Zoeken
Zoeken
Beste Luchtvochtigheid Slaapkamer Voor Goede Slaap

Beste Luchtvochtigheid Slaapkamer Voor Goede Slaap

Samenvatting

De ideale relatieve vochtigheidsgraad voor een goede nachtrust ligt tussen de 30% en 50%. Een luchtvochtigheid van meer dan 60% is te vochtig voor de menselijke longen. Het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter, het zoeken van de juiste snelheid voor de mobiele airco, het investeren in een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger, het proberen van vochtafvoerende lakens en het vervangen van een traagschuimmatras kunnen bijdragen aan een betere slaapomgeving. Planten in de slaapkamer kunnen de luchtvochtigheid verhogen en ramen openzetten kan de luchtvochtigheid verminderen.

Het creëren van de ideale slaapomgeving in jouw slaapkamer kan de slaapkwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. De eerste stappen om jouw slaapkamer te optimaliseren zijn het verminderen van lichten (mbv een slaapmasker) en geluiden (met slaap oordopjes) die het moeilijker maken om in slaap te vallen. Andere veranderingen, zoals het aanpassen van de slaapkamertemperatuur en -vochtigheid, zijn misschien minder voor de hand liggend, maar net zo belangrijk.

Vochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Er zijn twee belangrijke termen die u moet kennen wanneer u over vochtigheid spreekt: absolute vochtigheid en relatieve vochtigheid. Absolute vochtigheid is de werkelijke hoeveelheid vocht in de lucht, terwijl relatieve vochtigheid de hoeveelheid vocht in de lucht is ten opzichte van de hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten bij de huidige temperatuur.

Zelfs als twee kamers dezelfde hoeveelheid vocht in de lucht hebben (absolute vochtigheid), zal een koudere kamer een hogere relatieve vochtigheid hebben dan een warmere kamer. De absolute vochtigheid bepaalt hoe vochtig een ruimte aanvoelt, en heeft als gevolg daarvan een grotere invloed op de slaap.

De beste vochtigheidsgraad voor je slaapkamer

Uit onderzoek blijkt dat een luchtvochtigheid van 40% ~ 60% ideaal is voor binnenshuis. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een luchtvochtigheid van meer dan 60% te vochtig is voor de menselijke longen. In de winter is het meestal moeilijk om de lucht zo vochtig te houden. De meeste mensen houden de luchtvochtigheid in hun kamer op ongeveer 40% – 50% en dat is meestal de gemiddelde comfortzone.

Volgens deskundigen ligt de ideale vochtigheidsgraad voor een betere slaap tussen 30% ~ 50%. Dit betekent dat een omgeving die te droog of te vochtig is, de kwaliteit van onze slaap kan beïnvloeden.

Ten eerste, als de omgeving te vochtig is, zal het vocht in je lichaam moeilijker kunnen verdampen. Hierdoor krijg je het warm en benauwd, waardoor het moeilijker voor ons wordt om comfortabel te slapen. Voor degenen die allergieën hebben, zal een vochtige omgeving ook de groei van schimmel versnellen. Dit kan jouw allergie verergeren en je nachtrust beïnvloeden.

Dan komt het probleem van te droog zijn. Als jouw huid en ademhalingssysteem te droog worden, kunt u last krijgen van een jeukende keel of verkouden worden. Als je jeuk hebt, ziek en geïrriteerd bent, zul je niet goed kunnen slapen.

Tips voor de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer

Naast het handhaven van een gematigde relatieve luchtvochtigheid en een comfortabele temperatuur in jouw slaapkamer, kun je ook andere maatregelen nemen om gezond te slapen tijdens warme, plakkerige nachten.

Schaf een luchtkwaliteitsmeter aan: een luchtkwaliteitsmeter meet luchtvochtigheid, luchtdruk, fijnstof en de temperatuur. Meten is weten. Na het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter kom je er pas achter wat voor maatregelen (die je hieronder leest) moet toepassen.

Zoek de juiste snelheid voor jouw mobiele airco: een goed werkende airconditioner in jouw slaapkamer kan een uitkomst zijn tijdens de benauwde periodes van het jaar, maar u kunt beter een langzame of matige stand kiezen in plaats van jouw apparaat op volle toeren te laten draaien. Studies tonen aan dat mensen beter en langer slapen met een gematigde luchtstroom. Aan de andere kant kan een sterke tocht slaapstoornissen veroorzaken en jouw hartslag verhogen als gevolg van de hoge snelheid en koudere temperatuur.


Investeer in een luchtontvochtiger: ontvochtigers zijn apparaten die de luchtvochtigheid binnenshuis verminderen. Met behulp van een ventilator verwijderen ze damp uit de lucht en slaan deze op in een interne tank. Zorg ervoor dat u het filter regelmatig schoonmaakt, dit kan de efficiëntie van het apparaat ten goede komen. Draagbare ontvochtigers vereisen het regelmatig legen van de interne tank met verzameld water. Let er echter op dat sommige ontvochtigers nogal luidruchtig kunnen zijn en dat jouw energiekosten waarschijnlijk zullen stijgen. Sommige airconditioners in ons artikel hebben een ingebouwde luchtontvochtigingsfunctie.

Investeer in een luchtbevochtiger: is je luchtvochtigheid juist te droog (wat in de meeste gevallen zo is) of heb je een airco in je slaapkamer die de hele nacht de lucht droog maakt, investeer dan in een humidifier.


Probeer vochtafvoerende lakens: zwaar zweten is gebruikelijk tijdens vochtige nachten. Sommige lakens en kussenslopen zijn gemaakt van vezels die vocht van het lichaam afvoeren, zoals katoen en rayon gemaakt van bamboe. Ze ademen beter dan lakens van synthetische vezels. Hetzelfde geldt voor beddengoed. Kleding gemaakt van natuurlijke, meer ademende stoffen houdt u meer comfortabel.

Overweeg jouw traagschuimmatras te vervangen: traagschuimmatrassen bieden verschillende voordelen voor slapers, waaronder bovengemiddelde drukverlichting en bewegingsisolatie. De zachtere comfortlagen kunnen echter warmte absorberen en vasthouden aan het oppervlak, waardoor u het te warm krijgt. Vochtig weer kan dit ongemak verergeren. Andere matrassoorten slapen koeler dankzij de meer ademende componenten. Dit zijn onder andere latex matrassen met geventileerde lagen en vochtafvoerende hoezen, en binnenvering en hybride matrassen met open spiraal systemen die de luchtstroom door de matraskern bevorderen.

Luchtvochtigheid verhogen

Droge lucht komt vaak voor in de winter en ook in drogere klimaten. Een paar tips om de luchtvochtigheid in je slaapkamer te verhogen:

  • Probeer een luchtbevochtiger: luchtbevochtigers zijn een gebruikelijke manier om vocht aan een ruimte toe te voegen. Hoewel dit de juiste oplossing voor je kan zijn, is het belangrijk om deze nuttige apparaten niet te veel te gebruiken. Vocht kan zich snel ophopen in een kleine ruimte en leiden tot andere problemen, zoals meer schimmel en allergenen.
  • Zet de verwarming lager: binnenverwarming kan ervoor zorgen dat vocht in de lucht verdampt, waardoor een kamer snel uitdroogt. De thermostaat een paar graden lager zetten kan helpen om het vochtgehalte op peil te houden.
  • Zet wat planten neer: planten verhogen de luchtvochtigheid in een kamer op zichzelf, maar je kunt het voordeel maximaliseren door planten regelmatig te besproeien met water. Een andere strategie is om een bak onder de planten te plaatsen en deze te vullen met kiezelstenen en ongeveer een halve centimeter water.
  • Identificeren van de bron: voor mensen die door een hoge luchtvochtigheid binnenshuis hun slaap verliezen, kan het nuttig zijn om eerst de bron van het teveel aan vocht te identificeren. Hoewel het klimaat de oorzaak kan zijn van een hoge luchtvochtigheid binnenshuis, is overtollig vocht soms een teken dat het tijd is voor reparaties aan het huis. Het verhelpen van lekkages, het ventileren van kruipruimtes en het vervangen van oude afzuigventilatoren in de badkamer kunnen een merkbaar verschil maken in oudere huizen. 

Luchtvochtigheid verlagen

Het kan ook zijn dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer“>slaapkamer juist wilt verminderen. De beste manier om dit te doen: 

  • Open een paar ramen: vocht kan zich in een huis ophopen door dagelijkse activiteiten, zoals douchen en koken. Als de luchtvochtigheid buiten laag is, kunt je overwegen om regelmatig ramen te openen om vocht uit je  ruimte te laten ontsnappen.
  • Gebruik een luchtontvochtiger: luchtontvochtigers zijn een belangrijk onderdeel van elke strategie om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen. Deze apparaten bewegen vochtige lucht door spoelen die condensatie opvangen en vocht verwijderen voordat ze drogere lucht terug de kamer in blazen.
  • Overweeg airconditioning: afhankelijk van het type airconditioning dat in een huis wordt gebruikt, kan het inschakelen van de airconditioning de luchtvochtigheid binnenshuis verminderen. Hoewel veel mensen denken dat airco’s alleen maar koude lucht in een ruimte blazen, is de realiteit dat veel apparaten werken als ontvochtigers door het koelen en het verwijderen van vocht uit de binnenlucht.
  • Vind het juiste beddengoed: sommige stoffen houden je koeler en droger dan andere. Als je in een vochtige omgeving slaapt, kan het nuttig zijn om synthetisch beddengoed te vervangen door stoffen die vocht beter absorberen of afvoeren. Ademende vezels, zoals katoen en rayon, kunnen je helpen koeler te blijven. Mensen die de neiging hebben warm te slapen, kunnen ook een koelmatras overwegen.
bed en bedkamer dekbedovertrek uniek

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid slaapkamer

Wat te doen tegen hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verminderen, kun je overwegen om ramen te openen, een luchtontvochtiger te gebruiken en synthetisch beddengoed te vervangen door stoffen die vocht beter absorberen of afvoeren. Je kunt ook jouw airconditioner instellen op een matige stand en jouw planten regelmatig besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Wat is beter, droge of vochtige lucht?

De ideale luchtvochtigheid voor binnen ligt tussen 40% en 60%. Een te droge omgeving kan leiden tot een droge huid en ademhalingssysteem, terwijl een te vochtige omgeving kan leiden tot een warm en benauwd gevoel en de groei van schimmel kan versnellen, wat allergieën kan verergeren.

Welke klachten kunnen optreden bij een hoge luchtvochtigheid?

Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een warm en benauwd gevoel, de groei van schimmel en het verergeren van allergieën. Het kan ook leiden tot een jeukende keel, verkoudheid en ongemak tijdens het slapen.

Bronnen

How Room Humidity Affects Sleep

Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm

Sleep quality and air conditioner use

Geschreven door
Niels Zee

Menu