Zoeken
Zoeken
Hoe Lang Gaan Slaap Oordopjes Mee?
slapen met oordoppen

Hoe Lang Gaan Slaap Oordopjes Mee?

Samenvatting

De levensduur van slaap oordopjes varieert afhankelijk van het type. Wegwerp oordopjes moeten na elk gebruik al worden vervangen, terwijl herbruikbare siliconen en wasbare stoffen oordopjes maanden tot jaren meegaan. Op maat gemaakte oordopjes hebben de langste levensduur en gaan meestal jaren mee. Het gebruik van slaap oordopjes biedt verschillende voordelen zoals het verlengen van de REM-slaap. Het is belangrijk om de oordopjes regelmatig schoon te maken en een arts te raadplegen bij negatieve reacties.

Hoe lang gaan slaap oordopjes mee? Dit is een veelgestelde vraag onder degenen die vertrouwen op deze kleine apparaatjes voor een goede nachtrust. De levensduur van oordopjes hangt af van het type en het gebruikte materiaal. In dit artikel verkennen we de verschillende soorten slaap oordopjes die op de markt zijn en gaan we dieper in op de levensduur.

Inzicht in slaap oordopjes

Slaap oordopjes zijn speciaal ontworpen voor maximaal comfort en het verminderen van geluid tijdens de slaap. Slaap oordopjes verschillen van gewone oordopjes door hun ontwerp, materiaal en doel. Er zijn verschillende soorten op de markt, waaronder geventileerde en ongeventileerde modellen, oordopjes van was, siliconen, oordopjes van schuim en op maat gemaakte oordopjes.

 • Oordopjes met en zonder venting: oordopjes zonder venting sluiten de gehoorgang volledig af en bieden goede geluidsisolatie. Oordopjes met venting hebben kleine openingen voor luchtcirculatie en laten wat omgevingsgeluid door. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur.
 • Op was gebaseerde slaap oordopjes: deze vormbare oordopjes passen zich aan je unieke binnen oorvorm aan, voor een persoonlijke pasvorm en een hoog comfort.
 • Siliconen oordopjes: deze oordoppen zijn gemaakt van zacht maar duurzaam materiaal dat met de juiste zorg meerdere malen kan worden hergebruikt.

Levensduur van verschillende soorten slaap oordopjes

De levensduur van slaap oordopjes hangt af van factoren zoals het materiaal waar het van is gemaakt en het onderhoud.

 • Wegwerp oordopjes van schuim of was moeten om de paar dagen worden vervangen voor optimale prestatie.
 • Herbruikbare siliconen of op maat gemaakte oordopjes gaan veel langer als ze goed worden onderhouden. Deze kunnen met de juiste zorg enkele maanden of zelfs jaren meegaan als ze regelmatig worden schoongemaakt.
soorten oordoppen voor slapen
Type slaapoordopjes Levensduur
Wegwerp foam oordopjes Meestal 1-2 nachten
Siliconen oordopjes Maanden tot jaren
Wasbare stoffen oordopjes Maanden tot jaren
Op maat gemaakte oordopjes Jaren

Voordelen van het gebruik van slaap oordopjes

Slaap oordopjes bieden veel voordelen. Je REM-slaap wordt verlengd met het gebruik van oordopjes. Ook kan het dragen van oordopjes leiden tot een verhoogd melatonine niveau, wat een rustiger slaap bevordert. In tegenstelling tot slaapmiddelen, heeft het gebruik van slaap oordopjes minder bijwerkingen en helpt het gezondheidsproblemen op lange termijn, veroorzaakt door bijv. chronisch slecht slapen, te voorkomen.

 • Verbeterde REM cyclus duur
 • Verhoogde melatonine productie
 • Minder bijwerkingen in vergelijking met slaapmedicijnen

Verlenging van de levensduur

Volg deze tips om de voordelen van je slaap oordopjes te maximaliseren zonder risico op complicaties zoals infecties:

 1. Reinigingsprocedure: maak je oordoppen na elk gebruik grondig schoon met een zachte oplossing van zeep en water. Spoel ze hierna goed uit en laat ze aan de lucht drogen voordat je ze weer in je oren stopt.
 2. Wissel paren af voor optimale hygiëne: wissel regelmatig tussen verschillende paren oordoppen om elke set de tijd te geven volledig te drogen en bacteriegroei te voorkomen.
 3. Medische professionals raadplegen over veilig gebruik: als je negatieve reacties ondervindt, zoals oorpijn of tijdelijk gehoorverlies tijdens het dragen van oordopjes, raadpleeg dan je arts over veilig gebruik en mogelijke alternatieven.

Conclusie

De levensduur van slaap oordopjes varieert afhankelijk van het type. Wegwerp oordopjes moeten na elk gebruik worden vervangen, terwijl herbruikbare siliconen en wasbare stoffen oordopjes maanden tot jaren kunnen meegaan. Op maat gemaakte oordopjes hebben de langste levensduur en gaan meestal jaren mee. Het gebruik van slaap oordopjes biedt voordelen zoals het verlengen van de REM-slaap. Het is belangrijk om je oordopjes regelmatig schoon te maken en je arts te raadplegen als je negatieve reacties ervaart bij het gebruik van de oordopjes.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu