Zoeken
Zoeken
Slaapwandelen: Begrijpen, Voorkomen en Behandelen

Slaapwandelen: Begrijpen, Voorkomen en Behandelen

Slaapwandelen is een slaapstoornis waarbij iemand tijdens de slaap uit bed komt en rondloopt, zonder zich daarvan bewust te zijn. Het kan eng zijn voor zowel de slaapwandelaar zelf, als degene die er naast ligt. Hoewel slaapwandelen meestal vanzelf stopt bij volwassenen, kan het soms leiden tot ongelukken of andere gevaarlijke situaties. Gelukkig zijn er verschillende manieren om slaapwandelen te behandelen of te voorkomen.

In dit artikel kijken we naar de behandelingen voor slaapwandelen, hoe je dit het beste kan voorkomen en geven we je 7 tips tegen slaapwandelen. Lees snel verder!

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is een slaapstoornis waarbij je uit bed komt en rondloopt terwijl je nog slaapt. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je niet bewust bent van wat je doet en je dus bijvoorbeeld tegen meubels kan aanlopen, of zelfs van de trap kan vallen. Slaapwandelen komt vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. De oorzaken zijn niet altijd bekend, maar slaaptekort, stress, kalmeringsmiddelen en antihistaminica kunnen een rol spelen.

Andere medische problemen, zoals epileptische aanvallen en psychische problemen, kunnen ook in verband worden gebracht met slaapwandelen.

Wat is de belangrijkste oorzaak van slaapwandelen?

De hoofdoorzaak van slaapwandelen is onbekend, maar er zijn verschillende factoren die eraan kunnen bijdragen. Genetische elementen, psychologische belasting en bepaalde medicijnen of medische aandoeningen zoals narcolepsie, nachtelijke paniekaanvallen en obstructieve slaapapneu kunnen allemaal een oorzaak zijn bij het veroorzaken van episodes van slaapwandelen. Slaaptekort kan ook een rol spelen bij het veroorzaken van slaapwandelen.

Behandeling van slaapwandelen

De behandeling van slaapwandelen hangt af van de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om contact op te nemen met je dokter om samen achter de oorzaak te komen. Als het komt door stress of angst, kunnen ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga helpen de episodes te verminderen.

In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Nogmaals, het is belangrijk eerst te overleggen met je huisarts welke behandeling voor jou geschikt is. Hypnose bijvoorbeeld is een haalbare behandeling gebleken voor mensen die lijden aan ernstig slaapwandelen.

7 tips tegen slaapwandelen

  1. Een regelmatig slaappatroon aanhouden: door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, went je lichaam aan een vast slaapritme. Hierdoor wordt de kans op slaapwandelen mogelijk verminderd.
  2. Stress verminderen: stress en angst kunnen slaapwandelen veroorzaken of verergeren. Het verminderen van stress door bijvoorbeeld meditatie kan helpen om slaapwandelen te verminderen.
  3. Geen cafeïne of alcohol drinken: cafeïne en alcohol kunnen de kwaliteit van de slaap beïnvloeden en slaapstoornissen veroorzaken of verergeren, waaronder slaapwandelen. Het is daarom verstandig om deze dranken te vermijden of in elk geval te beperken, ’s avonds, dicht op je bedtijd.
  4. Een slaapdagboek bijhouden: door een slaapdagboek bij te houden kan je patronen in je slaapgedrag ontdekken. Dit kan helpen om de oorzaak van slaapwandelen te achterhalen en daarop aan te passen.
  5. Je slaapomgeving aanpassen: het is belangrijk om een rustige, donkere en comfortabele slaapomgeving te hebben. Het kan helpen om je slaapkamer meer te verduisteren en omgevingsgeluiden te verminderen door oordopjes in te doen. Daarnaast kan het aanschaffen van een comfortabel(er) matras en kussen ook bijdragen hieraan.
  6. Medicatie overwegen: in sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden om slaapwandelen te verminderen. Het is belangrijk om alleen medicatie te nemen op voorschrift van je dokter!
  7. Hulp zoeken: als slaapwandelen ernstige gevolgen heeft en je hierbij bijvoorbeeld gewond raakt of dat het je dagelijks functioneren verstoord, is het verstandig om hulp te zoeken bij een arts of slaapspecialist. Zij kunnen verdere behandeling en begeleiding bieden.

Wist je dat?…

kind slaapwandelen

Slechts ongeveer 1% tot 15% van de bevolking slaapwandelt? Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en de meeste kinderen groeien er uiteindelijk overheen.

Slaapwandelen voorkomen

Hoewel het onschuldig lijkt, kan slaapwandelen leiden tot lichamelijke verwondingen en psychische gevolgen. Het is noodzakelijk om maatregelen te nemen om de kans op slaapwandelen te verkleinen.

Veranderingen in de levensstijl:

  • Zorg ervoor dat je goede slaaphygiëne hebt
  • Probeer je stress niveau te verlagen
  • Ga op regelmatige basis sporten
  • Eet gezond en gebalanceerd

Deze eenvoudige aanpassingen kunnen helpen je lichaam in balans te houden zodat je geen verstoringen ervaart tijdens je slaap

Medicatie:

In sommige gevallen, wanneer veranderingen in je levensstijl niet voldoende zijn om episodes van slaapwandelen onder controle te krijgen, kunnen medicijnen worden voorgeschreven door een arts of psychiater. Veel gebruikte medicijnen hiervoor zijn:

  • Benzodiazepines
  • Antidepressiva zoals trazodon, die de spieren helpen ontspannen en het voor iemand gemakkelijker maken om de hele nacht door te slapen zonder onverwacht wakker te worden.

Conclusie

We hebben gelezen dat het aanpassen van je slaapomgeving, het verminderen van stress en het eventueel nemen van medicijnen allemaal effectieve oplossingen zijn tegen slaapwandelen. Het is ook belangrijk om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen, zoals een regelmatig slaapschema aanhouden en het vermijden van cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan. Hoewel slaapwandelen een uitdaging kan zijn, is het fijn om te weten dat er stappen kunnen worden genomen om deze slaapstoornis onder controle te houden/krijgen.

Raadpleeg altijd een arts als slaapwandelen een ernstige invloed heeft op je leven of als je vermoedt dat er sprake is van een onderliggende medische aandoening!

Veelgestelde vragen

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is een slaapstoornis waarbij iemand tijdens de slaap uit bed komt en rondloopt zonder zich daarvan bewust te zijn.

Is slaapwandelen gevaarlijk?

Ja, slaapwandelen kan gevaarlijk zijn omdat de persoon niet bewust is van zijn/haar omgeving en kan bijvoorbeeld tegen meubels aanlopen of van de trap vallen.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van slaapwandelen?

De exacte oorzaak is onbekend, maar factoren zoals genetica, psychologische stress, bepaalde medicijnen, en medische aandoeningen zoals narcolepsie kunnen bijdragen aan slaapwandelen.

Hoe kan slaapwandelen worden behandeld?

Behandelingen variëren van ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga tot medicatie. Hypnose kan ook een effectieve behandeling zijn voor sommige mensen.

Zijn er tips om slaapwandelen te voorkomen?

Ja, enkele tips zijn: een regelmatig slaappatroon aanhouden, stress verminderen, cafeïne en alcohol vermijden voor het slapengaan, en een comfortabele slaapomgeving creëren.

Welke medicijnen worden voorgeschreven voor slaapwandelen?

Benzodiazepines en antidepressiva zoals trazodon kunnen worden voorgeschreven om slaapwandelen te behandelen.

Is slaapwandelen erfelijk?

Ja, genetische factoren kunnen een rol spelen bij slaapwandelen.

Hoe vaak komt slaapwandelen voor?

Ongeveer 1% tot 15% van de bevolking slaapwandelt. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Wat zijn de gevolgen van slaapwandelen?

Naast het risico op lichamelijke verwondingen, kan slaapwandelen ook psychische gevolgen hebben.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu