Zoeken
Zoeken
Praten In Je Slaap | 8 Oorzaken + Mogelijke Gevolgen & Oplossingen

Praten In Je Slaap | 8 Oorzaken + Mogelijke Gevolgen & Oplossingen

Samenvatting

Praten in je slaap, ook wel somniloquy genoemd, is een fenomeen waarbij mensen tijdens hun slaap geluiden maken die lijken op spraak. Sommige mensen praten regelmatig in hun slaap, terwijl anderen het slechts af en toe doen. Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen praten in hun slaap, maar het lijkt te worden geassocieerd met stress, slaapgebrek en alcoholgebruik. Over het algemeen is praten in je slaap geen reden tot bezorgdheid, tenzij het gepaard gaat met andere slaapstoornissen zoals slaapwandelen, nachtmerries of verminderde slaapkwaliteit. Als praten in je slaap regelmatig voorkomt en ernstige slaapproblemen veroorzaakt is het raadzaam om hulp in te schakelen.

Praten in je slaap, ook bekend als somniloquy, is een veel voorkomend verschijnsel waar veel mensen last van hebben. Het kan variëren van eenvoudig gemompel tot een volwaardig gesprek.

Dit eigenaardige gedrag kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, zoals het hebben van dromen en nachtmerries, overmatige vermoeidheid en stress. Ook kan het de slaapkwaliteit dusdanig beïnvloeden.

Daarom lees je in dit blog alles over praten in je slaap, de oorzaken en mogelijke oplossingen.

Wat is praten in je slaap?

Praten in je slaap is een fenomeen dat al eeuwenlang wordt waargenomen, maar de oorzaken en gevolgen ervan blijven grotendeels onbekend. Praten in je slaap staat bekend als somniloquy en kan variëren van eenvoudig gemompel tot een volledig gesprek. Ook kan het gepaard gaan met verschillende emoties of stemtonen.

Hoewel het over het algemeen ongevaarlijk is, kan praten in de slaap storend zijn voor zowel de persoon die het meemaakt als voor iedereen die zijn slaapomgeving deelt.

De woorden die tijdens de slaap worden gesproken kunnen volledig losstaan van de werkelijkheid en onsamenhangend overkomen.

8 oorzaken van praten in je slaap

Hoewel het voor sommigen onschuldig of zelfs amusant lijkt, kan het begrijpen van de redenen achter dit fenomeen waardevolle inzichten verschaffen in iemands algemene slaapgezondheid.

 1. Slaapstadia en dromen: slaap praten komt vaak voor tijdens de REM-slaap wanneer we het meest dromen. De hersenen worden actiever tijdens de REM-slaap, wat kan leiden tot uitspraken die verband houden met de inhoud van dromen. Somniloquy kan echter ook voorkomen tijdens niet-REM stadia van de slaap, als gevolg van gedeeltelijk ontwaken of overgangen tussen verschillende fasen van de slaapcyclus.
 2. Stress en angst: stress en angst zijn belangrijke factoren die kunnen leiden tot praten in de slaap. Wanneer je onder stress staat of verhoogde emoties ervaart, blijven je hersenen ’s nachts actiever. Hierdoor neemt de kans toe dat je praat in je slaap.
 3. Slaaptekort: gebrek aan voldoende rust kan leiden tot verschillende slaapgerelateerde problemen, waaronder slaapzucht. Als je niet voldoende diepe herstellende slaap krijgt door een onregelmatig schema of slechte slaapgewoonten, neemt de kans toe dat je tijdens de slaap gaat praten.
 4. Medicijnen en slaappillen: bepaalde medicijnen zoals antidepressiva of slaappillen kunnen bijwerkingen als somniloquy veroorzaken. Dat komt doordat ze de hersenactiviteit tijdens de nachtelijke rustperiodes veranderen. Daarnaast kan het nuttigen van alcohol of andere stoffen voor het slapen gaan het normale slaappatroon verstoren, waardoor mensen geneigd zijn in hun slaap te praten.
 5. Slaapstoornissen: praten in je slaap kan ook een symptoom zijn van onderliggende slaapstoornissen, zoals slaapapneu, slapeloosheid of rusteloze benen syndroom. Deze aandoeningen veroorzaken vaak gefragmenteerde en verstoorde slaappatronen, waardoor de kans op praten tijdens de slaap toeneemt.
 6. Dromen en nachtmerries: levendige dromen of nachtmerries kunnen ertoe leiden dat mensen hardop praten terwijl ze slapen. Dit gebeurt meestal wanneer de dromer intense emoties ervaart, zoals angst of opwinding, die zich uiten in verbale uitingen.
 7. Geestelijke gezondheidsproblemen: psychische aandoeningen zoals depressie en PTSS kunnen leiden tot verstoorde slaappatronen, waardoor de kans op praten in de slaap toeneemt. Deze aandoeningen verstoren vaak normale slaappatronen, waardoor personen met deze stoornissen meer kans hebben om somniloquy te ervaren.
 8. Genetische factoren: er zijn aanwijzingen dat praten in de slaap een genetische component kan hebben. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Sleep bleek dat mensen met een familiegeschiedenis van somniloquy vaker praten in hun slaap.
Praten in de slaap blijft een raadselachtig verschijnsel, hoewel het verband kan houden met psychologische of lichamelijke problemen. De oorzaken van praten in de slaap kunnen variëren van stress en angst tot neurologische aandoeningen, dus inzicht in de hoofdoorzaak van dit gedrag is essentieel voor het vinden van een effectieve oplossing.

Hoe weet je of je praat in je slaap?

Als je denkt dat je in je slaap praat dan zijn er verschillende manieren om dit te bevestigen. Er zijn verschillende tekenen en mogelijkheden om het te herkennen.

Tekenen van praten in je slaap

 • Meldingen van anderen: als je samen met iemand slaapt dan kan diegene je ’s nachts hebben horen praten. Dit kan een partner, familielid of kamergenoot zijn.
 • Vermoeidheid overdag: omdat praten in je slaap de herstellende diepe slaapstadia kan verstoren, kunnen mensen die dit probleem ervaren overdag vermoeid voelen ondanks dat ze voldoende slapen.
 • Droge mond of keelpijn in de ochtend: praten tijdens de slaap kan leiden tot overmatige droogheid en irritatie in je mond en keel door een gebrek aan speekselproductie ’s nachts.

Andere methoden om vast te stellen dat je in je slaap praat:

 1. Slaap tracking apps: er zijn talloze applicaties beschikbaar die geluiden opnemen die tijdens de slaap worden gemaakt. Deze apps gebruiken geavanceerde algoritmen om snurken, praten en andere geluiden te detecteren en herkennen.
  .
 2. Stem-geactiveerde recorder: je kunt ook een spraakrecorder plaatsen in de buurt van je bed. Je moet wel urenlange opnames afluisteren, maar het levert duidelijk bewijs of je inderdaad praat in je slaap of niet.

Is praten in je slaap een ziekte?

Praten in je slaap, ook bekend als somniloquy, wordt door medische professionals niet beschouwd als een ziekte. In plaats daarvan wordt het geclassificeerd als een vorm van parasomnia. Dit is een verzamelnaam voor abnormaal gedrag tijdens de slaap.

Hoewel het voor sommige mensen storend en gênant kan zijn, levert praten in de slaap meestal geen ernstige gezondheidsrisico’s op. Het is echter wel belangrijk op te merken dat somniloquy soms geassocieerd kan worden met andere onderliggende aandoeningen of stoornissen zoals:

 • Slaapapneu
 • Nachtmerries of nachtmerries
 • REM-slaapgedragsstoornis (RBD)
 • Angst- en stressgerelateerde problemen

Behandeling van praten in de slaap

Als je het vervelend vind dat je praat in je slaap, dan kunnen aanpassingen in je levensstijl verlichting brengen. Soms kunnen behandelingen ook helpen.

In de meeste gevallen is praten in de slaap echter relatief onschuldig en behoeft het geen specifieke behandeling. Toch is het soms aan te raden om de oorzaak te achterhalen.

Als je denkt dat het verband houdt met een onderliggende medische aandoening of angst- en stressgerelateerde problemen, dan is het raadzaam een arts te raadplegen voor verdere beoordeling.

Nadelen van praten in je slaap

 • Verstoring van de slaapkwaliteit: een groot nadeel van praten tijdens de slaap is de mogelijke verstoring van de slaapkwaliteit. Als je tijdens je slaap praat, krijg je mogelijk niet de diepe, herstellende rust die nodig is voor een optimale gezondheid en functioneren.

  Dit kan leiden tot vermoeidheid of slaperigheid overdag, wat de productiviteit en het algehele welzijn kan beïnvloeden.
 • De slaap van anderen verstoren: praten tijdens de slaap kan de slaap verstoren van degenen met wie men een bed of kamer deelt, wat kan leiden tot onenigheid tussen partners of huisgenoten.
 • Privacy problemen: praten in iemands slaap kan soms onbedoeld persoonlijke informatie onthullen – zoals geheimen of gênante gedachten – die relaties kunnen schaden als ze worden opgevangen door anderen.

Conclusie

Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is praten in je slaap geen ziekte. Toch kan het nadelig zijn en je slaap beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om vast te stellen of je praat in je slaap en om er iets aan te doen als het een problemen oplevert en een kwalitatieve slaap in de weg staat.

Veelgestelde vragen

Is praten in de slaap normaal?

Ja, praten in de slaap wordt als normaal beschouwd en komt voor bij mensen van alle leeftijden. De frequentie en de inhoud van de spraak kan echter van persoon tot persoon verschillen. Als het storend wordt en het de slaapkwaliteit belemmerd, raadpleeg dan een slaapspecialist.

Kan slaappraten geheimen onthullen?

Wanneer je praat in je slaap dan spreek je meestal onzinnige zinnen of ongerelateerde woorden uit, maar soms ook samenhangende zinnen. Er is geen definitief bewijs voor het onthullen van geheimen tijdens de slaap, maar het is wel mogelijk.

Wat zijn de oorzaken van praten in je slaap?

Enkele oorzaken zijn slaapstadia en dromen, stress en angst, slaaptekort, medicijnen en slaappillen, slaapstoornissen, dromen en nachtmerries, geestelijke gezondheidsproblemen en genetische factoren.

Is praten in je slaap een ziekte?

Nee, het wordt niet beschouwd als een ziekte maar eerder als een vorm van parasomnia, een verzamelnaam voor abnormaal gedrag tijdens de slaap.

Hoe weet je of je praat in je slaap?

Tekenen zijn meldingen van anderen, vermoeidheid overdag en een droge mond of keelpijn in de ochtend. Je kunt ook slaap tracking apps of stem-geactiveerde recorders gebruiken.

Wat is de behandeling voor praten in je slaap?

In de meeste gevallen is het relatief onschuldig en is er geen specifieke behandeling nodig. Als het echter verband houdt met een onderliggende medische aandoening of angst- en stressgerelateerde problemen, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu