperts hebben een review geschreven over de 10 beste kussens voor zijslapers. Mocht je nog geen goed kussen hebben, dan raden we je zeker aan om dat artikel te lezen.

Beste slaaphouding

Wat betreft de beste slaaphouding hebben rug- en zijslapers een aantal duidelijke voordelen. In beide slaapposities heeft de ruggenwervel een neutrale uitlijning, zodat de rug niet belast wordt. Een goede uitlijning van je nek is afhankelijk van het kussen. Dit mag niet te hoog of te laag zijn en moet de natuurlijke uitlijning van de nek- en ruggenwervels in tact houden.

Op je rug slapen helpt ook om snurken te verminderen door de luchtwegen open te houden. Slapen op de buik wordt afgeraden vanwege de onhandige houding en slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Ook wordt het lichaam naar beneden gedrukt, waardoor je moeilijker ademt. Vooral de onnatuurlijke positie van de nek is niet goed.

Veel mensen slapen op hun zij, omdat het comfortabel is en de symptomen van zure reflux vermindert. Het is aan te raden om af te wisselen op welke zij je slaapt, al heb je dat niet onder controle wanneer je slaapt. Probeer ook voor een goede uitlijning te zorgen.

Voor een goede uitlijning tijdens het zijslapen plaats je een kussen tussen je benen, zodat beide heupen de hele nacht op gelijke hoogte blijven. Ook is het belangrijk om een kussen met de juiste hoogte te gebruiken.

Het bepalen van de optimale mix van comfort en ondersteuning is bij alle slaaphoudingen essentieel voor een goede nachtrust. Wij raden daarom altijd aan om (mits je de mogelijkheid hebt) te kiezen voor een goed matras en een goed kussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding.

Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position
https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/does-a-good-mattress-improve-sleep

Geschreven door
Jeffrey Goessens