Zoeken
Zoeken
Pijn in je heupen door slapen op je zij | 3 oorzaken + tips

Pijn in je heupen door slapen op je zij | 3 oorzaken + tips

Samenvatting

De oorzaken van heuppijn na het slapen kunnen variëren van een slechte ondersteuning van het matras tot medische aandoeningen zoals artritis. Praktische mogelijkheden om deze pijn te voorkomen of verminderen zijn het kiezen van het juiste matras en kussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding. We benadrukken ook het belang van de juiste slaaphouding en geven advies over hoe je de optimale mix van comfort en ondersteuning kunt vinden. Bovendien adviseren we de informatie van een speciale slaapmeting ontwikkeld door slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof. Bij ons vind je de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om heuppijn te verminderen en te genieten van een betere nachtrust.

Om heuppijn te verlichten bij zijslapen, begin je met een goed ondersteunend matras om de druk rond de heupen weg te nemen. Overweeg een steviger matras te nemen als je momenteel op een zacht matras slaapt (en andersom).

Ook is het belangrijk om een goed kussen te kopen. De juiste combinatie van matras en kussen zorgt voor een goede ondersteuning, een goede uitlijning van de wervelkolom en zorgt ervoor dat drukpunten worden ontlast. Hiermee wordt het risico op ergere klachten vermindert.

In deze blogpost bespreken we wat heuppijn veroorzaakt als je op je zij slaapt, waarom bepaalde slaapposities beter zijn dan andere en hoe matrassen en kussens een rol spelen bij een optimale slaaphouding.

Wat is heuppijn bij zijslapen?

Heuppijn door slapen op je zij is de pijn die je voelt in je heupen wanneer je wakker wordt. Veel voorkomende symptomen van heuppijn zijn stijfheid en gevoeligheid rond het gewricht. Ook komt het vaak voor dat de pijn zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam, zoals de onderrug of billen. In sommige gevallen ontstaan er zelfs zwellingen.

3 belangrijke oorzaken van heuppijn door zijslapen

  1. Slechte ondersteuning van het matras: als je matras onvoldoende demping biedt of zich niet goed aanpast aan de vorm van je lichaam, kan het onnodige spanning en drukpunten langs de heupen veroorzaken. Een te hard matras kan ook leiden tot klachten. Het is daarom belangrijk om op een matras te slapen dat de juiste hardheid heeft en de juiste ondersteuning geeft op basis van jouw lichaamsgewicht en slaaphouding.
  2. Op je zij slapen: dit kan op lange termijn leiden tot schouderklachten en heupklachten, omdat de zwaartekracht aan het lichaam trekt. Je volledige lichaamsgewicht leunt op een kant. Wanneer je jarenlang iedere nacht op dezelfde kant slaapt kan dit na verloop van tijd klachten opleveren, zoals stijfheid en pijn in je schouders en heupen.
  3. Medische oorzaken: medische oorzaken zijn ook een veel voorkomende oorzaak van heuppijn na het slapen. Ziektebeelden zoals artritis of slijmbeursontsteking kunnen allemaal bijdragen tot heuppijn door zijslapen. Mocht je langdurig pijn hebben raden we aan om contact op te nemen met je arts of dit bij jou het geval is.

Als de klachten te maken hebben met je matras, kussen of een verkeerde houding, dan raden we aan contact op te nemen met onze partner: Slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof. Hidde heeft de ‘SlaapID meting’ ontwikkeld, in samenwerking met de TU Delft, wat een meting is die je slaaphouding, -klimaat, -beweging en -ritme meet. Aan de hand van deze metingen word je slaapomgeving en je pijnklachten verholpen. Het is een eenvoudige meting die je gewoon thuis kan uitvoeren.

We raden Hidde’s service aan omdat 39% van de mensen die hij helpt last hebben van pijnklachten tijdens of na het slapen en hij deze mensen het beste kan helpen.

Klik op de knop en vul je gegevens in en je komt in contact met Hidde of klik voor meer informatie over de SlaapID meting.

Waarom een goed matras en kussen belangrijk zijn om heuppijn te voorkomen of verminderen

Heb je last van heuppijn door slapen op je zij, dan kan het helpen om een zachter matras te gebruiken met een stevige ondersteuning en een betere demping. Het juiste kussen helpt je nek goed uitgelijnd te houden met de rest van het lichaam, om nekpijn te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goed matras bij heuppijn?

Het moet voldoende ondersteuning bieden, maar toch comfortabel genoeg zijn en niet te hard. Wanneer het matras te hard is leidt dit op den duur tot stijfheid in de heupen en pijnklachten.

Voor zijslapers is een matras met meerdere lagen schuim, dat zich vormt naar het lichaam en extra demping heeft langs de zijkanten de beste keuze. Het is vooral belangrijk om drukpunten te verminderen om heuppijn te voorkomen.

Let vooral op extra demping langs de zijkanten, want dat helpt het best om drukpunten te verminderen. Overweeg juist om een steviger matras te nemen als je momenteel slaapt op een (te) zacht matras.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goed kussen voor zijslapers?

Een goed hoofdkussen kopen heeft minder invloed op je heupklachten, maar is wel belangrijk om andere klachten te voorkomen. Bijvoorbeeld nekpijn. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:

  • Wat jij comfortabel vindt: het maakt niet heel veel uit of je op een stevig of zacht kussen slaapt. Het gaat er om dat jij het lekker vindt liggen. Het is belangrijker dat het kussen de juiste hoogte heeft en de juiste ondersteuning geeft.
  • Ondersteuning: om nekpijn in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat je hoofd en nek goed worden ondersteund door het kussen en dat de nekwervels in een neutrale positie zijn uitgelijnd. Wanneer dit niet het geval is, leidt dit op lange termijn mogelijk tot nekklachten na het slapen.
  • Hoogte: de juiste hoogte is het belangrijkste aandachtspunt voor zijslapers. Wanneer het kussen niet de juiste hoogte heeft veroorzaakt dat een onnatuurlijke uitlijning van de nek ten opzichte van de rest van het lichaam.

Onze slaapexperts hebben een review geschreven over de 10 beste kussens voor zijslapers en de beste kussens tegen nekklachten. Mocht je nog geen goed kussen hebben, dan raden we je zeker aan om dat artikel te lezen.

Beste slaaphouding bij pijn in de heup

Wat betreft de beste slaaphouding hebben rug- en zijslapers een aantal duidelijke voordelen. In beide slaapposities heeft de ruggenwervel een neutrale uitlijning, zodat de rug niet belast wordt. Een goede uitlijning van je nek is afhankelijk van het kussen. Dit mag niet te hoog of te laag zijn en moet de natuurlijke uitlijning van de nek- en ruggenwervels in tact houden.

Op je rug slapen helpt ook om snurken te verminderen door de luchtwegen open te houden. Slapen op de buik wordt afgeraden vanwege de onhandige houding en slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Ook wordt het lichaam naar beneden gedrukt, waardoor je moeilijker ademt, dat kan pijn in je ribbenkast veroorzaken. Vooral de onnatuurlijke positie van de nek is niet goed, wat hoofdpijn kan veroorzaken als je wakker wordt.

Veel mensen slapen op hun zij, omdat het comfortabel is. Het is aan te raden om af te wisselen op welke zij je slaapt, al heb je dat niet onder controle wanneer je slaapt. Probeer ook voor een goede uitlijning te zorgen.

Voor een goede uitlijning tijdens het zijslapen plaats je een kussen tussen je benen, zodat beide heupen de hele nacht op gelijke hoogte blijven. Ook is het belangrijk om een kussen met de juiste hoogte te gebruiken.

Het bepalen van de optimale mix van comfort en ondersteuning is bij alle slaaphoudingen essentieel voor een goede nachtrust. Wij raden daarom altijd aan om (mits je de mogelijkheid hebt) te kiezen voor een goed matras en een goed kussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt heuppijn bij het slapen op mijn zij?

Heuppijn kan worden veroorzaakt door een slechte ondersteuning van het matras, de slaaphouding zelf, of medische oorzaken zoals artritis of slijmbeursontsteking.

Hoe kan ik heuppijn voorkomen of verminderen tijdens het slapen?

Het kiezen van een goed matras en kussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding kan helpen. Overweeg een steviger of zachter matras, afhankelijk van je huidige situatie, en zorg voor een kussen dat de juiste hoogte en ondersteuning biedt.

Wat zijn de symptomen van heuppijn door het slapen op de zij?

Symptomen kunnen stijfheid en gevoeligheid rond het gewricht zijn, en soms kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de onderrug of billen.

Wat is de beste slaaphouding om heuppijn te voorkomen?

Rug- en zijslapers hebben voordelen qua uitlijning van de ruggenwervel. Voor zijslapers is het aan te raden om af te wisselen op welke zij je slaapt en te zorgen voor een goede uitlijning met behulp van een kussen tussen je benen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras als ik last heb van heuppijn?

Zoek naar een matras dat voldoende ondersteuning biedt, maar toch comfortabel is en niet te hard. Extra demping langs de zijkanten en de juiste hardheid gebaseerd op jouw lichaamsgewicht en slaaphouding zijn belangrijk.

Is het kussen ook belangrijk om heuppijn te voorkomen?

Hoewel het kussen minder invloed heeft op heupklachten, is het belangrijk om nekpijn en andere klachten te voorkomen. Let op comfort, ondersteuning, en de juiste hoogte.

Kan slapen op mijn buik heuppijn veroorzaken?

Slapen op de buik wordt over het algemeen afgeraden vanwege de onhandige houding en slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Het is niet direct gelinkt aan heuppijn, maar kan andere problemen veroorzaken.

Wat als mijn heuppijn te maken heeft met een medische aandoening?

Als je vermoedt dat je heuppijn te maken heeft met een medische aandoening zoals artritis of slijmbeursontsteking, is het raadzaam om contact op te nemen met je arts.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu