Pijn in de ribbenkast na het slapen? | 5 Mogelijke oplossingen
pijn-ribbenkast-na-slapen-verminderen

Pijn in de ribbenkast na het slapen? | 5 Mogelijke oplossingen

Samenvatting

Pijn aan de ribbenkast na het slapen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een onderliggende klacht, ontsteking of een verkeerde slaaphouding. De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde slaaphouding. Om pijn aan de ribbenkast te voorkomen, wordt aanbevolen om op de rug of zij te slapen met een goed kussen en matras. Als je toch pijn in je ribbenkast blijft houden, kan warmtetherapie, oefeningen of een pijnstiller verlichting bieden. Als de pijn aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals kortademigheid of koorts, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventueel een behandeling te starten.

Pijn in de ribbenkast na het slapen? Zo ja, dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben regelmatig last van dit soort ongemak. Gelukkig zijn er manieren om pijn in de ribbenkast na het slapen te voorkomen of te verminderen.

Pijn in de ribbenkast na het slapen kan onder andere worden opgelost met een goed matras en kussen en door verbeteringen aan te brengen in je slaaphouding. Er zijn ook verschillende behandelingen mogelijk, zoals warmtetherapie.

In deze blog lees je alles over de mogelijke oorzaken van je klachten en ontvang je tips om je klachten te verminderen of voorkomen. Dus als je meer wilt weten over het beheersen of voorkomen van pijn in de ribbenkast na het slapen, lees dan vooral verder.

Wat is ribbenkastpijn na het slapen?

Pijn in de ribbenkast na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Een goed begrip van de symptomen, oorzaken en gevaren van pijn in de ribbenkast zijn belangrijk om het probleem op te sporen en eventueel te behandelen.

Symptomen van pijn in de ribbenkast na het slapen:

Het meest voorkomende symptoom van ribbenkastpijn na het slapen is plaatselijk ongemak of een scherpe pijn in het borstgebied bij diep inademen of bewegen. In sommige gevallen kan dit gepaard gaan met uitstralende pijn naar de armen of rug.

Sommige mensen ervaren ook moeite met ademhalen, hoestbuien en/of zwelling in het getroffen gebied.

Kortom, het is geen pretje. Pijn in de ribbenkast na het slapen is een pijnlijke en ongemakkelijke ervaring. Gelukkig is het meestal goed te behandelen.

tips-pijn-ribbenkast-na-slapen-verminderen
Bron: The House Clinics

4 belangrijke oorzaken van het ontstaan van pijn in de ribbenkast

 1. Slechte en bedrukkende slaaphouding: een slechte slaaphouding kan de oorzaak zijn kan van jouw klachten. Tijdens het slapen komt er te veel belasting op je ribben, waardoor je last krijgt.
 2. Niet goed ondersteunend matras of kussen: een oud of hard matras, in combinatie met een verkeerde en belastende slaaphouding kan ook de oorzaak zijn. Of een matras dat geen goede demping heeft, waardoor de druk op de ribben niet wordt ontlast. Beoordeel zelf de huidige conditie van je matras.
 3. Spierspanning of spasmen: spanning en stress is ook een veel voorkomende oorzaak van lichamelijke pijnklachten tijdens het slapen, zoals pijn in de ribbenkast.
 4. Een onderliggende medische aandoening: een medische aandoening, zoals artritis of costochondritis kan ook de oorzaak zijn.

Het is belangrijk om goed je slaapomgeving te beoordelen op mogelijke oorzaken. Hebben je klachten geen verband met je bed of slaaphouding, dan raden we (als je pijn aanhoudt) aan om contact op te nemen met je arts. Ook wanneer de pijn langdurig aanhoudt.

Je arts kan de oorzaak helpen vaststellen en hopelijk een geschikt behandelplan opstellen.

5 tips om pijn in de ribbenkast na het slapen te voorkomen of verminderen

 1. Goede lichaamshouding gedurende de dag: het is altijd aan te raden om een goede lichaamshouding aan te houden. Helemaal wanneer je veel zittend werk doet. Een slechte houding kan leiden tot klachten in de nek, rug, schouders en zelfs je ribben. Dit houdt in dat je rechtop zit of staat, je schouders naar achteren houdt, je borst vooruit en je hoofd omhoog.
 2. Vermijd een foetushouding tijdens het slapen: het is wel mogelijk om op je zij te slapen (de zij waar je geen last hebt). Heb je aan beide kanten last, lees dan de volgende tip.
 3. Slaap op je rug: voor de meeste mensen is het beste om op de rug te slapen. Dit zorgt voor de minste druk op de ribbenkast.
 4. Doe rek- en strek oefeningen (als dat gaat): ook bij ribpijn is het belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer je dit niet doet worden je spieren stijf. Uiteraard is het aan te raden om dit eerst te bespreken met je arts. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor de algehele gezondheid, maar kan ook gunstig zijn voor het verminderen van ribbenkastpijn na het slapen.
 5. Eet gezonde voeding: het eten van gezonde van gezonde voeding kan ook ontstekingsremmend werken. Daarnaast is bekend dat omega-3 vetzuren uit visoliesupplementen de stijfheid van de gewrichten vermindert, wat verlichting kan geven bij de pijn.

Nogmaals: hebben je klachten geen verband met je bed of slaaphouding, dan raden we (als je pijn aanhoudt) aan om contact op te nemen met je arts. Ook wanneer de pijn langdurig aanhoudt.

De voordelen van een goed matras en kussen om ribbenkastpijn na het slapen te verminderen

belang-van-een-goed-kussen-en-matras-voor-uitlijning-wervelkolom.jpg
Bron: Park West Chiropractic

Een belangrijke factor bij het verminderen van ribbenkastpijn na het slapen is het kiezen van het juiste matras. Een goed matras geeft goede ondersteuning en vermindert druk op de ribbenkast, waardoor er minder belasting is op het lichaam en de ribben.

De beste matrassen voor mensen met lichamelijke klachten hebben een gemiddelde stevigheid en bestaan uit meerdere lagen (een goede demping). Vaak wordt een traagschuim matras aanbevolen.

Het kiezen van een kussen kan net zo belangrijk zijn als het kiezen van een matras als het gaat om het verminderen van ribbenkast pijn na het slapen. Overweeg om een verstelbaar kussen aan te schaffen, zodat je de dikte ervan kunt aanpassen. Dit is belangrijk voor een goede en natuurlijke uitlijning van de wervelkolom. Een verkeerde houding kan namelijk leiden tot meer klachten.

Uiteindelijk is iedereen uniek en verschilt het per persoon welk kussen of matras het best is. Daarom raden we bij aanhoudende pijn en klachten contact op te nemen met een specialist of arts.

Alternatieve behandelingsmogelijkheden:

 • Medicatie: heb je veel pijn, dan schrijft een arts vaak medicatie voor om de ontstekingen en pijn te remmen. Bijvoorbeeld ibuprofen of naproxen. In ernstigere gevallen schijft een arts sterkere medicijnen voor, zoals een opioïde of een corticosteroïde.
 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan ook helpen om de beklemmingen te verminderen en je bewegingsvrijheid te vergroten. Vaak wordt aanbevolen om je houding te verbeteren, zodat de spieren rond de ribben meer ruimte hebben en minder spanning geven. Ademhalingstechnieken kunnen ook helpen.
 • Andere alternatieve therapieën: acupunctuur en massagetherapie.

Conclusie

Omgaan met ribbenkastpijn na het slapen is een uitdaging, maar het is mogelijk om je klachten te verminderen of voorkomen.

Investeer in een goed matras en kussen om de juiste ondersteuning te krijgen. Zorg verder goed voor jezelf door gezond te eten en blijf in beweging door regelmatig te sporten en bewegen en rek- en strekoefeningen te doen.

Als dit allemaal niet werkt of als je klachten verergeren, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Bronnen

https://sonusleep.com/blogs/news/ribs-hurt-after-sleeping-on-side/
https://www.bettersleep.com/blog/sleeping-with-rib-pain/

Geschreven door
Jeffrey Goessens