Pijn tussen schouderbladen na slapen? De 7 oplossingen
pijn-tussen-schouderbladen-na-slapen-voorkomen

Pijn tussen schouderbladen na slapen? De 7 oplossingen

Samenvatting

Last van pijn tussen je schouderbladen na het slapen? Hier lees je hier de oorzaken, hoe je het voorkomt en hoe je klachten vermindert om weer rustig te slapen!

Slapen is een essentieel onderdeel van ons leven, het is dan extra vervelend als er na het slapen pijn tussen de schouderbladen ontstaat. Dit ongemak komt veel voor en heeft verschillende oorzaken.

Pijn tussen de schouderbladen na slapen is een veel voorkomende klacht bij mensen van alle leeftijden. Het wordt meestal veroorzaakt door een slecht matraskussen of een verkeerde slaaphouding.

Om de oorzaak, symptomen, preventiestrategieën en behandelingen van schouderpijn te begrijpen, hebben we hieronder alle informatie over pijn tussen de schouderbladen na het slapen op een rijtje gezet.

Hopelijk kom je met onze tips snel van je klachten af. Zelf had ik regelmatig last van mijn rug en soms ook mijn schouder na het slapen. De oorzaak was een oud en versleten matras! Plus ik slaap meestal op mijn buik, wat ook niet helpt.

5 oorzaken van pijn tussen schouderbladen na het slapen

 1. Verkeerd matras of kussen: een verkeerd of slecht matras of kussen is de grootste oorzaak van pijn tussen de schouderbladen na het slapen. Vooral drukontlasting is belangrijk als het gaat om schouderklachten. Helemaal wanneer je op je zij slaapt en alle druk op een van je lichaam komt. Het is belangrijk dat je matras comfortabel is, goede ondersteuning geeft en drukontlastend werkt.
 2. Op je zij slapen: slaap je op je zij, dan is dat mogelijk een oorzaak van jouw klachten. Wanneer je de hele nacht op een kant slaapt, jarenlang, dan kan dat leiden tot overbelasting. Dat komt doordat je lichaam gedurende de hele nacht op een kan van je lichaam drukt.
 3. Slechte lichaamshouding: een slechte lichaamshouding kan bijdragen aan pijn tussen de schouderbladen na het slapen. Het langdurig aanhouden van een verkeerde houding, zoals langdurig voorovergebogen zitten achter een computer of telefoon, leidt tot overmatige belasting van de nek- en bovenrugspieren. Deze overbelasting kan uiteindelijk bijdragen aan pijn tussen de schouderbladen na het slapen.
 4. Stress en spanning: stress is een van de grootste boosdoeners van deze tijd. Stresss leidt tot spierspanning in het hele lichaam, ook in de schouders en rugspieren. Deze verhoogde spierspanning leidt tot stijfheid en kan zich op verschillende manieren uiten. Mocht je veel stress hebben dan is het altijd aan te raden om te proberen ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart.
 5. Onderliggende medische aandoening: een medische aandoening zoals artritis of scoliose. Een beknelde zenuw in de wervelkolom of andere problemen met het bewegingsapparaat kunnen ook de oorzaak zijn.
symptomen-pijn-tussen-schouderbladen-na-slapen

Symptomen van pijn tussen schouderbladen na het slapen

Een van de meest voorkomende symptomen van pijn tussen de schouderbladen na het slapen is een pijnlijk of branderig gevoel. Dit varieert van mild tot ernstig en komt tot uiting op één plek of verspreid over beide schouders.

Een ander symptoom dat mensen ervaren als ze wakker worden met pijn tussen hun schouderbladen is een gespannen spier. Dit uit zich in pijn, spasmen, kramp of algemeen ongemak bij normale bewegingen. De spanning treedt meestal op langs de wervelkolom en straalt uit naar de schouderbladen, waar het verdere pijn en stijfheid veroorzaakt.

Ten slotte ervaren sommige mensen ook beperkingen in hun bewegingsvrijheid.

4 manieren om pijn tussen schouderbladen na het slapen te voorkomen

 1. Goede lichaamshouding gedurende de dag: om schouderklachten te voorkomen is een goede lichaamshouding gedurende de dag belangrijk. Hiermee voorkom je ernstige overbelasting. Zorg voor een goede houding met een rechte rug en licht naar achteren getrokken schouders als je zit of staat. Ontspan je schouders ook (erg belangrijk).
 2. Doe ontspanningsoefeningen: spanning is een grote veroorzaker van pijnklachten en stijve spieren. Doe daarom regelmatig oefeningen om te ontspannen. Bijvoorbeeld yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Dit helpt om stress en spanning te verminderen en je spieren tot rust te brengen.
 3. Zorg voor een goed kussen: slapen op een goed kussen is ook belangrijk om pijn tussen de schouderbladen na het slapen te voorkomen. Het kussen moet de natuurlijke curve van de nek ondersteunen, ongeacht je slaaphouding. Wanneer de uitlijning niet goed is kan dat leiden tot klachten in nek, schouders en rug.
 4. Slaap op een goed matras: een goed matras helpen om pijn tussen de schouderbladen na het slapen te voorkomen. Vooral demping en goede ondersteuning is belangrijk. Dit wordt ook drukontlasting genoemd. Hierdoor ontstaat er minder druk op de schouders, wat belangrijk is om klachten te voorkomen en de spieren te laten ontspannen.

We raden je aan om eerst met deze punten aan de slag te gaan. Een betere lichaamshouding, ontspanningsoefeningen en slapen of een goed kussen en matras, vermindert het risico op ernstigere klachten.

Mocht dit allemaal geen effect hebben staan hieronder nog meer tips om pijn tussen schouderbladen na het slapen aan te pakken.

3 Alternatieve behandelingen van pijn tussen schouderbladen na het slapen

 1. Warmtetherapie: het gebruik van een warmtelamp op je schouderbladen geeft tijdelijke verlichting van je klachten en is goed voor je spieren en gewrichten. Warmtebehandeling is een efficiënte manier om stijfheid en pijn in de schouderbladen te verminderen.
 2. Fysiotherapie: een gediplomeerd massagetherapeut of fysiotherapeut kan spasmen en stijfheid in de schouder-, nek- en rugspieren helpen verlichten. Ook kunnen ze met oefeningen zwakke spieren helpen versterken en de schouder soepeler maken.
 3. Huisarts: mochten de klachten aanhouding is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Je arts geeft je deskundig behandelingsadvies voor jouw klachten.

Wanneer moet je je zorgen maken over pijn in mijn bovenrug tussen mijn schouderbladen?

Als de pijn tussen je schouderbladen langer dan een paar dagen aanhoudt of verergert, raden we aan om je klachten door een arts te laten beoordelen. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening en moet deze door een arts worden onderzocht. Ook als de pijn gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden of gevoelloosheid in enig deel van uw lichaam.

Hulp nodig bij het kopen van een goed matras of kussen?

Op Slaapwijsheid lees je alles om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en ’s ochtends energiek op te staan. Ook testen we producten en maken we uitgebreide reviews om consumenten te helpen bij het maken van een goede koopbeslissing. 

We hebben ook reviews gemaakt van de beste matrassen en kussen. Klik op een van onderstaande links om de reviews te bekijken:

Conclusie

Pijn tussen de schouderbladen na het slapen is een ernstig en ongemakkelijk probleem, vooral wanneer dit dagelijks terugkeert en lang aanhoudt. Het is belangrijk om zo snel de oorzaak van je klachten te achterhalen.

Weten wat de oorzaak is van je schouderpijn helpt je om het effectief aan te pakken en is de sleutel tot het bereiken van een rustige en pijnvrije slaap, zonder verdere belasting van je lichaam.

Met de juiste zorg zou het mogelijk moeten zijn om zonder pijn en klachten wakker te worden.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/pain-when-sleeping-on-shoulder
https://www.medicalnewstoday.com/articles/shoulder-pain-from-sleeping

Geschreven door
Jeffrey Goessens