Zoeken
Zoeken
Lichttherapie Bij Winterdepressie: Hoe Effectief Is Het?

Lichttherapie Bij Winterdepressie: Hoe Effectief Is Het?

Samenvatting

Lichttherapie houdt in dat je dagelijks een half uur tot anderhalf uur voor een lichtbak zit die fel wit of blauw licht uitstraalt. Dit licht bootst het natuurlijke daglicht na en kan helpen om de symptomen van een winterdepressie te verminderen. Lichttherapie kan worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals verbetering van de slaapgewoonten en voldoende beweging. Bij ernstige symptomen is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch professional.

Lichttherapie heeft veel aandacht gekregen als effectieve behandelingsoptie voor mensen die lijden aan winterdepressie, ook wel seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) genoemd. Ook is het een effectieve methode om slaapgerelateerde problemen op te lossen.

Deze niet-invasieve behandeling maakt gebruik van blootstelling aan fel licht om de interne klok van het lichaam te helpen reguleren, waardoor de stemming en het slaappatroon tijdens de donkere maanden verbeteren.

In deze blogpost gaan we in op de wetenschap achter lichttherapie en de effectiviteit ervan bij de behandeling van winterdepressie.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een niet-invasieve behandelmethode waarbij kunstmatig licht wordt ingezet om natuurlijk zonlicht na te bootsen. Het is een bewezen en effectieve methode om mensen te helpen een winterdepressie te overwinnen (1).

De bedoeling van lichttherapie is om de gunstige effecten van blootstelling aan natuurlijk (zon)licht na te bootsen. Hiermee kan een winterdepressie worden voorkomen. Ook kan het gunstig zijn voor de slaap.

Lichttherapie wordt op verschillende manieren toegepast. Ook zijn er verschillende apparaten waarmee je zelf lichttherapiebehandeling kunt uitvoeren. De populairste zijn lichttherapie brillen en daglichtlampen.

Lichttherapie moet uitsluitend in de ochtend en overdag gebruikt worden. Wanneer het wordt gebruik vlak voor het slapen gaan, worden er negatieve effecten van blauw licht op de slaap veroorzaakt.

Lichttherapie en de relatie tot winterdepressie

Het gebrek aan zonlicht kan de interne klok van ons lichaam verstoren, wat leidt tot gevoelens van droefheid, lusteloosheid en slaapproblemen. Deze symptomen worden vaak worden geassocieerd met winterdepressie, ook wel seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd.

Lichttherapie helpt om het tekort aan zonlicht te compenseren. Door onszelf elke dag gedurende een bepaalde tijd bloot te stellen aan helder licht, kunnen we ons circadiaans ritme helpen reguleren en onze stemming verbeteren.

Het is aangetoond dat lichttherapie een betrouwbare en heilzame aanpak is voor de behandeling van winterdepressie en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Daarmee heeft lichttherapie indirect een gunstig effect op de algehele gezondheid en je welzijn.

Het ontstaan van een winterdepressie

Winterdepressie is een soort depressie dat optreedt tijdens de wintermaanden. De voornaamste oorzaak: minder daglicht en minder zonuren. Dit beïnvloed het interne ritme van het lichaam, wat kan leiden tot depressieve klachten. Wereldwijd treft winterdepressie miljoenen mensen.

Om winterdepressie effectief aan te pakken of te behandelen is het belangrijk dat je weet wat de oorzaken zijn en welke symptomen er optreden. Alles hierover lees je in onze andere blog over winterdepressie.

oorzaken-van-winterdepressie
Bron: Mind-Help

Voordelen van lichttherapie bij een winterdepressie

Lichttherapie is een populaire optie geworden voor mensen die de effecten van winterdepressie willen bestrijden en hun algemene welzijn tijdens de koudere maanden willen verbeteren.

Fel licht dat lijkt op natuurlijk zonlicht kan worden gebruikt om de interne klok van het lichaam aan te passen en een positieve hersenchemie te bevorderen. Door lichttherapie toe te passen kan de interne klok van het lichaam worden gereset en komen er “stemmingsbevorderende stoffen” vrij waardoor je je beter voelt in de winter.

Hier volgen enkele belangrijke voordelen van lichttherapie bij winterdepressie:

 • Verbeterde slaapkwaliteit: een belangrijk voordeel van lichttherapie is het vermogen om je slaap-waakcyclus te reguleren. Lichttherapie kan een betere rust en slaap bevorderen en daardoor de algemene stemming en gezondheid verbeteren.
 • Stemmingsverbetering: blootstelling aan fel licht stimuleert de productie van serotonine in de hersenen, wat vaak het “feel-good” hormoon wordt genoemd. Serotonine speelt een cruciale rol bij het reguleren van stemming, eetlust en energieniveaus. Allemaal factoren die negatief beïnvloed kunnen worden door winterdepressie.
 • Verhoging van het energieniveau: zoals eerder vermeld, is aangetoond dat blootstelling aan helder licht de productie van serotonine verhoogt, wat niet alleen de stemming verbetert, maar ook het energieniveau gedurende de dag verhoogt.
 • Natuurlijke alternatieve behandeling: voor degenen die de voorkeur geven aan niet-farmacologische behandelingen biedt lichttherapie een veilige en effectieve optie met minimale bijwerkingen.
Lichttherapie kan een groot aantal voordelen opleveren, van een betere slaapkwaliteit tot meer vitaliteit. Met het juiste gebruik en begrip van deze vorm van behandeling kan iemand veel positieve effecten op zijn geestelijke gezondheid ervaren.

Soorten lichttherapie apparaten

 • Lichttherapiebrillen: dit zijn draagbare apparaten die een helder wit licht uitzenden en daarmee natuurlijk zonlicht nabootsen. Ze hebben meestal instelbare helderheidsniveaus en werken op verschillende manieren.
 • Daglichtlampen: daglichtlampen zijn ontworpen om je te helpen op een natuurlijke manier wakker te worden. Ze bootsen de zonopkomst na, waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt met geleidelijke blootstelling aan licht.
 • Zonnelampen: zonnelampen zijn vergelijkbaar met gewone bureaulampen, maar zijn speciaal ontworpen voor therapeutische doeleind2en. Ze zorgen voor gerichte verlichting met lampen van hoge intensiteit die een minimale schittering en Uv-straling produceren.
Beste Lichttherapiebril
AYOlite Lichttherapiebril

De AYOLlite lichttherapiebril is onze overall beste lichttherapie bril. Het merk AYO is specialiseert zicht in het ontwikkelen van draagbare lichttherapie apparaten. Het model is licht gewicht, heeft een mooi design en zit lekker. Een bril is nóg effectiever dan een lamp! De bril heeft talloze andere voordelen en werkt uitstekend.

Het blauw-turquoise licht zorgt voor de ideale kleurcombinatie om jouw lichaam helemaal wakker te maken. Daarnaast is het design minimalistisch en ook geschikt voor mensen die zelf een bril hebben. 

Voordelen:
 • Lichtgewicht bril ideaal voor mensen die niet graag een bril dragen
 • Hoge lichtkwaliteit om jou de boost te geven die jij nodig hebt
 • Winnaar van meer dan 20 awards en onderscheidingen op het gebied van lichttherapie
 • Aanbevolen door artsen en slaapspecialisten
Nadelen:
 • Geen draadloze oplaadmogelijkheid
Check Prijs op Slaapwijzer.net

Tips voor het toepassen van lichttherapie

 • Timing is de sleutel: pas lichttherapie toe in de ochtend. Het liefst binnen het eerste uur nadat je wakker bent geworden. Deze timing helpt om je circadiaans ritme te reguleren en de slaapkwaliteit ’s nachts te verbeteren. De meeste deskundigen raden aan te beginnen met 20-30 minuten per dag.
 • Zorg voor consistentie: om lichttherapie effectief toe te passen in de strijd tegen winterdepressie is het belangrijk om het regelmatig toe te passen. Het liefst dagelijks, omdat dit helpt de positieve effecten op de stemming en het energieniveau te behouden.
 • Controleer hoe je je voelt: houd bij hoe je je voelt tijdens de lichttherapie en wat de effecten zijn op je gemoedstoestand gedurende de dag. Als je na een week of twee verbeteringen merkt in je stemming en energieniveau, ga dan door met je huidige routine. Merk je geen verbetering, overweeg dan om de duur van elke sessie met 10-15 minuten te verlengen. Raadpleeg eventueel een arts of specialist of lichttherapie de beste opties is voor jou.

Door deze stappen in je dagelijkse routine op te nemen, kun je de voordelen van lichttherapie bij winterdepressie maximaliseren. Denk eraan dat consistentie de sleutel is. Probeer een regelmatig schema te ontwikkelen en je eraan te houden.

Andere tips om winterdepressie te verminderen of voorkomen

Naast lichttherapie zijn er verschillende andere strategieën die je kunt toepassen om winterdepressie te verminderen of voorkomen. Het toepassen van onderstaande tips is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar voor je algemene gezondheid en welzijn.

A. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verlichten doordat er endorfine vrijkomt en het de slaapkwaliteit een boost kan geven. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te sporten of bewegen. Activiteiten zoals stevig wandelen, zwemmen of yoga zijn uitermate geschikt.

B. Een gezond dieet handhaven

Evenwichtige voeding rijk aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten is essentieel voor het behoud van de geestelijke gezondheid tijdens de wintermaanden. Voedingsmiddelen met veel omega-3 vetzuren, zoals zalm en walnoten, kunnen ook helpen om depressieve symptomen te bestrijden.

C. Geef prioriteit aan je slaap

Slechte slaap kan gevoelens van depressie verergeren. Daarom is het belangrijk om prioriteit te geven aan je slaap en slaapkwaliteit. Het instellen van een vast slaapritme en rustgevende activiteiten, zoals lezen of een warm bad nemen, kan een betere slaapkwaliteit bevorderen. Lees

D. Blijf sociaal verbonden

Het onderhouden van sociale contacten is cruciaal voor de geestelijke gezondheid, vooral tijdens de wintermaanden wanneer gevoelens van isolement kunnen toenemen. Probeer in contact te blijven met vrienden en familie door middel van telefoongesprekken, videochats of bijeenkomsten op afstand.

E. Overweeg professionele hulp

Bij ernstige of aanhoudende symptomen van winterdepressie kan een professional in de geestelijke gezondheidszorg uitkomst bieden door extra ondersteuning en begeleiding bij het omgaan met strategieën.

Door deze tips te combineren met lichttherapie heb je een allesomvattende aanpak om winterdepressie effectief te beheersen. Vergeet niet dat de klachten en ernst van de winterdepressie per persoon verschillen. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat het best werkt voor jou.

Conclusie

Lichtbehandeling kan een uitstekende manier zijn om de symptomen van winterdepressie te verminderen of af te wenden. Lichttherapie kan worden ingezet als onderdeel van een algemene strategie voor een betere gemoedstoestand en gezondheid.

Voordat je met een behandelplan begint, is het altijd raadzaam een arts te raadplegen over de mogelijke voordelen van lichttherapie bij seizoensgebonden affectieve stoornis.

Veelgestelde vragen

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling waarbij je dagelijks voor een lichtbak zit die fel wit of blauw licht uitstraalt, wat het natuurlijke daglicht nabootst. Het kan helpen de symptomen van een winterdepressie te verminderen.

Hoe werkt lichttherapie tegen winterdepressie?

Lichttherapie bootst natuurlijk zonlicht na en helpt om de interne klok van het lichaam te reguleren. Dit kan de stemming en het slaappatroon tijdens de donkere maanden verbeteren.

Hoe lang moet je dagelijks voor een lichtbak zitten?

Het wordt aanbevolen om dagelijks een half uur tot anderhalf uur voor een lichtbak te zitten.

Wat is winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)?

Winterdepressie, ook wel seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) genoemd, is een soort depressie die optreedt tijdens de wintermaanden, vaak veroorzaakt door minder daglicht en zonuren.

Welke apparaten worden gebruikt voor lichttherapie?

Populaire apparaten voor lichttherapie zijn lichttherapiebrillen en daglichtlampen.

Wanneer is de beste tijd om lichttherapie toe te passen?

Het is het beste om lichttherapie in de ochtend toe te passen, bij voorkeur binnen het eerste uur na het ontwaken.

Wat zijn de voordelen van lichttherapie bij winterdepressie?

Lichttherapie kan de slaapkwaliteit verbeteren, de stemming verhogen, het energieniveau verhogen en fungeren als een natuurlijke alternatieve behandeling met minimale bijwerkingen.

Zijn er andere manieren om winterdepressie te bestrijden?

Ja, naast lichttherapie kunnen regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, goede slaapgewoonten, sociale contacten en professionele hulp ook helpen bij het bestrijden van winterdepressie.

Wat zijn de symptomen van winterdepressie?

Symptomen van winterdepressie kunnen zijn: droefheid, lusteloosheid en slaapproblemen.

Is het veilig om lichttherapie ’s avonds te gebruiken?

Nee, lichttherapie moet uitsluitend in de ochtend en overdag worden gebruikt. Gebruik vlak voor het slapengaan kan negatieve effecten van blauw licht op de slaap veroorzaken.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu