Zoeken
Zoeken
Hoeveel Uur Slaap Heb Je Nodig Per Leeftijd? Alles Over De Benodigde Hoeveelheid Slaap
Vrouw slaapt op zij uniek

Hoeveel Uur Slaap Heb Je Nodig Per Leeftijd? Alles Over De Benodigde Hoeveelheid Slaap

Samenvatting

Voor pasgeboren baby’s wordt aanbevolen om 14 tot 17 uur per dag te slapen, terwijl schoolgaande kinderen 9 tot 11 uur slaap nodig hebben. Voor tieners en volwassenen wordt minimaal 7-10 uur slaap per nacht aanbevolen, hoewel sommige mensen met minder slaap kunnen functioneren. Ouderen hebben ook ongeveer 7 tot 8 uur slaap nodig, maar kunnen mogelijk minder diepe slaap ervaren.

Hoeveel uur slaap heb je nodig per leeftijd? Dit is een vraag die zowel onderzoekers als het grote publiek bezighoud. Het gemiddeld aantal uren slaap dat we nodig hebben verschilt per persoon en per leeftijdsgroep.

Volwassenen hebben gemiddeld genomen minder slaap nodig dan kinderen en tieners, namelijk 7-9 uur per nacht. Terwijl kleine kinderen wel 9-14 uur slaap nodig hebben. De hoeveelheid slaap die je precies nodig hebt hangt af van je slaapbehoeften en verschillende andere factoren.

Alles over dit onderwerp en waarom volwassenen minder slaap nodig hebben lees je hieronder.

Gemiddeld aantal uren slaap per leeftijd

De benodigde hoeveelheid slaap verschilt dus per leeftijdsgroep. De Amerikaanse Sleep Foundation heeft enkele algemene richtlijnen opgesteld voor het gemiddelde aantal uren slaap dat voor elke leeftijdsgroep nodig is:

  • Pasgeborenen (0-3 maanden): 14-17 uur per dag
  • Zuigelingen (4-11 maanden): 12-15 uur per dag
  • Peuters (1-2 jaar): 11-14 uur per dag
  • Kleuters (3-5 jaar): 10-13 uur per dag
  • Schoolgaande kinderen (6-13 jaar): 9 -11 uur per dag
  • Tieners (14-17 jaar): 8 -10 uur per dag
  • Jongvolwassenen (18-25 jaar): 7-9 uur per dag
  • Volwassenen (26-64 jaar): 7-9 uur per dag
  • 65 jaar en ouder: 7-8 uur per dag
hoeveel-slaap-heb-je-nodig
Bron: Sleep Foundation

Het is van cruciaal belang te weten hoeveel slaap iemand per leeftijdsgroep nodig, omdat voldoende en kwalitatieve slaap en belangrijke rol heeft bij het hebben van een goede gezondheid. Zowel lichamelijk als mentaal.

Waarom hebben baby’s, kinderen en tieners meer slaap nodig?

Baby‘s, tieners en kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Dit komt door verschillende factoren zoals groei, ontwikkeling en leerprocessen. In dit deel bespreken we de redenen waarom ze meer slaap nodig hebben.

1) Groei en ontwikkeling

Baby’s maken tijdens hun eerste levensjaren een snelle lichamelijke groei door. Deze groei vereist een aanzienlijke hoeveelheid energie. Om deze energie te verkrijgen hebben baby’s voldoende veel slaap nodig. Met name voldoende diepe slaap. Hetzelfde geldt voor kinderen en tieners, omdat zij nog volop in de groei zijn.

Onvoldoende of verstoorde NREM-slaap kan de algemene ontwikkeling van baby’s en kinderen negatief beïnvloeden.

2) Rijping van de hersenen

Naast de fysieke groei ondergaan de hersenen van zuigelingen opmerkelijke veranderingen tijdens de vroege kinderjaren. Slaap speelt een essentiële rol in de hersenrijping. Slaap bevordert de neurale verbindingen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor cognitieve functies zoals geheugenconsolidatie en probleemoplossende vaardigheden.

Onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort bij jonge kinderen op lange termijn gevolgen kan hebben voor de cognitieve prestaties, wat het belang van voldoende herstellende slaap benadrukt.

3) Schoolprestaties en leervermogen

Naarmate kinderen ouder worden en in de puberteit komen, hebben ze nog steeds veel slaap nodig voor optimale schoolprestaties. Een goede nachtrust helpt bij het behouden van een goed geheugen en verbetert de concentratie en aandachtsspanne gedurende de dag.

De American Academy Of Pediatrics raadt tieners aan om 8-10 uur per nacht te slapen, maar uit veel studies blijkt dat de meeste jongeren niet aan deze richtlijnen voldoen, wat kan leiden tot slechte schoolprestaties en verminderde leercapaciteiten.

4) Emotioneel welzijn en geestelijke gezondheid

Een ander belangrijk aspect van slaap voor kinderen en tieners is de invloed ervan op het emotionele welzijn. Voldoende rust helpt de stemming te reguleren, stressniveaus te verlagen en de algemene geestelijke gezondheid op peil te houden. Chronisch slaaptekort is in verband gebracht met een verhoogd risico op angst of depressie bij jongeren, wat de noodzaak van voldoende nachtrust onderstreept.

Uit een door JAMA Pediatrics gepubliceerd onderzoek bleek dat tieners die minder dan zes uur per nacht sliepen een groter risico liepen op depressieve symptomen dan degenen die acht uur of meer sliepen (bron).

Kortom, baby's, tieners en kinderen hebben meer slaap nodig vanwege hun voortdurende groei- en ontwikkelingsprocessen en het behoud van cognitieve functies, academische prestaties, emotionele stabiliteit en geestelijke gezondheid. Door vanaf jonge leeftijd voor goede slaapgewoonten te zorgen, kunnen zij later in hun leven succes boeken.

Waarom volwassenen minder slaap nodig hebben

Naarmate we ouder worden, verandert onze slaapbehoefte en kunnen onze slaapbehoeften verschillen. Terwijl jongeren over het algemeen meer rust en slaap nodig hebben om hun groei en rijping te ondersteunen, hebben volwassenen vaak minder nodig. Daar zijn verschillende redenen voor.

Let wel op! Volwassenen hebben nog steeds veel belangrijk bij het hebben van voldoende kwalitatieve slaapuren!

Biologische veranderingen in slaappatronen

Volwassenen ervaren een verschuiving in hun circadiane ritme, dat van invloed is op het tijdstip waarop zij zich slaperig of wakker voelen. De interne klok van het lichaam regelt verschillende lichaamsfuncties, waaronder de productie van hormonen die ’s avonds slaperigheid en overdag wakkerheid veroorzaken.

Naarmate mensen ouder worden, vervroegt hun circadiane ritme, waardoor ze zich ’s avonds eerder moe voelen.

Veranderde slaapcycli

De structuur van de slaapcyclus van een volwassene verandert ook naarmate hij ouder wordt. In het algemeen brengen volwassenen minder tijd door in diepe niet-REM (NREM) slaapfasen, met name fase 3 NREM (ook bekend als de trage- of deltagolfslaap). Deze slaapfase is belangrijk voor lichamelijk herstel en geheugenconsolidatie.

Volwassenen brengen daarentegen meer tijd door in lichtere NREM-fasen en snelle oogbewegingen (REM-slaap), welke verband houden met dromen.

Individuele slaapbehoeften variëren

Het is belangrijk op te merken dat de individuele slaapbehoefte van volwassenen sterk verschilt. Sommigen kunnen goed functioneren met slechts zes uur slaap per nacht, terwijl anderen tot negen uur nodig hebben voor optimale gezondheid en prestaties. Factoren zoals genetica, leefgewoonten, stressniveaus en algemene gezondheid kunnen de unieke slaapbehoeften van een volwassene beïnvloeden.

Verminderde productie van groeihormoon

  • De productie van groeihormoon neemt af: één reden voor de verminderde diepe NREM-slaap is dat volwassenen minder groeihormoon produceren dan jongere mensen. Dit hormoon speelt niet alleen een vitale rol bij fysieke groei, maar ook bij celherstel en regeneratie gedurende het hele leven.

    De afname ervan kan dus bijdragen tot meer vermoeidheid bij ouderen, ondanks het feit dat zij minder uren slapen.
  • Melatonine niveaus dalen: melatonine is een hormoon dat slaap-waakcycli helpt reguleren. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van melatonine in ons lichaam af, waardoor het moeilijk kan worden om ’s nachts in slaap te vallen en te blijven.
Kortom, volwassenen hebben over het algemeen minder slaap nodig dan kinderen of tieners door biologische veranderingen in hun circadiaans ritme en slaaparchitectuur naarmate ze ouder worden. Het is essentieel dat mensen rekening houden met hun eigen fysieke signalen om te bepalen hoeveel verjongende slaap ze echt nodig hebben.

Factoren die de slaapbehoefte beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, waaronder levensstijl en omgeving. Inzicht in deze factoren kan helpen bepalen hoeveel slaap jij nodig hebt.

  • Levensstijl: je dagelijkse activiteiten en gewoonten spelen een belangrijke rol bij het bepalen van je slaapbehoeften en hoeveel slaap je nodig hebt. Wie bijvoorbeeld regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan meer rust nodig hebben om te herstellen van zijn training.

    Inactieve mensen hebben misschien minder slaap nodig omdat ze gedurende de dag minder energie verbruiken.
  • Dieet: je voeding is ook van invloed op de kwaliteit en duur van je slaap. Een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen zoals magnesium, calcium en vitamine D is gekoppeld aan een betere slaapkwaliteit. Overmatige consumptie van cafeïne of alcohol vlak voor het slapengaan kan daarentegen het vermogen om in slaap te vallen of te blijven belemmeren.
  • Stressniveaus: hoge stressniveaus blijken zowel de kwantiteit als de kwaliteit van onze slaap negatief te beïnvloeden. Dat komt doordat stress het “vecht-of-vlucht” reactiesysteem van ons lichaam activeert, waardoor we alert en actief zijn wanneer we moeten slapen.
  • Gezondheidstoestand: bepaalde medische problemen kunnen ook van invloed zijn op de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft. Mensen met chronische pijn hebben bijvoorbeeld meer rust nodig omdat hun ongemak hun slaap verstoort. Bovendien kunnen mensen die lijden aan slaapstoornissen zoals slapeloosheid of slaapapneu moeite hebben om voldoende rust te krijgen zonder de juiste behandeling.

Conclusie

Inzicht in de slaapbehoeften van elke leeftijdsgroep is essentieel om een gezonde levensstijl te handhaven. Baby’s, tieners en kinderen hebben meer uren slaap nodig vanwege hun groeiende lichaam, terwijl volwassenen minder slaap nodig hebben.

Voldoende rustgevende slaap heeft veel voordelen, zoals een betere concentratie, een beter humeur en een betere lichamelijke gezondheid. Factoren zoals stressniveaus, voeding en lichaamsbeweging kunnen allemaal van invloed zijn op de hoeveelheid slaap die nodig is om optimaal te functioneren. Daarom verschilt het per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft.

Op onze website vind je tal van tips en artikelen om je slaap te verbeteren en meer te leren over slaap. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.



Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu