Zoeken
Zoeken
7 Beste Slaap Apps | Beter, Rustiger & Dieper Slapen

7 Beste Slaap Apps | Beter, Rustiger & Dieper Slapen

Samenvatting

Slaapapps zijn een geweldig hulpmiddel om je slaap te verbeteren. Ze helpen je bij het verbeteren van je slaapritme en slaaproutines, helpen je ontspannen voor het slapen en kunnen ervoor zorgen dat je rustiger en fijner wakker wordt. Slaap apps maken gebruik van verschillende methodes om je slaap te tracken en slaapadvies te geven. Ook zijn er verschillende soorten slaap apps verkrijgbaar.

Veel mensen hebben tegenwoordig moeite om in slaap te vallen of voldoende slaap te krijgen. Slaap-apps zijn ontworpen om een oplossing te bieden voor deze mensen en zetten technologie in om je slaapkwaliteit te verbeteren. Het gebruiken van een slaapapplicatie kan helpen bij het verbeteren van je slaaproutine en algehele slaapkwaliteit.

Er zijn verschillende soorten slaap apps. De een helpt je ontspannen zodat je makkelijker in slaap valt, de ander zorgt er voor dat je rustgevend wakker wordt en weer een ander meet je slaapcondities.

In deze blogpost leer je alles over de verschillende slaap apps en hun functies.

Wat is een slaap-app?

Een slaap app is een mobiel programma dat gemaakt is om mensen te helpen hun slaap te verbeteren. Deze apps gebruiken verschillende technieken, zoals het volgen van beweging, afspelen van rustgevende geluiden en het tracken van hartslaggegevens gedurende de nacht om inzicht te geven in je slaapgewoonten en het verbeteren ervan.

Er zijn tegenwoordig talloze slaap-apps verkrijgbaar die inspelen op verschillende voorkeuren en behoeften. Sommige richten zich op het bieden van afspelen van geluiden of geleide meditaties om gebruikers te helpen sneller in slaap te vallen, terwijl andere persoonlijke aanbevelingen bieden op basis van individuele slaapgegevens die in de loop van de tijd zijn verzameld.

Ongeacht welk type app je kiest, regelmatig gebruik ervan kan een effectieve manier zijn om je slaap te verbeteren.

De wetenschap achter slaap-apps

Slaap apps maken gebruik van verschillende technologieën en methoden om accurate informatie te verzamelen over iemands slaappatroon. Een veelgebruikte methode is actigrafie, waarbij de lichaamsbewegingen gedurende de nacht worden gevolgd via ingebouwde versnellingsmeters in smartphones of draagbare apparaten zoals fitnesstrackers.

Hierdoor kan de app bepalen wanneer je wakker bent of slaapt op basis van hoeveel (of weinig) beweging het detecteert.

Sommige geavanceerde slaap-apps maken ook gebruik van audio-opnames. Bijvoorbeeld in telefoons of externe apparaten die ’s nachts in de buurt van het bed worden geplaatst. Deze detecteren bijvoorbeeld snurkgeluiden en kunnen obstructieve apneu-gebeurtenissen herkennen tijdens diepe REM-fasen.

Met al deze hulpmiddelen gecombineerd in één app – samen met krachtige algoritmen die enorme hoeveelheden data verzamelen en verwerken – kunnen moderne “slaaplaboratoria” waardevolle inzichten verschaffen in slaappatronen en gepersonaliseerd advies geven over hoe ze te verbeteren.

voordelen-van-goed-slapen
Bron: Kaiser Permanente

Waarom een Slaap App gebruiken?

 • Beter begrip van je slaapgewoonten: door je slaapgegevens bij te houden krijg je inzicht in welke factoren de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Deze informatie kan je helpen om je dagelijkse routines aan te passen om stap voor stap een betere en kwalitatievere slaap te krijgen.
 • Gepersonaliseerde aanbevelingen: veel slaap apps gebruiken geavanceerde algoritmes en machine learning technieken om individuele slaapgegevens te analyseren en op maat gemaakte suggesties te doen om je slaap te verbeteren. Deze aanbevelingen kunnen bestaan uit:

  – Het aanpassen van routines voor het slapen gaan of je ochtendroutine
  – Het aanpassen van omgevingsfactoren zoals licht of kamertemperatuur
  – Het toepassen van ontspanningstechnieken voor het slapen gaan
  – Of het aanpassen van je bedtijd en wektijd.
 • Hulpmiddelen voor slaapverbetering: naast het monitoren en analyseren van slaappatronen, bieden sommige apps ook ingebouwde functies die speciaal zijn ontworpen om ontspanning te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn geleide meditaties, het afspelen van rustgevende muziek, ademhalingsoefeningen en meer.

  Allemaal bedoeld om gebruikers te helpen elke nacht rustig in slaap te vallen.
Slaap apps kunnen nuttig zijn voor het verbeteren van je slaap en slaapritme. Ook kunnen ze eraan bijdragen dat je uitgerust, fris en energiek wakker wordt. 

Populaire functies van slaap-apps

 • Slaaptracking: een primaire functie van slaap apps is slaap tracking. Slaap apps meter op verschillende manieren hoe lang en goed goed je slaapt. Deze gegevens helpen onregelmatigheden of verstoringen te identificeren die de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden.
 • Persoonlijke aanbevelingen en slaaptips: op basis van de door tracking verzamelde informatie bieden veel slaap-apps gepersonaliseerde aanbevelingen om je algehele slaapervaring te verbeteren. Suggesties kunnen bestaan uit het aanpassen van de bedtijdroutine, het creëren van een optimale slaapomgeving of het aanpakken van mogelijke gezondheidsproblemen die verband houden met een slechte kwaliteit van de slaap.
 • Rustgevende geluiden en muziek: de best beoordeelde slaap-apps hebben een functie om rustgevende geluiden of slaapmuziek af te spelen zodat je makkelijker in slaap valt. Veel mensen vinden het makkelijker om in slaap te vallen als ze worden omringd door kalmerende geluiden zoals zachte regendruppels of oceaangolven die tegen de kust slaan.

  Sommige apps bieden zelfs geleide meditatiesessies aan die speciaal zijn ontworpen om te ontspannen voor het slapen gaan.
 • Mindfulness technieken en ademhalingsoefeningen: het integreren van mindfulness technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen kan iemands vermogen om te ontspannen voor het slapen aanzienlijk verbeteren. Ontwikkelaars van slaap-apps hebben deze behoefte onderkend en hebben vaak ingebouwde tools die speciaal zijn ontworpen voor stressvermindering en ontspanning.
 • Slimme wekker functie: in plaats van abrupt wakker te worden met een traditionele wekker, hebben slaap-apps vaak slimme wekkers die je voorzichtig uit je slaap wekt tijdens de lichtste fase van je slaapcyclus. Dit zorgt voor een frissere en energiekere start van je dag.

De integratie van deze functies in één handige applicatie kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot een betere algemene gezondheid en welzijn.

De 7 beste slaap-apps

Onze slaapexperts hebben onderzoek gedaan naar de beste slaap-apps. Hierbij hebben we gekeken naar hoe de apps inspelen op ontspannen voor het slapen, de kwaliteit van de slaaptracking en het aantal functies dat ze hebben. Op basis van ons onderzoek hebben we een selectie gemaakt van de vijf beste slaap apps.

 1. Sleepio: dit is een uitgebreide app die je helpt om je slaap te verbeteren. Deze app maakt gebruik van de principes van cognitieve gedragstherapie (CBT) en combineert mindfulness oefeningen. De app is afgestemd op individuele gebruikersbehoeften, dus is perfect als je op zoek bent naar persoonlijke begeleiding om je slaap te verbeteren.

  Dit is een zeer complete app die je helpt om makkelijker in slaap te vallen en kwalitatievere slaap te krijgen.
 2. Sleep Cycle: Sleep Cycle is een intelligente wekker-app die je slaappatronen bijhoudt en je wekt tijdens je lichtste slaapfase. Dit zorgt ervoor dat je fris en energiek wakker wordt. De app biedt ook gedetailleerde statistieken over je slaapkwaliteit, duur en trends. Deze app is vooral gericht op ervoor zorgen dat je ontspannen en energie wakker wordt.
 3. Headspace: Headspace combineert meditatietechnieken met ontspannende geluiden om gepersonaliseerde routines voor het slapengaan te creëren die gebruikers helpen sneller in slaap te vallen. Met geleide meditaties, rustgevende verhalen verteld door kalmerende stemmen en kalmerende natuurgeluiden het de app om te ontspannen en tot rust te komen.

  De app heeft ook speciale “sleepcasts”. Dit zijn rustgevende verhalen die speciaal zijn ontworpen om ‘s nachts gemakkelijker in slaap te vallen.
 4. Pzizz – Slapen, dutten, focussen: deze app gebruikt psychoakoestische principes om droomlandschappen te creëren en je beter te helpen slapen. De app speelt een mix van muzieksequenties, voiceovers en geluidseffecten af die specifiek zijn ontworpen voor elke fase van de slaapcyclus. Deze geluiden worden elke nacht aangepast, zodat gebruikers nooit herhalingsmoeheid ervaren en genieten van een verbeterde en diepere slaap.
 5. Calm: dit is een populaire meditatie- en slaap app die geleide meditaties, slaapverhalen, ademhalingsprogramma’s, rekoefeningen en ontspannende muziek biedt. Deze app is vooral gericht op het helpen ontspannen van je lichaam en geest als voorbereiding op de slaap. De gratis versie bevat een verscheidenheid aan getimede sessies van drie tot vijfentwintig minuten, terwijl de premium versie extra functies heeft.
 6. Slumber: deze app vertelt verhaaltjes voor het slapengaan die je helpen om in een diepe slaap te vallen. Elk verhaal wordt begeleid door rustgevende achtergrondgeluiden zoals regendruppels of oceaangolven. De app biedt een mix van slaapverhaaltjes voor iedereen die rustgevende nachten zoekt.
 7. Breathe2Relax: deze app leert gebruikers hoe ze stress kunnen beheersen door middel van diafragmatische ademhalingstechnieken. Deze technieken worden doorgaans gebruikt in yoga- of meditatielessen. Je kunt verschillende soorten ademhalingsoefeningen selecteren, afhankelijk van welke stemming of toestand u wilt bereiken.

  Dit is geen specifieke slaap app, maar is perfect om te ontspannen voor het slapen. De appt leert je nieuwe ademhalingstechnieken en is ideaal voor mensen die veel stress hebben.

Veelgestelde vragen

Is een slaap app de moeite waard?

Ja! Een slaap app kan zeker de moeite waard zijn om beter te slapen als je worstelt met in slaap vallen of het handhaven van consistente slaapgewoonten. Door ontspanningstechnieken te bieden en je slaappatronen in de loop van de tijd te monitoren, kunnen deze apps helpen bij het identificeren van problemen die je rust beïnvloeden en verbeteringen voorstellen.

Hoe werkt de betere slaap app?

Apps voor beter slapen gebruiken meestal een combinatie van methoden om slaappatronen te analyseren en aanbevelingen te doen om ze te verbeteren. Sommige vereisen het plaatsen van een smartphone in de buurt van het bed, terwijl andere gebruik maken van draagbare apparaten zoals smartwatches of fitnesstrackers. Ze verzamelen slaapgegevens om inzicht te krijgen in hoe kwalitatief je slaap is.

Zijn de slaap apps gratis?

De meeste slaap apps zijn niet gratis. Sommige kunnen wel tijdelijk gratis gebruikt worden of hebben enkele gratis functies zodat je app kunt uitproberen en kijken of het wat voor je is.

Welke functies bieden slaap apps?

Slaap apps bieden functies zoals slaaptracking, slaapanalyse, geluiden voor ontspanning, meditatie, ademhalingsoefeningen, en gepersonaliseerde slaapadviezen.

Hoe werken slaap apps?

Slaap apps gebruiken sensoren op je smartphone om je slaapgedrag te volgen, bewegingen te registreren en geluiden op te nemen. Deze gegevens worden geanalyseerd om inzicht in je slaappatroon te bieden.

Zijn slaap apps nauwkeurig?

Hoewel slaap apps nuttige inzichten kunnen bieden, zijn ze mogelijk niet zo nauwkeurig als professionele slaapmonitoringapparatuur. Ze kunnen echter een algemeen beeld geven van je slaapgewoonten.

Kunnen slaap apps helpen bij slaapproblemen?

Slaap apps kunnen inzicht bieden in je slaapgedrag en gewoonten, waardoor je bewustwording kunt vergroten. Ze kunnen echter geen medische diagnose stellen of specifieke behandelingen bieden voor ernstige slaapproblemen.

Wat zijn de voordelen van slaap apps?

Slaap apps kunnen helpen bij het verbeteren van slaapgewoonten, het in kaart brengen van slaappatronen, het identificeren van slaapverstorende factoren en het bevorderen van ontspanning.

Conclusie

Slaap apps kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om je slaap te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je de rustgevende nachtrust krijgt die je nodig hebt. Het is wel belangrijk om goed te kijken welke app geschikt is voor jou, aangezien ze verschillende functies hebben en op verschillende problemen inspelen.

Het is ook een optie om gewoon eens verschillende apps te downloaden en te ontdekken welk het best werkt voor jou.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu