Zoeken
Zoeken
Hoe Voorkom Je Slapende Armen Tijdens Het Slapen? Alles Over De Oorzaak & Meer

Hoe Voorkom Je Slapende Armen Tijdens Het Slapen? Alles Over De Oorzaak & Meer

Samenvatting

Slapende armen tijdens het slapen is een veelvoorkomend fenomeen dat vaak wordt veroorzaakt door een slechte slaaphouding. Wanneer je op je zij slaapt, kan het gewicht van je bovenlichaam op je arm drukken, waardoor de bloedstroom beperkt wordt en je arm gevoelloos wordt. Dit kan leiden tot een tintelend of prikkelend gevoel dat soms gepaard gaat met pijn.

Heb je ooit een tintelend gevoel gehad in je armen tijdens het slapen? Of mogelijk een gevoel dat je je arm(en) of hand niet meer kunt bewegen? Dit verschijnsel staat bekend als het slaaparmsyndroom en komt vaker voor dan je wellicht denkt.

Het slaaparmsyndroom treedt op wanneer één of beide armen gevoelloos worden. Ze “vallen in slaap” tijdens het slapen. Dit komt meestal door beknelde zenuwen in de armen en handen. Hoewel dit ongemakkelijk kan zijn en misschien ook beangstigend, zijn er gelukkig manieren om het te voorkomen.

Het kan ook de slaapkwaliteit verstoren. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in de oorzaak en mogelijke gevaren van het slaaparmsyndroom. Alles hierover lees je hieronder.

Oorzaak van slapende armen tijdens het slapen

Een slechte slaaphouding kan leiden tot beknelde zenuwen in de armen en handen. Dit resulteert in een tintelend of gevoelloos gevoel. Oftewel, dat je je arm niet meer (goed) kunt bewegen wanneer je wakker wordt.

Dit ontstaat meestal wanneer je te lang op één arm slaapt. Je bloedvaten worden samengedrukt en er komt niet genoeg zuurstof in de spieren. Je arm en zenuwen worden beklemd wat er soms toe leidt dat je je arm niet meer kunt bewegen.

Om dit te voorkomen moet je regelmatig je slaaphouding aanpassen en niet constant op een arm slapen. Het ’s nachts dragen van een polsbrace kan ook helpen om de druk op de zenuwen te verminderen.

Medisch probleem

Een medisch probleem kan ook de oorzaak zijn. Wanneer je slaaphouding niet de oorzaak is en het vaak voorkomt dat je wakker wordt met een slapende of gevoelloze arm, dan kan er meer aan de hand zijn.

Dit kan een teken zijn van ernstige onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus type II. Dit is een ziekte die zo snel mogelijk gediagnosticeerd en behandeld moeten worden, omdat klachten in de loop van de tijd verergeren en uiteindelijk leiden tot onomkeerbare complicaties.

Vitaminetekort

Een vitaminetekort kan ook de oorzaak zijn van slapende armen. Vooral een tekort aan vitamine B-complex. Dit vermindert het risico van het ontwikkelen van perifere neuropathie na verloop van tijd en daarmee de kans op slapende armen.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
  • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
  • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
  • Elke week een gratis tip in je mailbox
  • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Negatieve bijwerkingen van slapende armen

Zenuwschade is een van de ernstigste risico’s van slapen op de arm. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Langdurige beklemming van je zenuwen in je armen kan permanente schade veroorzaken en leiden tot problemen zoals Carpaal Tunnel Syndroom of Perifere neuropathie.

Het carpaal tunnel syndroom treedt op wanneer druk op de middenzenuw leidt tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de hand en vingers. Schade aan de perifere zenuwen kan leiden tot verschillende gevoelsveranderingen, waaronder pijn en tintelingen, in het hele lichaam.

Hoe kun je slapende armen tijdens het slapen voorkomen?

  • Slaaphouding aanpassen: je moet ervoor zorgen dat je armen niet bekneld raken tijdens het slapen. Een slechte slaaphouding kan niet alleen leiden tot slapende armen, maar vele andere medische klachten zoals rugpijn na het slapen, wakker worden met verkrampte handen of nekproblemen. Dit voorkom je door regelmatig van slaaphouding te wisselen en niet constant op dezelfde arm te slapen. De beste slaaphouding om beknelling te voorkomen is op je rug.
  • Rekken voor het slapen gaan: rekken en strekken voor het slapen gaan kan helpen de spanning in de spieren en zenuwen in de armen te verminderen, wat kan leiden tot een betere nachtrust zonder gevoelloosheid en tintelingen. Eenvoudige rekoefeningen zoals het buigen en strekken van de polsen, schouderrollen, buigen van de ellebogen en klemmen van de handen kunnen allemaal helpen om de spieren en zenuwen te ontspannen.
  • Een gezond gewicht hebben: het handhaven van een gezond gewicht is ook voordelig. Als iemand te veel zwaar weegt, zorgt dat voor extra druk op de bloedvaten en zenuwen. Hierdoor wordt het risico op beknelling vergroot. Een matras voor zware mensen kan ook bijdrage aan een betere slaaphouding en dus een verlaagde kans om wakker te worden met slapende armen.
  • Eet voedsel dat rijk is aan vitamine B: de consumptie van voedsel met een hoog gehalte aan B6, B12, foliumzuur, magnesium en zink bevordert een gezonde werking van de zenuwen in het hele lichaam. Ook in de armen. Dit kan helpen bij het voorkomen van het in slaap vallen van je arm in het algemeen.
  • Meer lichaamsbeweging: tenslotte verhoogt regelmatige lichaamsbeweging overdag de bloedsomloop in het hele lichaam, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de ledematen stroomt. Hierdoor neemt het risico op gevoelloosheid af.
Door bovenstaande preventieve maatregelen toe te passen loop je minder risico op slapende armen. Mochten de preventieve maatregelen niet helpen of de symptomen verergeren, dan is het verstandig om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Conclusie

Het slaaparmsyndroom kan een frustrerende aandoening zijn en veel mensen hebben er mee te maken. Om de hinder van het slaaparmsyndroom te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te weten. Is het je slaaphouding en beklemming of is er meer aan de hand?

In de meeste gevallen is beklemming gelukkig de oorzaak en is er niets ernstigs aan de hand. Je kunt dit probleem voorkomen door simpelweg niet te lang in een houding of op een arm te slapen.

Mocht je het niet vertrouwen dan is het altijd slim om medisch advies in te winnen.

Veelgestelde vragen

Wat is het slaaparmsyndroom?

Het slaaparmsyndroom treedt op wanneer één of beide armen tijdens het slapen gevoelloos worden, vaak door beknelde zenuwen in de armen en handen.

Wat veroorzaakt slapende armen tijdens het slapen?

De voornaamste oorzaak is een slechte slaaphouding, waarbij je te lang op één arm slaapt, wat de bloedvaten en zenuwen beknelt.

Zijn slapende armen tijdens het slapen gevaarlijk?

Hoewel het meestal onschadelijk is, kan langdurige beklemming van zenuwen leiden tot permanente schade zoals het Carpaal Tunnel Syndroom of Perifere neuropathie.

Hoe kan ik slapende armen tijdens het slapen voorkomen?

Enkele preventieve maatregelen zijn het aanpassen van je slaaphouding, rekken voor het slapen gaan, een gezond gewicht behouden, voedsel eten dat rijk is aan vitamine B en regelmatige lichaamsbeweging.

Kunnen medische problemen slapende armen veroorzaken?

Ja, onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus type II en vitamine B-complex tekort kunnen bijdragen aan het gevoel van slapende armen.

Wat zijn de symptomen van het slaaparmsyndroom?

Symptomen zijn gevoelloosheid, tintelingen, en soms het onvermogen om de arm of hand te bewegen bij het ontwaken.

Is het normaal dat je armen in slaap vallen tijdens het slapen?

Ja, het is een normaal verschijnsel, maar als het te vaak voorkomt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom treedt op wanneer druk op de middenzenuw leidt tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de hand en vingers.

Wat is Perifere neuropathie?

Schade aan de perifere zenuwen kan leiden tot verschillende gevoelsveranderingen, waaronder pijn en tintelingen, in het hele lichaam.

Wat moet ik doen als ik regelmatig wakker word met slapende armen?

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als preventieve maatregelen niet helpen, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu