Duizeligheid is een veelvoorkomend iets dat door velen van ons wordt ervaren. Het kan een gevoel van desoriëntatie, evenwichtsverlies, je licht voelen in je hoofd en flauwvallen veroorzaken. Wat nog vervelender is, is om je dag te starten met duizelig wakker worden.
Duizelig wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van duizelig wakker worden, samen met enkele tips om het te voorkomen. Lees snel verder om je dag niet meer duizelig te hoeven beginnen!
Inhoudsopgave
Wat veroorzaakt duizelig wakker worden?
Duizelig wakker worden kan vele oorzaken hebben zoals:
- Lage bloeddruk: wanneer je een lage bloeddruk hebt, pompt je hart minder bloed rond. Hierdoor daalt je bloeddruk en vernauwen je bloedvaten. Als gevolg hiervan word je duizelig en kan je dus ook duizelig wakker worden. Probeer dagelijks een kopje zoethoutthee te drinken en voeg wat extra (gezond) zout toe aan je eten om je bloeddruk te verhogen.
- Bloedarmoede: bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je snel moe bent en je duizeligheid ervaart bij (te) snel opstaan. Als je hier last van hebt, eet dan meer rood vlees, groene groenten en peulvruchten zoals bruine -en witte bonen.
- Stress: wanneer je erg gestrest bent moeten je hersenen te veel zintuigelijke informatie verwerken, waardoor ze overbelast raken en duizeligheid ontstaat. Als je gestrest gaat slapen kan je dus duizelig wakker worden, plus dat je soms überhaupt niet kan slapen door stress en hierdoor kostbare uren slaap mist. Probeer daarom goed te ontspannen voordat je gaat slapen.
- Bijwerkingen van bepaalde medicijnen: een voorbeeld hiervan is antihistaminica. Dit staat bekend omdat het slaperigheid veroorzaakt dat leidt tot desoriëntatie bij het opstaan.
- Uitdroging en disbalans van elektrolyten: dit kan ervoor zorgen dat je je licht voelt in je hoofd bij het opstaan als gevolg van onvoldoende hydratatie. Zorg ervoor dat je iedere dag daarom minimaal 1,5 à 2 liter water drinkt om dit te voorkomen.
- Midden-oorontsteking: een infectie of aandoening van het binnenoor, zoals de ziekte van Menière, kan leiden tot een gevoel van evenwichtsverstoring bij het opstaan na de slaap, omdat vochtophoping in de oren problemen veroorzaakt met de evenwichtscontrole.
- Slaapapneu: wanneer je last hebt van slaapapneu worden in je slaap de luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor de ademhaling stopt en het zuurstofniveau in het bloed daalt. Dit kan leiden tot duizeligheid bij het ontwaken. Een ander symptoom hiervan is de combinatie van duizeligheid en wakker worden met een snelle hartslag en droge mond.
- Verkeerde slaaphouding: als je tijdens het slapen op je rug ligt kan je tong en het weefsels van de keelholte terugzakken en de luchtwegen blokkeren. Dit kan leiden tot een tijdelijk zuurstoftekort en duizeligheid bij het ontwaken. Zorg daarom altijd voor een juiste slaappositie, om klachten zoals duizeligheid te voorkomen.
- Onvoldoende slaap: een tekort in slaap is ook een oorzaak die duizeligheid bij het wakker worden kan veroorzaken.
- Tekort in blootstelling daglicht: te weinig daglicht kan leiden tot duizelig wakker worden doordat het de interne biologische klok verstoort, wat invloed heeft op het evenwicht en de stabiliteit van het lichaam. Wanneer dit het geval is, kan een daglichtlamp een oplossing bieden.
Om de oorzaak van je duizeligheid vast te stellen, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voor meer informatie en eventuele behandelingen.
Do | Don’t | ||
Blijf rustig en probeer niet te panikeren, want angst en stress kunnen de symptomen van duizeligheid verergeren. | Sta niet plotseling op als je wakker wordt en je je duizelig voelt, omdat dit het risico op vallen vergroot. | ||
Zet je voeten op de grond voordat je opstaat uit bed, zodat je kunt wennen aan de verandering van positie en je evenwicht kan bewaren | Vermijd snelle bewegingen, draaiingen of plotselinge positieveranderingen, omdat dit de symptomen kan verergeren. | ||
Beweeg langzaam en voorzichtig omhoog vanuit een liggende positie en wacht enkele seconden voordat je gaat zitten of staan. | Ga niet terug liggen als je je duizelig voelt, omdat dit je evenwicht kan verstoren en de symptomen kan verergeren | ||
Drink een glas water om je lichaam te hydrateren en de bloeddruk te reguleren. | Vermijd heldere lichten of harde geluiden omdat deze de symptomen kunnen verergeren. | ||
Duizelig wakker worden voorkomen
Duizelig wakker worden kan vervelend en ongemakkelijk zijn. Het aanpassen van je dagelijkse gewoontes kan helpen om de duizeligheid bij het opstaan te verminderen.
Veranderingen in je levensstijl:
- Verminderen van stress is de sleutel tot het omgaan met duizelig wakker worden. Door activiteiten als yoga, tai chi of mediteren voor het slapen in je dagelijkse routine toe te voegen, kan je gevoelens van angst verminderen en je algehele welzijn verbeteren.
- Een dieet vol voedselrijke groenten en fruit is essentieel voor het optimaal functioneren van je lichaam en het voorkomen van duizeligheid. De hele dag door voldoende drinken helpt ook om je elektrolyten op peil te houden, waardoor uitdroging en duizeligheid ’s ochtends worden voorkomen.
- Bepaalde geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk of depressie, kunnen duizeligheid ’s ochtends veroorzaken. Het is daarom aan te raden om je dokter hierover te raadplegen en om te kijken of er eventueel een alternatief medicijn beschikbaar is.
- Ontspanningstechnieken toepassen overdag, zoals diepe ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning, kan helpen de spanning te verlichten en ’s nachts te zorgen voor een rustigere slaap. Daardoor wordt de kans kleiner dat je duizelig wakker wordt. Er zijn ook speciale slaap Apps op de markt die je helpen bij een betere, rustigere en diepere slaap.
Wanneer naar de dokter?
Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je vaak en constant duizelig wakker wordt. Duizeligheid die aanhoudt, mag niet worden genegeerd, want het kan wijzen op een medisch probleem!
Als de duizeligheid samen gaat met andere symptomen, kan dit wijzen op een dieper liggend probleem die onderzocht moet worden. Andere symptomen kunnen zijn:
- Misselijkheid
- Uitputting
- Verzwakking
- Concentratieproblemen/verwardheid
- Onduidelijk zicht
- Gehoorproblemen
Als een van de bovenstaande symptomen gepaard gaat met jouw duizeligheid bij het ontwaken ’s ochtends, kan je het beste zo snel mogelijk een afspraak met je dokter maken. Er kunnen tests nodig zijn, zoals een ECG of bloedonderzoek, om de oorzaak van het probleem te achterhalen, zodat snel een passende behandeling kan worden gestart.
Conclusie
In dit artikel hebben we verschillende veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid bij het wakker worden besproken. Door onze tips en oplossingen op te volgen kan je ervoor zorgen dat je niet meer duizelig wakker wordt. Zo kan jij je dag op een gezonde en energie manier beginnen!
Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen als de duizeligheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.
Ontdek hoe je fris en energiek wakker kunt worden met de uitgebreide gidsen op Slaapwijsheid.nl‘ over het verbeteren van jouw slaapkwaliteit en nachtrust!
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voornaamste oorzaken van duizelig wakker worden?
De voornaamste oorzaken zijn lage bloeddruk, bloedarmoede, stress, bijwerkingen van medicijnen, uitdroging, midden-oorontsteking, slaapapneu, verkeerde slaaphouding en onvoldoende slaap.
Hoe kan ik duizeligheid na het slapen voorkomen?
Verminder stress, volg een voedzaam dieet, raadpleeg een arts over medicijnen die duizeligheid kunnen veroorzaken, en pas ontspanningstechnieken toe.
Wat zijn de symptomen die kunnen wijzen op een ernstiger probleem in combinatie met duizeligheid?
Misselijkheid, uitputting, verzwakking, concentratieproblemen, onduidelijk zicht en gehoorproblemen zijn enkele symptomen die aandacht vereisen.
Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor duizeligheid na het slapen?
Als je vaak en constant duizelig wakker wordt, of als je duizeligheid gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Wat zijn enkele tips om duizeligheid na het slapen te verminderen?
Verminder stress, drink voldoende water, pas je medicatie aan (na overleg met een arts), en voeg ontspanningstechnieken toe aan je routine.
Hoe kan een verkeerde slaaphouding bijdragen aan duizeligheid?
Als je op je rug slaapt, kunnen je tong en keelweefsel terugzakken en de luchtwegen blokkeren, wat kan leiden tot een tijdelijk zuurstoftekort en duizeligheid bij het ontwaken.
Wat is de rol van stress bij het veroorzaken van duizeligheid na het slapen?
Overmatige stress kan leiden tot overbelasting van de hersenen, wat duizeligheid kan veroorzaken, vooral als je gestrest gaat slapen.