Zoeken
Zoeken
Hoe Lang Leeft Een Mug? Plus 7 Feiten Over Muggen

Hoe Lang Leeft Een Mug? Plus 7 Feiten Over Muggen

Samenvatting

Muggen hebben een verschillende levensduur. Hoe lang ze leven hangt af van verschillende factoren, zoals waar ze leven, het soort mug en of ze vroegtijdig worden gedood. Gemiddeld zijn muggen in staat om tot twee maanden te leven. Binnen een woning maximaal drie tot vier weken.

Hoe lang leeft een mug? Een vraag die veel mensen (ook wetenschappers) bezig houdt. Het antwoord is simpel: muggen worden niet oud. Vooral niet als ze vroegtijdig worden gedood.

Hoe lang een mug precies leeft hangt vooral af van de soort en omgevingsfactoren. Onderzoekers schatten dat muggen gemiddeld niet langer dan twee maanden leven. Om precies te zijn tussen 42 en 56 dagen.

Hieronder lees je meer over de levensduur van een mug, hoe lang muggen in huis overleven, hoe lang een mug zonder bloed kan en nog meer leuke feitjes over muggen.

Hoe lang leeft een mug?

De meeste muggen leven niet langer dan twee maanden. Sommige zelfs maar twee tot drie weken. Dit is meestal genoeg tijd om voedsel te vinden, zich voort te planten en eitjes te leggen voordat ze sterven.

Muggen kunnen langer overleven in koelere klimaten of tijdens de wintermaanden. Sommige muggen leven onder bepaalde omstandigheden wel vier maanden. Bijvoorbeeld wanneer er minder concurrentie is van andere muggen of wanneer ze minder actief zijn.

Het is duidelijk dat de duur van het bestaan van een mug varieert. Vrouwtjes hebben over het algemeen meer kans om langer te overleven. Verder verschilt per muggensoort hoe lang ze leven.

Bepaalde soorten vrouwtjesmuggen kunnen onder laboratoriumomstandigheden tot zes maanden leven, veel langer dan de meeste andere soorten in het wild zouden overleven.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Hoe lang leeft een mug in huis?

Dit is misschien een belangrijkere vraag dan hoe oud muggen worden. Muggen kunnen tot vier weken in woningen leven, afhankelijk van het klimaat en de vochtigheidsgraad in huis. Over het algemeen geven muggen de voorkeur aan een warme, vochtige omgeving met voldoende voedselbronnen.

In een “gastvrije” omgeving kunnen muggen makkelijk tot drie tot vier weken overleven. Is de temperatuur te koud of te droog, dan is de levensduur aanzienlijk korter. Meestal maar een paar dagen.

Als het gaat om wat ze eten terwijl ze in je huis leven, is het belangrijk om te weten dat alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed om zich voort te planten en eitjes te leggen. Ze voeden zich ook met suikerhoudende vloeistoffen zoals nectar uit bloemen of zoete vruchtensappen uit rottend fruit.

Mannelijke muggen hebben geen bloedmaaltijden nodig en leven van plantaardige suikers zoals nectar en honingdauw die door bladluizen worden afgescheiden.

Wat eet een mug?

Muggen eten verschillende dingen om in hun voedselbehoefte te voorzien. Ze voeden zich met nectar en andere plantensappen voor energie om rond te vliegen. Wanneer ze meer voeding nodig hebben wenden ze zich tot bloed van dieren of mensen. Daarom zien we vaak grote zwermen muggen bij vijvers of meren, waar veel dieren aanwezig zijn.

Interessant genoeg zijn het alleen de vrouwtjes die mensen steken. Ze hebben bloed nodig om eieren te leggen, waardoor ze nog hardnekkiger proberen een maaltijd te krijgen van nietsvermoedende slachtoffers. Muggen verkiezen ook bepaalde soorten bloed boven andere.

Mannelijke muggen hebben geen bloedmaaltijden nodig, maar voeden zich met nectar en andere plantensappen. En als we kijken naar de frequente, dan voeden muggen zich meestal om de paar dagen. Indien nodig kunnen ze makkelijk enkele dagen zonder bloed. Hierover zo meer.

Wil je weten wat muggen aantrekt? Lees dan onze andere blog!

Hoe lang kan een mug zonder bloed?

Hoe lang een mug kan overleven zonder bloed hangt af van verschillende factoren, zoals de soort, omgeving waarin ze leven, temperatuur en toegang tot voedsel.

Volwassen muggen kunnen tot twee weken leven zonder voedsel, terwijl de larven om de 1-3 dagen voedsel nodig hebben om te rijpen. Onder slechte omstandigheden kunnen muggen echter al binnen elke dagen sterven wanneer ze onvoldoende bloed binnen krijgen.

Volwassen vrouwelijke muggen, die extra energie nodig hebben voor de eitjesproductie, voeden zich vaker dan mannetjes. Ze overleven daarom minder lang zonder voedsel.

Kort samengevat; de tijd die een mug kan doorbrengen zonder bloed is onvoorspelbaar, maar ligt meestal tussen enkele dagen en twee weken..

7 interessante feiten over muggen

 1. Muggen vliegen ver voor voedsel: vrouwtjesmuggen kunnen tot wel 2,5 kilometer vliegen op zoek naar voedsel. Dit betekent dat ze van je achtertuin naar een andere buurt reizen als er geen voedsel in de buurt is.
 2. Er zijn meer dan 3200 muggensoorten: wist je dat er wereldwijd meer dan 3200 verschillende soorten muggen bestaan? Ook is bekend dat sommige soorten van dit ongedierte tot 32 kilometer reizen op zoek naar een geschikte plaats om zich voort te planten.
 3. Muggeneieren leggen 200-300 eitjes tegelijk: vrouwelijke muggen leggen tijdens 200-300 eitjes tegelijk. Deze eitjes komen binnen 24 uur uit in larven en worden volwassen na 7-10 dagen, afhankelijk van de buitentemperatuur.
 4. Niet alle muggen hebben bloed nodig: gelukkig zijn er ook muggen die zich niet voeden met bloed. Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om zich te voeden, maar mannetjes niet omdat ze zich voeden met nectar van planten.
 5. Muggen ruiken je van 30 meter afstand: muggen komen af op de kooldioxide die mensen uitademen. Vrouwelijke muggen detecteren kooldioxide tot op 30 meter afstand. Ook wanneer deuren en ramen gesloten zijn
 6. Muggenbeten kunnen dodelijk zijn: sterker nog, muggen zijn een van de dodelijkste dieren ter wereld. Naast dat ze verschillende (dodelijke) ziektes kunnen dragen, kunnen muggenbeten zelf ook dodelijk zijn. Bijvoorbeeld, in 2017 stierf een Australische vrouw als gevolg van een allergische reactie veroorzaakt door meerdere muggenbeten terwijl ze aan het tuinieren was.
 7. Muggen drinken drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed: muggen zijn in staat om drie keer het eigen lichaamsgewicht aan bloed te drinken.

Last van muggen?

Muggen kunnen een ware plaag zijn, vooral tijdens de warmere maanden. Hun gezoem en steken kunnen je nachtrust ernstig verstoren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vervelende insecten op afstand te houden. Een effectieve oplossing is het gebruik van een muggenlamp, die muggen aantrekt en elimineert zonder schadelijke chemicaliën. Daarnaast kun je ook overwegen om bepaalde planten tegen muggen in je tuin of huis te plaatsen. Deze planten geven natuurlijke geuren af die muggen afstoten. Door deze methoden te combineren, kun je genieten van een ongestoorde slaap zonder last te hebben van muggen.

Conclusie

Het is duidelijk dat muggen een relatief korte levensduur hebben in vergelijking met andere insecten. Hoewel ze tot twee maanden kunnen leven, neemt hun levensverwachting drastisch af als ze binnenshuis leven.

Vooral vrouwelijke muggen. Vrouwelijke muggen voeden zich met bloed en moeten dat regelmatig consumeren, anders riskeren ze de hongerdood. Het is dus het een of het ander. Helaas voor de mug vinden wij mensen het niet fijn om geprikt te worden.

Nog meer weten over muggen? Lees hier alles voor het bestrijden van muggen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leeft een mug gemiddeld?

Muggen leven gemiddeld niet langer dan twee maanden, met een geschatte levensduur tussen 42 en 56 dagen.

Hoe lang kan een mug overleven in een woning?

Muggen kunnen tot vier weken in woningen leven, afhankelijk van het klimaat en de vochtigheidsgraad in huis.

Wat eten muggen?

Muggen voeden zich met nectar en andere plantensappen voor energie. Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om eieren te leggen, terwijl mannelijke muggen zich voeden met plantaardige suikers zoals nectar.

Hoe lang kan een mug zonder bloed overleven?

Volwassen muggen kunnen tot twee weken leven zonder voedsel. Vrouwtjesmuggen, die extra energie nodig hebben voor de eitjesproductie, overleven minder lang zonder voedsel.

Zijn er verschillende soorten muggen?

Ja, er zijn wereldwijd meer dan 3200 verschillende soorten muggen.

Hoe ver kunnen muggen vliegen voor voedsel?

Vrouwtjesmuggen kunnen tot wel 2,5 kilometer vliegen op zoek naar voedsel.

Zijn muggenbeten gevaarlijk?

Muggenbeten kunnen dodelijk zijn. Muggen kunnen verschillende ziektes dragen, en in zeldzame gevallen kan een allergische reactie op een muggenbeet fataal zijn.

Hoe kan ik muggen in huis bestrijden?

Er zijn verschillende methoden, zoals het gebruik van een muggenlamp of het plaatsen van bepaalde planten die muggen afstoten.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu