Zoeken
Zoeken
Banaan Eten Voor Het Slapen? Verbeter Je Slaap Op Een Natuurlijke Wijze

Banaan Eten Voor Het Slapen? Verbeter Je Slaap Op Een Natuurlijke Wijze

Samenvatting

Bananen bevatten voedingstoffen die een kalmerend effect hebben en de slaapkwaliteit bevorderen. De belangrijkste stoffen in bananen die bijdragen aan een betere en diepere slaap zijn kalium, magnesium en tryptofaan. Daarnaast hebben bananen andere voordelen en effecten op de slaapkwaliteit waar je hieronder alles over leest.

Het eten van een banaan voor het slapen is een populaire aanbeveling geworden voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven. Deze eenvoudige maar effectieve snack is niet alleen lekker, maar zit boordevol voedingsstoffen die de slaap bevorderen en slaapverstoringen voorkomen.

Bananen bevatten onder andere kalium, magnesium en tryptofaan. Dit zijn stoffen die een gunstig effect hebben op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en werken kalmerend en ontspannend.

In deze blogpost lees je alles over de voordelen van een banaan voor het slapen, waarom het goed is en wat de eventuele nadelen zijn.

Hoe verbetert het eten van een banaan de slaap

Bananen zitten vol met vitaminen en mineralen die bijdragen aan een betere slaap, zoals vitamine B6 die het regelmatige slaap/waakpatroon van het lichaam helpt regelen. Het eten van een banaan kan helpen om sneller in slaap te vallen (door de hersengolven te vertragen) en kan een slaperig gevoel opwekken.

Hieronder staan de belangrijkste stoffen die ervoor zorgen dat bananen een gunstig effect hebben op de slaapkwaliteit:

 • Bananen bevatten magnesium en kalium. Deze stoffen helpen de spieren ontspannen en verlagen het stressniveau. Magnesium werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel en helpt het lichaam op weg naar een rustige slaap. Ook kalium heeft kalmerende eigenschappen.
 • Bananen bevatten ook tryptofaan. Dit is een aminozuur dat ontspanning en slaperigheid in de hersenen bevordert. Ook helpt het de spieren te ontspannen. Tryptofaan verhoogt de serotonineproductie, wat op zijn beurt de melatonineproductie bevordert. Beide dragen bij aan een betere slaapkwaliteit. Bovendien bevatten bananen vitamine B6. Deze vitamine helpt tryptofaan effectiever om te zetten in serotonine en melatonine.
 • Betere REM slaap: het eten van een banaan voor het slapen is ook in verband gebracht met verbeterde REM slaap (rapid eye movement), wat leidt tot diepere rustgevende nachten zonder vaak wakker te worden.

Het eten van een banaan voor het slapen kan dus een effectief middel zijn om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. De timing is echter cruciaal om het meeste profijt te hebben.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Wanneer kun je het best een banaan eten voor het slapen?

De ideale tijd om een banaan te eten voor een optimale slaap is ongeveer 30 minuten voor het slapengaan. Dit geeft je lichaam genoeg tijd om de banaan te verteren, waardoor de voedingsstoffen in je bloedbaan terechtkomen en je helpen te ontspannen en in slaap te vallen.

Het is ook belangrijk om niet te overdrijven met het eten van bananen voor het slapen gaan. Eén banaan is voldoende. Te veel bananen eten kan leiden tot maagklachten of brandend maagzuur, wat je plannen om te gaan slapen zeker in de weg zal staan. Houd het bij één middelgrote banaan per avondsnack.

Let op: normaal gesproken kan het eten van voedsel vlak voor het slapen leiden tot spijsverteringsproblemen die de slaap kunnen verhinderen. Daarom is het raadzaam om alleen een banaan te eten en het liefst dus 30 minuten voor het slapen.

Voordelen van het eten van een banaan voor het slapen

 • Betere slaapkwaliteit: zoals je hebt gelezen draagt het eten van bananen bij aan een betere slaapkwaliteit, ontspanning en zorgt het dat je sneller slaapt en langer in een diepe slaap komt.
 • Betere spijsvertering: het eten van een banaan ongeveer 30 minuten voor het slapengaan heeft verschillende gezondheidsvoordelen: Het zorgt voor een betere spijsvertering, betere opname van voedingsstoffen en een verhoogde serotonineproductie. Allemaal factoren die bijdragen aan een kwalitatieve, herstellende slaap.
 • Bananen zijn suikerarm: bananen zijn een goede avondsnack in vergelijking met chips en koekjes, omdat bananen een lager vet- en suikergehalte hebben. In tegenstelling tot zware maaltijden die langer duren om te verteren, liggen bananen licht op de maag en veroorzaken ze geen spijsverteringsproblemen tijdens de nacht.
 • Spierkrampen voorkomen: het eten van bananen helpt verstoringen van de slaap door spierkrampen als gevolg van kaliumtekort te voorkomen. Daarom eten veel sporters ’s avond na het sporten een banaan.

Kortom, één banaan toevoegen aan je nachtelijke routine kan veel voordelen opleveren als je moeite hebt om in slaap te vallen of met goed doorslapen. Door een banaan op te nemen in je schema kun je meerdere voordelen krijgen en krijgt je lichaam de rust die het nodig heeft.

Vind je bananen niet lekker? Er zijn ook andere opties. Sommige mensen vinden dat warme melk of kersensap hen helpt om sneller in slaap te vallen, terwijl anderen de voorkeur geven aan kamillethee vanwege de kalmerende effecten op lichaam en geest. Al deze dranken bevatten tryptofaan, dus kunnen ook gunstig zijn bij het verbeteren van de algehele slaapkwaliteit

Risico’s van het eten van een banaan voor het slapen gaan

Er zijn ook risico’s verbonden aan het eten van een banaan voor het slapen gaan. Te veel eten vlak voor het slapengaan kan ertoe leiden dat je juist minder goed slaapt en kan leiden tot spijsverteringsklachten.

Bovendien, aangezien bananen van nature zoet zijn en natuurlijke suikers bevatten, kunnen ze later op de avond een hunkerend gevoel naar suiker opwekken. Te veel eten kan ook leiden tot gewichtstoename, en bananen zijn daarop geen uitzondering. Houdt daarom rekening met je avondsnack (banaan) voor het slapen.

Verder is het belangrijk om te weten dat het eten van meerdere bananen voor het slapen een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, wat de slaap later kan verstoren.

Belangrijk: te veel kalium kan gevaarlijk zijn voor mensen met nierproblemen of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (zoals ACE-remmers). Als je aan een nierziekte lijdt of regelmatig medicijnen gebruikt, is het soms beter om geen banaan te eten voor het slapen. Bespreek dit eerst met je arts.

Conclusie

Een banaan bevat stoffen die de slaapkwaliteit bevorderen en helpt het lichaam te ontspannen. Het is daarom een goed idee om het gewoon eens uit te proberen en te kijken wat het doet voor jou. Je moet er wel voor zorgen dat je de banaan op het juiste moment eet. Dit is 30 minuten voor het slapen.

Eet ook niet meer dan één banaan. Dit is niet nodig en kan averechts werken.

Veelgestelde vragen

Waarom is het eten van een banaan voor het slapen goed?

Bananen bevatten voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en tryptofaan die een kalmerend effect hebben en de slaapkwaliteit bevorderen.

Wat zijn de voornaamste voordelen van het eten van een banaan voor het slapen?

Het kan leiden tot een betere slaapkwaliteit, sneller inslapen, diepere slaap, betere spijsvertering, en het voorkomen van spierkrampen.

Wanneer is de beste tijd om een banaan te eten voor het slapen?

Ongeveer 30 minuten voor het slapengaan, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om de banaan te verteren.

Zijn er risico’s verbonden aan het eten van een banaan voor het slapen?

Te veel eten kan leiden tot spijsverteringsklachten en een stijging van de bloedsuikerspiegel. Mensen met nierproblemen of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten ook voorzichtig zijn met het innemen van te veel kalium.

Hoeveel bananen moet ik eten voor het slapen?

Eén middelgrote banaan is voldoende. Te veel bananen kunnen maagklachten of brandend maagzuur veroorzaken.

Wat zijn de voornaamste stoffen in bananen die slaap bevorderen?

Kalium, magnesium, tryptofaan en vitamine B6 zijn de belangrijkste stoffen die bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Kunnen bananen helpen bij spierkrampen?

Ja, het eten van bananen kan spierkrampen voorkomen, vooral als deze veroorzaakt worden door een kaliumtekort.

Zijn er alternatieven voor bananen die ook slaap bevorderen?

Ja, warme melk, kersensap en kamillethee bevatten ook tryptofaan en kunnen gunstig zijn voor de slaapkwaliteit.

Wat is het effect van bananen op de REM-slaap?

Het eten van een banaan voor het slapen is in verband gebracht met verbeterde REM-slaap, wat leidt tot diepere en rustgevende nachten.

Wat is het verband tussen bananen en het slaaphormoon melatonine?

Bananen bevatten tryptofaan, dat de serotonineproductie verhoogt, wat op zijn beurt de melatonineproductie bevordert, bijdragend aan een betere slaapkwaliteit.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu