Blijf je maar draaien ’s nachts en kom je slecht in slaap? Een slechte nachtrust heeft een negatief effect op ons dagelijkse functioneren. Verschillende supplementen of vitamines kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, magnesium is hier een voorbeeld van. Het supplement bevordert de ontspanning van de spieren, reguleert de activiteit van neurotransmitters en ondersteunt het melatonine hormoon. Meer weten over de functie van magnesium? In deze blog leggen we je precies uit wat de invloed van magnesium is op jouw slaappatroon.
Inhoudsopgave
Ontspanning van de spieren
Magnesium heeft een cruciale rol bij het reguleren van het calciumniveau. Spieren hebben calcium nodig voor de samentrekking van spieren. Wanneer er te veel calcium aanwezig is, zullen de spieren onnodig blijven samentrekken en kunnen ze minder goed ontspannen. Magnesium is nodig om de juiste balans te kunnen handhaven. Ontspannen spieren dragen bij aan een rustig gevoel en een betere nachtrust. Daarnaast ondersteunt magnesium verschillende energiebronnen, waardoor de spieren efficiënter en beter kunnen functioneren. Spieren zijn hierdoor minder snel vermoeid en gespannen, wat ook helpt om beter te slapen. Veel mensen kiezen ervoor om het magnesiumniveau aan te vullen met supplementen. Het is namelijk makkelijk verkrijgbaar, op veel plekken kun je magnesium kopen.
Regulering van neurotransmitters
Neurotransmitters zijn stoffen die signalen overbrengen tussen de hersenen en het zenuwstelsel. Een belangrijke neurotransmitter voor ontspanning is GABA, gamma-aminoboterzuur. De GABA neurotransmitter heeft een remmende werking en stabiliseert de activiteit in de zenuwcellen. Het wordt beschouwd als een natuurlijk kalmeringsmiddel en het bevordert de ontspanning. Ook draagt het bij aan het reguleren van slaap en het verminderen van stress en angst. Naast GABA zijn er nog meer neurotransmitters met allen een eigen functie en effect op het lichaam. Waar ze actief zijn en hoe ze worden gereguleerd, bepaalt het effect op het lichaam en de geest. Maar hoe speelt magnesium dan een rol? Magnesium heeft invloed op deze neurotransmitters en reguleert het niveau van bijvoorbeeld GABA. De activiteit van de remmende neurotransmitter kan worden versterkt, wat een kalmerend en meer ontspannend effect heeft.
Ondersteuning van het melatonine hormoon
Het hormoon melatonine heeft invloed op het slaapritme en de slaapkwaliteit. Het bereikt hogere niveaus wanneer het donker wordt en geeft dus een signaal af aan het lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen. De piek wordt bereikt in de nacht, voor veel mensen midden in de nachtrust. Het belangrijkste doel van melatonine is het voorbereiden van het lichaam op de slaap. Slaperigheid wordt geactiveerd en ook de lichaamstemperatuur wordt verlaagd. Magnesium heeft een positief effect op dit hormoon en kan de productie van melatonine stimuleren. Het gevolg van meer melatonine is een betere slaapkwaliteit en een regelmatiger slaappatroon. Voor mensen die moeite hebben met slapen, is het de moeite waard om magnesium toe te voegen aan hun eetpatroon.
Andere supplementen die bijdragen aan een goede nachtrust
Naast magnesium zijn er nog meer supplementen om beter te slapen. De effecten van melatonine zijn hierboven al langsgekomen. Melatonine bereidt het lichaam voor op de nachtrust en wordt geactiveerd wanneer het donker wordt. Supplementen met melatonine kunnen ook bijdragen aan een goede of betere nachtrust. Ook valeriaanwortel is een natuurlijk kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om de ontspanning te bevorderen en de slaap te verbeteren. Vooral bij milde slaapproblemen wordt valeriaanwortel gebruikt als slaapmiddel. Een kruid dat bekend staat om de rustgevende en kalmerende eigenschappen is kamille. Kamillethee wordt vaak gedronken voor het slapengaan vanwege de ontspannende eigenschappen.
Kun je dan zomaar magnesiumtabletten of andere supplementen gaan slikken? Nee, belangrijk is om zeker uit te zoeken wat de aanbevolen hoeveelheid is. Een te hoge magnesium inname kan bijvoorbeeld ook juist zorgen voor slaapproblemen. Neem dus zeker niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Twijfel je nog? Raadpleeg dan een huisarts of zorgverlener, zodat je niet onnodig of overmatig supplementen gaat gebruiken.