Zoeken
Zoeken
Duizelig Wakker Worden? Dit Is Wat Je Moet Weten!
vrouw slaapt op bed telefoon op nachtkastje uniek

Duizelig Wakker Worden? Dit Is Wat Je Moet Weten!

Samenvatting

Word jij duizelig wakker? Lees hier wat de oorzaken zijn, hoe je ermee om kunt gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.

Duizeligheid is een veelvoorkomend iets dat door velen van ons wordt ervaren. Het kan een gevoel van desoriëntatie, evenwichtsverlies, je licht voelen in je hoofd en flauwvallen veroorzaken. Wat nog vervelender is, is om je dag te starten met duizelig wakker worden.

Duizelig wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van duizelig wakker worden, samen met enkele tips om het te voorkomen. Lees snel verder om je dag niet meer duizelig te hoeven beginnen!

Wat veroorzaakt duizelig wakker worden?

Duizelig wakker worden kan vele oorzaken hebben zoals:

 • Lage bloeddruk: wanneer je een lage bloeddruk hebt, pompt je hart minder bloed rond. Hierdoor daalt je bloeddruk en vernauwen je bloedvaten. Als gevolg hiervan word je duizelig en kan je dus ook duizelig wakker worden. Probeer dagelijks een kopje zoethoutthee te drinken en voeg wat extra (gezond) zout toe aan je eten om je bloeddruk te verhogen.
 • Bloedarmoede: bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je snel moe bent en je duizeligheid ervaart bij (te) snel opstaan. Als je hier last van hebt, eet dan meer rood vlees, groene groenten en peulvruchten zoals bruine -en witte bonen.
 • Stress: wanneer je erg gestrest bent moeten je hersenen te veel zintuigelijke informatie verwerken, waardoor ze overbelast raken en duizeligheid ontstaat. Als je gestrest gaat slapen kan je dus duizelig wakker worden. Probeer daarom goed te ontspannen voordat je gaat slapen.
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen: een voorbeeld hiervan is antihistaminica. Dit staat bekend omdat het slaperigheid veroorzaakt dat leidt tot desoriëntatie bij het opstaan.
 • Uitdroging en disbalans van elektrolyten: dit kan ervoor zorgen dat je je licht voelt in je hoofd bij het opstaan als gevolg van onvoldoende hydratatie. Zorg ervoor dat je iedere dag daarom minimaal 1,5 à 2 liter water drinkt om dit te voorkomen.
 • Midden-oorontsteking: een infectie of aandoening van het binnenoor, zoals de ziekte van Menière, kan leiden tot een gevoel van evenwichtsverstoring bij het opstaan na de slaap, omdat vochtophoping in de oren problemen veroorzaakt met de evenwichtscontrole.
 • Slaapapneu: wanneer je last hebt van slaapapneu worden in je slaap de luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor de ademhaling stopt en het zuurstofniveau in het bloed daalt. Dit kan leiden tot duizeligheid bij het ontwaken.
 • Verkeerde slaaphouding: als je tijdens het slapen op je rug ligt kan je tong en het weefsels van de keelholte terugzakken en de luchtwegen blokkeren. Dit kan leiden tot een tijdelijk zuurstoftekort en duizeligheid bij het ontwaken. Kijk hier eens hoe je in de beste slaaphouding ligt zodat je niet meer duizelig wakker wordt.

Ook kan duizelig wakker worden ontstaan door onvoldoende slaap of te weinig blootstelling aan daglicht in de loop van de dag. Om de oorzaak van je duizeligheid vast te stellen, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voor meer informatie en eventuele behandelingen.

dos and donts
DoDon’t
Blijf rustig en probeer niet te panikeren, want angst en stress kunnen de symptomen van duizeligheid verergeren.Sta niet plotseling op als je wakker wordt en je je duizelig voelt, omdat dit het risico op vallen vergroot.
Zet je voeten op de grond voordat je opstaat uit bed, zodat je kunt wennen aan de verandering van positie en je evenwicht kan bewarenVermijd snelle bewegingen, draaiingen of plotselinge positieveranderingen, omdat dit de symptomen kan verergeren.
Beweeg langzaam en voorzichtig omhoog vanuit een liggende positie en wacht enkele seconden voordat je gaat zitten of staan.Ga niet terug liggen als je je duizelig voelt, omdat dit je evenwicht kan verstoren en de symptomen kan verergeren
Drink een glas water om je lichaam te hydrateren en de bloeddruk te reguleren.Vermijd heldere lichten of harde geluiden omdat deze de symptomen kunnen verergeren.

Duizelig wakker worden voorkomen

Duizelig wakker worden kan vervelend en ongemakkelijk zijn. Het aanpassen van je dagelijkse gewoontes kan helpen om de duizeligheid bij het opstaan te verminderen.

Veranderingen in je levensstijl:

 • Verminderen van stress is de sleutel tot het omgaan met duizelig wakker worden. Door activiteiten als yoga, meditatie of tai chi in je dagelijkse routine toe te voegen, kan je gevoelens van angst verminderen en je algehele welzijn verbeteren.
 • Een dieet vol voedselrijke groenten en fruit is essentieel voor het optimaal functioneren van je lichaam en het voorkomen van duizeligheid. De hele dag door voldoende drinken helpt ook om je elektrolyten op peil te houden, waardoor uitdroging en duizeligheid ’s ochtends worden voorkomen.
 • Bepaalde geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk of depressie, kunnen duizeligheid ’s ochtends veroorzaken. Het is daarom aan te raden om je dokter hierover te raadplegen en om te kijken of er eventueel een alternatief medicijn beschikbaar is.
 • Ontspanningstechnieken toepassen overdag, zoals diepe ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning, kan helpen de spanning te verlichten en ’s nachts te zorgen voor een rustigere slaap. Daardoor wordt de kans kleiner dat je duizelig wakker wordt.

Wanneer naar de dokter?

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je vaak en constant duizelig wakker wordt. Duizeligheid die aanhoudt, mag niet worden genegeerd, want het kan wijzen op een medisch probleem!

Als de duizeligheid samen gaat met andere symptomen, kan dit wijzen op een dieper liggend probleem die onderzocht moet worden. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Uitputting
 • Verzwakking
 • Concentratieproblemen/verwardheid
 • Onduidelijk zicht
 • Gehoorproblemen.

Als een van de bovenstaande symptomen gepaard gaat met jouw duizeligheid bij het ontwaken ’s ochtends, kan je het beste zo snel mogelijk een afspraak met je dokter maken. Er kunnen tests nodig zijn, zoals een ECG of bloedonderzoek, om de oorzaak van het probleem te achterhalen, zodat snel een passende behandeling kan worden gestart.

Conclusie

In dit artikel hebben we verschillende veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid bij het wakker worden besproken. Door onze tips en oplossingen op te volgen kan je ervoor zorgen dat je niet meer duizelig wakker wordt. Zo kan jij je dag op een gezonde en energie manier beginnen!

Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen als de duizeligheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Ontdek hoe je fris en energiek wakker kunt worden met de uitgebreide gidsen op Slaapwijsheid.nl‘ over het verbeteren van jouw slaapkwaliteit en nachtrust!Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu