Zoeken
Zoeken
Pijn tussen schouderbladen na het slapen? 7 oplossingen

Pijn tussen schouderbladen na het slapen? 7 oplossingen

Samenvatting

Pijn tussen de schouderbladen na slapen kan veroorzaakt worden door een verkeerd matras of kussen, zijwaarts slapen, slechte lichaamshouding, stress en spanning, of onderliggende medische aandoeningen. De pijn varieert in intensiteit en kan gepaard gaan met spierspanning en beperkte bewegingsvrijheid. Het voorkomen van dergelijke pijn kan worden bereikt door het handhaven van een goede lichaamshouding gedurende de dag, regelmatige ontspanningsoefeningen, en slapen op een goed matras en kussen dat nek en schouders goed ondersteunt.

Om de oorzaak, symptomen, preventiestrategieën en behandelingen van schouderpijn te begrijpen, hebben we hieronder alle informatie over pijn tussen de schouderbladen na het slapen op een rijtje gezet.

5 oorzaken van pijn tussen schouderbladen na het slapen

 1. Verkeerd matras of kussen: een verkeerd of slecht matras of kussen is de grootste oorzaak van pijn tussen de schouderbladen na het slapen. Vooral drukontlasting is belangrijk als het gaat om schouderklachten. Helemaal wanneer je op je zij slaapt en alle druk op een van je lichaam komt. Het is belangrijk dat je matras comfortabel is, goede ondersteuning geeft en drukontlastend werkt.
 2. Op je zij slapen: slaap je op je zij, dan is dat mogelijk een oorzaak van jouw klachten. Wanneer je de hele nacht op een kant slaapt, jarenlang, dan kan dat leiden tot overbelasting. Dat komt doordat je lichaam gedurende de hele nacht op een kan van je lichaam drukt.
 3. Slechte lichaamshouding: een slechte lichaamshouding kan bijdragen aan pijn tussen de schouderbladen na het slapen. Het langdurig aanhouden van een verkeerde houding, zoals langdurig voorovergebogen zitten achter een computer of telefoon, leidt tot overmatige belasting van de nek- en bovenrugspieren. Deze overbelasting kan uiteindelijk bijdragen aan pijn tussen de schouderbladen na het slapen.
 4. Stress en spanning: stress is een van de grootste boosdoeners van deze tijd. Stresss leidt tot spierspanning in het hele lichaam, ook in de schouders en rugspieren. Deze verhoogde spierspanning leidt tot stijfheid en kan zich op verschillende manieren uiten. Mocht je veel stress hebben dan is het altijd aan te raden om te proberen ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart.
 5. Onderliggende medische aandoening: een medische aandoening zoals artritis of scoliose. Een beknelde zenuw in de wervelkolom of andere problemen met het bewegingsapparaat kunnen ook de oorzaak zijn.

Als de klachten te maken hebben met je matras, kussen of een verkeerde houding, dan raden we aan contact op te nemen met onze partner: Slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof. Hidde heeft de ‘SlaapID meting’ ontwikkeld, in samenwerking met de TU Delft, wat een meting is die je slaaphouding, -klimaat, -beweging en -ritme meet. Aan de hand van deze metingen word je slaapomgeving en je pijnklachten verholpen. Het is een eenvoudige meting die je gewoon thuis kan uitvoeren.

We raden Hidde’s service aan omdat 39% van de mensen die hij helpt last hebben van pijnklachten tijdens of na het slapen en hij deze mensen het beste kan helpen.

Klik op de knop en vul je gegevens in en je komt in contact met Hidde of klik voor meer informatie over de SlaapID meting.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Symptomen van pijn tussen schouderbladen na het slapen

Een van de meest voorkomende symptomen van pijn tussen de schouderbladen na het slapen is een pijnlijk of branderig gevoel. Dit varieert van mild tot ernstig en komt tot uiting op één plek of verspreid over beide schouders.

Een ander symptoom dat mensen ervaren als ze wakker worden met pijn tussen hun schouderbladen is een gespannen spier. Dit uit zich in pijn, spasmen, kramp of algemeen ongemak bij normale bewegingen. De spanning treedt meestal op langs de wervelkolom en straalt uit naar de schouderbladen, waar het verdere pijn en stijfheid veroorzaakt.

Ten slotte ervaren sommige mensen ook beperkingen in hun bewegingsvrijheid.

4 manieren om pijn tussen schouderbladen na het slapen te voorkomen

 1. Goede lichaamshouding gedurende de dag: om schouderklachten te voorkomen is een goede lichaamshouding gedurende de dag belangrijk. Hiermee voorkom je ernstige overbelasting. Zorg voor een goede houding met een rechte rug en licht naar achteren getrokken schouders als je zit of staat. Ontspan je schouders ook (erg belangrijk).
 2. Doe ontspanningsoefeningen: spanning is een grote veroorzaker van pijnklachten en stijve spieren. Doe daarom regelmatig oefeningen om te ontspannen. Bijvoorbeeld yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Dit helpt om stress en spanning te verminderen en je spieren tot rust te brengen.
 3. Zorg voor een goed kussen: slapen op een goed kussen is ook belangrijk om pijn tussen de schouderbladen na het slapen te voorkomen. Het kussen moet de natuurlijke curve van de nek ondersteunen, ongeacht je slaaphouding. Wanneer de uitlijning niet goed is kan dat leiden tot klachten in nek, schouders en rug.
 4. Slaap op een goed matras: een goed matras helpen om pijn tussen de schouderbladen na het slapen te voorkomen. Vooral demping en goede ondersteuning is belangrijk. Dit wordt ook drukontlasting genoemd. Hierdoor ontstaat er minder druk op de schouders, wat belangrijk is om klachten te voorkomen en de spieren te laten ontspannen.

We raden je aan om eerst met deze punten aan de slag te gaan. Een betere lichaamshouding, ontspanningsoefeningen en slapen of een goed kussen en matras, vermindert het risico op ernstigere klachten.

Mocht dit allemaal geen effect hebben staan hieronder nog meer tips om pijn tussen schouderbladen na het slapen aan te pakken.

3 alternatieve behandelingen van pijn tussen schouderbladen na het slapen

 1. Warmtetherapie: het gebruik van een warmtelamp op je schouderbladen geeft tijdelijke verlichting van je klachten en is goed voor je spieren en gewrichten. Warmtebehandeling is een efficiënte manier om stijfheid en pijn in de schouderbladen te verminderen.
 2. Fysiotherapie: een gediplomeerd massagetherapeut of fysiotherapeut kan spasmen en stijfheid in de schouder-, nek- en rugspieren helpen verlichten. Ook kunnen ze met oefeningen zwakke spieren helpen versterken en de schouder soepeler maken.
 3. Huisarts: mochten de klachten aanhouding is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Je arts geeft je deskundig behandelingsadvies voor jouw klachten.

Wanneer moet je je zorgen maken over pijn in mijn bovenrug tussen mijn schouderbladen?

Als de pijn tussen je schouderbladen langer dan een paar dagen aanhoudt of verergert, raden we aan om je klachten door een arts te laten beoordelen. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening en moet deze door een arts worden onderzocht. Ook als de pijn gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden of gevoelloosheid in enig deel van uw lichaam.

Conclusie

Pijn tussen de schouderbladen na het slapen is een ernstig en ongemakkelijk probleem, vooral wanneer dit dagelijks terugkeert en lang aanhoudt. Het is belangrijk om zo snel de oorzaak van je klachten te achterhalen.

Weten wat de oorzaak is van je schouderpijn helpt je om het effectief aan te pakken en is de sleutel tot het bereiken van een rustige en pijnvrije slaap, zonder verdere belasting van je lichaam.

Met de juiste zorg zou het mogelijk moeten zijn om zonder pijn en klachten wakker te worden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voornaamste oorzaken van pijn tussen de schouderbladen na het slapen?

De belangrijkste oorzaken zijn een verkeerd matras of kussen, op je zij slapen, slechte lichaamshouding, stress en spanning, en onderliggende medische aandoeningen zoals artritis of scoliose.

Hoe kan ik pijn tussen de schouderbladen na het slapen voorkomen?

Het handhaven van een goede lichaamshouding gedurende de dag, het doen van ontspanningsoefeningen, en het slapen op een goed matras en kussen dat de nek en schouders goed ondersteunt, kunnen helpen.

Wat zijn de symptomen van pijn tussen de schouderbladen na het slapen?

Symptomen kunnen variëren van een pijnlijk of branderig gevoel, spierspanning, kramp, en beperkte bewegingsvrijheid.

Welke behandelingen zijn beschikbaar voor pijn tussen de schouderbladen na het slapen?

Behandelingsopties zijn warmtetherapie, fysiotherapie, en het raadplegen van een huisarts.

Wanneer moet ik me zorgen maken over pijn tussen mijn schouderbladen?

Als de pijn langer dan een paar dagen aanhoudt, verergert, of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of ademhalingsmoeilijkheden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Hoe kan de SlaapID meting van slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof helpen?

De SlaapID meting, ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft, meet je slaaphouding, -klimaat, -beweging en -ritme. Op basis van deze metingen wordt een passend matras en hoofdkussen aanbevolen.

Wat is het belang van een goed matras en kussen bij het voorkomen van pijn tussen de schouderbladen?

Een goed matras en kussen bieden de juiste ondersteuning en drukontlasting, wat essentieel is om pijn tussen de schouderbladen te voorkomen en de spieren te laten ontspannen.

Zijn er specifieke slaaphoudingen die pijn tussen de schouderbladen kunnen veroorzaken?

Ja, op je zij slapen kan leiden tot overbelasting, vooral als je de hele nacht op één kant slaapt.

Begeleiding nodig?

image 2

Met de SlaapID thuismeting – ontworpen door de TU Delft in samenwerking met slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof – doe je een gratis thuismeting en ontdek je hoe je echt slaapt. Op basis van de slaaptest krijg je een passend matras en hoofdkussen aangeraden.

Klik op de knop en vul je gegevens in en een ervaren slaapfysiotherapeut zal contact met je opnemen of klik voor meer informatie.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/pain-when-sleeping-on-shoulder
https://www.medicalnewstoday.com/articles/shoulder-pain-from-sleeping

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu