Zoeken
Zoeken
Boxspring Versus Lattenbodem
boxspring en lattenbodem

Boxspring Versus Lattenbodem

Samenvatting

Dit artikel vergelijkt boxsprings en lattenbodems en bespreekt de voor- en nadelen van elk type bed. Het artikel geeft een overzichtstabel van de belangrijkste verschillen tussen boxsprings en lattenbodems, en bespreekt de voor- en nadelen van beide opties. Het biedt ook 7 tips om te helpen bij het kiezen van het juiste bed, zoals budget, comfort, duurzaamheid, design, allergieën en verstelbaarheid. Uiteindelijk is keuze tussen een boxspring en een lattenbodem afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het type matras dat je hebt.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Een belangrijke factor hierbij is de keuze voor een geschikt bed. Bij het kiezen van een bed zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder boxsprings en lattenbodems. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen, maar welke is de beste keuze voor jou?

In dit artikel vergelijken we boxsprings en lattenbodems en bespreken we de voor- en nadelen van elk type bed. Ook geven we enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken voor een comfortabele en ontspannen nachtrust.

Verschillen tussen boxsprings en lattenbodems

Inzicht in de belangrijkste verschillen tussen boxsprings en lattenbodems is essentieel bij het kiezen van de juiste basis voor je bed.

Overzichtstabel

BoxspringLattenbodem
Bestaat uit een box met veren, een matras en soms een topmatras.Bestaat uit een frame met houten of metalen latten.
Geeft een zachte, comfortabele ondersteuning door de veren in de box.Geeft een stevige ondersteuning door de latten.
Heeft over het algemeen een hogere instap dan een lattenbodem.Heeft meestal een lagere instap dan een boxspring.
Is over het algemeen duurder dan een lattenbodem.Is over het algemeen goedkoper dan een boxspring.
Isoleert beter en kan daardoor warmer aanvoelen in de winter.Ventileert beter en kan daardoor koeler aanvoelen in de zomer.
Heeft vaak een luxe uitstraling door de gestoffeerde box.Heeft vaak een strakke en moderne uitstraling.
Is in diverse uitvoeringen en designs beschikbaar.Heeft beperktere keuzemogelijkheden wat betreft design en uitvoering.
Heeft een hogere onderhoudsbehoefte omdat het lastiger is om het matras en de box schoon te maken.Heeft een lagere onderhoudsbehoefte omdat het frame en de latten makkelijker te reinigen zijn.
boxspring vs lattenbodem

Voor- en nadelen van boxsprings

Voordelen van een boxspring

 • Hoogte: een standaard boxspring voegt extra hoogte toe aan je bed, waardoor het voor langere mensen makkelijker is om comfortabel in en uit het bed te stappen.
 • Comfort: het hoge comfort van een boxspring is één van de grootste voordelen van een boxspring. Het ontwerp van een boxspring met een combinatie van veren en lagen zorgt voor een zeer comfortabele slaapervaring.
 • Duurzaamheid: moderne boxsprings hebben een stevige basis die bestand is tegen zware belasting zonder door te zakken of af te breken, waardoor ze over het algemeen langer mee gaan dan andere bedden.
 • Ventilatie: de open constructie van een boxspring zorgt voor goede ventilatie. Dit voorkomt dat je het niet te warm krijgt tijdens het slapen.

Nadelen van een boxspring

 • Niet geschikt voor alle matrassen: een boxspring is niet geschikt voor alle soorten matrastypes. Sommige matrassen hebben een vlakke ondergrond nodig om goed te functioneren. Traagschuimmatrassen vereisen meer ondersteunde basisopties zoals lattenbodems of verstelbare bodems.
 • Gewicht: boxsprings zijn over het algemeen zwaarder dan andere bedden. Dit maakt het moeilijker om het bed te verplaatsen, of te verhuizen bijvoorbeeld.
 • Kosten: boxsprings zijn over het algemeen duurder dan andere bedden. Dit komt door het gebruik van duurzame materialen en het ontwerp van het bed.

Boxsprings zijn niet de beste optie voor mensen met rugpijn, omdat ze mogelijk onvoldoende verlichting en ondersteuning bieden. Lattenbodems bieden daarentegen een alternatief dat het ongemak kan verlichten en toch voldoende ondersteuning biedt.

Voor- en nadelen van lattenbodems

Voordelen van een lattenbodem

 • Betaalbaarheid: lattenbodems zijn vaak budgetvriendelijker dan boxsprings.
 • Flexibiliteit: lattenbodems bieden meer flexibiliteit dan een boxspring, waardoor ze beter in staat zijn om de vorm van het lichaam te volgen. Dit is vooral nuttig voor mensen met rugklachten.
 • Luchtcirculatie: lattenbodems hebben een open structuur waardoor er betere ventilatie en luchtcirculatie mogelijk is dan bij een boxspring wat schimmelvorming in je matras kan helpen voorkomen. Ook kan het helpen om oververhitting te voorkomen en zorgt voor een fris gevoel tijdens het slapen.
 • Duurzaamheid: hoogwaardige houten of metalen latten bieden langdurige ondersteuning zonder dat ze na verloop van tijd doorzakken.
 • Veelzijdigheid: lattenbodems werken goed met verschillende soorten matrassen, waaronder traagschuim, koudschuim, latex, hybride matrassen en zelfs verstelbare bodems.

Nadelen van een lattenbodem

 • Minder ondersteuning: in vergelijking met een boxspring biedt een lattenbodem minder ondersteuning, vooral bij de heupen en schouders. Hierdoor kan het minder geschikt zijn voor mensen met (zware) gewrichts- en spierproblemen.
 • Geluid: sommige lattenbodems kunnen geluid maken tijdens het gebruik, bijvoorbeeld bij het draaien in bed. Dit kan leiden tot verstoring van de slaap.
 • Beperkte hoogte opties: in tegenstelling tot standaard boxsprings die in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn (laag vs. hoog), zijn de meeste lattenbodems beperkt in hoogte, wat een uitdaging kan vormen voor langere mensen die een hoger bed nodig hebben.

7 tips bij het kiezen van het juiste bed voor jou

Bij het kiezen tussen een boxspring of een lattenbodem zijn er enkele factoren om rekening mee te houden. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Budget: boxsprings zijn vaak duurder dan lattenbodems, dus als budget een belangrijke factor is, is een lattenbodem wellicht de betere keuze.
 2. Comfort: zowel boxsprings als lattenbodems bieden verschillende niveaus van comfort. Kies voor een matras dat bij je slaapstijl past en zorg ervoor dat de fundering hierop is afgestemd. Als je bijvoorbeeld op je zij slaapt, kan een lattenbodem de voorkeur hebben omdat deze betere drukverdeling biedt dan een boxspring.
 3. Duurzaamheid: boxsprings zijn meestal steviger en duurzamer dan lattenbodems, maar dit betekent niet dat lattenbodems van slechte kwaliteit zijn. Kies voor een goede kwaliteit lattenbodem met een stevig frame en hoogwaardige latten voor een langere levensduur.
 4. Onderhoud: boxsprings hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan lattenbodems, omdat ze minder bewegende delen hebben. Lattenbodems moeten echter wel eens in de zoveel tijd worden gecontroleerd op gebroken of losse latten.
 5. Design: boxsprings hebben vaak een meer traditioneel uiterlijk, terwijl lattenbodems een meer moderne uitstraling hebben. Houd rekening met de stijl van je slaapkamer bij het maken van je keuze.
 6. Allergieën: als je last hebt van allergieën, kan een lattenbodem beter zijn omdat deze betere ventilatie biedt en minder snel huisstofmijt en andere allergenen vasthoudt dan een boxspring.
 7. Verstelbaarheid: als je een verstelbaar bed wilt, is een lattenbodem waarschijnlijk de beste keuze omdat deze gemakkelijker verstelbaar is dan een boxspring.

Conclusie

Kortom, de keuze tussen een boxspring en een lattenbodem hangt uiteindelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en het type matras dat je hebt. Boxsprings zijn ideaal voor matrassen met een binnenvering en zorgen voor extra hoogte, maar ze zijn zwaarder en duurder dan lattenbodems. Lattenbodems daarentegen verdelen het gewicht gelijkmatig over de matras en zorgen voor een betere luchtcirculatie, waardoor ze zeer geschikt zijn voor traagschuim of hybride matrassen.

Bij het vergelijken van boxsprings en lattenbodems zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen, zoals comfort, duurzaamheid, onderhoud, en design. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Met de tips en vergelijkingen van dit artikel in gedachten kun je een weloverwogen beslissing maken en genieten van een goede nachtrust.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu