Zoeken
Zoeken
Boekrecensie: Slaap – Matthew Walker

Boekrecensie: Slaap – Matthew Walker

Ik heb onlangs het boek “Slaap” van slaaponderzoeker Matthew Walker voltooid. Het is met 432 pagina’s een dik boek om te lezen, maar er zijn enkele hoogtepunten die ik denk dat je interessant zult vinden.

slaap boek Matthew Walker 1

Slaapgebrek is schadelijk voor je gezondheid

Het boek van Matthew Walker schudde mij behoorlijk wakker over de negatieve effecten van slaaptekort. De slaapexpert vertelt me iets waar ik niet langer omheen kan: minder dan zeven uur slapen is echt niet goed.

‘Ik neem mijn slaap ongelooflijk serieus omdat ik het bewijs heb gezien’

professor Matthew Walker
  • Slaap is een belangrijke voorwaarde om gezond oud te worden.
  • Slaapgebrek verlaagt je prestaties: lagere productiviteit, sociale sensitiviteit, rationele besluitvorming, geheugen herinnering, emotionele controle, testosteron, immuunsysteem etc.
  • Alle grote ziektes – alzheimer, kanker, obesitas, diabetes – hebben een sterk verband met slaaptekort. 
  • Regelmatig minder dan 7 uur slapen is even slecht als roken en alcohol drinken.
  • In alle geïndustrialiseerde landen is het aantal uren slaap drastisch gedaald en zijn het aantal gevallen van psychische aandoeningen en stoornissen het hardst gestegen.

Wetenschappelijke slaap inzichten

  • Mensen slapen niet zoals de natuur het bedoeld heeft. In plaats van het monofasische patroon (één lange, enkele periode van slaap), zouden we in een tweefasig patroon moeten slapen (zeven tot acht uur in bed, gevolgd door een dutje van dertig tot zestig minuten in de middag). (p. 68)
  • Slaap voor het leren verfrist ons vermogen om in eerste instantie nieuwe herinneringen te maken. Slaap na het leren klikt effectief op de knop “opslaan” op de nieuw verkregen informatie. (p. 108)
  • Het gebrek aan slaap heeft de eigenschap zich op te hopen.
  • Oefening baart kunst niet. Het is oefenen, gevolgd door een nacht slapen, die tot perfectie leidt. (p.126)
  • Tijdens de REM-slaap komen de slimste creatieve ideeën naar ons toe.
  • De belangrijke factoren die sterk hebben veranderd hoeveel en hoe goed we slapen: (1) constant elektrisch licht, (2) temperatuur regeling, (3) cafeïne, (4) alcohol en (5) wekkers. (p. 265)

“Als je regelmatig minder dan zeven uur slaapt, is dat funest voor je immuunsysteem en wordt de kans op kanker meer dan verdubbeld”

Matthew Walker

Slapen is raadselachtig

Slaap is een van de meest raadselachtige menselijke gedragingen waar de wetenschap nog steeds onwetend over is. Als we de vraag vanuit evolutionair perspectief bekijken, wordt het raadsel alleen maar groter. Een volkomen raar biologisch fenomeen. Want tijdens je slaap, kun je geen voedsel zoeken. Je kunt niet socializen. Je kunt je tijdens je slaap niet voortplanten. Je kunt je nakomelingen niet verzorgen of beschermen. Je bent kwetsbaar voor roofdieren. Raadselachtig dus. Iedere soort die tot heden is onderzocht, slaapt.

Dieren slapen slimmer

Wanneer een biologisch kenmerk zoals slaap diep in de evolutionaire geschiedenis wordt bewaard, is het meestal een kritieke functie. Slapen heeft niet 1 functie. Slaap biedt een veelheid aan goeds voor de gezondheid. Er lijkt in het lichaam geen enkel belangrijk orgaan te zijn waarvan de functie niet door slaap wordt geoptimaliseerd (en sterk wordt beperkt door gebrek eraan). Walker concludeert de ironie dat mensen het enige dier zijn waarvan bekend is dat ze zichzelf opzettelijk slaap ontzeggen. Zelfs dolfijnen en leeuwen, die natuurlijke roofdieren hebben die hun leven constant bedreigen, ontwikkelen gedragspatronen die ervoor zorgen dat ze slapen wanneer dat nodig is.

Waarom slapen we?

Er is niet 1 reden waarom we slapen. In onze hersenen draagt de slaap bij aan een veelheid aan functies, waaronder ons leervermogen, ons geheugen, en het vermogen om logische beslissingen te nemen en keuzes te maken. Door slaap worden onze emotionele circuits in onze hersenen weer geijkt zodat we onze sociale en psychologische uitdagingen overdag weer aankunnen. Ook dromen we veel, waarin hersenen oude en nieuwe kennis met elkaar versmelt: onze creativiteit. Ook is slaap belangrijk voor ons immuunsysteem. de wapens waarmee kanker wordt bestreden, infecties worden voorkomen en ziekten worden afgewend. Tijdens de slaap verrijkt het brein ons vermogen om te leren, te herinneren en logische beslissingen te nemen. Het herijkt onze emoties, bouwt ons immuunsysteem op, beïnvloedt onze stofwisseling en reguleert onze eetlust.

Matthew Walker Slaapexpert Slaaponderzoeker Auteur Slaapboek

Over Matthew Walker

Matthew Walker is slaapexpert, onderzoeker en hoogleraar neurowetenschappen en psychologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley, en oprichter en directeur van het Center for Human Sleep Science.

Beoordeling boek

Het boek van Matthew Walker vertelt me iets waar ik niet langer omheen kan: minder dan zeven uur slapen is echt niet goed. “Slaap” is een boek over een missie. Matthew Walker pleit dat slaap de grootste uitdaging is voor de volksgezondheid waarmee we in de 21e eeuw worden geconfronteerd. Zijn boek is dus evenzeer een studie als een pleidooi voor zijn publiek om de vele gezondheidsvoordelen van fatsoenlijke nachtrust te herwinnen. Sommige delen die niet op mij van toepassing waren, zoals slaapstoornissen heb ik wat sneller gelezen. Walker levert overtuigend bewijs dat slapen een supergewoonte is. Het is volgens hem zelfs nog belangrijker dan gezond eten en genoeg sporten.

Pluspunten

  • Interessante feiten van kaft tot kaft.
  • Verrassende wetenschappelijke inzichten.
  • Presenteert een geweldige wake-up call over het belang van slaap.

Minpunten

  • Op sommige pagina’s wil onderzoeker Walker vooral wetenschappelijk volledig zijn, die pagina’s zijn soms wat langdradig.

Veelgestelde vragen

Wie is Matthew Walker en waarom is zijn boek “Slaap” belangrijk?

Matthew Walker is een slaapexpert, onderzoeker, hoogleraar neurowetenschappen en psychologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Zijn boek benadrukt het cruciale belang van slaap voor de gezondheid en het welzijn van mensen.

Wat zijn de negatieve effecten van slaaptekort?

Slaapgebrek kan leiden tot lagere productiviteit, verminderde sociale sensitiviteit, slechte besluitvorming, geheugenproblemen, emotionele controleproblemen, en een verzwakt immuunsysteem. Het heeft ook een sterk verband met ziektes zoals alzheimer, kanker, obesitas en diabetes.

Hoeveel uur slaap is aanbevolen voor een gezond leven?

Minder dan zeven uur slapen wordt als schadelijk beschouwd. Regelmatig minder dan 7 uur slapen is even slecht als roken en alcohol drinken.

Wat zijn de plus- en minpunten van het boek “Slaap” van Matthew Walker?

Pluspunten: Interessante feiten, verrassende wetenschappelijke inzichten en benadrukt het belang van slaap.
Minpunten: Sommige pagina’s zijn wetenschappelijk en kunnen als langdradig worden ervaren.

Bronnen

Walker, Matthew (2017-10-03).  Slaap / Why We Sleep

“Everything you need to know about sleep, but are too tired to ask”.

 “‘Sleep should be prescribed’: what those late nights out could be costing you”the Guardian. Retrieved 4 May 2018.

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu