Veilig samen slapen is een concept dat al eeuwen bestaat, maar de risico’s en voordelen van samen slapen met een baby blijven grotendeels onbekend. Als slaapexpert kunnen we jou vertellen dat het samen slapen van ouders en hun baby zowel voordelen als potentiële gevaren met zich meebrengt.
Het is belangrijk om eerst goed de voor- en nadelen te begrijpen en op basis daarvan een beslissing te nemen hoe en of jullie samen slapen.
Inhoudsopgave
Voordelen van samen slapen met je baby
Samen slapen met je baby heeft veel voordelen voor zowel de ouders als de kleine. Het schept een emotionele band en biedt ook enkele tastbare voordelen die je hieronder kunt lezen.
- Verbondenheid en comfort: slapen in de nabijheid van je baby kan bijdragen tot een emotionele band tussen ouder en kind die tot ver in de volwassenheid blijft bestaan. Studies hebben aangetoond dat baby’s die dicht bij hun ouders slapen minder huilen dan baby’s die dat niet doen. Dit komt doordat ze zich veilig voelen omdat ze weten dat mama of papa in de buurt is als dat nodig is.
- Makkelijker voeding geven in de nacht: als je baby ’s nachts gevoed moet worden, is het als ouder veel eenvoudiger om je baby in de buurt te hebben. Niet alleen maakt dit het leven van moeders (of vaders) eenvoudiger, maar het kan ook helpen om langere perioden van ononderbroken slaap te bevorderen.
Samen slapen vergemakkelijkt borstvoeding, waardoor zowel moeder als baby de nodige voedingsstoffen voor een goede gezondheid krijgen. - Knuffelen met je baby: co-sleeping geeft ouders meer tijd om tegen hun kleintje aan te kruipen, iets wat ongelooflijk geruststellend kan zijn na lange dagen ouderschap.
- Betere slaapkwaliteit: uit onderzoek blijkt dat co-slapen de slaapkwaliteit van zowel ouders als baby’s kan bevorderen. Dit komt door het synchroniseren van ademhalingspatronen, wat kan zorgen voor een betere slaapkwaliteit.
Samen slapen met je baby heeft best veel voordelen. Toch is het belangrijk om ook bewust te zijn van de mogelijke risico's voor je het bed deelt met je kleine.
Risico’s van samen slapen met een baby
Samen slapen met een baby is een mooie manier om de band te versterken en troost te bieden, maar het is noodzakelijk om de mogelijke gevaren van deze gewoonte te kennen.
SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), ook wel wiegendood is een van de grootste risico’s van samenslapen met een baby. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die het bed delen met hun ouders, vatbaarder zijn voor wiegendood dan kinderen die in aparte bedden of kamers slapen.
Samen slapen is dus niet zonder risico’s. Verder is het ook belangrijk om goed te letten op het gevaar van oververhitting en verstikking. Zorg ervoor dat je baby op een stevig bed slaap en dat er geen kussens, dekens of speeltjes in de buurt liggen.
Zorg voor een veilige slaaphouding
Baby’s die op hun rug slapen hebben vijf keer minder kans hebben op wiegendood dan baby’s die in andere posities slapen, zoals buikslapen of zijligging. Wil je toch samen slapen is het daarom essentieel om ervoor te zorgen dat je baby in een veilige positie slaapt en blijft liggen.
- Zorg ervoor dat het hoofd en gezicht van je baby tijdens de slaap onbedekt blijven
- Gebruik geen zware dekens of dekbedden die tot verstikking kunnen leiden
- En stimuleer slapen op de rug
En zorg ook voor een veilige slaapomgeving!
Voor een veilige slaapomgeving is het noodzakelijk dat je je bewust bent van de mogelijke risico’s van co-sleeping. Oververmoeidheid kan leiden tot beoordelingsfouten. En ook wanneer een van de ouders rookt is het verstandig om na te gaan of co-sleeping de beste optie is.
Denk ook aan situaties wanneer een van de ouders slaapmedicijnen gebruikt of oververmoeid is door lange werkdagen.
Twee belangrijke voorzorgmaatregelen om veilig met je baby te slapen
Veiligheid is het belangrijkst wanneer je van plan met om samen in een bed te slapen met je baby. Voor een veilige co-slaapomgeving is het essentieel om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Gebruik een stevige matras en verwijder alle kussens, dekens en speelgoed uit het bed. Een stevig matras biedt meer steun dan zachtere matrassen of oppervlakken zoals banken of waterbedden. Het vermindert ook het risico op verstikking wanneer je baby in zijn slaap op zijn buik rolt. Bovendien kunnen extra spullen in het bed een verstikkingsgevaar vormen.
- Leg je baby altijd op zijn rug om te slapen. Het is wetenschappelijk bewezen dat baby’s die slapen op hun rug minder risico hebben op wiegendood. Ze moeten in een naar achter gerichte positie slapen om makkelijker te kunnen ademen tijdens de slaap.
Alternatieven voor samen slapen met een baby
Deel je slaapkamer in plaats van je bed. Een kamer delen is een goed alternatief voor samen slapen met een baby. Het stelt ouders en baby in staat om dicht bij elkaar te zijn terwijl de slaapruimtes gescheiden blijven.
Door het wiegje van de baby in dezelfde kamer te plaatsen als het bed van de ouders, geniet je dezelfde voordelen als samen slapen in bed, maar verklein je de risico’s op een wiegendood. De beste opties zijn:
- Plaats de wieg van je baby in je slaapkamer: een goede optie is om de wieg van je baby in de slaapkamer te plaatsen. Je baby heeft dan zijn of haar eigen comfortabele slaapplek.
- Gebruik een co-sleeper: een co-sleeper is ook een goede optie. Een co-sleeper is een wieg die aan de zijkant van het ouderlijk bed kan worden bevestigd om je baby op een veilige manier bij je te laten slapen. Het is eigenlijk een soort verlengstuk van je bed. Co-sleepers hebben vaak verschillende functies die het verzorgen en samenslapen vergemakkelijken.
Conclusie
Samen slapen met je baby kan gunstig zijn voor zowel ouder als kind, maar het is essentieel om de veiligheid van je kindje te waarborgen. Door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een stevig matras en het wegnemen van verstikkingsgevaar, verklein je het risico op wiegendood.
Onthoud dat er goede alternatieven beschikbaar zijn om toch samen te slapen. Niet in één bed, maar in één ruimte: je slaapkamer. Plaats een wieg of co-sleeper in je slaapkamer, zodat je toch van de voordelen van het samen slapen kunt genieten.
Veelgestelde vragen
Wat is het belang van veilig samen slapen met je baby?
Veilig samen slapen is essentieel om het risico op wiegendood en andere gevaren te minimaliseren.
Wat zijn de voordelen van samen slapen met je baby?
Voordelen zijn onder andere verbondenheid en comfort, makkelijker voeden in de nacht, knuffelen met je baby en een betere slaapkwaliteit voor zowel ouders als baby.
Wat zijn de risico’s van samen slapen met een baby?
De grootste risico’s zijn wiegendood, oververhitting, verstikking en het risico dat de baby bekneld raakt tussen matras en bedrand.
Hoe kan ik een veilige slaaphouding voor mijn baby garanderen?
Laat je baby altijd op zijn rug slapen, zorg dat het hoofd en gezicht onbedekt blijven, gebruik geen zware dekens en stimuleer slapen op de rug.
Wat zijn de aanbevelingen voor een veilige slaapomgeving?
Gebruik een stevig matras, verwijder kussens, dekens en speelgoed uit het bed, en zorg ervoor dat je baby op zijn rug slaapt.
Wat zijn de alternatieven voor samen slapen in één bed?
Alternatieven zijn het plaatsen van de wieg van de baby in de slaapkamer van de ouders of het gebruik van een co-sleeper.
Wat is een co-sleeper?
Een co-sleeper is een wieg die aan de zijkant van het ouderlijk bed kan worden bevestigd, waardoor de baby veilig dichtbij kan slapen.
Is het veilig om samen te slapen als een van de ouders rookt of medicijnen gebruikt?
Het is extra belangrijk om voorzichtig te zijn in dergelijke situaties, omdat oververmoeidheid of de effecten van medicijnen of roken het oordeelsvermogen kunnen beïnvloeden.
Hoe kan ik het risico op wiegendood minimaliseren?
Door te zorgen voor een veilige slaaphouding en -omgeving, zoals het gebruik van een stevig matras, het verwijderen van kussens en dekens, en het laten slapen van de baby op zijn rug.