Zoeken
Zoeken
7 Tips Om Makkelijker Wakker Te Worden | Energiek, Fris & Goed Gehumeurd

7 Tips Om Makkelijker Wakker Te Worden | Energiek, Fris & Goed Gehumeurd

Samenvatting

De beste manier om gemakkelijker en energieker wakker te worden is door je slaapritme te veranderen (een slaapschema aan te houden) en je slaapkwaliteit te verbeteren. Zorg voor voldoende rustgevende slaap, hanteer een vast routine en neem ruim voor het slapen geen stimulerende middelen meer.

Veel mensen hebben moeite met wakker worden in de ochtend. Suf en moe wakker worden, de wekker sluimeren, geen zin om op te staan… We kennen het allemaal! Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om makkelijker wakker te worden.

Dit doe je in eerste instantie door de oorzaken aan te pakken. Bijvoorbeeld slaaptekort, een inconsistent slaapritme of het hebben van onvoldoende diepe slaap. Ten tweede door je gewoontes aan te pakken, zodat je makkelijker in slaap valt en energiek en fris wakker wordt in de ochtend.

Deze blogpost onderzoekt de oorzaken van problemen met wakker worden en biedt strategieën om beter te slapen en energiek wakker te worden.

Voordelen van makkelijk en energiek wakker worden

Gemakkelijk en energiek wakker worden kan een aanzienlijke invloed hebben op je dagelijks leven, productiviteit, humeur en algemene gezondheid. Oftewel; met je goede been uit bed stappen.

 • Betere productiviteit: wanneer je alert en energiek wakker wordt, zal je productiviteit voor die dag waarschijnlijk beter zijn dan wanneer je niet fris wakker wordt. Dankzij een goede nachtrust kunnen je hersenen optimaal functioneren, waardoor je je beter kunt concentreren en langer focus kunt behouden.

  Volgens de Sleep Foundation zijn goed uitgeruste mensen over het algemeen efficiënter in hun werk dan mensen met slaapproblemen.
 • Verbeterde stemming: een goede nachtrust wordt ook gekoppeld aan een betere stemmingsregeling. Als je na een goede nachtrust energiek wakker wordt, is het gemakkelijker om de hele dag een positieve houding aan te nemen. Aan de andere kant kan slecht slapen in sommige gevallen leiden tot prikkelbaarheid of zelfs depressie.

  Door je te richten op het verbeteren van jee vermogen om elke ochtend fris en fruitig wakker te worden, kun je verbetering zien in je algehele emotionele welzijn.

Betere algemene gezondheid

 • Gewichtsbeheersing: meerdere studies hebben aangetoond dat mensen die voldoende slaap van hoge kwaliteit krijgen, minder kans hebben op overgewicht (1). Dit komt onder andere omdat goede rust helpt bij het reguleren van hormonen die verantwoordelijk zijn voor de controle over je eetlust.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: slaap speelt een cruciale rol bij het behoud van een gezond immuunsysteem. Volgens de Sleep Foundation kan voldoende rust het lichaam helpen infecties te bestrijden en sneller te herstellen van een ziekte (2).
 • Minder risico op chronische aandoeningen: een regelmatig slaapritme en consistent voldoende slaap hebben is in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en hypertensie (3). Door prioriteit te geven aan een goede slaap, zet je een belangrijke stap naar een betere gezondheid op lange termijn.
Kortom, gemakkelijk en energiek wakker worden biedt talrijke voordelen die bijdragen tot een betere productiviteit, stemming en algemene gezondheid. Het zou stom zijn hier geen gebruik van te maken.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Oorzaken moeite hebben met wakker worden

Fris en energiek wakker worden is essentieel voor een productieve dag, maar veel mensen hebben hier moeite mee. Om het probleem goed aan te pakken, moet je eerst weten wat de oorzaak is en waarom het ervoor zorgt dat je moeite hebt met wakker worden. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn slaaptekort, stress en een slechte slaaphygiëne.

Slaaptekort

Slaaptekort treedt op wanneer je niet voldoende herstelslaap krijgt. Dit kan leiden tot sufheid bij het wakker worden en een algeheel gebrek aan energie gedurende de dag. De aanbevolen hoeveelheid slaap varieert per leeftijd. Volwassenen hebben doorgaans 7-9 uur per nacht nodig, terwijl tieners ongeveer 8-10 uur nodig hebben.

Stress

Stress kan je vermogen om ’s ochtends gemakkelijk wakker te worden aanzienlijk beïnvloeden, omdat het je natuurlijke slaapcyclus verstoort. Hoge stressniveaus kunnen rusteloze nachten of zelfs slapeloosheid veroorzaken, waardoor je je bij het ontwaken moeilijk uitgerust kunt voelen.

Slecht slaapritme

Een slecht slaapritme, onregelmatige bedtijden en overmatige blootstelling aan schermen (blauwlicht) voor het slapengaan kunnen de interne klok van je lichaam (het circadiane ritme) verstoren en het wakker worden bemoeilijken.

 • Onregelmatige bedtijd: elke avond op een ander tijdstip naar bed gaan verwart de interne klok van je lichaam en maakt het moeilijker om fris wakker te worden.
 • Blootstelling aan schermen: het blauwe licht van schermen kan de melatonineproductie onderdrukken, waardoor je moeilijk in slaap valt en gemakkelijk wakker wordt. Dit is tegenwoordig een groot probleem.
 • Cafeïneconsumptie: het consumeren van cafeïne te dicht bij bedtijd kan je vermogen om in slaap te vallen verstoren, waardoor je ’s morgens moeilijk wakker wordt.
Dit zijn slechts enkele factoren (veel voorkomend) die de slaap beïnvloeden en ervoor zorgen dat je niet uitgerust wakker wordt. Om uitgerust wakker te worden moet je veranderingen aanbrengen in je levensstijl en slaapritme.

7 Belangrijke tips om makkelijker en energieker wakker worden

Gemakkelijker en energieker wakker worden kan je algehele welzijn, productiviteit en stemming gedurende de dag aanzienlijk verbeteren. Met een paar tactieken kun je het wakker worden minder inspannend maken en je dag in de juiste richting starten.

1) Creëer een ideale slaapomgeving

Je slaapomgeving (slaapkamer) speelt een cruciale rol in hoe gemakkelijk je elke ochtend wakker wordt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en rustig is om een betere slaapkwaliteit te bevorderen. Je kunt ook overwegen om te investeren in comfortabel beddengoed of verduisterende gordijnen om al het licht van buitenaf tegen te houden.

2) Gebruik natuurlijk licht in je voordeel

Natuurlijk licht helpt de interne klok van ons lichaam (het circadiane ritme) te reguleren, waardoor we gemakkelijker fris wakker worden. Probeer je gordijnen ’s nachts open te laten, zodat het zonlicht je slaapkamer binnenkomt zodra het opkomt.

Een alternatief is een daglichtlamp. Een daglichtlamp simuleert een zonsopgang waardoor je geleidelijk wakker wordt.

3) Stel een consistent slaapschema op

Een consistent slaapschema aanhouden is essentieel om gemakkelijker wakker te worden. Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden (zelfs in het weekend) helpt om de interne klok van je lichaam te reguleren, waardoor het eenvoudiger wordt om elke ochtend uit bed te komen.

4) Stimulerende middelen voor het slapen vermijden

Het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine en alcohol 4-6 uur voor het slapengaan kan de kwaliteit van de slaap helpen verbeteren waardoor je frisser en energieker wakker wordt.

5) Verander het geluid van je wekker

Het horen van je wekker kan stress geven. Probeer in plaats van een vervelend wekkergeluid een rustgevende melodie of natuurgeluiden. Stel meerdere rustgevende wekkers in binnen een tijdsbestek van 20 minuten. Eventueel met verschillende geluiden. Dit helpt je om rustig en geleidelijk wakker te worden, zonder het irritante geluid van een harde wekker.

6) Niet snoozen!

Mocht bovenstaande tip niet helpen, dan is het absoluut af te raden om te gaan snoozen. Snooze je wekker niet, maar sta direct op wanneer je wekker af gaat. Probeer jezelf er echt toe te zetten. Een handige tip is om je wekker buiten bereik te plaatsen, zodat je daadwerkelijk je bed uit moet om je wekker uit te zetten.

Zit ook niet direct op je telefoon na het wakker worden (stap eerst uit bed naar een andere kamer)

7) Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan

Het instellen van een rustgevende routine voor het slapengaan kan je lichaam het signaal geven dat het tijd is om af te koelen en zich voor te bereiden op de slaap. Het helpt je te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen, waardoor je minder moeite hebt om in de ochtend wakker te worden.

Enkele activiteiten die je in je routine kunt opnemen zijn het lezen van een boek, meditatie, ademhalingsoefeningen of het nemen van een warm bad.

Door deze strategieën op te nemen in je dagelijkse routine kun je gemakkelijker en energieker wakker worden. Vergeet niet dat het verbeteren van je algehele slaapkwaliteit tijd kost. Wees geduldig en streef naar steeds beter ochtenden.

Meer slaaptips?

Op onze website vind je tientallen tips om je slaap en de slaapkwaliteit te verbeteren. Onze slaapexperts helpen je graag bij het verbeteren van je slaap. Enkele relevante artikels vind je hieronder:

Veelgestelde vragen

Wat maakt wakker worden gemakkelijker?

Om gemakkelijker wakker te worden, is het essentieel om een consistent slaapschema op te stellen, een ontspannende routine voor het slapengaan te creëren en ervoor te zorgen dat je slaapomgeving comfortabel is. Beperking van de blootstelling aan schermen voor het slapen gaan en het vermijden van cafeïne ’s avonds kan ook helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Overweeg daarnaast het gebruik van zachte wekkers of natuurlijk licht om u geleidelijk wakker te maken.

Hoe kan ik mezelf trainen om gemakkelijker wakker te worden?

De belangrijkste maatregel om makkelijker wakker te worden is het opstellen van een slaapschema en je er daadwerkelijk aan te houden, zelfs in het weekend. Pas je bedtijd geleidelijk aan totdat je de optimale hoeveelheid slaap voor je lichaam hebt gevonden.

Conclusie

De beste manier om gemakkelijker en energieker wakker te worden is door je slaapritme te veranderen (een slaapschema aan te houden) en je slaapkwaliteit te verbeteren. Zorg voor voldoende rustgevende slaap, hanteer een vast routine en neem ruim voor het slapen geen stimulerende middelen meer.

Als je alle stappen en tips in dit artikel opvolgt, dan is de kans groot dat dit het verschil maakt en ervoor zorgt dat je makkelijker wakker wordt in de ochtend.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben veel mensen moeite met wakker worden in de ochtend?

Veelvoorkomende oorzaken zijn slaaptekort, een inconsistent slaapritme, onvoldoende diepe slaap, stress en slechte slaaphygiëne.

Wat zijn de voordelen van makkelijk en energiek wakker worden?

Voordelen zijn onder andere betere productiviteit, verbeterde stemming, gewichtsbeheersing, ondersteuning van het immuunsysteem en een verminderd risico op chronische aandoeningen.

Hoe kan een ideale slaapomgeving bijdragen aan beter wakker worden?

Een koele, donkere en rustige slaapkamer kan de slaapkwaliteit bevorderen. Comfortabel beddengoed en verduisterende gordijnen kunnen ook helpen.

Hoe kan natuurlijk licht helpen bij het wakker worden?

Natuurlijk licht reguleert de interne klok van ons lichaam, waardoor we gemakkelijker fris wakker worden. Het openlaten van gordijnen ’s nachts kan helpen.

Waarom is een consistent slaapschema belangrijk?

Een consistent slaapschema helpt de interne klok van het lichaam te reguleren, waardoor het makkelijker wordt om elke ochtend wakker te worden.

Hoe kunnen stimulerende middelen het wakker worden beïnvloeden?

Cafeïne, nicotine en alcohol kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden als ze vlak voor het slapengaan worden geconsumeerd.

Wat zijn de voordelen van een rustgevende routine voor het slapengaan?

Een rustgevende routine kan het lichaam signaleren dat het tijd is om te slapen, wat kan helpen bij het ontspannen en makkelijker in slaap vallen.

Hoe kan ik mezelf trainen om makkelijker wakker te worden?

Door een slaapschema op te stellen en je eraan te houden, en je bedtijd geleidelijk aan te passen, kun je jezelf trainen om makkelijker wakker te worden.

Bronnen

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632337/
2. https://www.sleepfoundation.org/physical-health/how-sleep-affects-your-immunity
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28728690/

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu