De Ideale Luchtvochtigheid Voor Je Slaapkamer
slaapkamer-luchtvochtigheid

De Ideale Luchtvochtigheid Voor Je Slaapkamer

First things first: wat bedoelen we met luchtvochtigheid? Luchtvochtigheid is letterlijk de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Om een gemakkelijke vergelijking te maken: tropische landen zoals Panama hebben een hoge luchtvochtigheid (humidity) en voelen dus veel warmer aan dan de temperatuur daadwerkelijk is. Een land met een lage luchtvochtigheid zoals Algerije is juist heel erg droog. Hier is dus veel droogte, woestijn en zand te vinden. Dit tropische- of woestijnklimaat kan zich dus ook in kleine vorm in jouw slaapkamer afspelen.

De technische kant van luchtvochtigheid 

Er zijn twee belangrijke termen die je moet kennen wanneer je over vochtigheid spreekt: absolute vochtigheid en relatieve vochtigheid. 

Absolute vochtigheid is de werkelijke hoeveelheid vocht in de lucht

Relatieve vochtigheid de hoeveelheid vocht in de lucht is ten opzichte van de hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten bij de huidige temperatuur. 

Zelfs als twee kamers dezelfde hoeveelheid vocht in de lucht hebben,  zal een koudere kamer een hogere vochtigheid hebben dan een warmere kamer. De absolute vochtigheid bepaalt hoe vochtig een ruimte aanvoelt, en heeft als gevolg daarvan een grotere invloed op de slaap.

Hoe luchtvochtigheid jouw slaap beïnvloedt

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid binnenshuis kan een negatieve invloed hebben op de slaap. Te droge lucht kan het moeilijker maken om ’s nachts te ademen, wat bijdraagt tot infecties aan de luchtwegen en irritatie van de neus- en keelholtes. Mensen merken vaak dat wanneer ze in een ruimte met “droge lucht” zijn, hun ogen en ademhaling geïrriteerd raken. Een lage luchtvochtigheid kan de huid uitdrogen, terwijl de huid ook meer olie gaat aanmaken om de droogte te compenseren.

Aan de andere kant kan te vochtige lucht het moeilijker maken om in slaap te vallen of te blijven, en de tijd beïnvloeden die in bepaalde slaapfasen wordt doorgebracht. Een hoge luchtvochtigheid wordt in verband gebracht met meer zweten ’s nachts. Omdat schimmel en huisstofmijt goed gedijen in een vochtige omgeving, komen deze nachtelijke allergenen vaker voor in slaapkamers met meer vocht. Als gevolg daarvan kunnen slapers meer last krijgen van allergie- of astmasymptomen.

Wil je graag een betere luchtstroom in je kamer? Kijk dan eens naar onze favoriete stille ventilatoren. Dit zorgt ervoor dat de lucht goed circuleert.

Ideale vochtigheid voor slaap

Hoewel de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer kan verschillen afhankelijk van het klimaat en de temperatuur, wordt er gesuggereerd dat de beste luchtvochtigheid voor het slapen tussen 40% en 60% ligt.

Hoe zorg je voor de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Nu je weet wat de ideale vochtigheid is, vraag je je misschien af hoe je de luchtvochtigheid in je slaapkamer kunt meten en aanpassen. Veel moderne thermostaten meten zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in een huis, dus het controleren van je thermostaat is de beste plaats om te beginnen. Als dat in je huis niet het geval is, zijn er binnenvochtigheidsmeters die niet duur zijn en bij de meeste markten te vinden zijn.

Droge lucht komt vaak voor in de winter en ook in drogere klimaten. Een paar tips om de luchtvochtigheid in je  slaapkamer te verhogen:

  • Probeer een luchtbevochtiger: Luchtbevochtigers zijn een gebruikelijke manier om vocht aan een ruimte toe te voegen. Hoewel dit de juiste oplossing voor je kan zijn, is het belangrijk om deze nuttige apparaten niet te veel te gebruiken. Vocht kan zich snel ophopen in een kleine ruimte en leiden tot andere problemen, zoals meer schimmel en allergenen.
  • Zet de verwarming lager: Binnenverwarming kan ervoor zorgen dat vocht in de lucht verdampt, waardoor een kamer snel uitdroogt. De thermostaat een paar graden lager zetten kan helpen om het vochtgehalte op peil te houden.
  • Zet wat planten neer: Planten verhogen de luchtvochtigheid in een kamer op zichzelf, maar je kunt het voordeel maximaliseren door planten regelmatig te besproeien met water. Een andere strategie is om een bak onder de planten te plaatsen en deze te vullen met kiezelstenen en ongeveer een halve centimeter water.
  • Voor mensen die door een hoge luchtvochtigheid binnenshuis hun slaap verliezen, kan het nuttig zijn om eerst de bron van het teveel aan vocht te identificeren. Hoewel het klimaat de oorzaak kan zijn van een hoge luchtvochtigheid binnenshuis, is overtollig vocht soms een teken dat het tijd is voor reparaties aan het huis. Het verhelpen van lekkages, het ventileren van kruipruimtes en het vervangen van oude afzuigventilatoren in de badkamer kunnen een merkbaar verschil maken in oudere huizen. 

Het kan ook zijn dat je de de luchtvochtigheid in je slaapkamer juist wilt verminderen. De beste manier om dit te doen: 

  • Open een paar ramen: Vocht kan zich in een huis ophopen door dagelijkse activiteiten, zoals douchen en koken. Als de luchtvochtigheid buiten laag is, kunt je overwegen om regelmatig ramen te openen om vocht uit je  ruimte te laten ontsnappen.
  • Gebruik een luchtontvochtiger: Luchtontvochtigers zijn een belangrijk onderdeel van elke strategie om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen. Deze apparaten bewegen vochtige lucht door spoelen die condensatie opvangen en vocht verwijderen voordat ze drogere lucht terug de kamer in blazen.
  • Overweeg airconditioning: Afhankelijk van het type airconditioning dat in een huis wordt gebruikt, kan het inschakelen van de airconditioning de luchtvochtigheid binnenshuis verminderen. Hoewel veel mensen denken dat airco’s alleen maar koude lucht in een ruimte blazen, is de realiteit dat veel apparaten werken als ontvochtigers door het koelen en het verwijderen van vocht uit de binnenlucht.
  • Vind het juiste beddengoed: Sommige stoffen houden je koeler en droger dan andere. Als je in een vochtige omgeving slaapt, kan het nuttig zijn om synthetisch beddengoed te vervangen door stoffen die vocht beter absorberen of afvoeren. Ademende vezels, zoals katoen en rayon, kunnen je helpen koeler te blijven. Mensen die de neiging hebben warm te slapen, kunnen ook een koelmatras overwegen.

Heb je last van een hoge luchtvochtigheid in je slaap kamer en ben je opzoek naar een goeie airco? Lees ons artikel over beste slaapkamer airco’s van 2022.

wat is de ideale luchtvochtigheid in een slaapkamer?
wat is de ideale luchtvochtigheid in een slaapkamer?

Ga in discussie

Menu