Als jij iemand bent die ’s ochtends misselijk is of zich de hele dag door misselijk voelt, dan is dit bericht voor jou. Misselijkheid kan een frustrerend en ongemakkelijk symptoom zijn om mee om te gaan, maar als je de oorzaken en oorzaken begrijpt, kun je het beter onder controle houden. We hopen dat dit artikel jouw helpt te begrijpen wat de oorzaak is van het feit dat je je zo vaak ziek voelt en je inzicht geeft in het effectief omgaan met deze symptomen als ze in de toekomst weer optreden.
Inhoudsopgave
Mogelijke oorzaken van ochtendmisselijkheid
Bewegingsziekte
Bewegingsziekte treedt op wanneer het lichaam beweging waarneemt, maar deze niet correct kan interpreteren door tegenstrijdige signalen van het binnenoor en de ogen. Om dit soort ochtendmisselijkheid tegen te gaan, kan het helpen om ’s nachts met het hoofd omhoog op kussens te slapen, zodat je tijdens het slapen niet te veel beweging ervaart, wat bij het ontwaken symptomen kan veroorzaken.
Stress
Stress kan ook een bijdragende factor zijn voor ochtendmisselijkheid, evenals andere maag-darmproblemen zoals brandend maagzuur of maagpijn/ongemak. Mensen met veel stress kunnen moeite hebben met slapen, wat kan leiden tot misselijkheid bij het ontwaken door uitputting of gebrek aan rust. Maatregelen zoals regelmatig bewegen gedurende de dag en het beoefenen van ontspanningstechnieken voor het slapengaan kunnen helpen om het stressniveau te verlagen, wat de symptomen die daarmee gepaard gaan kan verlichten als het ochtend wordt.
Spijsvertering
Het eten van kleinere, frequentere maaltijden gedurende de dag in plaats van één grote maaltijd kan helpen om de spijsvertering soepel te laten verlopen. Het vermijden van bekende irriterende stoffen zoals pittige gerechten, cafeïne en chocolade moet ook in overweging worden genomen om mogelijke misselijkheid bij het ontwaken uit de sluimerstand te minimaliseren. Door deze maatregelen te nemen, kun je genieten van rustige nachten zonder ’s morgens gestoord te worden door buikklachten.
Zure reflux
Een mogelijke reden voor ochtendmisselijkheid kan zijn dat maagzuur terugstroomt in de slokdarm, ook wel zure reflux genoemd. Zure reflux veroorzaakt vaak brandend maagzuur, maar kan ook leiden tot andere spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid in de ochtend. Het eten van bepaald voedsel laat op de avond of te snel eten kan deze aandoening uitlokken, dus het vermijden van dit gedrag kan het risico op misselijkheid door zure reflux ’s ochtends verminderen.
Lage bloedsuikerspiegel
Een lage bloedsuikerspiegel kan ook bijdragen tot gevoelens van misselijkheid bij het ontwaken ’s morgens, doordat de neuro-endocriene reactie van het lichaam tijdens slaaptekort leidt tot een verhoogde cortisolproductie, waardoor de glucosespiegel daalt. Ontbijt overslaan of ’s nachts lange tijd niet eten kan hiertoe bijdragen; een lichte snack voor het slapen gaan, zoals volkoren crackers of yoghurt, kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden tijdens het slapen, zodat je ’s morgens niet misselijk wakker wordt.
Tips tegen ochtendmisselijkheid
1. Eet geen grote maaltijden voor het slapen
Eet liever kleine hapjes vlak voor het slapen gaan dan grote maaltijden; dit kan voorkomen dat jouw buik ’s nachts te vol en te zuur wordt, waardoor misselijkheid ’s morgens wordt voorkomen. In plaats van één grote maaltijd ’s avonds te nuttigen, kun je beter kiezen voor kleinere maaltijden verspreid over de dag, zodat jouw lichaam de tijd krijgt om goed te verteren voordat je naar bed gaat.
2. Drink geen cafeïne of alcohol voor het slapen
Blijf weg van cafeïne en alcohol rond bedtijd; deze stimulerende middelen kunnen jouw slaap verstoren. Beide stoffen moeten worden vermeden wanneer je de symptomen van ochtendmisselijkheid probeert te bestrijden, omdat ze die in de meeste gevallen alleen maar verergeren.
3. Slaap voldoende
Streven naar een rustgevende 7-9 uur slaap elke nacht is de sleutel tot het afweren van ochtendmisselijkheid symptomen. De aanbevolen hoeveelheid nachtelijke slaap geeft je lichaam voldoende tijd om te herstellen van de dagelijkse activiteiten, zodat je ’s morgens opstaat zonder je oververmoeid of traag te voelen, wat misselijkheid kan verergeren. Ga dus vroeg naar bed en pluk er de vruchten van.
4. Verminder stress
Beheers jouw stressniveau om misselijkheid ’s ochtends te voorkomen. Je kunt ontspanningstechnieken gebruiken zoals diepe ademhalingsoefeningen of yoga/meditatie voor het slapengaan (of op elk ander moment van de dag) om de totale cortisolconcentratie te helpen verlagen en een kalmerend effect te creëren dat mogelijk het gevoel van misselijkheid bij het wakker worden verminderd.
5. Beweeg regelmatig
Regelmatig bewegen kan een gezonde spijsvertering bevorderen, wat de kans op een misselijk gevoel na een late avondmaaltijd kan verminderen. Bovendien maakt regelmatige lichaamsbeweging endorfine vrij in de bloedbaan, waardoor we ons energieker en meer ontspannen voelen, waardoor ons lichaam optimaal blijft functioneren, zelfs na lange dagen vol stressvolle taken en activiteiten. Streven naar minimaal 3 keer per week 30 minuten lichaamsbeweging is gunstig voor wie ’s ochtends vaak moet overgeven.
Conclusie
In conclusie, ochtendmisselijkheid kan een frustrerend en ongemakkelijk symptoom zijn om mee om te gaan, maar het begrijpen van de mogelijke oorzaken en het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om de symptomen te verminderen. Het vermijden van grote maaltijden voor het slapengaan, het verminderen van stress, het vermijden van cafeïne en alcohol, het krijgen van voldoende slaap en regelmatig bewegen zijn enkele van de belangrijkste manieren om ochtendmisselijkheid te voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je genieten van rustige nachten zonder je zorgen te maken over het ontwaken met buikklachten. Raadpleeg echter altijd een arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.
Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies