Pijn in onderrug en heupen na slapen? Oorzaak, preventie en oplossing
pijn-in-onderrug-en-heupen-na-slapen-verminderen

Pijn in onderrug en heupen na slapen? Oorzaak, preventie en oplossing

Samenvatting

Last van pijn in je onderrug en heupen na het slapen? In deze blog lees je hoe je dit veelvoorkomende probleem kunt voorkomen en behandelen met simpele oefeningen en handige tips. Ook lees je de belangrijkste oorzaken.

Heb je pijn in je onderrug en heupen na het slapen? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Het is belangrijk om te begrijpen waar de pijn in de onderrug en heupen na het slapen vandaan komt en hoe je hier vanaf komt.

Ik heb zelf ook last gehad van pijn in mijn rug na het slapen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een slechte slaaphouding, verkeerd kussen en een slecht matras. Bij mij was een slecht matras de oorzaak.

In deze blogpost bespreken we de mogelijke oorzaken van jouw klachten en lees je over de belangrijkste preventieve maatregelen om dergelijk ongemak te voorkomen.

3 belangrijke oorzaken van lage rug- en heuppijn na het slapen

  • Een slechte houding: een slechte houding gedurende de dag is een belangrijke veroorzaker van rug, schouder en heupklachten op de lange termijn. Een constant slechte houding zorgt voor spierspanning in de rug en heupen waardoor uiteindelijk pijn kan ontstaan. Het is belangrijk om de hele dag een goede houding aan te nemen, of je nu zit of staat.
  • Een niet goed ondersteunend matras of kussen: een slecht matras of kussen is de grootste boosdoener voor lage rug- en heuppijn na het slapen. Een te zacht of te hard matras biedt niet de ondersteuning die jouw lichaam nodig heeft. Het is vooral belangrijk dat het kussen en matras zorgen voor een natuurlijke uitlijning van de wervelkolom, waardoor er geen overbelasting en beklemming ontstaat. Investeren in een kwaliteitsmatras en -kussen die zijn afgestemd op een optimale uitlijning van de ruggengraat is essentieel om pijn na het slapen te verminderen.
  • Je slaaphouding: slaap je op je rug, buik of zij? Je slaaphouding speelt ook een belangrijke rol in het wel of niet hebben van klachten. Het is ook belangrijk bij je keuze voor een matras of kussen. Alles over de juiste slaaphouding lees je in een andere blog.

Dit zijn de belangrijkste veroorzakers van pijn- en rugklachten. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals hierboven genoemd, verklein je het risico op ernstigere klachten en in sommige gevallen verwijden de klachten volledig.

rugpijn-heuppijn-na-slapen
Bron: Q4PT

4 manieren om lage rug- en heuppijn na het slapen te voorkomen

  • Zorg voor een goede houding overdag: veel mensen hebben constant een slechte houding. Ook zitten veel mensen grote delen van de dag. Dit is slecht voor je lichaam. Probeer altijd een rechte houding aan te nemen met je schouders naar achteren (staand en zittend). Dit helpt je indirect om pijn in de onderrug en heupen na het slapen te voorkomen. Probeer je schouders ook te ontspannen.
  • Spieren versterken en stretchen: het doen van oefeningen die gericht zijn op het versterken en versoepelen van je spieren, zoals yoga en pilates, is ook goed voor je houding en het verminderen van het ongemak. Verder in de blog vind je een aantal oefeningen om mee te beginnen.
  • Investeren in een goed matras en kussen: het matras moet voldoende ondersteuning geven en drukontlastend werken. Je mag er een beetje inzakken, maar niet te veel. Kussens moeten ook zorgvuldig worden gekozen. Onze slaapexperts helpen je graag bij het maken van een goede productkeuze. We hebben ook tientallen kussens en matrassen getest. Ook hier lees je zo meer over.
  • Zorg voor een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen: de juiste slaaphouding en een goede uitlijning van de wervelkolom is essentieel om pijn in de onderrug en heupen na het slapen te voorkomen. Tijdens het slapen moeten de nek en rug zoveel mogelijk hun natuurlijke positie behouden.

Belangrijk:
Het is belangrijk om proactief te zijn bij het voorkomen van lage rug- en heuppijn na het slapen. Wanneer je niet op zoek gaan naar de oorzaak en geen maatregelen neemt, kunnen klachten erger worden.

Alternatieve behandelingen voor lage rug- en heuppijn na het slapen

Warmtetherapie:

Warmtetherapie is een effectieve behandeling voor lage rug- en heuppijn na het slapen. Het toepassen van warmte op het getroffen gebied kan stijfheid direct verminderen, de spieren ontspannen en de bloedsomloop verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld een warmtelamp, warmwaterkruik of een warmtekussen.

Let op: het is belangrijk dat je de behandeling niet langer doet dan nodig is. Oververhitting kan verder letsel of irritatie veroorzaken.

Rekoefeningen:

Rekoefeningen zijn een andere geweldige manier om lage rug- en heuppijn na het slapen te behandelen. Zachtjes rekken helpt de flexibiliteit te vergroten, spanning in strakke spieren te verminderen en de druk te verlichten van beknelde zenuwen die tijdens de slaap ongemak hebben veroorzaakt.

Hieronder vind je meerdere oefeningen die je kunt doen wanneer je wakker wordt:

Oefening 1: Cat-Cow stretch
Deze oefening helpt om de wervelkolom en nekspieren op te rekken en is een goede oefeningen voor mensen die regelmatig wakker worden met pijn in hun rug. Bekijk de video om de te zien hoe de oefening precies moet.

Oefening 2: Knie optrekken naar je borst
Dit is ook een goede oefening om je rug en heupen op te rekken en je spieren uit te rekken. Hierdoor neemt de stijfheid in je spieren af (en hopelijk wordt de pijn door je klachten ook verlicht). Bekijk de video om te zien hoe de oefening moet.

Nog meer oefeningen bekijken?
In de video hieronder worden verschillende oefeningen voorgedaan om je rug en heupen te stretchen na het wakker worden. De oefeningen mag je ook op andere momenten van de dag doen.

Fysiotherapie of behandeling huisarts

Mochten alle oefeningen en tips niet helpen en blijven de klachten aanhouden dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen.

Hulp nodig bij het kopen van een goed matras of kussen?

Op Slaapwijsheid lees je alles om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en ’s ochtends energiek op te staan. Ook testen we producten en maken we uitgebreide reviews om consumenten te helpen bij het maken van een goede koopbeslissing. 

We hebben ook reviews gemaakt van de beste matrassen en kussen. Klik op een van onderstaande links om de reviews te bekijken:

Conclusie

Door de tips in deze blogpost op te volgen, kunnen mensen die last hebben van lage rug- en heuppijn na het slapen verlichting vinden. In deze blog hebben we voornamelijk preventieve tips gegeven. Mocht niets op deze pagina helpen en je pijn niet weggaan of zelfs erger worden, dan raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/lower-back-stretches
https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position/
https://www.healthline.com/health/back-pain

Geschreven door
Jeffrey Goessens