Zoeken
Zoeken
Het Orthopedisch Nekkussen als Slaapoplossing

Het Orthopedisch Nekkussen als Slaapoplossing

Samenvatting

Een orthopedisch nekkussen biedt optimale ondersteuning en de juiste uitlijning om nekpijn, een slechte houding en verstoorde slaappatronen te verlichten. Het bevordert een gezonde slaaphouding door de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Voordelen zijn onder andere vermindering van nek- en rugpijn, preventie van nieuwe blessures, verbetering van de slaapkwaliteit en vermindering van snurken en slaapapneu. Verschillende soorten orthopedische nekkussens, zoals traagschuim, latex, veren en voorgevormde kussens, hebben elk hun specifieke voor- en nadelen. Bij het kiezen van een kussen is het belangrijk om rekening te houden met slaaphouding, comfort en ondersteuning.

Een orthopedisch nekkussen kan een doorbraak zijn voor iedereen die last heeft van slaap ongemakken of worstelt met chronische pijn. Deze speciaal ontworpen kussens bieden optimale ondersteuning en uitlijning om veelvoorkomende problemen zoals nekpijn, een slechte houding en verstoorde slaappatronen te verlichten. Deze kussens verschillen van gewone kussens door hun vorm, stevigheid en ergonomisch ontwerp. In dit artikel duiken we in de wereld van orthopedische nekkussens en onderzoeken we hun vele voordelen.

Een orthopedisch nekkussen is een speciaal kussen dat is ontworpen om je nek de juiste ondersteuning te geven tijdens het slapen. Het zorgt ervoor dat je nek in een goede positie blijft en je wervelkolom goed uitgelijnd is. Het kan helpen om nekpijn en stijfheid te verminderen, en je een comfortabelere slaaphouding te geven. Orthopedische nekkussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen, zodat je er een kunt vinden die bij jouw behoeften past. Het gebruik van een orthopedisch nekkussen kan je helpen om beter te slapen en uitgerust wakker te worden.

De wetenschap achter een orthopedische nekkussen


Orthopedische nekkussens zijn ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden aan de nek en de wervelkolom tijdens het slapen. Ze zijn gebaseerd op de principes van de ergonomie en anatomie van het lichaam.

 • Neutrale uitlijning van de wervelkolom: één van de belangrijkste doelen van een orthopedisch nekkussen is om de wervelkolom in een neutrale positie te houden tijdens het slapen. Een neutrale uitlijning betekent dat de natuurlijke krommingen van je wervelkolom (de curve in de nek en de curve in de onderrug) behouden blijven. Dit helpt om de druk op de wervelkolom te verminderen en kan rug- en nekpijn voorkomen.
 • Ondersteuning van de nek: het nekkussen moet voldoende ondersteuning bieden aan de nek om de natuurlijke kromming te behouden. De meeste orthopedische nekkussens hebben een contourvorm die de ronding van je nek volgt. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht van het hoofd en helpt om spanning en druk op de nekwervels te verminderen.
 • Drukvermindering: orthopedische nekkussens zijn vaak gemaakt van materialen zoals traagschuim (visco-elastisch schuim) of latexschuim. Deze materialen hebben de eigenschap om zich aan te passen aan de vorm van je hoofd en nek, waardoor drukpunten worden verminderd. Door de druk op de nekspieren en zenuwen te verminderen, kan het kussen pijn en ongemak verminderen.
 • Aanpassingsvermogen: een goed orthopedisch nekkussen past zich aan aan de slaaphouding van de persoon. Of je nu op je rug, zij of buik slaapt, het kussen moet de juiste ondersteuning bieden en de natuurlijke uitlijning van je wervelkolom behouden.

Hoe orthopedische kussens verschillen van gewone kussens

 • Vorm kussen: orthopedische hoofdkussens hebben contouren met verhoogde randen of ingebouwde rollen voor extra ondersteuning van de nek.
 • Steviger kussen: deze kussens zijn steviger dan gewone kussens om voldoende stabiliteit te bieden voor een correcte houding tijdens de slaap.
 • Ergonomisch ontwerp: het ontwerp van een orthopedisch kussen is gericht op het bevorderen van een gezonde slaaphouding die kan helpen bij het verlichten van chronische pijn die veroorzaakt wordt door een slechte houding of een onjuist kussen.

Door een orthopedisch nekkussen aan je slaaproutine toe te voegen, kan je een aanzienlijke verbetering ervaren in de kwaliteit van je nachtrust, waardoor pijn en ongemak worden verminderd. Ook wordt er met dit kussen nieuwe pijn voorkomen.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Voordelen van het gebruik van een orthopedisch nekkussen

orthopedische kussen featured image

De juiste ondersteuning voor een gezonde wervelkolom

Orthopedische hoofdkussens bevorderen de juiste uitlijning van je nek tijdens de slaap, waardoor de druk op je nekspieren en gewrichten wordt verminderd en de gezondheid van je wervelkolom wordt verbeterd.

Nieuwe blessures voorkomen

Orthopedische kussens helpen het ontstaan van nieuwe pijn of blessures, als gevolg van een slechte en onjuiste slaaphouding, te voorkomen.

Vermindering van drukpunten

Orthopedische nekkussens zijn vaak gemaakt van materialen zoals traagschuim of latexschuim, die de eigenschap hebben om zich aan te passen aan de vorm van je hoofd en de nek. Dit helpt om drukpunten te verminderen en de belasting op de nekspieren en zenuwen te verminderen. Door de druk gelijkmatig te verdelen, kan het kussen pijn en ongemak verminderen.

Verbeterde slaaphouding

Een orthopedisch nekkussen bevordert een goede slaaphouding, ongeacht of je op je rug, zij of buik slaapt. Door de juiste ondersteuning en uitlijning van de nek en de wervelkolom, kan het kussen helpen om een gezonde slaaphouding te creëren, wat de kans op slaapgerelateerde nek- en rugproblemen vermindert.

Verlichting van nek- en rugpijn

Voor mensen die al last hebben van nek- en rugpijn, kan een orthopedisch nekkussen verlichting bieden. Het kussen helpt om de spanning in de nekspieren te verminderen en de druk op de wervelkolom te verminderen, wat kan resulteren in verlichting van pijn en ongemak.

Betere slaapkwaliteit

Door de juiste ondersteuning en comfort te bieden, kan een orthopedisch nekkussen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het kan helpen om rustiger en dieper te slapen, omdat je minder kans hebt om tijdens de nacht wakker te worden door nek- en rugpijn.

Het juiste kussen kiezen op basis van slaaphouding

Het kiezen van het juiste ontwerp voor een orthopedisch nekkussen op basis van je slaaphouding kan helpen bij het bevorderen van een goede lichaamshouding en het verminderen van nek- en rugklachten. Hier zijn een paar richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van je keuze:

 • Rugslaper: als je gewoonlijk op je rug slaapt, is een nekkussen met een goede ondersteuning van de natuurlijke kromming van je nek belangrijk. Zoek naar een kussen dat je hoofd en nek goed ondersteunt, zodat je wervelkolom in een neutrale positie blijft. Een kussen met een ingebouwde verhoging aan de achterkant kan ook helpen om je hoofd stabiel te houden terwijl je slaapt.
 • Zijslaper: als je de voorkeur geeft aan slapen op je zij, is een nekkussen met een iets hogere en stevigere zijkant nodig om de opening tussen je nek en het matras op te vullen. Dit helpt om je nek recht te houden en de juiste uitlijning van je wervelkolom te bevorderen. Kies een kussen dat dik genoeg is om je hoofd goed te ondersteunen zonder dat het te veel naar voren of naar achteren kantelt.
 • Buikslaper: het slapen op je buik wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat het je nek in een gedraaide positie kan brengen en extra spanning op je wervelkolom kan veroorzaken. Als je echter een buikslaper bent en niet van slaappositie kunt veranderen, kies dan voor een dunner en zachter kussen. Het doel is om je hoofd en nek zo recht mogelijk te houden en de druk op je wervelkolom te verminderen.

Snurken en slaapapneu

Orthopedische nekkussens kunnen ook helpen bij het verminderen van snurken en het verbeteren van slaapapneu.

 • Verbetering van de luchtwegpositie: een orthopedisch kussen zorgt voor een juiste uitlijning van de nek en de wervelkolom, waardoor de luchtwegen tijdens het slapen beter open blijven en je dus minder snurkt.
 • Vermindering van luchtwegobstructie: door de nek op de juiste manier te ondersteunen, helpt het kussen bij het voorkomen van luchtwegobstructie die snurken en slaapapneu kan veroorzaken.
 • Bevordering van een goede ademhaling: het kussen houdt het hoofd iets omhoog, waardoor de ademhaling vergemakkelijkt wordt. Dit kan de kans op snurken verminderen en een betere luchtcirculatie mogelijk maken.
 • Vermindering van trillingen in de keel: door de juiste ondersteuning van de nek en het hoofd kan het kussen trillingen van het zachte weefsel in de keel verminderen, waardoor het snurken afneemt.
 • Preventie van ademhalingsonderbreking: bij slaapapneu kunnen ademhalingsonderbrekingen optreden als gevolg van het blokkeren van de luchtwegen. Een orthopedisch nekkussen kan helpen deze blokkades te verminderen en zo de regelmatigheid en duur van de ademhalingsonderbrekingen laten afnemen.
 • Verbetering van de slaapkwaliteit: door de nek en de wervelkolom goed uitgelijnd te houden, kan het kussen de algehele slaaphouding verbeteren, wat resulteert in een betere slaapkwaliteit en mogelijk een vermindering van snurken en slaapapneu.

Soorten orthopedische nekkussens

Orthopedische nekkussens zijn er in verschillende soorten die voldoen aan verschillende behoeften op basis van individuele voorkeuren, slaapposities en gebruikte materialen.

Traagschuim

Traagschuim hoofdkussens zijn populair bij mensen die last hebben van nekpijn, omdat ze zich goed aanpassen aan de vorm van je hoofd en nek, optimale ondersteuning bieden en drukpunten verminderen.

Voordelen:

 • Uitstekende drukverlichting en aanpassingsvermogen aan de vorm van het hoofd en de nek.
 • Helpt bij het verminderen van nek- en rugpijn.
 • Bevordert een gezonde slaaphouding.

Nadelen:

 • Kan warmte vasthouden, wat ongemak kan veroorzaken voor mensen die het snel warm hebben ’s nachts,
 • Sommige mensen vinden het te stevig of te zacht, afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur.

Latex

Orthopedische hoofdkussens op basis van latex bieden duurzaamheid, veerkracht en een ademend vermogen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen die last hebben van allergieën of op zoek zijn naar een meer verkoelend kussen.

Voordelen:

 • Natuurlijk veerkrachtig en ondersteunend.
 • Duurzaam en behoudt zijn vorm langdurig.
 • Goede luchtstroom en ademend vermogen.

Nadelen:

 • Kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met latexallergieën.
 • Minder aanpasbaar aan individuele vormen en slaapvoorkeuren.

Donsveren

Orthopedische hoofdkussens met donsveren voelen zachter aan en kunnen worden aangepast aan de gewenste hoogte en stevigheid, waardoor ze de nek goed ondersteunen als ze goed zijn ingesteld.

Voordelen:

 • Zacht en comfortabel.
 • Goede ondersteuning voor mensen met nekpijn.

Nadelen:

 • Kan gevoeliger zijn voor allergieën en huisstofmijt.
 • Kan na verloop van tijd plat worden en ondersteuning verliezen.
 • Vereist regelmatig opschudden om zijn vorm te behouden.

Voorgevormd

Voorgevormde hoofdkussens hebben ergonomische vormen die de natuurlijke kromming van je hoofd, nek en schouders volgen om een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap te bevorderen. Dit is vooral gunstig voor rugslapers die extra ondersteuning nodig hebben om een neutrale positie van de wervelkolom te behouden.

Voordelen

 • Speciaal ontworpen vorm die de natuurlijke kromming van de nek en de wervelkolom volgt.
 • Biedt gerichte ondersteuning voor specifieke drukpunten.

Nadelen

 • Minder aanpasbaar voor verschillende slaaphoudingen.
 • Sommige mensen ervaren een aanpassingsperiode en moeten wennen aan de voorgevormde vorm.

Voorkom nieuwe pijn of blessures

 • Steviger kussen: een steviger kussen biedt extra ondersteuning voor mensen met nekpijn of een slechte houding.
 • Ergonomisch ontwerp: een ergonomisch ontwerp is afgestemd op individuele behoeften op basis van de slaaphouding en zorgt voor een goede uitlijning en ondersteuning van de nek.
 • Voorgevormd kussen: een voorgevormd kussen verlicht de pijn voor mensen met chronische nekklachten door extra ondersteuning te bieden op belangrijke plaatsen zoals de halswervelkolom.

Het perfecte orthopedische kussen kiezen:

Laat nekpijn je slaap niet verpesten, de keuze van het juiste orthopedische kussen kan het verschil maken!

 • Ondersteuning van de nek: het belangrijkste doel van een orthopedisch kussen is het bieden van optimale ondersteuning aan de nek en de wervelkolom. Het kussen moet de natuurlijke kromming van je nek volgen en de nekwervels in een neutrale positie houden.
 • Materiaal en stevigheid: het materiaal en de stevigheid van het kussen kunnen van invloed zijn op het comfort en de ondersteuning. Sommige mensen geven de voorkeur aan traagschuim kussens die zich aanpassen aan de vorm van het hoofd en de nek, terwijl anderen de voorkeur geven aan kussens met een andere vulling, zoals latex of veren. Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat zowel comfortabel als ondersteunend aanvoelt.
 • Slaappositie: je slaappositie kan ook van invloed zijn op het type kussen dat het beste bij je past. Mensen die op hun rug slapen hebben mogelijk een kussen met een iets hoger profiel nodig om de nek goed te ondersteunen, terwijl zijslapers een dikker kussen nodig kunnen hebben om de ruimte tussen het hoofd en de schouder op te vullen.
 • Allergieën: als je gevoelig bent voor allergieën, let dan op het materiaal van het kussen. Kussens gemaakt van hypoallergeen materiaal kunnen helpen allergische reacties te verminderen.
 • Onderhoudsgemak: controleer of het kussen gemakkelijk te reinigen is. Sommige kussens hebben afneembare en wasbare hoezen, wat handig kan zijn om het kussen schoon en fris te houden.
 • Persoonlijke voorkeuren: uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeur. Wat voor de een comfortabel en ondersteunend is, werkt mogelijk niet voor een ander. Probeer verschillende kussens uit en kijk welke het beste aanvoelt en de gewenste ondersteuning biedt.

Veelgestelde vragen

Wat is een orthopedisch nekkussen?

Een orthopedisch nekkussen is een speciaal ontworpen kussen dat bedoeld is om de juiste ondersteuning aan de nek en de wervelkolom te bieden tijdens het slapen. Het helpt om de natuurlijke kromming van de nek te behouden en de druk op de wervelkolom te verminderen.

Voor wie is een orthopedisch nekkussen geschikt?

Mensen die last hebben van nekpijn, rugpijn, stijfheid of slaapproblemen kunnen baat hebben bij het gebruik van een orthopedisch nekkussen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met specifieke aandoeningen zoals hernia, artritis of nekletsel.

Hoe kies ik het juiste orthopedische nekkussen?

Bij het kiezen van een orthopedisch nekkussen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals je slaaphouding, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeuren. Probeer verschillende kussens uit en let op de mate van ondersteuning, comfort en de uitlijning van je nek en wervelkolom.

Kan een orthopedisch nekkussen nekpijn verlichten?

Ja, een goed ontworpen orthopedisch nekkussen kan helpen bij het verlichten van nekpijn. Het kussen biedt ondersteuning aan de nek en helpt om de spieren te ontlasten, wat kan resulteren in verminderde pijn en ongemak.

Kan ik een orthopedisch nekkussen gebruiken als ik op mijn zij slaap?

Ja, orthopedische nekkussens zijn vaak ontworpen om geschikt te zijn voor verschillende slaaphoudingen, waaronder zijligging. Kies een kussen dat voldoende hoogte en stevigheid biedt om de opening tussen de nek en het matras op te vullen en de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden.

Hoe lang gaat een orthopedisch nekkussen mee?

De levensduur van een orthopedisch nekkussen kan variëren, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van het kussen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je kussen om de twee tot vijf jaar te vervangen of wanneer het zijn vorm en ondersteuningscapaciteit verliest.

Conclusie

Een orthopedisch nekkussen kan helpen bij slaap ongemakken en nekpijn door optimale ondersteuning en uitlijning te bieden. Het verbetert je slaaphouding, vermindert drukpunten en kan snurken en slaapapneu verminderen.

Bij het kiezen van een orthopedisch nekkussen zijn factoren zoals ondersteuning van je nek, materiaal, slaappositie en persoonlijke voorkeur belangrijk. Het gebruik van een orthopedisch kussen kan leiden tot een betere slaapkwaliteit en verlichting van pijn en ongemak. Mocht je nog twijfelen over welk kussen het beste bij jou past, raadpleeg dan een specialist voor wat extra hulp.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu