Hoeveel Lumen Is Daglicht? En De Invloed Van Lumen Op Slaap

Hoeveel Lumen Is Daglicht? En De Invloed Van Lumen Op Slaap

De helderheid van daglicht en het aantal lumen kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de locatie en het weer. Gewoonlijk ligt daglicht tussen de 10.000 en 25.000 lumen.

Inzicht in “Hoeveel lumen is daglicht” kan een cruciale factor zijn voor wie moeite heeft met slapen of gewoon nieuwsgierig is naar de wetenschap achter de slaap. In deze blogpost verkennen we het begrip lumen en het verband met daglicht.

Wat is Lumen?

Lumen is een term die vaak wordt gebruikt bij het bespreken van verlichting en helderheid. Het is de meeteenheid die de hoeveelheid licht van een bron kwantificeert. Eenvoudiger gezegd, het meet hoe helder een licht voor onze ogen is.

Inzicht in lumen en weten wat het is kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met slapen of meer wil weten over slapen in het algemeen.

Ontstaan van lumen als meeteenheid

Het begrip lumen werd geïntroduceerd door het Internationaal Stelsel van Eenheden (SI), dat metingen op verschillende wetenschappelijke gebieden standaardiseerde. Dit maakte het makkelijker voor mensen wereldwijd om verschillende eenheden te begrijpen en te vergelijken zonder verwarring.

Lumen wordt ook gebruikt om de lichtsterkte van daglichtlampen en lichttherapiebrillen aan te geven.

Verschil tussen lumen en watt

In tegenstelling tot lumen meet watt het energieverbruik en niet de lichtsterkte. Ooit werd gedacht dat wattage een indicatie was voor het verlichtingsniveau, maar deze benadering bleek niet effectief vanwege de uiteenlopende efficiëntie van verschillende soorten lampen.

Als gevolg daarvan zijn lumen de favoriete meeteenheid geworden voor helderheid in moderne verlichtingsoplossingen.

Hoeveel lumen is daglicht?

De helderheid van daglicht kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de locatie en het weer. Gewoonlijk ligt het echter tussen 10.000 en 25.000 lumen.

Om de helderheid van daglicht in vergelijking met andere lichtbronnen beter te begrijpen, bekijken we enkele voorbeelden:

  • Zonsopgang of zonsondergang: tijdens deze momenten van de dag, wanneer de zon laag aan de horizon staat, kun je ongeveer 400 lumen ervaren.
  • Bewolkte dag: op een bewolkte of bewolkte dag met beperkte zonlichtpenetratie door de wolken, krijg je misschien ongeveer 1.000 tot 3.000 lumen.
  • Heldere zonnige dag: In direct zonlicht tijdens piekuren op een heldere dag kun je worden blootgesteld aan een indrukwekkende 1000 lux, wat overeenkomt met ongeveer 10.000-25.000 lumen.

Waarom is kennis van lumen belangrijk?

  • Beter begrip: kennis over lumen kan helpen om weloverwogen beslissingen te nemen bij het kiezen van verlichtingsoplossingen voor thuis of werkruimten. Dit zorgt voor optimale helderheidsniveaus die passen bij je (slaap)behoeften.
  • Slaapkwaliteit: blootstelling aan de juiste lichtniveaus tijdens de daguren kan de interne klok van je lichaam (circadiaans ritme) helpen reguleren. Een goed gereguleerd circadiaans ritme draagt bij aan een betere slaapkwaliteit ’s nachts.
  • Verbetering van de stemming: voldoende blootstelling aan natuurlijk daglicht is in verband gebracht met een betere stemming en algemeen geestelijk welzijn. Door lumen te begrijpen, kun je ervoor zorgen dat binnenruimtes de hele dag door voldoende natuurlijk licht ontvangen.
Lichtintensiteit wordt dus gemeten in lumen, en het herkennen van de hoeveelheid licht die je krijgt kan bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Door te onderzoeken hoeveel lumen je krijgt, kun je beter begrijpen hoe je onze omgeving kunt optimaliseren voor een rustgevende slaap.

Lumen en slaap

Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die door een bron wordt uitgestraald. Als je weet hoeveel lumen het daglicht bevat, kun je een omgeving creëren die een betere slaap bevordert en slapeloosheidssymptomen helpt verminderen.

Voor een optimale slaapkwaliteit moet je niet alleen letter op de hoeveelheid natuurlijk daglicht (en lumen) maar ook blootstelling aan kunstlicht. Blootstelling aan fel licht tijdens de late avonduren kan bijvoorbeeld de melatonineproductie verstoren, wat leidt tot problemen om in slaap te vallen en te blijven.

  • Verbeterde slaapkwaliteit: onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan natuurlijk daglicht overdag ons circadiane ritme kan helpen reguleren, wat op zijn beurt een betere nachtrust bevordert. Door te weten hoeveel lumen aanwezig zijn in daglicht, kun je kunstlichtopties kiezen die deze niveaus nabootsen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor gezonde slaappatronen.
  • Betere werkomgeving: een goed verlichte werkruimte met de juiste lumenwaarden helpt om vermoeide ogen te verminderen en de productiviteit te verhogen. Uit een studie van het National Center for Biotechnology Information (NCBI) blijkt dat kantoorpersoneel dat is blootgesteld aan hogere niveaus van natuurlijk licht minder vermoeidheid ervaart en meer voldoening uit het werk haalt.
  • Meer energie overdag: het is bewezen dat blootstelling aan daglicht met een hoog lichtniveau het energieniveau en de alertheid gedurende de dag verhoogt door het effect op de productie van serotonine. Dit is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming en de energiebalans.

    Door blootstelling aan de juiste hoeveelheid licht profiteer je daarom van een natuurlijke energieboost, waardoor je je energiek en prettiig voelt overdag.
  • Fris en energiek wakker worden: blootstelling aan de juiste hoeveelheid licht bij het wakker worden kan juist helpen om de cortisolproductie te stimuleren. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het wakker worden, waardoor je makkelijker wakker wordt en uit bed kan komen.
Kennis van lumen is een geweldige manier zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren en je energieniveau te verhogen.

Conclusie

Lumen in daglicht kan sterk variëren en heeft een bereik van 10.000 tot 25.000 lumen. Hoeveel lumen daglicht bevat is sterk afhankelijk van het tijdstip en weersomstandigheden.

Zonder dat we het weten hebben lumen een grote invloed op ons leven. Lumen spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven omdat ze onze stemming en slaappatronen beïnvloeden.

Door de voordelen van lumen te begrijpen, zoals verbeterde productiviteit en betere slaapkwaliteit, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen over onze verlichtingskeuzes.

Menu