Heb je ooit een tintelend gevoel gehad in je armen tijdens het slapen? Of mogelijk een gevoel dat je je arm(en) of hand niet meer kunt bewegen? Dit verschijnsel staat bekend als het slaaparmsyndroom en komt vaker voor dan je wellicht denkt.
Het slaaparmsyndroom treedt op wanneer één of beide armen gevoelloos worden. Ze “vallen in slaap” tijdens het slapen. Dit komt meestal door beknelde zenuwen in de armen en handen. Hoewel dit ongemakkelijk kan zijn en misschien ook beangstigend, zijn er gelukkig manieren om het te voorkomen.
Het kan ook de slaapkwaliteit verstoren. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in de oorzaak en mogelijke gevaren van het slaaparmsyndroom. Alles hierover lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Oorzaak van slapende armen tijdens het slapen
Een slechte slaaphouding kan leiden tot beknelde zenuwen in de armen en handen. Dit resulteert in een tintelend of gevoelloos gevoel. Oftewel, dat je je arm niet meer (goed) kunt bewegen wanneer je wakker wordt.
Dit ontstaat meestal wanneer je te lang op één arm slaapt. Je bloedvaten worden samengedrukt en er komt niet genoeg zuurstof in de spieren. Je arm en zenuwen worden beklemd wat er soms toe leidt dat je je arm niet meer kunt bewegen.
Om dit te voorkomen moet je regelmatig je slaaphouding aanpassen en niet constant op een arm slapen. Het ’s nachts dragen van een polsbrace kan ook helpen om de druk op de zenuwen te verminderen.
Medisch probleem
Een medisch probleem kan ook de oorzaak zijn. Wanneer je slaaphouding niet de oorzaak is en het vaak voorkomt dat je wakker wordt met een slapende of gevoelloze arm, dan kan er meer aan de hand zijn.
Dit kan een teken zijn van ernstige onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus type II. Dit is een ziekte die zo snel mogelijk gediagnosticeerd en behandeld moeten worden, omdat klachten in de loop van de tijd verergeren en uiteindelijk leiden tot onomkeerbare complicaties.
Vitaminetekort
Een vitaminetekort kan ook de oorzaak zijn van slapende armen. Vooral een tekort aan vitamine B-complex. Dit vermindert het risico van het ontwikkelen van perifere neuropathie na verloop van tijd en daarmee de kans op slapende armen.
Negatieve bijwerkingen van slapende armen
Zenuwschade is een van de ernstigste risico’s van slapen op de arm. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Langdurige beklemming van je zenuwen in je armen kan permanente schade veroorzaken en leiden tot problemen zoals Carpaal Tunnel Syndroom of Perifere neuropathie.
Het carpaal tunnel syndroom treedt op wanneer druk op de middenzenuw leidt tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de hand en vingers. Schade aan de perifere zenuwen kan leiden tot verschillende gevoelsveranderingen, waaronder pijn en tintelingen, in het hele lichaam.
Hoe kun je slapende armen tijdens het slapen voorkomen?
- Slaaphouding aanpassen: je moet ervoor zorgen dat je armen niet bekneld raken tijdens het slapen. Dit voorkom je door regelmatig van slaaphouding te wisselen en niet constant op dezelfde arm te slapen. De beste slaaphouding om beknelling te voorkomen is op je rug.
- Rekken voor het slapen gaan: rekken en strekken voor het slapen gaan kan helpen de spanning in de spieren en zenuwen in de armen te verminderen, wat kan leiden tot een betere nachtrust zonder gevoelloosheid en tintelingen. Eenvoudige rekoefeningen zoals het buigen en strekken van de polsen, schouderrollen, buigen van de ellebogen en klemmen van de handen kunnen allemaal helpen om de spieren en zenuwen te ontspannen.
- Een gezond gewicht hebben: het handhaven van een gezond gewicht is ook voordelig. Als iemand te veel zwaar weegt, zorgt dat voor extra druk op de bloedvaten en zenuwen. Hierdoor wordt het risico op beknelling vergroot.
- Eet voedsel dat rijk is aan vitamine B: de consumptie van voedsel met een hoog gehalte aan B6, B12, foliumzuur, magnesium en zink bevordert een gezonde werking van de zenuwen in het hele lichaam. Ook in de armen. Dit kan helpen bij het voorkomen van het in slaap vallen van je arm in het algemeen.
- Meer lichaamsbeweging: tenslotte verhoogt regelmatige lichaamsbeweging overdag de bloedsomloop in het hele lichaam, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de ledematen stroomt. Hierdoor neemt het risico op gevoelloosheid af.
Door bovenstaande preventieve maatregelen toe te passen loop je minder risico op slapende armen. Mochten de preventieve maatregelen niet helpen of de symptomen verergeren, dan is het verstandig om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.
Veelgestelde vragen over slapende armen tijdens het slapen
Is het normaal dat je armen in slaap vallen tijdens het slapen?
Ja, het is normaal dat je armen in slaap vallen tijdens het slapen. Het is echter niet wenselijk en ontstaat meestal door beklemming. Gelukkig gaat het probleem vanzelf weer weg. Mocht het te vaak voorkomen dan is het verstandig om een arts te raadplegen, omdat onderliggende aandoeningen ook dit symptoom kunnen veroorzaken.
Waardoor gaan armen slapen tijdens het slapen?
Dit wordt meestal veroorzaakt door slapen in een ongemakkelijke houding die druk uitoefent op de zenuwen die naar de ledematen leiden. Hierdoor raken de je armen bekneld en uiteindelijk gevoelloos. Het kan ook wijzen op een aandoening, zoals carpale tunnel of diabetes.
Conclusie
Het slaaparmsyndroom kan een frustrerende aandoening zijn en veel mensen hebben er mee te maken. Om de hinder van het slaaparmsyndroom te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te weten. Is het je slaaphouding en beklemming of is er meer aan de hand?
In de meeste gevallen is beklemming gelukkig de oorzaak en is er niets ernstigs aan de hand. Je kunt dit probleem voorkomen door simpelweg niet te lang in een houding of op een arm te slapen.
Mocht je het niet vertrouwen dan is het altijd slim om medisch advies in te winnen.

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.
Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies