Zoeken
Zoeken
De Voor- en Nadelen Van Een Stapelbed
bram-kinderbed-testen-uniek

De Voor- en Nadelen Van Een Stapelbed

Samenvatting

Ontdek de voor- en nadelen van een stapelbed om je te helpen bij het maken van je keuze. Lees meer over de ruimtebesparende voordelen, waar je op moet letten bij het kopen van een stapelbed en de veiligheidsaspecten.

Het kopen van een stapelbed brengt veel voordelen met zich mee, zoals ruimtebesparing en extra opbergruimte. Zelf vond ik het daarnaast ook altijd erg gezellig en knus om te slapen in een stapelbed toen ik nog klein was. In hostels, op studentenkamers en om creatief ruimte te besparen, zijn ze echter voor volwassenen dé uitkomst.

Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals veiligheidskwesties, waarmee rekening moet worden gehouden voordat je een beslissing neemt. In dit artikel gaan we alle voor- en nadelen langs van een stapelbed, zodat je alle informatie hebt om over te gaan tot een beslissing.

Stapelbed versus normaal bed

 • Prijs: Goedkoper
 • Ruimte: Meer ruimtebesparend
 • Stevigheid: Minder stabiel
 • Gewicht: Lichter dan een volledige bedframe of boxspring
 • Kleur en ontwerp: In meerdere kleuren en ontwerpen beschikbaar
 • Veiligheid: Gevaarlijker dan een normaal bed, als de ladder niet stevig is bevestigd

Waar moet je op letten bij het kopen van een stapelbed?

 • Koop een stapelbed met stevige constructie. 
 • Koop een stapelbed met een goede basis om te voorkomen dat het omvalt. 
 • Koop een stapelbed met een veiligheidsvoorziening, zoals een leuning, om te voorkomen dat iemand eruit valt. 
 • Koop een stapelbed dat de juiste maat heeft voor het matras die je erin wilt hebben. 
 • Koop een stapelbed met een goed ontworpen trap, zodat je gemakkelijk op en af kunt stappen.

 

voor en nadelen van het hebben van een stapelbed

Voordelen van een stapelbed

Stapelbedden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, waardoor ze erg veelzijdig zijn en passen in iedereens interieur. Laten we eens kijken naar de voordelen van het hebben van eens stapelbed. 

Ruimtebesparend

Stapelbedden zijn de perfecte manier om de ruimte in kleine kamers te maximaliseren. Door twee aparte bedden op elkaar te stapelen, komt er meer ruimte vrij voor meubels of speelruimte. Stapelbedden werken ook goed in gedeelde slaapkamers omdat ze aparte slaapruimtes bieden, zonder veel ruimte in te nemen.

Leuk voor kinderen

Kinderen zijn dol op stapelbedden. Niet alleen bieden stapelbedden veel plezier tijdens logeerpartijtjes, maar ze creëren ook een spannende sfeer die aanzet tot fantasierijke speelactiviteiten, zoals kastelen en geheime schuilplaatsen. Bovendien maken stapelbedden het gemakkelijker voor broers en zussen om een kamer te delen.

Veelzijdig 

Van traditionele houten frames tot moderne metalen ontwerpen, er is een stapelbed dat past in iedereens slaapkamer. Sommige stapelbedden hebben zelfs ingebouwde opberglades of planken die de kamer netjes en georganiseerd houden en tegelijkertijd extra functionaliteit geven. Er zijn zelfs ombouwbare stapelbedden die gemakkelijk in twee eenpersoonsbedden kunnen worden veranderd. Perfect voor als je gezin groeit of voor wanneer er gasten langskomen.

Nadelen van een stapelbed

Veiligheidsproblemen

Een stapelbed kan een veiligheidsrisico vormen als het niet goed wordt gebruikt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het bedframe en de ladder stevig aan de muur zijn bevestigd en dat eventuele gaten tussen het matras en het frame worden opgevuld met relingen of andere beschermende maatregelen. Bovendien is het belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen begrijpen hoe ze veilig gebruik moeten maken van een stapelbed.

Beperkte toegankelijkheid

Stapelbedden kunnen door hun hoogte en ontwerp voor sommige moeilijk toegankelijk zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor lichamelijk gehandicapten kinderen en jonge kinderen die hulp nodig hebben om in het bovenste bed te komen. Als dit een probleem is voor jouw gezin, overweeg dan om te kiezen voor een ander soort bed.

Geluid

Stapelbedden kunnen geluidsproblemen veroorzaken als ze niet goed worden onderhouden. De metalen of houten frames kunnen piepen als er gewicht op komt, wat de nachtrust kan verstoren. Let daarom goed op dat bij het monteren je alles strak aandraait, om dit te kunnen voorkomen. Het kan ook nodig zijn dat je, eens in de zoveel tijd, de schroeven in het bed moet aandraaien.

Conclusie

Kortom, de voor– en nadelen van een stapelbed zijn belangrijk om in overweging te nemen voordat je tot het aanschaffen overgaat. Hoewel ze voor een efficiënt gebruik van de ruimte in kleinere slaapkamers zorgen, kunnen ze ook veiligheidsrisico’s meebrengen voor jongere kinderen. Het is daarom belangrijk dat je deze factoren in overweging neemt bij het maken van je beslissing.

Met goed onderzoek kan je een weloverwogen beslissing nemen of een stapelbed wel of niet geschikt is voor in het hostel, op je studentenkamer of voor de kinderen bij jullie thuis. Kijk daarnaast voor een optimale nachtrust voor je kind ook eens naar een verzwaringsdeken en de voordelen die deze met zich meebrengt.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu