Zoeken
Zoeken
Powernap gewoontes per land
powernap vrouw ligt te slapen

Powernap gewoontes per land

Het nemen van powernaps tijdens het werk is geen wijdverbreide praktijk en kan afhankelijk zijn van de cultuur en het beleid van individuele bedrijven en organisaties. Hier zijn echter enkele landen en culturen waar het nemen van een middagdutje tijdens het werk vaker voorkomt:

Spanje

Spanje heeft een siësta-cultuur, waarbij veel bedrijven hun werknemers toestaan om een middagdutje te doen om de hitte te vermijden en hun energie te herstellen. De siesta wordt meestal gehouden tussen 14:00 en 16:00 uur en kan variëren van 30 minuten tot 2 uur. De traditie van de siesta stamt uit een tijd waarin mensen op het platteland werkten en de hitte van de dag wilden vermijden door een dutje te doen in de middag.

Japan

Japan: In Japan is de term “inemuri” (letterlijk vertaald als “aanwezig zijn terwijl je slaapt”) een algemeen aanvaarde praktijk, waarbij werknemers dutjes doen tijdens vergaderingen of op openbare plaatsen zoals treinen. Inemuri is een geaccepteerde praktijk in Japan en wordt niet beschouwd als onbeleefd of onrespectvol. In feite wordt het soms zelfs aangemoedigd omdat het kan aangeven dat de persoon hard heeft gewerkt en niet genoeg slaap heeft gekregen. Inemuri kan variëren van een paar minuten tot een half uur of langer en kan worden beschouwd als een manier om het lichaam en de geest te laten rusten en op te laden. Het is belangrijk op te merken dat inemuri anders is dan het slapen tijdens het werk, omdat het niet betekent dat de persoon de verantwoordelijkheden en taken van het werk negeert, maar eerder dat hij of zij tijdens de pauzes een dutje doet om de alertheid en prestaties te verbeteren.

China

In China is het nemen van een middagdutje op het werk bekend als Wu Shui Wu Jiao” (五水五脚) en wordt het vaak aangemoedigd als een manier om de prestaties en productiviteit te verbeteren. Het is een uitdrukking die gebruikt wordt om een comfortabele en ontspannen slaaphouding aan te duiden.

Letterlijk vertaald betekent “Wu Shui Wu Jiao” “vijf wateren en vijf voeten”. De vijf wateren verwijzen naar de ogen, de mond, de oren, de neus en het hart, terwijl de vijf voeten verwijzen naar de voetzolen, de hielen, de enkels, de knieën en de dijen.

Wanneer je in een “Wu Shui Wu Jiao” houding ligt, lig je op je rug met je armen naast je lichaam en je benen lichtjes uit elkaar. Je hoofd en nek zijn ondersteund door een kussen en je knieën zijn lichtjes gebogen. Het idee achter deze houding is dat het de doorbloeding van het lichaam verbetert en de spanning in de spieren vermindert, waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen en in slaap kunt vallen tijdens een powernap.

Griekenland

Griekenland: Net als in Spanje heeft Griekenland ook een siësta-cultuur, waarbij veel bedrijven hun werknemers toestaan om een middagdutje te doen om de hitte te vermijden en hun energie te herstellen.

Italië

Italië: Italië heeft ook een siësta-traditie, en veel werknemers krijgen de gelegenheid om een middagdutje te doen tijdens hun werkdag.

Gezondheidsvoordelen van een powernap

Een powernap, ook wel een kort dutje genoemd, kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder:

  1. Verbeterde alertheid en concentratie: Een powernap kan helpen om je alertheid en concentratie te verbeteren, vooral wanneer je moe of uitgeput bent.
  2. Vermindering van vermoeidheid: Een powernap kan vermoeidheid verminderen en je energieniveau gedurende de dag verhogen.
  3. Verhoogde productiviteit: Door je te helpen om meer alert en gefocust te zijn, kan een powernap je productiviteit verbeteren en je helpen meer gedaan te krijgen in minder tijd.
  4. Verbeterde stemming: Een powernap kan helpen om stress en angst te verminderen en je stemming te verbeteren.
  5. Verbeterde cognitieve prestaties: Onderzoek heeft aangetoond dat een powernap kan helpen om het geheugen en de cognitieve functie te verbeteren.
  6. Vermindering van hartaandoeningen: Een powernap kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, wat kan helpen om hartaandoeningen te voorkomen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een powernap niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen kunnen moeite hebben om na een dutje ’s nachts in slaap te vallen, terwijl anderen moeite hebben om na een dutje weer op gang te komen. Het is ook belangrijk om op te merken dat het tijdstip van de dag en de duur van de powernap van invloed kunnen zijn op de gezondheidsvoordelen die je kunt ervaren. Overleg daarom altijd met een arts voordat je regelmatig powernaps gaat doen.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Amber Janbroers

Menu