Ben je moe, futloos, heb je geen energie en heb je nergens zin in? Dat duidt vaak op een onderliggend probleem. Meestal heeft dit te maken met een onderliggend probleem. Slaap speelt hierbij een grote rol. Wij kijken in dit artikel naar de mogelijke oorzaken waarom je altijd moe en futloos bent en hoe je dit vermindert.
Inhoudsopgave
Wat houdt het in om altijd moe en futloos te zijn?
Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid. Een geïsoleerd geval is zelden een probleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een feestje bij de buren tot diep in de nacht of slapeloosheid door een examen de volgende dag. Als je echter altijd moe en futloos bent, dan wordt het een probleem.
Zo voelt het alsof je elk ochtend haast geen nachtrust hebt gekregen. Dat heeft verschillende oorzaken. Wij kijken hoe je deze oorzaken identificeert en wat de mogelijke oplossingen zijn.
Moe, futloos, geen energie en nergens zin in hebben gebeurt zelden spontaan
Als je altijd moe en futloos bent, gebeurt dit niet geleidelijk. In de meeste gevallen is extreme futloosheid of geen energie het gevolg van een fysieke of mentale aandoening. Deze is over de lange termijn steeds erger geworden.
Het is daarom van belang om eerst te bepalen waarom je altijd moe en futloos bent. Op deze manier weet je hoe je de symptomen effect vermindert en maak je je ook minder zorgen over mogelijke oorzaken.
Soorten vermoeidheid
Vermoeidheid en lage energie worden veroorzaakt door verschillende bronnen. Dit wordt onderverdeeld in 3 type vermoeidheid. Belangrijk is dat je identificeert wat de reden is dat je altijd moe en futloos bent. Deze soorten vermoeidheid zetten wij hieronder verder uiteen.1,2,3
Mentale vermoeidheid
Wanneer je last hebt van mentale vermoeidheid, is dit vaak moeilijk te constateren. Het is moeilijk om zelf te constateren waar het probleem ligt van je mentale vermoeidheid. Dit heeft vaak te maken met verschillende factoren. Niet alleen de trigger, maar ook je eigen algemene mentale gesteldheid.
Mentale vermoeidheid gaat vaak samen met een lage reactietijd, een slecht humeur, hoofdpijn en een slechte concentratie. Ook verwerk je nieuwe dingen een stuk moeilijker. Verminderde eetlust is ook een veelvoorkomend symptoom van mentale vermoeidheid.
Fysieke vermoeidheid
Lichamelijk moe zijn is vaak wat makkelijker te bepalen. Dit heeft dikwijls een directe verklaring, zoals een flinke sportsessie die dag. Fysieke vermoeidheid komt echter ook voort uit juist te weinig bewegen. Denk hierbij aan een lange werkdag waarbij je heel de dag hebt gezeten.
Je bent hierdoor zowel mentaal als fysiek uitgeput. Wat je dan ook mentaal én fysiek merkt. Een mens is er namelijk niet op gebouwd om voor langere tijd in een kantoorstoel te zitten.
Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg slaap binnenkrijgt, zodat je lichaam herstelt. Voor volwassenen ligt dit gemiddeld rond de 7 uur slaap, maar dit verschilt per persoon.
Hormonale vermoeidheid
Last hebben van vermoeidheid met hormonale redenen is wellicht wat minder voor de hand liggend. De meest voorkomende reden voor hormonale vermoeidheid is tijdens de zwangerschap. Je hormonen zijn in deze periode enorm ontregeld. Deze onbalans van de verschillende hormonale stoffen in je lichaam zorgen ervoor dat je constant moe bent.
Daarnaast zorgen bepaalde hormonale behandelingen ook voor weinig energie en futloosheid. Een voorbeeld hiervan is de pil als anticonceptiemiddel.
Oorzaken van altijd moe en futloos zijn – Ik ben moe van alles
De redenen waarom je constant moe bent zijn niet altijd even makkelijk te identificeren. Deze zijn onder te verdelen in twee types: mentaal en fysiek. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van moeheid, futloosheid, geen energie en nergens zin in hebben.6
Mentaal
- Persoonlijke en professioneel: tijdens het slapen piekeren wij het meest. Je bent nergens mee bezig, dus je gaat je in veel gevallen zorgen maken over dingen die nog moeten komen. Vooral als je dezelfde dag bijvoorbeeld een ruzie hebt gehad of een slechte dag op werk, is de kans groot dat je piekert. Een veelvoorkomend gevolg van teveel piekeren is dat je overspannen raakt.
- Een ingrijpende gebeurtenis: veranderd van omgeving en ben je niet helemaal comfortabel? Dan heeft dit invloed op je mentale gesteldheid en nachtrust. Ook een probleem met het huis, zoals een lekkage met hoge reparatiekosten, zorgen voor veel stress. Tot slot is het overlijden van een dierbare een reden dat je moe en futloos bent.
- Last van depressie: wanneer je moe of futloos bent en geen energie en nergens zin in hebt, duidt dit dikwijls op depressie. Met depressie voelen zelfs de simpele dingen erg vermoeiend aan en lig je het liefst heel de dag op bed. Wanneer je altijd moe en futloos bent, duidt dit dus vaak op depressie.
- Angstigheid: paniekaanvallen en algemene angstigheid zijn enorm uitputtend. Dit soort aandoeningen hebben op de lange termijn een flinke impact op je mentale gesteldheid. Zorg dus dat je een dokter raadpleegt wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen.
Fysiek
- Fitheid: steeds meer mensen leiden een sedentair leven. Dit betekent dat je het grootste deel van de dag zit. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor je rug, ook wordt je hier futloos van. Als je weinig beweegt, signaleert dit aan je lichaam dat je weinig energie nodig hebt. Hierdoor wordt je eerder futloos als je een keer wél iets actiefs onderneemt.
- Genotsmiddelen: roken, XTC, cocaïne, alcohol; het zijn allemaal genotsmiddelen die in het moment goed voelen. Echter hebben genotsmiddelen soms een merkbaar negatief effect op je energieniveau. Als je altijd moe en futloos bent na het gebruik van deze middelen, is dit een goed teken dat je hier beter mee kunt stoppen. Deze stoffen verminderen namelijk de doorbloeding van je organen, waardoor je je lethargisch voelt.
- Medicijnen: neem je medicatie voor iets anders? Dan is het mogelijk dat deze voor vermoeidheid zorgen. Denk hierbij aan middelen tegen allergieën of chemotherapie.
- Anemie: anemie, of bloedarmoede, houdt in dat je te weinig ijzer binnenkrijgt. Hierdoor maakt je lichaam minder rode bloedcellen aan waardoor je je vermoeid voelt. Je slaap in dit geval prima, maar je lichaam heeft te weinig olie in de tank.
- Slaapapneu: vooral wanneer je te zwaar bent, is slaapapneu een veelvoorkomend probleem dat voor vermoeidheid zorgt. Bij slaapapneu stopt je ademhaling tijdens het slapen meerdere malen per uur. Dit verstoort je slaapcyclus constant en zorgt dat je niet uitgerust bent in de ochtend.
- Chronische ziekten: vermoeidheid is dikwijls een symptoom voor een onderliggend probleem. Chronische ziektes komen vaak gepaard met vermoeidheid. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Crohn of Colitis.
- Hart en longen: heb je recentelijk een hartprobleem of longontsteking gehad? Dan is dat een mogelijke oorzaak voor je plotselinge vermoeidheid. Ook bij benauwdheid door astma is het mogelijk dat je je vaak vermoeid voelt.
- Chronisch vermoeidheidssyndroom: langer dan 6 maanden merkt dat je altijd moe en futloos en niemand weet waarom? Dan bestaat de kans dat je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt.
Altijd moe en futloos – symptomen
Wanneer je altijd moe en futloos bent, is dit zelden het enige symptoom. Vaak merk je aan andere symptomen wat de onderliggende oorzaak is van je constante vermoeidheid. Wij zetten de verschillende symptomen die vaak worden geassocieerd met futloosheid en weinig energie hieronder op een rij.
- Pijnlijke of stijve spieren
- Constant weinig energie en motivatie
- Slaperig overdag ook al ga je op tijd naar bed
- Slechte concentratie
- Maagpijn, constipatie of diarree
- Vaak last van hoofdpijn
- Prikkelbaar
- Je reageert langzamer dan normaal
- Duizeligheid en verslechterd zicht
Chronische moeheid, futloosheid, weinig energie en nergens zin in hebben
Al langer dan 6 maanden te maken met constante vermoeidheid en lage energie en heeft je dokter hier geen diagnose voor? Dan is het mogelijk dat je lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).4 Hiervoor moet je aan een aantal symptomen voldoen. Het eerste is uiteraard constante vermoeidheid die langer aanhoudt dan 6 maanden.
Daarnaast heb je te kampen met minstens 4 van onderstaande symptomen:
- Hoofdpijn
- Keelpijn
- Spierpijn
- Geheugen- en concentratiestoornissen
- Gewrichtspijn zonder zwelling of roodheid van de gewrichten
- Slechte slaap
- Vermoeidheid langer dan 24 uur na een inspanning
- Gevoelige kliertjes in hals en/of oksel
Ook moeten andere psychische aandoeningen worden uitgesloten. Al met al is de diagnose voor het chronisch vermoeidheidssyndroom moeilijk te maken. Vermoeidheid op de lange termijn heeft namelijk veel uiteenlopende redenen en is vrijwel altijd een symptoom van een onderliggende oorzaak.
Hoe voorkom ik dat ik altijd moe en futloos ben?
Zelf is het ook mogelijk om vermoeidheid te verminderen. Vaak voorkom je ernstige vermoeidheid door een aantal maatregelen te nemen. Hieronder een aantal tips om vermoeidheid te verminderen of zelfs voorkomen.
Door het maken van veranderingen in je leven, is het mogelijk ook zonder hulp van een dokter je vermoeidheid te verminderen. Wij zetten onze tips voor het voorkomen van vermoeidheid en lage energie hieronder voor je neer.
Tip 1: Leef gezonder
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: gezonder leven betekent meer energie. Het is echter wel een zeer belangrijk onderdeel van een actieve levensstijl waar je ook zin in hebt. Voor veel mensen is dit de beste oplossing tegen vermoeidheid.
Dat is niet alleen lichamelijke beweging en gezond eten, ook een standaard slaapritme zodat je snel slaapt speelt hier een grote rol.
Tip 2: Optimaliseer je slaapgedrag
Het verbeteren van je slaap doe je op verschillende manieren. Gelukkig vind je tegenwoordig genoeg hulpmiddelen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Allereerst is het belangrijk dat je comfortabel slaap. Investeer dus in een goed matras of stevige boxspring. Zo heb je de basis in ieder geval goed op orde!
Ook voor jouw persoonlijke situatie vind je genoeg oplossingen. Woon je in een buurt waar veel geluidsoverlast is? Dan is een white noise machine de ideale oplossing. Daarnaast speelt de kwaliteit van de lucht een enorme factor in het comfortabel slapen. Ooit wel eens wakker geworden met een droge of pijnlijke keel? Dan is de lucht in je kamer te droog. Met een luchtbevochtiger is je kamer binnen de kortste keren weer comfortabel om in te slapen!
Tip 3: Maak je hoofd leeg voor het slapen gaan
Veel mensen piekeren wanneer ze in bed liggen. Dit komt in veel gevallen doordat je voor het slapen gaan iets mentaal intensiefs hebt gedaan. Je verwacht dit niet direct, maar een computerspel zorgt dat je mentaal alert blijft. Ook als je net voordat je gaat slapen hebt gesport, is je lichaam mentaal niet klaar om te gaan slapen.
Het is dus belangrijk om helemaal tot rust te komen voordat je gaat slapen. Overweeg eens een kwartier te mediteren voor het slapen gaan. Dit maakt vaak een groot verschil! Daarnaast is het ook mogelijk om met geuren tot rust te komen. Door het gebruik van een aroma diffuser, genieten je van verschillende kalmerende geuren voor het slapen gaan.
Tip 4: Gebruik een bewezen slaapmiddel
Om vermoeidheid te voorkomen, is het slim om een goed slaapmiddel te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je sneller slaapt, maar ook dat je beter slaapt. Melatonine is een voorbeeld van een bewezen slaapmiddel dat je helpt met een goede nachtrust.
Zelf maak je dit stofje al aan wanneer je lichaam zich gaat klaarmaken voor slaap. Door hiervoor een supplement te gebruiken, wordt je lichaam verder gestimuleerd om te slapen. Zo slaap je dieper én sneller.
Veelgestelde vragen
Waarom voel ik me moe, futloos, heb ik geen energie en nergens zin in?
De redenen hiervoor zijn afhankelijk van je eigen situatie. Deze worden onderverdeeld in stress, angstigheid, droevigheid, onzekerheid en hulpeloosheid.
Dit zijn allemaal gevoelens die de energie uit je lichaam zuigen en zorgen voor een slechte nachtrust. Ook heb je fysieke en hormonale redenen waarom je je uitgeput voelt. Overleg daarom altijd met een dokter over de verschillende symptomen waar je last van hebt.
Ik ben moe van alles – wat doe ik hiertegen?
Als je langere tijd last hebt van vermoeidheid, raden wij je altijd aan om dit voor te leggen aan je dokter. Zelf is het ook mogelijk om je vermoeidheid te verminderen door een vast slaapritme aan te houden, een goed bed te hebben en je hoofd leeg te maken voor het slapen gaan.
Wanneer moet ik naar de dokter voor vermoeidheid?
Beter eerder dan later! Als je merkt dat je regelmatig vermoeid bent, zonder dat dit een duidelijke (tijdelijke) reden heeft, dan is het raadzaam om langs de dokter te gaan. Deze bepaalt aan de hand van de symptomen wat het probleem mogelijk is.
Bronnen
2 Fatigue