Zoeken
Zoeken
Stroomverbruik en kosten elektrische deken

Stroomverbruik en kosten elektrische deken

Fluctuerende energieprijzen zorgen er voor dat we allemaal op de kleintjes moeten letten. Elektrische dekens zijn een logische oplossing. Onze onderzoeker Lukas zocht uit wat de stroomkosten van een elektrische deken zijn.

Een elektrische deken verbruikt tussen de 50 en 120 watt. Afhankelijk van het energiecontract zijn de kosten voor stroom tussen de €0,20 en €0,90 per kWh. Een uur een gemiddelde elektrische deken voor een gemiddelde stroomprijs komt dan neer op €0,05. Bij 5 wintermaanden dagelijks 2 uur gebruik zijn de kosten ongeveer €15 per jaar.

Om te besparen op het stroomverbruik van een elektrische deken kun je met een hoop factoren rekening houden. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een berekening kunt maken en een product kunt aanschaffen dat zo laag mogelijke kosten met zich mee brengt.

Kosten elektrische deken berekenen

Het berekenen van de kosten voor een elektrische deken is niet ingewikkeld. Wel moet je weten wat je stroomprijs is

Zoek je kosten per kWh bij de stroomleverancier

20230404 171547 scaled

Van je stroomleverancier heb je een contract gekregen waar op staat wat je per kWh betaald. kWh staat voor Kilo Watt per Uur (hour). Dit zijn dus de kosten van 1 kilowat aan stroom gedurende 1 uur. Dit is bijvoorbeeld gelijk aan de kosten voor 2 kilowat aan stroom gedurende een half uur.

De kosten per kWh vind je terug in je account bij je leverancier of kun je vinden op de factuur/ het contract.

Kun je je stroomkosten niet vinden? Een vast contract van voor 2022 zit vaak op €0,15 – €0,25 per kWh. Heb je een variabel contract dan zijn de kosten op het moment van schrijven gemiddeld €0,61 per kWh (4/4/2023).

Bekijk of meet het verbruik van je elektrische deken

20230404 171028 scaled

Op de stekker van je elektrische deken (of als je hm nog moet kopen bij de specificaties) staat het verbruik van een elektrische deken. Gemiddeld is dit zo’n 60W. Dit is hetzelfde als 0,06 kWh. Heb je een elektrische deken van 120w dan komt dit neer op 0,12 kWh.

De meeste elektrische dekens zijn 60w. Grotere modellen hebben vaak 2 60w elementen en verbruiken dus zo’n 120w.

Hoe vaak gebruik je de deken

20230404 170938 scaled

In Nederland stoken we 7 maanden per jaar. 3 maanden per jaar is de gemiddelde temperatuur minder dan 5 graden. Het is handig om te kijken of je de elektrische deken alleen op echt koude dagen er bij zult pakken of dat je deze het hele stookseizoen gebruikt.

Zelf gebruik ik de elektrische deken het hele stookseizoen, ongeveer 4 dagen per week en ongeveer 2 uur per dag dat ik deze gebruik.

Ik kom dan neer op ongeveer 120 dagen gebruik en 2 uur per dag maakt 240 uur gebruik.

De berekening

20230404 171824 scaled

Om de kosten te berekenen vul je de volgende formule in:

Aantal uren gebruik * kWh verbruik bij gebuik * stroomprijs per kWh.

In mijn geval zijn de gegevens als volgt:
– 240 uur gebruik per jaar.
– 0,06 kWh verbruik
– €0,21 per kWh

240 uur * 0,06 kWh * €0,21 = €3,02 per jaar.

Gebruik je de elektrische deken meer en heb je een elektrische deken met een groter vermogen en zijn je stroomkosten hoger dan kom je op een andere rekensom uit, bijvoorbeeld:

400 uur * 0,12 kWh * €0,60 = €28 per jaar.

Voorbeeldberekening (extreem) hoog gebruik:
Gebruik je het hele stookseizoen de hele dag je elektrische deken en heb je een gemiddeld stroomtarief dan zou je rekensom er zelfs zo uit kunnen zien:
– 7 dagen per week 10 uur per dag 7 maanden lang = 2131 uur per jaar
– 0,12 kWh verbruik
– €0,60 per kWh

2131 uur *0,12 * 0,60 = €153,42 per jaar.

Kosten elektrische deken per uur

Een gemiddelde elektrische deken heeft 60 watt per uur nodig. Dit is 0,06kWh. Bij een lage stroomprijs van €0,20 zijn de kosten van een elektrische deken per uur iets meer dan 1 cent.

Bij hoge energiekosten van €0,61 zullen de kosten zo’n 3 cent per uur zijn.

Bij het prijsplafond van €0,40 zijn de kosten 2 cent per uur.

Kosten elektrische deken per maand

Voor de berekening gaan we uit van de prijsplafond tarieven van €0,40 per kWh. Ook gaan we uit van een gemiddelde eenpersoons deken van 60w

Als je de elektrische deken veel gebruikt, bijvoorbeeld dagelijks 5 uur per dag dan zal de elektrische deken ongeveer 152 uur per maand in gebruik zijn.

152uur * 0,06 kWh * €0,40 = €3,64 per maand.

Gebruik je de elektrische deken zo nu en dan, bijvoorbeeld 4 dagen per week, 2 uur dan gebruik je de elektrische deken zo’n 35 uur per maand

35uur * 0,06 kWh * €0,40 = €0,84 per maand.

Kosten beperken

Zoals je ziet kunnen de kosten voor het gebruik van een elektrische deken flink oplopen. Er zijn drie factoren die een forse impact hebben:

  • Hoe regelmatig en hoe lang gebruik je de elektrische deken
  • Wat is het vermogen van de deken
  • Wat is de stroomprijs die je betaald aan je stroomleverancier

Regelmatig gebruik

Zelf vind ik het prettig om de deken savonds een of twee uur voor het slapen te gebruiken. Ik heb een elektrische deken met timer. Hierdoor schakelt de elektrische deken automatisch na verloop van tijd uit.

Ik gebruik de Lifegoods elektrische deken van Bol.com. Deze heeft drie verschillende warmtestanden. De hoogste stand verbruikt 120w, lagere standen veel minder. De automatische timer zorgt er voor dat hij niet door blijft verwarmen als ik slaap.

Gemiddeld gebruik ik de elektrische deken zo’n 1-3 uur per dag op doordeweekse dagen. In het weekend staat de kachel wat hoger en is de elektrische deken niet nodig.

Vermogen van de deken

Hoe meer vermogen hoe warmer de deken zal worden. Alle dekens geven dezelfde hoeveelheid warmte bij een bepaald wattage. 100% van de elektriciteit wordt namelijk omgezet in warmte.

Kies bij voorkeur voor een deken met een wat hoger vermogen. Je kunt de deken dan op het volle vermogen warm laten worden en vervolgens een stand lager zetten om de warmte op peil te houden. Zo heb je wel de voordelen van een krachtige deken maar zul je het energieverbruik van een minder krachtig exemplaar hebben.

In principe is 60w voldoende voor een eenpersoons deken. Voor tweepersoons dekens zou ik een deken met twee losse controllers aanbevelen.

Wil je meer weten over elektrische dekens en een goede vergelijking maken? Bekijk dan onze elektrische deken test.

Elektrische deken vs kachel

Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische deken ten opzichte van een elektrische kachel is het aanzienlijk lagere stroomverbruik. Een elektrische deken verbruikt gemiddeld slechts 50 tot 120 watt aan stroom, terwijl een elektrische kachel al snel tussen de 1000 en 3000 watt verbruikt.

Dit betekent dat het gebruik van een elektrische deken een veel efficiëntere manier is om warmte te genereren en vast te houden, wat op zijn beurt leidt tot een lagere energierekening en een verminderde belasting op het elektriciteitsnet.

Bovendien draagt het verminderde energieverbruik bij aan een verminderde CO2-uitstoot, wat resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk en een duurzamere levensstijl.

Een elektrische deken kan zo efficiënt verwarmen omdat de warmte heel lokaal is. De deken zit direct op het lichaam. Er hoeft dus niet een hele ruimte verwarmt te worden.

Daarbij houd de deken de warmte vast. Als de warmte niet kan ontsnappen hoeft de deken minder hard te verwarmen om toch voor een aangenaam gevoel te zorgen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gemiddelde stroomkosten van een elektrische deken?

Een gemiddelde elektrische deken verbruikt tussen de 50 en 120 watt en kost ongeveer 5 cent per uur, afhankelijk van de stroomprijs. Bij dagelijks gebruik gedurende 2 uur in 5 wintermaanden zijn de jaarlijkse kosten ongeveer 15 euro

Hoe kan ik de kosten van mijn elektrische deken berekenen?

Gebruik de formule: Aantal uren gebruik * kWh verbruik bij gebruik * stroomprijs per kWh. Zoek je kosten per kWh bij de stroomleverancier, meet het verbruik van je elektrische deken en schat hoe vaak je de deken gebruikt.

Wat zijn de kosten van een elektrische deken per uur?

Bij een lage stroomprijs van €0,20 zijn de kosten van een elektrische deken per uur iets meer dan 1 cent. Bij hoge energiekosten van €0,61 zijn de kosten zo’n 3 cent per uur. Bij het prijsplafond van €0,40 zijn de kosten 2 cent per uur.

Wat zijn de kosten van een elektrische deken per maand?

Bij veel gebruik (dagelijks 5uur per dag) en een stroomprijs van €0,40 per kWh, zijn de kosten ongeveer €3,64 per maand. Bij minder gebruik (4 dagen per week, 2 uur per dag) zijn de kosten ongeveer €0,84 per maand.

Is een elektrische deken energiezuiniger dan een kachel?

Ja, een elektrische deken verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een elektrische kachel (50 tot 120 watt versus 1000 tot 3000 watt). Dit maakt een elektrische deken een efficiëntere en duurzamere oplossing om warmte te genereren en vast te houden.

Geschreven door
Alinde Bensdorp

Menu