Zoeken
Zoeken
Je Baby Wakker Maken Voor Voeding – 10 Tips & Tricks

Je Baby Wakker Maken Voor Voeding – 10 Tips & Tricks

Samenvatting

Het is belangrijk om een pasgeboren baby wakker te maken om te voeden, omdat baby’s in de eerste weken moeite hebben om zelf hun slaap- en voedingsbehoefte te reguleren. Het wordt aanbevolen om pasgeboren baby’s minimaal elke drie uur te voeden en te letten op de hongersignalen die de baby afgeeft. Na ongeveer drie maanden beginnen de meeste baby’s ’s nachts langer door te slapen en hoef je ze niet meer wakker te maken voor de nachtvoeding. Het moment waarop nachtvoedingen helemaal stoppen verschilt per baby. Gebruik de handige tips uit dit artikel om jouw baby liefdevol wakker te maken voor de voeding. En lees ook de tips voor als je ’s nachts borstvoeding geeft. Zo vinden jij en jouw baby de juiste balans tussen slaap en voeding.

Moet ik mijn baby wakker maken voor voeding? Een veelgestelde vraag van jonge ouders. Geen wonder, want rust en voeding zijn essentieel voor de ontwikkeling van een baby, en het kan moeilijk zijn om te bepalen wat op dat moment het belangrijkste is. Maar geen zorgen, we got you! We vertellen je precies waar je op moet letten om te bepalen of je jouw baby wakker moet maken, geven tips over hoe je jouw baby wakker maakt, en hebben extra tips voor borstvoeding en slaap. Zo weet je zeker dat jouw kleintje de juiste balans aan slaap en voeding heeft.

Moet je een slapende baby wakker maken om te voeden?

Ja. Een pasgeboren baby moet je wakker maken om te voeden. Dit is belangrijk omdat baby’s in de eerste weken van hun leven moeite hebben om de behoefte aan voeding en slaap zelf te reguleren. Een pasgeboren baby is nog zo moe van de bevalling dat hij bijna de hele dag slaapt. Drinken is voor zo’n vermoeide baby een flinke opgave. Maar juist op dit moment is voeding heel belangrijk om jouw baby te laten aansterken en zich goed te laten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat jouw baby niet te veel slaapt en je moet jouw baby daarom een handje helpen en hem aanmoedigen om op tijd te drinken, ook als hij slaapt. Wanneer je jouw baby te lang door laat slapen leidt dit mogelijk tot gewichtsverlies of andere gezondheidsproblemen.

Wist je dat: sommige ouders hun baby slapend voeden? Zo’n voeding heet een droomvoeding. Jouw baby slaapt dan door terwijl je de borst of fles aanbiedt. Dankzij het oerinstinct van jouw baby en de automatische reflexen die daarbij horen drinkt hij automatisch. Zo hoef je jouw kindje niet wakker te maken, en weet je toch zeker dat hij genoeg voeding binnen krijgt.

Hoe vaak moet ik mijn baby wakker maken voor een voeding?

Over het algemeen wordt aanbevolen om pasgeboren baby’s minimaal elke drie uur te voeden. Sommige baby’s hebben echter meer of minder voeding nodig, afhankelijk van hun gewicht, gezondheid en voedingsbehoeften.

De specifieke behoeften van jouw baby leer je kennen door te letten op de honger signalen die hij afgeeft. Veel voorkomende signalen dat een baby honger heeft zijn:

  1. Smakken of likken van lippen of mond
  2. Zoeken naar de borst of fles
  3. Sabbelen op vuistjes of duim
  4. Onrustig bewegen met het hoofdje
  5. Onrustig bewegen van armen en benen
  6. Huilen in slaap

Heb je vragen over de specifieke behoefte van jouw baby? Twijfel dan niet om contact op te nemen met jouw arts of een lactatiekundige. Zij zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden en kunnen zelfs thuis langskomen om mee te kijken of de voeding goed gaat.

5 manieren om een slapende baby wakker te maken om te voeden

  1. Voorzichtig kleding verwijderen: een van de meest effectieve manieren om je kleintje wakker te maken is door haar kleren langzaam uit te trekken. Deze zachte beweging kan de baby wakker maken en hem voorbereiden op de voedertijd. Het is belangrijk om je baby niet te laten schrikken, dus zorg ervoor dat je langzaam en voorzichtig beweegt terwijl je hem uitkleedt. Houd eventueel een deken in de buurt om je baby snel weer op te warmen na het uitkleden.
  2. Gedempt licht: baby’s zijn gevoelig voor fel licht. Gebruik daarom gedimd licht om je kleintje rustig wakker te maken zonder zich overweldigd of geschrokken te voelen. Je kan hier ook een wake up light voor gebruiken.
  3. Zingen: zachtjes liedjes zingen in de buurt van je slapende baby kan wonderen doen om hem op een subtiele manier wakker te maken voor de voeding. Zachte muziek op de achtergrond kan ook rustgevend zijn en helpen een kalmerende sfeer te creëren, waarin jouw baby op een fijne manier wakker wordt.
  4. Massage: een andere geweldige manier om een baby zachtjes wakker te maken is door middel van massage. Zachtjes over de voetjes en armpjes wrijven kan de bloedsomloop in het hele lichaam stimuleren, waardoor het meer energie en alertheid krijgt – ideaal om een baby wakker te maken voor de voeding.
  5. Optillen: soms kan het simpelweg optillen van een baby voldoende stimulans zijn om hem uit zijn slaap te wekken. Let wel op dat je jouw baby niet te snel of abrupt optilt, zodat hij niet schrikt en rustig wakker kan worden.

Wanneer stop je met je baby wakker maken voor voeding?

Naarmate baby’s ouder worden, wordt hun maag groter en kunnen ze meer voedsel vasthouden, waardoor ze langer kunnen slapen tussen twee voedingen. Met ongeveer 3 maanden beginnen de meeste baby’s ’s nachts langer door te slapen (4 tot 8 uur). In deze periode is het veilig om je baby zo lang door te laten slapen als hij zelf wil. Soms is er echter een medische indicatie om je baby nog wel te wekken voor een voeding, bijvoorbeeld omdat jouw baby niet genoeg groeit. Bespreek dit altijd met de kinderarts of lactatie deskundige.

Wanneer helemaal stoppen met nachtvoedingen

Het moment waarop je helemaal met nachtvoedingen stopt, verschilt per baby. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het gewicht van de baby, de groeisnelheid, de voedingsbehoefte en de ontwikkeling. Over het algemeen zijn nachtvoedingen niet meer noodzakelijk vanaf 6 maanden. Zolang jouw baby gedurende de dag genoeg melk en vaste voeding binnen krijgt en goed groeit, is dit het moment waarop je de overgang mag maken om nachtvoedingen te stoppen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en sommige baby’s misschien langer nachtvoedingen nodig hebben. Voor een succesvolle overgang van nachtvoedingen is het belangrijk dat alle betrokkenen realistische verwachtingen hebben over de duur van dit proces. Want waar sommige baby’s van 6 maanden de nacht zonder problemen doorkomen zonder voeding, zijn er ook baby’s van 1 jaar die nog altijd om een nachtvoeding vragen. Denk eraan dat elk kind zich anders ontwikkelt, dus vergelijk jouw baby niet met anderen. Voel je je gefrustreerd en denk je wanneer slaapt mijn baby door? Maak je geen zorgen, er komt echt een punt waarop ook jouw baby doorslaapt!

Tips voor het geven van borstvoeding aan een slapende baby

  1. Gebruik een handige app: houd de eerste weken in een app bij wanneer je jouw baby voedt. Zo is het niet alleen makkelijker om bij te houden wanneer je jouw baby moet wekken, maar houd je ook eenvoudig bij welke borst aan de beurt is voor de volgende voeding.
  2. Maak voedingen comfortabel: dit geldt zowel voor je baby als voor jezelf. Ga in een lekkere luie stoel zitten met kussens onder je armen, of ga lekker in bed liggen en voed je baby liggend. Een voedingkussen biedt ook extra comfort. Extra fijn, als je aan co-sleeping doet dan kun je jouw baby voeden terwijl hij slaapt.

Tip: zoek op veilig samen slapen om te leren hoe je veilig met jouw baby samen slaapt.

borstvoeding liggend 1
Bron: https://www.nhs.uk/start4life

3. Huid op huid contact: veel huid op huid contact bevordert jouw melkproductie en zorgt ervoor dat jouw baby extra gestimuleerd wordt om te drinken. Het is heel wonderlijk, maar als je jouw baby naakt tegen jou aanlegt, lukt het drinken meestal veel beter.

4. Lotgenoten: borstvoeding aan een newborn is hartstikke vermoeiend. Je draait het grootste deel van de nachtdiensten helemaal alleen en ook overdag lijkt het soms wel een fulltime baan. Dat kan heel overweldigend zijn. Zoek daarom andere mama’s die borstvoeding (hebben ge)geven. Door elkaar te steunen en ervaringen uit te delen kom je hier doorheen.

5. Lactatiedeskundige: ben je uitgeput of onzeker over de borstvoeding? Weet je niet wanneer je jouw kleintje moet wekken of herken je de hongersignalen niet wanneer hij slaapt? Neem dan contact op met een lactatie deskundige. Deze professionals zijn gespecialiseerd in borstvoeding en kunnen telefonisch of thuisadvies komen geven.

Conclusie

Het is belangrijk om een pasgeboren baby wakker te maken om te voeden. Dit komt doordat baby’s in de eerste weken moeite hebben om zelf hun slaap- en voedingsbehoefte te reguleren. Maak jouw baby minimaal elke drie uur wakker voor een voeding. Let op de hongersignalen die je baby afgeeft, om het juiste moment te bepalen. Na ongeveer drie maanden beginnen de meeste baby’s ’s nachts langer door te slapen en hoef je ze niet meer wakker te maken voor de nachtvoeding. Het moment waarop nachtvoedingen helemaal stoppen verschilt per baby. Maak je baby op een rustige en liefdevolle manier wakker en gebruik de handige tips uit dit artikel als je ’s nachts borstvoeding geeft. Zo vinden jij en jouw baby de juiste balans tussen slaap en voeding.

Wij van Slaapwijsheid zijn er om nieuwe een aanstaande moeder een hart onder de riem te steken. Lees ook eens onze andere artikelen over waarom baby’s vroeg wakker worden en wat je kunt doen bij slaapregressie!

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

Ja, het is belangrijk om een pasgeboren baby wakker te maken voor voeding, omdat ze in de eerste weken moeite hebben om hun slaap- en voedingsbehoefte zelf te reguleren.

Hoe vaak moet ik mijn pasgeboren baby wakker maken voor een voeding?

Het wordt aanbevolen om pasgeboren baby’s minimaal elke drie uur te voeden. Let wel op de hongersignalen die de baby afgeeft.

Wat zijn de hongersignalen van een baby?

Veel voorkomende signalen zijn smakken of likken van lippen, zoeken naar de borst of fles, sabbelen op vuistjes, onrustig bewegen van het hoofdje, armen en benen, en huilen.

Wat is een droomvoeding?

Een droomvoeding is wanneer ouders hun baby slapend voeden. De baby slaapt door terwijl je de borst of fles aanbiedt en drinkt automatisch.

Hoe maak ik mijn slapende baby wakker voor voeding?

Enkele manieren zijn: voorzichtig kleding verwijderen, gebruik maken van gedempt licht, zachtjes zingen, massage, en de baby optillen.

Wanneer kan ik stoppen met mijn baby wakker maken voor nachtvoedingen?

Met ongeveer 3 maanden beginnen de meeste baby’s ’s nachts langer door te slapen. Vanaf 6 maanden zijn nachtvoedingen over het algemeen niet meer noodzakelijk, maar dit kan per baby verschillen.

Zijn er specifieke tips voor het geven van borstvoeding aan een slapende baby?

Ja, enkele tips zijn: gebruik maken van een handige app, zorgen voor comfort tijdens voedingen, huid op huid contact, contact zoeken met lotgenoten, en advies vragen aan een lactatiedeskundige.

Wat is het belang van het wakker maken van een baby voor voeding in de eerste weken?

Het is essentieel voor de ontwikkeling van de baby en om gewichtsverlies of andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat de meeste baby’s ’s nachts langer doorslapen?

De meeste baby’s beginnen na ongeveer drie maanden ’s nachts langer door te slapen.

Wat is het belang van balans tussen slaap en voeding voor een baby?

Een juiste balans zorgt ervoor dat de baby zich goed ontwikkelt, aansterkt en zowel mentaal als fysiek gezond blijft.

Geschreven door
Niels Zee

Menu