Hoe Vaak Moet Je Je Bed Verschonen?
Bed-verschonen

Hoe Vaak Moet Je Je Bed Verschonen?

Je bed verschonen is essentieel. Elke week brengen de meesten van ons ongeveer 49 tot 60 uur slapend in hun bed door. Een goede nachtrust is uiteraard belangrijk voor het herstel van een vermoeide lichaam en geest. Terwijl we ons bed in kruipen nemen we echter meer mee dan ons lief is: denk hierbij aan vuil, zweet, huidschilfers en haren (eventueel van een huisdier). Deze cocktail van viezigheid kan zich op gaan stapelen tussen je lakens, die op hun beurt weer kunnen leiden tot  allergieën, huidproblemen, astma, enzovoort. Voor je gezondheid en slaapkwaliteit is het dus belangrijk om alles schoon te houden – maar hoe vaak moet je je lakens verschonen?

Hoe Vaak Je Bed Verschonen?

De meeste mensen zouden hun lakens één keer per week moeten wassen. Mocht je bijvoorbeeld de helft van de tijd bij je partner, een vriend(in) slapen of een hotel, dan mag een keer in de twee weken ook. 

Een keer per week is al best veel, maar voor sommige mensen zou het het beste zijn om zelfs vaker dan één keer per week te wassen. Als je huisdieren hebt, en vooral als je ze in je bed laat slapen, is een wasbeurt om de 3-4 dagen aan te bevelen. Als je last heeft van allergieën of astma, kan het de moeite waard zijn om te proberen je beddengoed vaker schoon te maken om te zien of je symptomen verbeteren. In veel gevallen is dit wel zo. 

Het is ook aan te raden om lakens vaker te wassen in de warme zomermaanden, omdat je dan waarschijnlijk meer zweet door de hogere temperaturen. Ook als je in de lente of zomer seizoensgebonden allergieën hebt, kan het vaker wassen van lakens de symptomen helpen verlichten.

Op zoek naar verkoeling in de zomer? Kijk dan eens naar onze favoriete airco’s van 2023 Voor meer luchtcirculatie in je (slaap-)kamer, lees dan meer over onze best geteste ventilatoren.

hoe vaak je bed verschonen?
hoe vaak je bed verschonen?

Waarom het belangrijk is om je lakens te wassen

Eén keer per week je lakens wassen en je bed opmaken lijkt misschien overdreven, maar het is je tijd zeker waard. Zelfs na een paar dagen kunnen lakens aanzienlijke hoeveelheden ophopen van:

  • Vuil
  • Dode huidcellen
  • Lichaamsoliën
  • Zweet
  • Huisstofmijt, inclusief hun karkassen en uitwerpselen

Hoewel de meesten van ons het slapen in hun eigen vuil en zweet tot op zekere hoogte wel kunnen verdragen, is het dit laatste punt dat velen van ons het meest zorgen baart.

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine wezentjes die in de meeste huishoudens veel voorkomen. Ze bijten niet, maar kunnen wel huiduitslag en irritatie veroorzaken, en kunnen bij veel mensen de allergiesymptomen verergeren.

Huisstofmijten kunnen zich razendsnel voortplanten en leven uitsluitend van dode huidcellen. Op elk moment kunnen er tienduizenden, zelfs honderdduizenden, huisstofmijten in je matras en beddengoed leven. Zelfs als je niet allergisch bent voor huisstofmijt, wil je waarschijnlijk niet je bed delen met duizenden van hen. Regelmatig de lakens wassen houdt de boel over het algemeen dus een stuk schoner, en het aantal huisstofmijten laag. 

Hoe was ik mijn lakens? 

We weten nu dat lakens wekelijks gewassen moeten worden, maar hoe moeten ze gewassen worden?

1. Lees het etiket van het product zorgvuldig om te zien of er specifieke wasinstructies zijn.

2. Was ze met het heetste water dat op het etiket staat (katoen kan over het algemeen heet water aan, terwijl polyester en sommige andere materialen op warm water gewassen moeten worden).

3. In de machine wassen met een fijnwasmiddel.

4. Als je een gevoelige huid hebt, kunt je overwegen de lakens een tweede keer te spoelen om eventueel achtergebleven wasmiddel te verwijderen.

5. Drogen in de droogtrommel op een lage temperatuur of ophangen (in de zon). 

Omdat het wassen en drogen van lakens een paar uur duurt, vinden veel mensen het makkelijker om een paar lakensets te hebben. Op die manier kunt je het bed opmaken met schone lakens, en de vuile lakens in de was gooien wanneer het je uitkomt. 

Voor mooie, nieuwe kussenslopen, kijk eens naar onze Beste Kussensloop Koopgids. Nieuwe hoofdkussens kun je vinden op onze beste Kussens Voor Elke Houding – pagina.  

Hoe zit het met ander beddengoed?

We hebben vastgesteld hoe vaak je je bed moet verschonen – idealiter ongeveer een keer per week. Maar hoe zit het met ander beddengoed?

  • Kussenslopen eén keer per week
  • Dekbedovertrekken eens per 2 weken tot een maand
  • Dekens eens per 2-3 maanden
  • Kussens en vullingen eens per 4-6 maanden (indien wasbaar)


Raadpleeg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant, indien mogelijk. Hoewel deze richtlijnen over het algemeen van toepassing zijn, heeft een stuk beddengoed soms een uniek ontwerp dat specifieke verzorging en wasbeurten vereist.

Bovendien moet je je matras ongeveer om de 6 maanden reinigen. Reinigen kan de levensduur van je matras en beddengoed verlengen, terwijl de slaapkwaliteit en je gezondheid verbeteren. Toch is het nog steeds belangrijk om je matras ongeveer om de 6-8 jaar te vervangen, om er zeker van te zijn dat je de best mogelijke slaap krijgt.

Voor de beste matras reinigingstips, kijk eens op onze pagina: Matras Schoonmaken Doe Je In 7 Stappen!

Geschreven door
Amber Janbroers