Zoeken
Zoeken
Droge Keel Na Slapen? Oorzaken, Risico’s & Oplossingen

Droge Keel Na Slapen? Oorzaken, Risico’s & Oplossingen

Samenvatting

Ontdek de oorzaken, risico’s en oplossingen voor het wakker met een droge keel na het slapen. De meest voorkomende oorzaak is uitdroging. Dit kan vaak simpel worden verholpen door voldoende water te drinken overdag.

Wakker worden met een droge keel na het slapen is een onaangename ervaring en vervelend. De oplossing hangt af van de oorzaak. Daarom is het belangrijk om de oorzaken te kennen zodat je het probleem effectief kunt aanpakken.

Oorzaken van wakker worden met een droge keel na het slapen

 • Uitdroging: de meest voorkomende oorzaak is een gebrek aan hydratatie. Dit ontstaat meestal door het drinken van te weinig water. Wanneer het lichaam onvoldoende vocht binnenkrijgt, kunnen mond en keel droog worden. Dit ontstaat doordat het lichaam het vochttekort probeert te compenseren. Bijvoorbeeld uit het speeksel.

  Mocht dit de oorzaak zijn van jouw probleem, dan is de oplossing simpel: drink meer water overdag en voor het slapen.
 • Allergieën: wakker worden met een droge keel kan het gevolg zijn van allergenen, zoals huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren, die zich tijdens de slaap in de slaapkamer verzamelen. Om je slaapkamer schoon en fris te houden kun je overwegen om een luchtreiniger te kopen of een een allergeenbestendig beddengoed.
 • Omstandigheden in de slaapkamer: denk hierbij aan de temperatuur en vochtigheidsgraad. Met name een laag vochtgehalte in de lucht. Zo veroorzaakt slapen met een ventilator droge lucht. Dit kan worden verholpen met een luchtbevochtiger.
 • Medicijnen: bijwerkingen van medicijnen zijn ook een veel voorkomende oorzaak van een droge keel na het slapen. Mocht je medicijnen slikken en vermoeden dat deze de oorzaak zijn, bespreek dan eventuele alternatieven met je arts.
 • Onderliggende ziekte: een onderliggende ziekte kan ook de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld het syndroom van Sjogren, dit is een auto-immuunziekte die onder andere een verminderde speekselproductie veroorzaakt. Ook diabetes, waarvan een van de eerste symptomen een droge mond en keel is.
 • Slaapapneu: slaapapneu is een andere mogelijke boosdoener. Bij deze slaapverstorende aandoening worden de luchtwegen tijdens het slapen geblokkeerd. Dit leidt tot snurken, extreme vermoeidheid bij het ontwaken (door extra energieverbruik) en draagt bij aan uitdroging.
 • Andere mogelijke oorzaken: roken, alcoholgebruik voor het slapen, snurken, zure-refluxziekte (GERD), astma-aanvallen tijdens de slaap en tandenknarsen.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Gevaren van wakker worden met een droge keel na het slapen

Het is belangrijk om de oorzaak van jouw probleem vast te stellen zodat je goede maatregelen kunt nemen. De belangrijkste gevaren staan hieronder:

 • Ademhalingsproblemen: droge keel kan leiden tot moeilijkheden bij de ademhaling. Met name wanneer er een zwelling ontstaat bij een eventuele ontsteking. Zwelling als gevolg van uitdroging of andere onderliggende problemen belemmeren de luchtstroom, wat in de meest extreme gevallen kan leiden tot ademnood, piepende ademhaling, hoestbuien, beklemming van de borst en vermoeidheid bij het opstaan.
 • Hoger risico bacteriële infectie: een te droge neus of mond verhoogt het risico van een bacteriële infectie, omdat bacteriën onder deze omstandigheden beter gedijen dan wanneer er voldoende vocht aanwezig is. Als dit op lange termijn aanhoudt, kan dit later tot verschillende gezondheidscomplicaties leiden.

Het is belangrijk om de gevaren in te zien van opstaan met een uitgedroogde keel na de slaap, omdat dit kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. Om dergelijke risico’s te voorkomen en een betere slaapkwaliteit te garanderen, is het essentieel om te weten welke stappen je moet nemen als je wakker wordt met een droge keel of mond.

Wat moet je doen als je wakker wordt met een droge keel?

Wat je moet doen hangt af van de oorzaak van jouw probleem. Wanneer je de oorzaak weet kun je beter het probleem bestrijden. Het belangrijkste om te doen is het probleem monitoren. Wat gebeurt er precies? Heb je alleen een droge keel of ook andere klachten? En hoe vaak komt het probleem voor.

Wanneer het probleem blijft aanhouden of mocht je het niet vertrouwen dan raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.

Dit moet je doen bij uitdroging

Wanneer een vochttekort de oorzaak is dan moet je uiteraard meer water drinken overdag. Drink ook een glas water voor het slapen en eventueel wanneer je wakker wordt in de nacht. Probeer dit eens uit en kijk of het probleem terugkeert of niet.

Heb je een andere oorzaak vastgesteld, probeer dan het probleem zelf op de lossen of neem contact op met je arts.

Conclusie

Een droge keel tijdens het slapen is vervelend en kan zelfs pijnlijk zijn. Het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen zodat je het probleem vanaf de bron kunt aanpakken. Mocht je niet weten wat de oorzaak is en mocht het probleem aanhouden dan is het aan te raden om contact op te nemen met je arts.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een droge keel na het slapen?

Een droge keel na het slapen kan worden veroorzaakt door factoren zoals lage luchtvochtigheid, ademen via de mond, snurken, allergieën, of uitdroging.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn keel droog aanvoelt na het slapen?

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in de slaapkamer, drink voldoende water overdag, vermijd roken, en overweeg een luchtbevochtiger.

Wat is de rol van luchtvochtigheid bij een droge keel?

Lage luchtvochtigheid in de slaapkamer kan leiden tot een droge keel doordat het vocht uit de luchtwegen verdampt.

Hoe kan ademen door de mond droge keel veroorzaken?

Ademen door de mond kan leiden tot uitdroging van de keel en mondholte, wat een droog gevoel kan veroorzaken.

Welke slaaphouding kan helpen bij een droge keel?

Slapen op je zij kan helpen om je mond gesloten te houden en het ademen door de mond te verminderen.

Kan snurken bijdragen aan een droge keel?

Ja, snurken kan leiden tot ademen door de mond en een droge keel veroorzaken.

Wat zijn enkele natuurlijke remedies voor een droge keel?

Drinken van warme dranken, gebruik van keelspray, en het plaatsen van een kom water in de slaapkamer kunnen helpen.

Hoe kan ik uitdroging voorkomen?

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag en vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol.

Zijn allergieën van invloed op een droge keel?

Ja, allergieën kunnen leiden tot een verstopte neus, wat kan leiden tot ademen door de mond en een droge keel.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor een aanhoudende droge keel?

Als een droge keel aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen of de slaapkwaliteit beïnvloedt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu