Zoeken
Zoeken
Hoe Word Je Een Ochtend Persoon? Tips & Meer

Hoe Word Je Een Ochtend Persoon? Tips & Meer

Samenvatting

De belangrijkste tip is om een consistent slaapritme te ontwikkelen, waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een bepaald slaap-waakritme, waardoor je beter en uitgerust wakker wordt. Daarnaast moet je factoren die de slaap beïnvloeden verminderen, zoals koffie drinken, roken en alcohol. Ook is het belangrijk om elektronische apparaten voor het slapengaan te vermijden. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen of een boek lezen.

Ontdekken hoe je een ochtendmens wordt kan een spelbreker zijn voor wie moeite heeft met vroege ochtenden. Door je te verdiepen in de fijne kneepjes van ons circadiaans ritme en interne lichaamsklokken is het ook voor jou mogelijk om te veranderen van een nachtbraker in een vroege vogel.

Een ochtendmens word je door je levensstijl en slaapritme te veranderen. Consistentie is hierbij een sleutelfactor. Ook is het belangrijk om je ochtendroutine te verbeteren, zodat je fris wakker wordt en daarna energiek blijft.

Om het potentieel van onze circadiaanse ritmes en interne lichaamsklokken te maximaliseren, zal deze blogpost dieper ingaan op het begrijpen van iemands slaapcyclus en de effecten ervan op het fris wakker worden. Ook lees je praktische tips die jou helpen om een ochtend persoon te worden.

De slaapcyclus begrijpen

Om een vroege vogel te worden, is het belangrijk dat je het natuurlijke slaappatroon begrijpt. Het menselijk lichaam werkt met een circadiaans ritme, een interne klok die onze slaap-waak cyclus over 24 uur regelt. Dit ritme bepaalt wanneer we ons gedurende de dag slaperig of alert en energiek voelen.

Verschillende slaapfasen

Er zijn vier slaapstadia die samen één volledige slaapcyclus vormen:

 1. NREM stadium 1: dit is de lichtste fase van de slaap en omvat de overgang van wakker zijn naar in slaap vallen.
 2. NREM-stadium 2: in deze fase slaap je iets dieper. De hartslag vertraagt en de lichaamstemperatuur daalt.
 3. NREM-stadium 3: in deze fase heb je diepe, herstellende slaap. In deze fase herstelt het lichaam zich van de dag ervoor en bouw het energie op voor de dag erna.
 4. REM Slaap (Rapid Eye Movement): dit is de zogeheten droomfase, die gekenmerkt wordt door snelle oogbewegingen, verhoogde hersenactiviteit en tijdelijke spierverlamming.

Een volledige slaap bestaat meestal uit meerdere slaapcycli, die elk ongeveer 90 minuten duren. Je doorloopt de verschillende slaapfasen meerdere keren per nacht, al verschillen de lengtes die je doorbrengt in een fase per slaapcyclus.

De ideale bedtijd en wektijd vinden

Om de voordelen van slaap te maximaliseren en ervoor te zorgen dat je ’s ochtends fris wakker wordt, moet je minimaal zeven tot negen uur kwaliteitsvolle slaap per nacht hebben.

Om vervolgens een ochtendmens te worden is het belangrijk dat je de juiste bedtijd en wektijd voor jouw lichaam leert herkennen. Een correct en goed slaapschema, bestaande uit een vaste bedtijd en vaste tijd om wakker te worden, gaan ervoor zorgen dat jij een ochtendmens wordt.

Het helpt het lichaam beter herkennen wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Ook kun je met een goed slaapschema ervoor zorgen dat je dagelijks voldoende slaapuren krijgt.

Het hebben van een goed slaapritme voor de basis voor een goede nachtrust en geeft de grootste kans om een ochtendpersoon te worden.

voordelen-goed-slaapritme

Slaapverstoorders vermijden

Ook is het belangrijk om factoren die je slaap beïnvloeden te vermijden. Je zult mogelijk bepaalde veranderingen moeten doorvoeren in je leefstijl, omdat ze een negatief effect hebben op je slaap. De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn:

 • Cafeïne: beperk de cafeïne inname later op de dag omdat het het inslapen kan verstoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne zes uur voor het slapen nog de slaap kan beïnvloeden. Drink je laatste bakje koffie daarom uiterlijk in het begin van de middag.
 • Nicotine: rook niet vlak voor het slapengaan, omdat nicotine ook een stimulerend middel is dat de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
 • Alcohol: hoewel alcohol in eerste instantie slaperigheid kan opwekken, verstoort het in feite de REM-slaap en leidt het tot een slechte kwaliteit van de algemene rust. Alles over alcohol en slaap lees je in onze andere blog.
 • Schermen: minimaliseer de blootstelling aan schermen voor het slapen gaan, omdat het blauwe licht dat door apparaten wordt uitgezonden de melatonineproductie onderdrukt. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en in slaap valt.

  Probeer om 1,5 uur voor het slapen voor het laatst een scherm te hebben gebruikt.

6 voordelen van vroeg opstaan en een ochtendmens zijn

Er zijn tal van voordelen verbonden aan vroeg opstaan en de levensstijl van een ochtendmens. Van verhoogde productiviteit tot verbeterde geestelijke gezondheid. Ook kan het je algehele welzijn aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Betere productiviteit: onderzoek heeft aangetoond dat ochtendmensen de hele dag door productiever zijn. Door je dag vroeger te beginnen, heb je meer tijd om belangrijke taken te doen zonder te worden afgeleid (door mensen die later wakker worden).
 2. Verbeterde geestelijke gezondheid: studies suggereren dat degenen die vroeg opstaan een betere geestelijke gezondheid kunnen ervaren in vergelijking met nachtbrakers. Ook hebben avondmensen een hoger risico op depressie en ontwikkeling van angst. De ochtend omarmen kan leiden tot een beter emotioneel welzijn.
 3. Behoud van een gezond gewicht: ochtendmensen vinden het vaak gemakkelijker om gezonde eetgewoonten te handhaven, omdat ze minder geneigd zijn om ’s avonds laat te snoepen of het ontbijt over te slaan. Het ontbijt wordt beschouwd als een essentiële maaltijd om het gewicht in balans te houden.
 4. Betere slaapkwaliteit: eerder naar bed gaan zorgt ervoor dat je tijd hebt voor voldoende slaapuren. Hierdoor krijg je voldoende herstellende slaap en wordt het lichaam ook minder lang blootgesteld aan kunstlicht, dat je natuurlijke slaap-waakcyclus kan verstoren. Als gevolg daarvan hebben ochtendmensen een betere algemene slaaphygiëne en een hogere kwaliteit van rust.
 5. Meer tijd voor zelfzorg: vroeg opstaan geeft je de mogelijkheid om tijd te besteden aan jezelf. Lees een boek, doe meditatie, maak een wandeling of doe iets anders wat je leuk vindt. Dit zijn allemaal activiteiten die bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid en welzijn.
 6. Verbeterde creativiteit: veel succesvolle kunstenaars en ondernemers geven aan hun succes te danken te hebben aan de vroege ochtenden en rustige momenten die hen hebben geïnspireerd tot creativiteit. Met minder afleiding tijdens de vroege uren is het gemakkelijker om je te concentreren op creatieve projecten of te brainstormen over nieuwe ideeën.
Opgenoemde voordelen dragen bij aan een gezondere levensstijl en een beter gevoel over jezelf. Als je de voordelen van een ochtendmens inziet, zul je gemotiveerder zijn om deze gewoonte aan te nemen en de vruchten ervan te plukken.

7 tips om een ochtendmens te worden

Jezelf veranderen in een ochtendmens lijkt misschien een zware strijd, maar met de juiste aanpak en toewijding kan het lukken. Hier zijn enkele praktische tips om u te helpen een vroege vogel te worden:

 1. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: zorg ervoor dat je slaapkamer bevorderlijk is voor de slaap door hem koel, donker en stil te houden. Investeer indien nodig in verduisteringsgordijnen. Andere opties zijn een slaapmasker en slaapoordopjes. Deze producten kunnen helpen om je volledig af te sluiten van de buitenwereld.
 2. Vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan: drink geen cafeïne of alcohol vlak voor het slapen gaan. Probeer ook niet te roken. Probeer deze stimulerende middelen enkele uren voor het slapengaan te verminderen, zodat ze je slaapcyclus niet verstoren. Drink je laatste kopje koffie begin van de middag.
 3. Beperk de schermtijd voor het slapen gaan: het blauwe licht van elektronische apparaten zoals smartphones en laptops onderdrukt de melatonineproductie, waardoor je ’s nachts moeilijker in slaap valt. Maak er een dagelijkse routine van om alle schermen 1,5 uur voor het slapengaan uit te schakelen.
 4. Geef prioriteit aan ontspanningstechnieken: ontspannen voor het slapen is een must voor een kwalitatieve nachtrust en helpt je om uitgerust wakker te worden. Doe kalmerende activiteiten zoals een boek lezen, een warm bad nemen, ademhalingsoefeningen of mindfulness oefeningen. Doe iets wat je leuk vindt en wat ontspanning geeft.

  Deze ontspanningstechnieken helpen het lichaam te signaleren dat het tijd is om te rusten.
 5. Zorg voor een consequent slaapschema: elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden (zelfs in het weekend) helpt je interne klok te reguleren, waardoor je gemakkelijker een ochtendmens wordt.
 6. Pas je wektijd geleidelijk aan: in plaats van te proberen in één keer uren vroeger wakker te worden, kun je proberen om je digitale wekker elke dag 15 minuten vroeger te zetten totdat je de gewenste wektijd bereikt. Deze geleidelijke aanpassing maakt de overgang soepeler en beter beheersbaar.
 7. Stel je bloot aan natuurlijk licht: blootstelling aan natuurlijk licht (zonlicht) in de ochtend helpt om het circadiaanse ritme te reguleren en je alertheid te verhogen. Begroet de dag met wat zonlicht. Doe de gordijnen open of maak een snelle wandeling in de buitenlucht.
Een ochtendmens worden gaat niet over één nacht ijs. Het vereist geduld en consistentie. Door deze tips te volgen en toegewijd te blijven, ben je goed op weg om de vroege ochtend met gemak te omarmen.

Maak een routine voor het slapengaan

Een vaste routine voor het slapengaan is essentieel om een ochtendmens te worden en je slaapkwaliteit te verbeteren. Een vast routine kan een effectieve manier zijn om je lichaam te laten weten dat het tijd is om te rusten, waardoor je sneller in slaap valt en langer kunt slapen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een effectieve bedtijdroutine in te stellen:

 1. Creëer een ontspannende slaapomgeving
 2. Vermijd schermen 1,5 uur voor het slapengaan
 3. Ontspan voor het slapen

Maak een ochtendroutine

Een ochtendroutine instellen kan helpen om een ochtendmens te worden. Dit betekent allereerst dat je elke op dezelfde tijd een wekkerradio zet en dat je opstaat zodra de wekker afgaat, ook wanneer je geen zin hebt. De volgende tips helpen je bij het creëren van een beter ochtendritme:

 • Maak een ochtendritueel: ontwikkel een reeks activiteiten of gewoonten die het begin van je dag inluiden. Door je dag actief te beginnen help je het lichaam wakker te worden en laad je jezelf op voor de dag. Dit kan zijn: stretchen, oefeningen doen, mediteren, een dagboek bijhouden of een kopje koffie drinken terwijl je het nieuws leest. Als je ’s ochtends iets leuks hebt gepland, kan dat je iets geven om naar uit te kijken als je wakker wordt.
 • Vermijd op snooze drukken: op snooze drukken op je wekker kan verleidelijk zijn, maar maakt het eigenlijk moeilijker maken om wakker te worden. Zet je wekker weg van het bed, zodat je moet opstaan en hem moet uitzetten om een nieuwe dag te beginnen met natuurlijk licht. Zo begin je je dag direct met een activiteit.
 • Laat natuurlijk licht binnen: blootstelling aan natuurlijk zonlicht helpt ons circadiaanse ritme te reguleren dat onze slaap-waakcycli beïnvloedt. Open onmiddellijk na het ontwaken de gordijnen of jaloezieën, zodat het daglicht je slaapkamer binnenkomt en zowel lichamelijk als geestelijk het signaal geeft dat het tijd is om een nieuwe dag te beginnen.
 • Gebruik niet direct je telefoon: je telefoon pakken en gebruiken in bed kan ervoor zorgen dat je je bed niet uitkomt. Probeer jezelf te stimuleren om je telefoon niet te gebruiken direct na het wakker worden. Het liefst het eerste uur niet.

Als u deze praktijken consequent toepast, traint je uzelf niet alleen om een vroege vogel te worden, maar verbeter je ook de algemene levenskwaliteit door een hogere productiviteit overdag.

De voordelen van sporten of bewegen in de ochtend

Je dag beginnen met een beetje lichaamsbeweging is een uitstekende manier om jezelf te stimuleren en scherp te blijven voor de rest van de dag. Lichaamsbeweging opnemen in je ochtendroutine kan tal van voordelen hebben voor zowel je lichaam als je geest.

 • Meer energie: bij het sporten komt endorfine vrij, een natuurlijke stemmingsverhoger die de energie doet toenemen. Dit maakt het gemakkelijker om dagelijkse taken aan te pakken en geconcentreerd te blijven tijdens werk of school.
 • Betere stemming: het is bewezen dat lichaamsbeweging stress en angst vermindert, wat leidt tot een betere geestelijke gezondheid en een algemeen welzijn. Als je de dag positief en actief begint, is de kans groter dat je de hele dag een goed humeur houdt.
 • Behoud een gezond gewicht: regelmatige lichaamsbeweging helpt bij gewichtsbeheersing door de stofwisseling te verhogen en calorieën te verbranden. Een ochtendtraining zorgt ervoor dat je dit proces vroeg op de dag op gang brengt.
 • Betere slaapkwaliteit: regelmatige lichaamsbeweging is gekoppeld aan een betere slaapkwaliteit ’s nachts vanwege het vermogen om slaappatronen te reguleren. Dit draagt verder bij tot het worden van een succesvol ochtendmens.

Conclusie

Het bereiken van de status van “ochtendmens” is geen eenvoudige opgave, maar met inzet en de juiste tactiek kan het worden bereikt. Je slaapcyclus begrijpen, een bedtijdroutine instellen, vroeg opstaan en ’s ochtends sporten zijn allemaal goede manieren om je te helpen een ochtendmens te worden.

Door elke dag kleine veranderingen aan te brengen om een vroege vogel te worden, zul je stap voor stap de vruchten plukken van een hogere productiviteit in de ochtend.

Begin je reis om een ochtendmens te worden vandaag nog samen met ons! Onze website staat vol met tips om beter te slapen, beter wakker te worden en ga zo maar door.

Veelgestelde vragen Hoe word ik een ochtendmens?

Wat maakt iemand tot een ochtendmens?

Een ochtendmens is iemand die (van nature vroeg) wakker wordt met energie en alertheid. Deze neiging wordt beïnvloed door factoren als genetica, leeftijd, levensstijl en het individuele circadiane ritme. Ochtendmensen vallen ’s nachts gemakkelijker in slaap en worden in de vroege uurtjes van de dag verfrist wakker.

Hoe train ik mezelf om een ochtendmens te worden?

Word geleidelijk aan vroeger wakker, stel jezelf bloot aan natuurlijk licht in de ochtend en neem lichaamsbeweging op in je dagelijkse schema. Het is ook belangrijk een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor de nachtrust.

Waarom is het zo moeilijk om een ochtendmens te worden?

Een ochtendmens worden kan een uitdaging zijn door factoren als genetica of ingesleten gewoonten die onze slaappatronen beïnvloeden. Ook hebben we te maken met veel afleiding in de avond. Bovendien kan blootstelling aan kunstlicht van schermen voor het slapen gaan ons circadiaanse ritme verstoren, waardoor we moeilijk in slaap vallen of vroeg wakker worden met een fris gevoel.

Wat is het belangrijkste advies om een ochtendpersoon te worden?

Het ontwikkelen van een consistent slaapritme, waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, is cruciaal. Dit helpt je lichaam zich aan te passen aan een specifiek slaap-waakritme.

Hoeveel slaap heb ik nodig om fris wakker te worden?

Het is ideaal om minimaal zeven tot negen uur kwalitatieve slaap per nacht te hebben.

Welke factoren kunnen mijn slaap negatief beïnvloeden?

Cafeïne, nicotine, alcohol en blootstelling aan schermen voor het slapengaan kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden.

Wat zijn de voordelen van vroeg opstaan?

Vroeg opstaan kan leiden tot betere productiviteit, verbeterde geestelijke gezondheid, behoud van een gezond gewicht, betere slaapkwaliteit, meer tijd voor zelfzorg en verbeterde creativiteit.

Hoe kan ik mijn slaapomgeving optimaliseren?

Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Overweeg het gebruik van verduisteringsgordijnen, slaapmaskers en oordopjes indien nodig.

Wat zijn enkele praktische tips om een ochtendpersoon te worden?

Creëer een slaapvriendelijke omgeving, vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan, beperk schermtijd voor het slapen, ontspan voor het slapen, houd een consistent slaapschema aan, pas je wektijd geleidelijk aan en stel je bloot aan natuurlijk licht in de ochtend.

Wat zijn de voordelen van sporten in de ochtend?

Sporten in de ochtend kan leiden tot meer energie, een betere stemming, behoud van een gezond gewicht en een betere slaapkwaliteit.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu