Mindfulness tegen slaapproblemen

Mindfulness tegen slaapproblemen

Er zijn ontzettend veel mensen die slecht slapen. Voor zo’n 25% van de mensen is in slaap vallen een stressfactor. Voor een goede nachtrust is een goed matras, met bijvoorbeeld een fijn topper matras van belang, maar als dat niet voldoende is, kan mindfulness helpen. Welke soorten mindfulness kunnen helpen en hoe gaat dat in z’n werk? In dit artikel vertellen we er alles over.

Hoe kan mindfulness helpen?

Wanneer het juiste matras, zoals een matras 140×200, niet voldoende is om in slaap te komen, kan mindfulness misschien een uitkomst zijn. Veel slaapproblemen worden namelijk veroorzaakt door piekeren. Iets wat in de huidige prestatiemaatschappij veel voorkomt. Mindfulness nodigt je uit om stil te staan bij het hier en nu en actief je lichaam te voelen, waardoor de stress rondom morgen of vandaag even naar de achtergrond kan verdwijnen en je dus ook beter slaapt.

Meditatie

Veel mensen vinden meditatie iets heel engs. Hoe moet dat nou? Aan niets denken? Gelukkig betekent meditatie helemaal niet dat je aan niks moet denken. Meditatie vergt oefening en in het begin kun je hiervoor bijvoorbeeld op les gaan of een geleide meditatie volgen via een app, zodat je gedachten enigszins gestuurd worden en je niet zomaar het diepe in gegooid worden. Ga vooral op zoek naar een vorm van meditatie die bij jou past. Wil je bijvoorbeeld muziek luisteren tijdens het mediteren? Of voel je meer voor een wandelmeditatie?

Yoga

Ook yoga kan helpen bij de nachtrust, omdat bij yoga veel focus ligt op het hier en nu en de staat van zijn van jouw lichaam. Volg overdag eventueel gewone yoga, maar in de avond kan yoga nidra (ook wel slaapyoga genoemd) een quick fix bij stress zijn. Je voert deze vorm van yoga liggend uit en je kunt je eventueel laten leiden door een stem via een speciale app of via Youtube.

Haptotherapie

Wanneer je echt flinke last ondervindt van jouw slaapproblemen kan ook haptotherapie een uitkomst zijn. Wat haptotherapie precies is, is moeilijk uit te leggen, maar het lijkt een soort combinatie van mindfulness, fysiotherapie en psychotherapie. Met aanrakingen en gesprekken daagt een haptotherapeut je uit om meer in het hier en nu te zijn met je eigen lichaam en beter stil te staan bij je eigen behoeftes. Haptotherapie wordt helaas niet vergoed door je basiszorgverzekering en is niet goedkoop, maar veel mensen hebben er wel ontzettend veel baat bij.

Menu