Zoeken
Zoeken
Alcohol & Slaap: Invloed Van Alcohol Op De Slaapkwaliteit

Alcohol & Slaap: Invloed Van Alcohol Op De Slaapkwaliteit

Samenvatting

Hoewel alcohol in eerste instantie kan helpen om in slaap te vallen, kan het de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden. Alcohol kan leiden tot verstoring van de REM-slaap, waardoor men minder uitgerust wakker wordt en vermoeidheid kan ervaren gedurende de dag. Bovendien kan alcohol ook leiden tot snurken en slaapapneu, waardoor de slaap nog verder verstoord wordt. Probeer alcohol direct voor het slapen te vermijden om een gezonde levensstijl te hanteren om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Veel mensen gaan ervan uit dat alcohol zorgt voor een rustige en kwalitatieve slaap. Helaas is dat niet waar! Het verband tussen alcohol en slaap is veel ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Alcohol heeft een grotere (negatieve) impact op de slaapkwaliteit dan je wellicht denkt.

Ja, je valt meestal sneller en makkelijker in slaap. Dat komt doordat alcohol verdovend werkt en je vermoeid raakt door alcohol. Het probleem is echter wat er daarna gebeurd. Alcohol verstoort namelijk je slaapcycli en daarmee de kwaliteit van de slaap. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende diepe en kwalitatieve slaap, waardoor het lichaam niet voldoende uitrust en je vermoeid wakker wordt.

Het effect van alcohol op slaap

Alcoholgebruik kan de natuurlijke slaapcyclus van het lichaam verstoren, waardoor zowel de kwaliteit als de duur van de slaap afneemt.

Alcohol heeft een grote invloed op de slaap en beïnvloedt zowel de kwaliteit als de duur ervan. Velen denken misschien dat alcohol kan helpen om sneller te slapen, maar het verstoort echt het normale slaappatroon en belemmert de herstellende, diepe slaap.

effecten-alcohol-op-slaap
Bron: Mattress Advisor

Het verband tussen alcohol en slaap

Wanneer je alcohol drinkt voor het slapengaan, verteert je lichaam het in een langzaam tempo gedurende de nacht. Dit proces verstoort de verschillende slaapfasen, met name de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Deze fase is cruciaal voor de consolidatie van het geheugen en de algemene hersenfunctie.

  • Effect op in slaap vallen: aanvankelijk werkt alcohol als een kalmerend middel, waardoor je je slaperig voelt en sneller in slaap valt. Dit effect is echter van korte duur, omdat het lichaam de alcohol in de loop van de nacht begint af te breken.
  • Verstoring van de slaap: naarmate het alcoholgehalte in het bloed gedurende de nacht afneemt, worden de normale slaappatronen verstoord, wat leidt tot gefragmenteerde of lichtere slaapfasen in plaats van diepe, herstellende slaapfasen. Hierdoor word je minder uitgerust wakker.
  • Geremde REM-slaap: alcoholconsumptie vermindert de duur van REM-cycli of vertraagt het begin ervan helemaal, wat ertoe leidt dat je minder fris wakker wordt en je mentaal onvoldoende bent hersteld.
Alcohol lijkt er in eerste instantie voor te zorgen dat je beter slaapt, omdat je snel in slaapt valt. Dat is waar, maar verder verstoord alcohol de kwaliteit van je slaap. Hierdoor slaap je minder diep en word je minder fris en uitgerust wakker.

6 negatieve effecten van alcohol op slaap

Hoewel alcohol aanvankelijk slaperig maakt, kan het de slaapkwaliteit en het algemene welzijn nadelig beïnvloeden. In dit hoofdstuk bespreken we enkele van deze negatieve gevolgen.

1) Verstoorde REM-cycli

Alcohol blijkt de REM-slaap (Rapid Eye Movement) te verstoren, een cruciale fase in de slaapcyclus voor cognitief functioneren en geheugenconsolidatie. Wanneer je alcohol gebruikt voor het slapengaan, brengt je lichaam meer tijd door in de diepe slaap en minder tijd in de REM-slaap.

Alcoholconsumptie voor het slapen gaan kan leiden tot een afname van cognitieve prestaties en geheugenherinnering de volgende dag door een verandering van de REM-slaap.

2) Verhoogd risico op slapeloosheid

Regelmatige consumptie van alcohol kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van slapeloosheid of andere slaapstoornissen. Dat komt doordat alcohol de productie van melatonine verstoort. Dit is een hormoon dat ons circadiaans ritme (slaap-waakcyclus) regelt.

Na verloop van tijd kan deze verstoring het voor mensen moeilijk maken om in slaap te vallen of te blijven zonder afhankelijk te zijn van alcoholische dranken.

3) Vaak wakker worden ’s nachts

  • Uitdroging: alcohol werkt als een stimulans door de urineproductie te verhogen, waardoor ’s nachts uitdroging optreedt. Uitgedroogde personen zullen vaker wakker worden omdat ze dorst hebben of naar het toilet moeten.
  • Ademhalingsmoeilijkheden: de consumptie van grote hoeveelheden alcohol ontspant de keelspieren, wat leidt tot snurken of zelfs obstructieve slaapapneu. Deze ademhalingsproblemen kunnen leiden tot regelmatig wakker worden gedurende de nacht.

4) Vermoeidheid en slaperigheid overdag

Omdat alcohol de slaapkwaliteit verstoort, kun je je zich overdag moe en slaperig voelen. Slaperigheid overdag kan een nadelig effect hebben op je werk- of studieprestaties en verhoogt het risico op ongelukken tijdens het rijden of bedienen van machines.

5) Stemmingswisselingen en slecht humeur

Een verstoord slaappatroon wordt ook in verband gebracht met het hebben van stemmingswisselingen en een slecht humeur. Ook draagt het bij aan het ontstaan van psychologische aandoeningen zoals nervositeit en depressie.

6) Gevolgen voor de gezondheid op lange termijn

Een slechte slaapkwaliteit als gevolg van alcoholgebruik wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker.

Uit een studie gepubliceerd in Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention bleek dat vrouwen die meer dan één alcoholische drank per dag gebruikten een verhoogd risico op borstkanker hadden in vergelijking met vrouwen die minder vaak dronken.

Meer over de negatieve effecten van alcohol op je gezondheid lees je hieronder.

Hoe beïnvloedt alcohol je gezondheid?

De meeste mensen weten dat alcohol slecht is voor de gezondheid. Alcoholconsumptie kan de gezondheid schaden, vooral bij overmatig of langdurig gebruik. Alcohol is onder andere slecht voor je hart, bloedvaten, lever en hersenen.

Omdat wij het zo belangrijk vinden om slechte invloed van alcohol op je gezondheid te benadrukken, lees je hieronder meer over de schade dat alcohol kan veroorzaken:

a) Hart en bloedvaten

Het drinken van alcohol kan leiden tot verschillende cardiovasculaire problemen, zoals hoge bloeddruk, hartfalen en beroerte. Overmatig alcoholgebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten en cardiomyopathie (verzwakking van de hartspier). Ook kan alcohol aritmie veroorzaken, wat kan leiden tot plotselinge hartdood.

b) Leverschade

Je lever speelt een cruciale rol bij het verwerken van gifstoffen uit je lichaam – waaronder alcohol. Overmatig gebruik kan dit vitale orgaan overweldigen en leiden tot verschillende vormen van leverschade. Deze omvatten vette leverziekte (steatose), alcoholhepatitis (ontsteking), fibrose (littekenvorming) en cirrose (onomkeerbare leverschade).

  • Leververvetting: deze aandoening ontstaat wanneer vet zich ophoopt in de levercellen door overmatig alcoholgebruik. Het is omkeerbaar als je stopt met drinken of je consumptie aanzienlijk vermindert.
  • Alcoholische hepatitis: ontsteking door zwaar drinken beschadigt de levercellen en leidt tot alcoholhepatitis. Tekenen van alcoholhepatitis kunnen zijn: vergeling van de huid, buikpijn en koorts.
  • Fibrose: voortdurend alcoholmisbruik kan leiden tot de vorming van vezelig weefsel in de lever, waardoor deze minder goed functioneert.
  • Cirrose: de ernstigste vorm van leverschade door alcohol is cirrose. Dit is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Deze onomkeerbare schade kan ernstige gevolgen hebben, waaronder leverfalen en kanker.

c) Hersenfunctie

Alcohol kan korte- en langetermijneffecten op de hersenen hebben. Van verminderde cognitieve capaciteiten zoals slechter geheugen, concentratie en beoordelingsvermogen, tot structurele schade.

Op korte termijn kan alcohol je geheugen, concentratie en besluitvaardigheid aantasten. Na verloop van tijd kan overmatig drinken leiden tot permanente veranderingen in de hersenstructuur wat kan leiden tot problemen met opslaan van nieuwe informatie of het herinneren van gebeurtenissen uit het verleden. Bovendien verhoogt chronisch alcoholgebruik het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer of dementie op latere leeftijd.

Verder kan alcoholgebruik leiden tot een reeks indirecte gevolgen, zoals verminderde coördinatie en beoordelingsvermogen onder invloed, verstoorde slaappatronen en meer.

Dit zijn slechts enkele effecten van alcohol op de gezondheid. Alcohol beïnvloedt je gezondheid op verschillende manieren en het is belangrijk om de risico's goed te begrijpen.

5 Tips om beter om te gaan met alcohol voor het slapen gaan

Als je ’s avonds graag drinkt, zijn er enkele tips om je te helpen beter om te gaan met alcohol voor het slapengaan. Door de tips op te volgen minimaliseer je de negatieve effecten van alcohol op de slaap:

  1. Beperk je alcoholgebruik: om het alcoholgebruik te beperken raden we aan om niet meer dan twee drankjes per dag te drinken. Sterker nog, het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) beveelt aan dat mannen niet meer dan twee drankjes per dag drinken, terwijl vrouwen zich moeten beperken tot één drankje per dag.
  2. Drink vroeger op de avond: om je slaapkwaliteit te verbeteren kun je overwegen om vroeger op de avond alcohol te drinken en eerder te stoppen. Hiermee geef je je lichaam de tijd om alcohol te verwerken voordat je naar bed gaat. Probeer minstens 2-3 uur tussen de consumptie van alcoholische dranken en het slapengaan te houden.
  3. Blijf gehydrateerd: alcohol drinken kan leiden tot uitdroging als je gelijktijdig onvoldoende water drinkt. Uitdroging (verminderde hydratatie) zorgt voor een lagere slaapkwaliteit. Door gelijktijdig voldoende water te drinken kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren.

    Een goede tips is om een glas alcohol af te wisselen met een glas water.
  4. Drink minder sterke drank: in plaats van te kiezen voor dranken met een hoog alcoholgehalte, zoals sterke drank of cocktails, kun je beter kiezen voor dranken met een lager alcoholpercentage. Nog beter: overweeg alcoholvrij dranken.
  5. Maak een ontspannende routine voor het slapengaan: een kalmerende routine voor het slapengaan kan je lichaam een signaal geven dat het tijd is om te slapen, zodat je zelfs na het nuttigen van alcohol toch kunt zorgen voor een betere slaapkwaliteit.

    Lees een boek, neem een warme douche of ga in bad, doe ademhalingsoefeningen of ga mediteren.
Het opnemen van deze tips in je dagelijks leven zal je niet alleen helpen om de negatieve effecten van alcohol op de slaap te beperken, maar ook bijdragen aan een betere algemene gezondheid en welzijn.

Conclusie

Alcohol en slaap hebben een ingewikkelde relatie. Hoewel het je kan helpen sneller in slaap te vallen, verstoort alcohol ook de kwaliteit van je slaap, wat negatieve gevolgen heeft voor je algehele gezondheid.

Het is van cruciaal belang om de gevolgen van alcohol op je lichaam en de slaapkwaliteit te begrijpen zodat je er beter mee om kunt gaan en de schade kunt beperken. Mocht je toch besluiten om te drinken, volg dan de tips in dit artikel. Het hebben van een goede nachtrust zal de schade op je gezondheid een beetje beperken.

Neem controle over je slaap en verminder de nadelige effecten van alcohol! Lees ook andere artikelen op onze website die je kunnen helpen om een betere nachtrust te krijgen.

Veelgestelde vragen Alcohol en slaap

Waarom hebben alcoholisten slaapproblemen?

Alcoholisten hebben vaak last van slaapstoornissen als gevolg van ontwenningsverschijnselen zoals angst, zweten en trillen, waardoor ze niet in slaap kunnen vallen of blijven. Bovendien kan langdurig alcoholgebruik veranderingen in de hersenchemie veroorzaken die leiden tot slapeloosheid of andere slaapstoornissen.

Helpt slaap het lichaam alcohol sneller te verwerken?

Slaap op zich versnelt de eliminatie van alcohol uit het lichaam niet direct. Wel ondersteunt voldoende rust de leverfunctie, dat een cruciale rol speelt bij het afbreken en verwijderen van gifstoffen zoals ethanol. De gemiddelde snelheid waarmee je lichaam alcohol verwerkt blijft ongeveer één standaarddrankje per uur, ongeacht of je wakker bent of slaapt.

Hoe beïnvloedt alcohol de slaap?

Alcohol kan de natuurlijke slaapcyclus verstoren, de REM-slaap verminderen, en leiden tot gefragmenteerde of lichtere slaapfasen in plaats van diepe, herstellende slaapfasen.

Wat is het verband tussen alcohol en REM-slaap?

Alcoholconsumptie vermindert de duur van REM-cycli of vertraagt het begin ervan, wat kan leiden tot verminderde cognitieve prestaties en geheugenherinnering.

Kan alcohol slapeloosheid veroorzaken?

Ja, regelmatige consumptie van alcohol kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van slapeloosheid of andere slaapstoornissen.

Waarom word ik vaker wakker als ik alcohol drink voor het slapengaan?

Alcohol kan leiden tot uitdroging en ademhalingsmoeilijkheden, zoals snurken of slaapapneu, wat kan resulteren in frequent wakker worden gedurende de nacht.

Hoe beïnvloedt alcohol de gezondheid op lange termijn?

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, en bepaalde soorten kanker.

Hoe kan ik de negatieve effecten van alcohol op de slaap minimaliseren?

Enkele tips zijn: beperk je alcoholgebruik, drink vroeger op de avond, blijf gehydrateerd, kies voor dranken met een lager alcoholpercentage, en ontwikkel een ontspannende routine voor het slapengaan.

Waarom hebben alcoholisten slaapproblemen?

Alcoholisten kunnen slaapstoornissen ervaren als gevolg van ontwenningsverschijnselen en veranderingen in de hersenchemie die leiden tot slapeloosheid.

Versnelt slaap het proces van alcoholverwerking in het lichaam?

Nee, slaap versnelt de eliminatie van alcohol uit het lichaam niet direct, maar voldoende rust ondersteunt wel de leverfunctie.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu