Zoeken
Zoeken
Naakt Slapen: Voordelen, Nadelen & Invloed Op Slaapkwaliteit

Naakt Slapen: Voordelen, Nadelen & Invloed Op Slaapkwaliteit

Samenvatting

Naakt slapen heeft veel voordelen en kan zelfs zorgen voor een betere slaapkwaliteit. Dit komt met name door een betere regulering van de lichaamstemperatuur. Ook kan het gunstig zijn voor mensen die veel last hebben van huidirritatie en allergieën. Er zijn ook risico’s en nadelen aan verbonden.

Wist je dat naakt slapen een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit van je slaap? En zelfs de slaapkwaliteit kan verbeteren? Naakt slapen bevordert namelijk de regulering van de lichaamstemperatuur. Kort samengevat zorgt een goede lichaamstemperatuur en kamertemperatuur voor een kwalitatieve nachtrust.

Dit zou dus beter zijn wanneer je naakt slaapt. Tot slot heeft naakt slapen ook enkele nadelen en wellicht vraag je je af of het normaal is om bloot te slapen.

Alles hierover lees je hieronder.

Naakt slapen en slaapkwaliteit

Bloot slapen kan een aanzienlijk effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Meer dan je wellicht nu denkt. Om alle voor- en nadelen op te sporen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan en zijn we diep het onderwerp ingedoken.

1. De wetenschap achter naakt slapen

Een van de belangrijkste factoren die onze slaap beïnvloed is de lichaamstemperatuur. Volgens de Sleep Foundation is een optimale kamertemperatuur (ongeveer 18°C) en lichaamstemperatuur cruciaal voor een diepe, herstellende slaap.

Het dragen van nachtkleding kan het voor het lichaam moeilijker maken om een stabiele temperatuur aan te houden, omdat de kleding als isolatie fungeert. Dit kan leiden tot oververhitting en een verstoord slaappatroon. Vooral in de zomer.

Door naakt te slapen kan het lichaam makkelijker afkoelen. Uit een studie gepubliceerd in The American Journal of Physiology bleek dat deelnemers die met minder kleding sliepen een betere thermoregulatie hadden tijdens hun slaap, wat leidde tot een betere algemene slaapkwaliteit.

2. Betere regulering van slaaphormonen

Het hormoon dat ons circadiaanse ritme regelt, melatonine, heeft ’s nachts koelere temperaturen nodig om de productie op natuurlijke wijze op gang te houden. Door koel te blijven tijdens het slapen, kan de melatonineproductie worden geoptimaliseerd. Dit bevordert een gezond waak-slaapritme.

Wanneer je naakt slaapt heb je een grotere kans om een goede lichaamstemperatuur te behouden, waardoor de melatonineproductie niet wordt verhinderd.

Een ander hormoon dat wordt beïnvloedt door warmere temperaturen is cortisol. Hoge cortisolniveaus worden in verband gebracht met stress gerelateerde slapeloosheid. Uit onderzoek blijkt dat lagere nachttemperaturen helpen om cortisolniveaus gedurende de nacht onder controle te houden.

Naakt slapen kan een koelere lichaamstemperatuur helpen handhaven, waardoor de cortisolproductie afneemt en je beter slaapt.

3. Betere slaapkwaliteit door comfort

Een ander voordelig effect van naakt slapen is het comfort dat sommige mensen ervaren. Het dragen van strakke of beperkende kleding tijdens het slapen kan leiden tot ongemak, waardoor je mogelijk slecht slaapt. Door deze barrières weg te nemen (naakt te slapen), kan het lichaam zich vrij en natuurlijk bewegen, wat leidt tot een comfortabelere en ononderbroken slaap.

Bovendien kan het gunstig zijn voor mensen met een gevoelige huid of bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem, omdat kleding wrijving kan veroorzaken.

5 voordelen van naakt slapen

Naakt slapen heeft tal van voordelen die kunnen bijdragen tot een betere nachtrust en algemeen welzijn. Hieronder staan de belangrijkste voordelen:

 1. Betere slaapkwaliteit: studies hebben aangetoond dat slapen zonder kleren je lichaamstemperatuur helpt reguleren, wat essentieel is voor het bereiken van een diepe, herstellende slaap. Als je het te warm hebt, kan dat je REM-cyclus verstoren en leiden tot rusteloze nachten.
 2. Beter voor je huid: als je naakt slaapt, kan je huid makkelijker ademen, waardoor je minder risico hebt op huiduitslag of infecties door ophoping van zweer of strakke kleding. Dit is vooral gunstig voor mensen met eczeem of andere huidaandoeningen.
 3. Meer intimiteit met je partner: als je het bed deelt met iemand anders, kan naakt slapen de intimiteit verbeteren. Ook wordt het oxytocineniveau verhoogd, welke ook bekend staat als het “liefdeshormoon”.
 4. Gezonde genitaliën: slapen zonder ondergoed kan schimmelinfecties bij vrouwen helpen verminderen omdat het overtollige vochtophoping in het genitale gebied voorkomt. Bij mannen kan het de productie van sperma bevorderen en vruchtbaarheid verbeteren.
 5. Extra calorieën verbranden tijdens het slapen: onderzoek suggereert dat slapen in koelere temperaturen de productie van bruin vet kan verhogen, dat helpt om extra calorieën te verbranden terwijl je slaapt. Dit kan mogelijk helpen bij afvallen door het bevorderen van een hoger metabolisme tijdens de slaap.
voordelen-naakt-slapen
Bron: Kamara

4 nadelen van naakt slapen

Slapen zonder kleren kan allerlei voordelen met zich meebrengen en gunstig zijn voor de slaapkwaliteit, maar het is belangrijk om ook de mogelijke risico’s niet uit het oog te verliezen. Deze vind je hieronder:

 1. Mogelijke hygiënische problemen: een punt van zorg bij naakt slapen is het handhaven van een goede hygiëne. Zonder kleding als barrière tussen je lichaam en beddengoed, is er een verhoogd risico op de overdracht van bacteriën of andere micro-organismen van het beddengoed op je lichaam en andersom.

  Om het risico van overdracht van bacteriën of andere micro-organismen te verminderen, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je lakens regelmatig worden schoongemaakt en vervangen.
 2. Huidirritaties door beddengoed: bepaalde soorten beddengoed kunnen huidirritaties veroorzaken wanneer ze tijdens de slaap in direct contact komen met je lichaam. Kies voor hypoallergene lakens van natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe om mogelijk ongemak te voorkomen.
 3. Verhoogde kwetsbaarheid in noodsituaties: in geval van nood, zoals brand, inbraak of natuurrampen, kun je je zonder kleren kwetsbaar en onvoorbereid voelen op een snelle evacuatie. Leg kleding naast je bed om dit probleem te voorkomen en je je snel kunt aankleden indien nodig.
 4. Ongemak bij anderen: als je je slaapkamer deelt met andere mensen is naakt slapen misschien niet de beste keuze.
redenen-naakt-slapen
Redenen naakt slapen. Bron: Casper

Is het normaal om naakt te slapen?

Naakt slapen is een persoonlijke voorkeur en de normaliteit ervan verschilt per cultuur en samenleving. Sommige mensen vinden het comfortabel, terwijl anderen niet gewend zijn aan het idee om zonder kleren te slapen. Daarbij geldt natuurlijk dat iedereen het zelf moet weten.

Culturele factoren

Verschillende culturen hebben hun eigen normen als het gaat om slaapkleding. Sommige culturen beschouwen slapen zonder kleren als sociaal onaanvaardbaar of zelfs verboden.

Persoonlijk comfort

De beslissing om naakt te slapen komt vaak neer op iemands comfort. Sommige mensen voelen zich meer ontspannen en minder beperkt wanneer ze zonder kleren slapen, terwijl anderen liever een pyjama of andere slaapkleding dragen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat het warmer is of omdat ze zich beter voelen wanneer ze kleding dragen tijdens het slapen.

Kortom, of naakt slapen normaal is, hangt af van culturele factoren, persoonlijk comfort en individuele (gezondheids-)overwegingen. Een optimale slaapkwaliteit vereist de keuze van slaapkleding die past bij iemands individuele wensen en behoeften.

Conclusie

Naakt slapen kan voordelig zijn voor de slaapkwaliteit, omdat slaapkleding een goede regulering van de lichaamstemperatuur van verhinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat de juiste kamertemperatuur en lichaamstemperatuur een grote rol hebben bij het wel of niet hebben van een goede slaap. Bij te warme temperaturen is het risico op een slechte nachtrust het grootst

Uiteindelijk is het een individuele keuze om naakt te slapen, maar het heeft zeker effect op je slaapkwaliteit en kan er zelfs voor zorgen dat je beter slaapt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van naakt slapen?

Naakt slapen kan leiden tot een betere slaapkwaliteit, is goed voor de huid, bevordert intimiteit, is gunstig voor de genitaliën en kan helpen bij het verbranden van extra calorieën tijdens de slaap.

Hoe beïnvloedt naakt slapen de lichaamstemperatuur?

Naakt slapen bevordert de regulering van de lichaamstemperatuur, wat essentieel is voor een diepe, herstellende slaap.

Wat zegt de wetenschap over naakt slapen?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat naakt slapen kan bijdragen aan een betere thermoregulatie tijdens de slaap, wat leidt tot een verbeterde algemene slaapkwaliteit.

Zijn er nadelen verbonden aan naakt slapen?

Ja, enkele nadelen zijn mogelijke hygiënische problemen, huidirritaties door beddengoed, verhoogde kwetsbaarheid in noodsituaties en mogelijk ongemak bij anderen.

Hoe beïnvloedt naakt slapen de productie van slaaphormonen?

Naakt slapen kan helpen bij het reguleren van melatonine en cortisol, hormonen die respectievelijk het circadiaanse ritme regelen en in verband worden gebracht met stress.

Is het normaal om naakt te slapen?

Naakt slapen is een persoonlijke voorkeur en de acceptatie ervan kan variëren afhankelijk van culturele en persoonlijke factoren.

Hoe beïnvloedt naakt slapen de intimiteit met een partner?

Naakt slapen kan de intimiteit met een partner verbeteren en het oxytocineniveau verhogen, wat bekend staat als het “liefdeshormoon”.

Wat zijn de hygiënische overwegingen bij naakt slapen?

Zonder kleding als barrière tussen je lichaam en beddengoed is er een verhoogd risico op de overdracht van bacteriën. Het is belangrijk om lakens regelmatig schoon te maken en te vervangen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu